خطبه نماز جمعه قم تاریخ 1395/01/06

خطبه اول

مهار خشم و غضب از اصول مهم در روابط خانوادگی

آثار و پیامدهای خشم نامقدس

  

 

بسم الله الرحمن الرحیم الحمد لله علی ما نعمائه و له الشکر علی آلائه و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا و نبیّنا و حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع ذنوبنا ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین ولا سیّما بقیة الله فی الارضین.

توصیه به تقوا

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ»[1]عبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله وَ مُلازِمَة امرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَزوا عِبادَالله فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَحیل وَ تَزَوَدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

همه شما نماز گزاران گرامی، برادران و خواهران ارجمند و خودم را به پارسایی، پرهیزکاری و فرمان‌بری از خداوند در همه احوال و شئون زندگی سفارش و دعوت می‌کنم و از خداوند می‌خواهیم که درهای حکمت و بندگی و پارسایی را به روی همه ما بگشاید. امیدواریم خداوند همه‌ی ما را از بندگان وارسته و شایسته‌ی خود قرار بدهد.

اصل دوازدهم: اصل مهار خشم و کنترل غضب

بحث در خطبه‌هایپیشین در مورد اصول و روابط خانوادگی و روابط میان همسران بود.

اصل و قانون دوازدهم در مدیریت روابط در خانه و میان همسران عبارت از مهار خشم و کنترل غضب است.

این اصل در همه روابط اجتماعی مهم است و طبیعتاً در فضای خانواده، کنترل خشم و مهار غضب از اهمیت بسزایی برخوردار است.

در مقدمه برای پرداختن به این اصل لازم است به این نکته اشاره کنم که امروزه خشونت‌های میان افراد و خشونت‌های خانوادگی یک مسئله جهانی است. آمارها و ارقام جهانی گویای این است که پرخاشگری‌ها، تندخویی‌ها و خشونت‌ها در فضای خانواده بسیار گسترده است.

در کشورهای مختلف از 30 تا 60 درصد خانواده‌ها مبتلای به خشونت‌های خانوادگی هستند. تعرض و تجاوزهای ناروایی که در قالب زدن و توهین و امثال آن‌ها میان همسران و اعضای خانه اتفاق می‌افتد تقریباً در همه کشورها یک پدیده غیراخلاقی رایج است.

در کشور ما هم آمارها نشان‌دهنده این است که تعرض نابجا، انتقام‌گیری‌های ناروا و خشم و غضب‌های کنترل نشده فضای خانه را آلوده می‌کند و فضایی که باید جای امن و آرامش باشد مبدل به یک فضای ضد اخلاقی می‌شود. این پدیده هم یک آسیب اجتماعی و هم یک آسیب خانوادگی است.

طبعاً اسلام بر اصل مودت، رحمت، حاکمیت دوستی و مهربانی و رعایت اخلاق در روابط خانوادگی تأکیدات بسیار گسترده‌ای دارد.

وجود این نوع پرخاشگری‌ها، تندخویی‌ها و خشونت‌های خانوادگی آسیبی است که مأمن و ملجأ آرامش یعنی خانه را مبدل به جایگاه پرخاشگری و عداوت و کینه‌ورزی می‌کند. طبیعی است خانه‌ای که در معرض کینه‌ورزی و انتقام‌جویی بی‌جا قرار گیرد از آرامش در آن خبری نیست و از تربیت صحیح فرزندان نشانی پیدا نمی‌شود. فلذا باید به این اصل دوازدهم توجه کنیم و فرهنگ‌مان را بر اساس صفا و صمیمت و کنترل خشم و غضب قرار دهیم.

تندخویی‌ها و پرخاشگری‌های اجتماعی و خانوادگی به رذیلت اخلاقی عدم کنترل خشم و غضب در وجود انسان برمی‌گردد. بنابراین برای اصلاح آن باید به اصل و ریشه این رذیله برگشته و آن را کنترل کرد.

برادران و خواهران ارجمند، اساس مدیریت جامعه به مدیریت انسان برمی‌گردد و پایه مدیریت‌ها، مدیریت خویشتن است. انسان باید مهارت اداره خود را داشته باشد و بتواند افکار، اندیشه‌ها، امیال، کشش‌ها و گرایش‌های خود را کنترل کند.

انواع غضب

طبیعتاً در وجود انسان دو بال برای پرواز وجود دارد: بال غضب و بال شهوت.

میل‌های مثبت و منفی انسان چیزهای ضروری بشر است. خداوند امیال مثبت و منفی را بی‌جهت و بدون دلیل در درون ما قرار نداده است. امیال و تمایلات انسانی و همین‌طور خشم و غضب انسان از ضروریات حیات انسان است.

فلذا غضب به دو قسم تقسیم می‌شود:غضب و خشم مقدس و خشم نکوهیده و نابجا

1.    خشم و غضب مقدس

هرگز ما نمی‌گوییم خشم و غضب به‌عنوان عنصر روانی همیشه زشت و قبیح است، چراکه اصل خشم و غضب ضرورت حیات بشر است.

اگر انسان‌ها از خشم و غضب تهی شوند امکان دفاع از خود را ندارند در فقه و منظر اخلاقی و دینی ما هم برای خشم و غضب اصولی قرار داده‌شده است. نوعی از آن ارزشمند بوده مایه کمال و رشد بشر است. آن‌قدر این خشم ارزش پیدا می‌کند که در قالب جهاد، دفاع، امربه‌معروف و نهی از منکر در بعض از مراتب آن، حدود و تعزیرات فقهی و خشم برای خدا انعکاس پیدا می‌کند. این‌گونه از خشم‌ها مقدس است. خشم یک ملت در برابر متجاوزان، خشم مشروع و به رسمیت شناخته‌شده اسلام است، غضبی که برای خدا باشد و مایه دفاع در برابر دشمنان مردم و خدا شود این غضب رسمی، مشروع و مقدس است. فاطمه زهرا (سلام‌الله علیها) در خطبه فدکیه در مورد علی علیه‌السلام می‌‌فرماید: «وَ مَا نَقَمُوا مِنْ أَبِي الْحَسَنِ نَقَمُوا وَ اللَّهِ مِنْهُ نَكِيرَ سَيْفِهِ وَ شِدَّةَ وَطْئِهِ وَ نَكَالَ وَقْعَتِهِ وَ تَنَمُّرَهُ فِي ذَاتِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»[2] به خدا قسم این مردمان از پیشوای مؤمنان علی (علیه‌السلام) انتقام نگرفتند مگر به خاطر اینکه علی مظهر خشم الهی بود و در راه خدا و اجرای فرمان او و دفاع از آرمان‌های الهی سر از پا نمی‌شناخت. این خشم مقدس است. این برافروختگی برای دفاع از کیان یک آرمان و ملت است، همان چیزی که در دفاع مقدس ما هم تجلی کرد.

نشانه‌های خشم و غضب مقدس

برای خشم و غضب مقدس ملاک‌هایی بیان‌شده است که به مواردی از آن‌ها اشاره می‌شود:

1.     تحت سیطره عقل قرار گرفتن

یکی از نشانه‌ها و ملاک‌های خشم درست و غضب صحیح این است که خشم تحت سیطره عقل درآید. هرگاه خشم و غضب مانند شهوات و امیال انسان تحت مدیریت عقل قرار گرفت و با چراغ عقل مدیریت شد آن خشم و غضب مقدس و مبارک است.

2.     پرهیز از تندروی‌های بی‌جا

خشمی که با چراغ عقل مدیریت شود و از روی عدالت اعمال گردد و با ابزارهای درست به کار گرفته شود و از تندروی و بی‌جا مصرف کردن پرهیز شود خشم درست و صحیح خواهد بود. این نوع از خشم لازمه حیات بشری است. اگر روزی این عنصر خشم و غضب از ما گرفته شود ما قادر به دفاع از خویشتن و آرمان و کشور خود نخواهیم بود.

خشم و غضب مانند حیوانی است که اگر تحت کنترل بشر عاقل درآمد در مسیر درست به کار گرفته می‌شود نیاز به مدیریت دارد. خشم و غضبی که مدیریت‌شده باشد و منفعلانه نباشد و در مسیر آرمان‌های درست به کار گرفته شود و در آن زیاده‌روی و ظلم وجود نداشته باشد این خشم درست و نیاز بشر هم هست.

2.    خشم و غضب نامقدس

اما نوع دوم از خشم و غضب که منشأ این خشونت‌های خانوادگی و اجتماعی می‌شود خشمی است که کنترل نمی‌شود عصبانیتی است که برای اغراض شیطانی و منافع شخصی پیدا می‌شود. این خشم و غضب نامقدس است این غضب شیطانی و اهریمنی است که جامعه‌ای را فساد می‌کشد و به خانه‌ای را مبدل به جایگاه فساد می‌کند بنابراین خشم ناروا غضبی است که تحت سیطره عقل نیست بلکه عقل ما تابعی از این خشم رهاشده است درجه انسانیت ما و شما وابسته به میزان این توانایی ماست

برادران و خواهران بزرگوار، خودتان را بسنجید هنگام خشم و غضب چقدر محاسبات عقلانی به کار می‌گیرید؟ به همان اندازه که بتوانیم این حیوان وحشی را در درون خود تحت مهار و سیطره عقل و انسانیت دربیاوریم همان اندازه انسان و خدایی هستیم.

تعابیر در مورد خشم نامقدس

تعابیری که در روایات متعدد و مباحث اخلاقی درزمینهٔ خشم نامقدس آمده است نشان‌دهنده این است که غضب انسان، آتش‌فشانی است که اگر کنترل نشود انسان و خانواده و جهان را به آتش می‌کشد:

1.آتش: در روایت (غضب) آتش قلوب شمرده شده است؛[3] در روایتی دیگر از (غضب) به‌عنوان آتش فروزان نام‌برده شده است.[4]

غضب در درون انسان‌ها یک آتش‌فشان است و بالقوه می‌تواند ایمان و خانه و جامعه بشری را به فساد کشانده، آتش زند.

2. جنون: خشم و غضب مهار نشده دیوانگی است که بعدازآن ندامت و پشیمانی در پی دارد: «إِيَّاكَ وَ الْغَضَبَ‏ فَإِنَّ أَوَّلَهُ جُنُونٌ‏ وَ آخِرَهُ نَدَمٌ.»[5]

با یک مشاجره‌ای که بین همسران در خانه پیدا می‌شود ناگهان شخص مبدل به یک آتش‌فشان شده، حالت دیوانگی به وی دست می‌دهد که سرآغاز فسادها می‌شود.

3. تندی و تیزی غضب: روایت می‌فرماید: «امْلِكْ‏ حَمِيَّةَ نَفْسِكَ وَ سَوْرَةَ غَضَبِكَ‏»[6]چراکه غضب تیزی و برندگی دارد و انسان را از پا درمی‌آورد.

4. سیطره غضب: تعابیری در روایات آمده است ازجمله: «إِذَا تَسَلَّطَ عَلَيْكَ الْغَضَبُ‏ فَاغْلِبْهُ بِالسُّكُونِ وَ الْوَقَارِ»[7]وقتی غضب بر تو سوار شد ... گویا غضب بر انسان غضبناک سوار است و افسار اختیار او در دست غضب قرار دارد.

5. دشمن: در روایات تعبیر به دشمن هم شده است.

 غضب دارای مراتب است: از نقطه‌ای شروع می‌شود ولی به خاطر تیزی‌اش مبدل به جنون شده، سوار بر انسان می‌شود و او را اسیر خود می‌کند و درنهایت مبدل به یک آتش‌فشانی می‌شود که طومار روابط سالم خانوادگی و اجتماعی را درهم می‌پیچد.

آثار و پیامدهای غضب

1. سرآغاز همه شرور: امام صادق می‌فرماید: «الْغَضَبُ مِفْتَاحُ‏ كُلِ‏ شَرٍّ»[8]خشم سرآغاز همه شرور است

2. فساد ایمان: فساد ایمان با غضب مبغوض، رقم می‌خورد.

3. آشکار شدن بدی‌ها: غضب بی‌مورد، بدی‌ها را آشکار می‌کند.

4. باعث پشیمانی: غضب نادرست موجب پشیمانی می‌شود. غالباً آدم‌ها وقتی از خشمشان عبور می‌کنند تأسف می‌خورند که چرا به خاطر غضب آن‌طور با همسر، فرزند، پدر یا با دوست خود رفتار کرده‌اند.

اگر مقداری عقل حاکم شود و مهارت انسان در کنترل غضب زیاد شود مشکل حل می‌شود و بعد احساس لذت و شیرینی می‌کند.

5. آلوده کردن روان: غضب نابجا، روان انسان را آلوده می‌کند.

6. از بین برنده روابط اجتماعی: غضب و خشم نامقدس، نابودکننده روابط اجتماعی است.

این‌ها آثار غضب و خشم‌های مهار نشده است.

انشالله در خطبه بعد آیات و روایاتی که به‌طور ویژه در باب خشم خانوادگی واردشده یا ارتباط دارد عرض خواهیم کرد.

خدایا تو را به اولیای بزرگت قسم می‌دهیم ما را از هواهای نفسانی و خشم‌های ناروا آزاد فرما؛ اموات و درگذشتگان ما را ببخش و بیامرز و ما را مشمول الطاف بیکران خودت قرار بده.

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، وَالْعَصْر، إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْر، صدق اللّه العلی العظیم»[9]

 


[1]سوره توبه آیه 119

[2]ـ بحارالأنوار، ج 43، ص 158

[3]ـ عبدالواحد آمدی، غررالحكم، ص 301: «الغضب نار القلوب»

[4]ـ محدث نوری، مستدرك‏الوسائل، ج 12، ص 11: «الْغَضَبُ نَارٌ مُوقَدَةٌ مَنْ كَظَمَهُ أَطْفَأَهَا وَ مَنْ أَطْلَقَهُ كَانَ أَوَّلَ مُحْتَرِقٍ بِهَا»

[5]عبدالواحد آمدی، تصنيف غرر الحكم و درر الكلم،ص 303

[6]ـ همان، ص 301

[7]ـ همان، ص 302؛ على بن محمد، ليثى واسطى، عيون الحكم و المواعظ، ص 137

[8]ـ کلینی، الکافی، ج 2، ص 303

[9]. سوره والعصر

خطبه دوم

تقویت صنایع دفاعی از مولفه های اقتصاد مقاومتی

انفعال، سکولار و تحجر سه خطر روبه رشد در جهان اسلام

 

بسم الله الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ رب العالمین و الصلوه علی اشرف الاوصیاء و المرسلین، حبیبنا و حبیب اله العالمین ابی‌القاسم المصطفی محمد و علی وصیه علیّ امیرالمؤمنین و علی الصدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة اللهم صلّ و سلّم و زد و بارک علی أئمة المسلمین علیّ بن الحسین و محمد بن علیّ و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علیّ بن موسی و محمد بن علیّ و علیّ بن محمد و الحسن بن علیّ و الخلف القائم المنتظر حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و أمناء الرحمن و سلالة النبین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین.

السلام علیک یا بنت ولی الله، السلام علیک یا اخت ولی الله، السلام علیک یا عمة ولی الله، السلام علیک یا بنت موسی بن جعفر و رحمة الله و برکاته

توصیه به تقوا

 

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ»[1] عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله

 

همه شما و خودم را در نخستین جمعه سال به پرهیزگاری و عزم بر اطاعت خدا و توبه از همه گناهان سفارش و دعوت می‌کنم.

پیشوای پارسایان و امیر‌مومنان در خطبه غرّاء (خطبه 82) در بخشی از سخنان خود چنین فرمودند: «فَإِنَّ الدُّنْيَا رَنِقٌ مَشْرَبُهَا رَدِغٌ مَشْرَعُهَا، يُونِقُ مَنْظَرُهَا وَ يُوبِقُ مَخْبَرُهَا، غُرُورٌ حَائِلٌ وَ ضَوْءٌ آفِلٌ وَ ظِلٌّ زَائِلٌ وَ سِنَادٌ مَائِلٌ»[2] بندگان خدا شما را به تقوا توصیه می‌کنم، پرهیز و ترس از خدایی که شما را برای آزمایش به این عالم آورد. اما این جهان که جای آزمایش شماست دارای این ویژگی‌ها است: «فَإِنَّ الدُّنْيَا رَنِقٌ مَشْرَبُهَا رَدِغٌ مَشْرَعُهَا» این عالم مادی تا زمانی که با نگاه مادی با آن برخورد کنید از سرچشمه آلوده است، مادیت این دنیا از سرچشمه آلوده و کدر است مبادا شما آلوده به این دنیا شوید.

«يُونِقُ مَنْظَرُهَا وَ يُوبِقُ مَخْبَرُهَا»این جهان یک ظاهر آراسته‌ای دارد که شما را به شگفتی وا‌داشته و فریب می‌دهد. اما کسی که بخواهد با حقیقت این دنیا دست‌وپنجه نرم کند حتماً او را هلاک خواهد کرد. پس این دنیا یک ظاهر فریبنده و زیبایی به تماشا می‌گذارد اما در باطن هلاکت خیز و فساد آفرین است.

«غُرُورٌ حَائِلٌ وَ ضَوْءٌ آفِلٌ وَ ظِلٌّ زَائِلٌ وَ سِنَادٌ مَائِلٌ»چقدر زیبا به ابعاد حقیقت این عالم اشاره می‌فرمایند: ظاهری آراسته، اما باطن آلوده و فریبنده‌ای دارد که شما را فریب می‌دهد، زودگذر است، پای قول‌های خود نمی‌ایستد. نور و شعاعی است که خیلی سریع غروب می‌کند. به ستاره دنیا دل نبندید چراکه زود افول خواهد کرد، سایه‌ای است که به‌سرعت تمام خواهد شد. در جای دیگر می‌فرمایند: مثل سایه درخت در یک بیابانی است که سایه با سرعت از سر کسی که از آن استفاده می‌کند زایل خواهد شد. دیواری است که شما به آن تکیه داده‌اید اما این دیوار قابل‌اعتماد نیست، این دیوار کج و در حال فروریختن است. هر کس به این دنیا تکیه داده باید بداند سایه آن گذرا و نور آن تمام‌شدنی است. این حقیقت دنیاست.

تقوای خداوند را باید در این عالم پیشه کنیم. بدانیم تقوا ما را از حقیقت این دنیا به افق‌های برتر هدایت و راهنمایی می‌کند. خدایا تو را در آغاز سال به اولیای الهی‌ات سوگند می‌دهیم که این سال را برای ما و امت ما سال تقوا و پرهیزکاری قرار بده.

در آغاز سال یاد شهیدان و امام شهدا و علما و دانشمندان و مراجع فقیدمان و همه اموات و درگذشتگان را گرامی می‌داریم و تقدیم می‌کنیم به پیشگاه همه آن‌ها صلواتی بر محمد و آل محمد

مناسبت‌ها

به‌صورت اختصار به مناسبت‌ها اشاره می‌کنم:

1.    بزرگداشت سال فاطمی و روز جمهوری اسلامی

سال فاطمی که منور به انوار میلاد فاطمه در آغاز و انجام آن هست را تبریک عرض می‌کنم و موالید فاطمه زهرا (سلام‌الله علیها) و امام راحل عظیم‌الشأنمان را گرامی می‌داریم و همین‌طور روز جمهوری اسلامی را گرامی می‌داریم و تقدیم می‌کنیم به اولیای الهی و حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها و همه شهدای انقلاب و اسلام و دفاع مقدس و مدافعان حرم و مقاومت اسلامی در کشورهای گوناگون عالم صلواتی دیگر بر محمد و آل محمد.

2.    خوشامدگویی به زائران حرم حضرت معصومه

به همه زائران مرقد نورانی حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله علیها خوشامد می‌گویم و تشکر می‌کنم از همه مردم عزیز و مسئولانی که در سراسر ایران، پذیرای مهمانان نوروزی هستند به‌ویژه عزیزانی که در قم پذیرای زائران این مرقد نورانی هستند. مسئولان محترم شهرداری، استانداری، میراث فرهنگی و گردشگری، نیروهای انتظامی و بسیج و سپاه، ستاد اسکان، هلال‌احمر، صداوسیما و رسانه‌ها و همه عزیزانی که در این ایام خود را وقف خدمت‌رسانی به مهمانان عزیز و زائران حرم‌های مقدس و مطهر کرده‌اند و برای همه شما و این عزیزان سالی سرشار از سعادت و توفیق پیشرفت آرزو دارم و امیدواریم خداوند همه ما را در این سال موفق به اطاعت خود بفرماید.

چند محور اساسی است که فهرست‌وار نکاتی را پیرامون آن عرض می‌کنم:

3.    تبیین مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی

مقام معظم رهبری مدظله‌العالی را به نام سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامیدند و خود ایشان فرمودند: علیرغم اینکه می‌شد عناوین دیگری هم برگزید اما در شرایطی که کشور ما قرار دارد ایشان از موضع یک دیده‌بان بزرگ، بصیر و خبیر امسال را به این شعار نامیدند. این شعار فلسفه‌ای دارد که ایشان تبیین کردند. طبعاً فلسفه شعار فوق این است که به‌رغم همه خدماتی که انجام‌شده است کشور مبتلا و دچار رکود و تورم هست، بعضی از صنایع، تعطیل یا نیمه تعطیل هستند، درصد بیکاری جامعه ما درصد پایینی نیست، واردات وسایل لوکس، فقر، فاصله طبقاتی و مونتاژ گرایی مشکلاتی است که در اقتصاد ما وجود دارد و در شرایط پسابرجام در معرض نگرانی‌هایی هستیم که باید به آن‌ها توجه شود.

مقام معظم رهبری به‌صورت جامع و کامل نکاتی در مورد اقتصاد مقاومتی فرمودند و شاید نقطه ابهام نظری در این مقوله نباشد ملت، دولت، مسئولان و قوای سه‌گانه باید دست‌به‌دست هم دهند و پایه‌های یک اقتصاد استوار و مقاوم را بریزند.

ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی ویژگی‌هایی دارد که به آن‌ها فهرست‌وار اشاره می‌کنم:

1.    اقتصاد مقاومتی غیر از اقتصاد ریاضتی است: اقتصاد مقاومتی اقتصاد ریاضتی نیست اقتصاد شکوفایی است که باید برای مردم رفاه و آسایش واقعی به وجود آورد.

2.    دانش‌بنیان بودن اقتصاد مقاومتی: اقتصاد مقاومتی دانش‌بنیان است. اقتصادی است که بر پایه‌های علم و دانش و کارشناسی برپا می‌شود. دانشگاه و نخبگان ما باید فعال شوند، همان‌طور که ما در صنعتی مثل فناوری هسته‌ای قله‌ها را فتح کردیم باید دانش و طرح‌های کارشناسی شده پشتوانه رونق اقتصادی ما باشد.

3.   فعال بودن بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی: این نوع از اقتصاد، مردم محور است و بخش خصوصی باید به‌طور واقعی در آن فعال شود.

4.   خام فروش نبودن اقتصاد مقاومتی: این مدل از اقتصاد، خام فروش نیست بلکه تبدیل‌کننده مواد خام مثل نفت و سایر مواد خام معدنی به کالاهای مورداستفاده داخل و صادرات است. رهایی از نفت از مشخصه‌های اقتصاد مقاومتی است.

5.   ارتباط با قدرت‌های اقتصادی آزاد از سیطره استکبار: ارتباط بین‌المللی داشتن با قدرت‌های اقتصادی که از چنبره و سیطره استکبار و قدرت‌های شیطانی آزاد هستند.

6.   شکل‌گیری چرخه کامل کالاهای راهبردی: چرخه کامل کالاهای راهبردی مانند گندم و کالاهای پشتوانه امنیت باید در اقتصاد مقاومتی شکل گیرد.

7.    مدیریت واردات و صادرات: مدیریت واردات و صادرات در اقتصاد مقاومتی بسیار مهم است.

8.   عنایت به صنایع کوچک و اشتغال‌زا: صنایع کوچک و اشتغال‌زا باید موردعنایت قرار گیرد.

9.    ارتباط منسجم دانشگاه و صنعت: ارتباط دانشگاه و صنعت و پارک‌های علم و فن‌آوری امر مهمی است که باید در این مدل اقتصادی به آن توجه کرد و همین‌طور باید زیرساخت‌های علمی در آموزش‌وپرورش، دانشگاه‌ها و کارگاه‌ها موردتوجه قرار گیرد.

10.تقویت صنایع دفاعی کشور: صنایع دفاعی ما باید موردتوجه قرار گیرد. به همین مناسبت باید بگوییم یک اقتصاد شکوفا، پویا و مقاومی که در معرض تندبادهای جهانی و دشمنی‌های مستکبران قرار دارد و می‌خواهد توسط آن‌ها از پای درنیاید، علاوه بر اینکه باید بر کالاهای راهبردی، اشتغال و فعالیت بخش خصوصی و ... سرمایه‌گذاری کند درعین‌حال باید پشتوانه امنیت آن قوی باشد.

 امروز ما در این نماز جمعه و در این پایگاه علم و جهاد و اجتهاد به مستکبران عالم اعلام می‌کنیم: ما در بحث برجام با عقلانیت رفتار کردیم اما شما به میثاق‌های خود به‌درستی پایبند نیستید، این را هم بدانید ما در امنیت خودمان با شما معامله نمی‌کنیم. ما بر سر امنیتمان، اقتدارمان، جبهه مقاومت و پیشرفتمان باکسی گفتگو نمی‌کنیم. ما بر سر عهدمان با شهدای سرافرازمان ایستاده‌ایم. صنایع موشکی ما برای دفاع از این ملت است. پیشرفت‌های علمی و فن‌آوری ما برای دفاع از این ملت و پشتوانه مقاومت اسلامی است که جای گفتگو و مذاکره و عقب‌نشینی نیست. شما هر روز بهانه‌ای مانند حقوق بشر و صنایع موشکی درمی‌آورید. مطمئن باشید این ملت یکپارچه در مسیر انقلاب و پشت سر مقام معظم رهبری و همراه مسئولان برسر این‌ها معامله نمی‌کند، صنایع موشکی ما ادامه پیدا خواهد کرد و ملت ما راه استوار خود را به فضل الهی ادامه خواهد داد.

4. انفعال، سکولار و تحجر سه خطر روبه رشد در جهان اسلام

امروز جهان اسلام با سه خطر مهم مواجه است که باید به آن‌ها دقت شود:

1. انفعال در برابر غرب

خطر انفعال در برابر غرب و استکبار و احساس این‌که نمی‌توانیم کاری کنیم که این تفکر، در حال تزریق به افکار نخبگان جهان اسلام است.

2. ترویج امواج سکولاریستی

ترویج و گسترش موج‌های سکولاریستی و تئوریزه کردن این افکار ناصحیح و دوری از ارزش‌های الهی از دیگر خطرهای جهان اسلام است.

3. تحجر و دامن زدن به جنگ‌های مذهبی

تحجر و ارتجاع داعشی و جنگ‌های مذهبی سومین خطر بزرگ موجود در جهان اسلام و بین مسلمین است.

انقلاب اسلامی و پایگاه مهم علم در قم در برابر همه این خطرها مواضع عقلانی و منطقی دارد. ما در برابر جنگ‌های مذهبی موضع عقلانی و دینی داریم. ما معتقدیم همه مذاهب اسلامی زیر سایه اسلام قرار می‌گیرند و همه باید در برابر دشمنان اسلام بایستند.

(پیام مقاومت، ایستادگی، عقلانیت، و پیام وحدت و انسجام اسلامی) پیامی است که از ایران اسلامی و قم به همه مراکز عالَم منتقل و مخابره می‌شود.

مواضع متضاد شما دشمنان اسلام خود شما را امروز درگیر کرده است. حوادثی که امروزه در اروپا رخ می‌دهد از نظر ما محکوم است، اما ما معتقدیم باید غربی‌ها نگاه درست و جامعی به حوادث عالَم داشته باشند. این تروریست‌ها دست پروده افکار شما هستند. شما در ریشه‌ها و علل این حوادث تجدیدنظر کنید. اگر در ریشه‌ها تجدید‌نظر نکنید همه شما به این آتش خواهید سوخت.

5. نوید برگزاری نماز جمعه در مصلای قدس قم

در پایان لازم می‌دانم اشاره‌ای کنم که با همت مسئولان و عزیزانمان در بخش‌های مختلف و ستاد نماز جمعه، مصلای قدس قم آماده پذیرایی از نماز جمعه و برگزاری نماز جمعه در 20 فروردین در آنجا است.

همین‌جا وظیفه خود می‌دانم از همه عزیزانی که در مقاوم‌سازی مصلا تلاش کردند و از اقدامات بسیار خوبی که در آنجا رقم خورد تشکر کنم و انشالله بیستم فروردین، نماز جمعه در مصلای قدس برگزار خواهد شد.

دعا

خدایا دل‌های ما را به انوار ایمان روشن بفرما؛ اللهم اغفر للمومنین و المومنات والمسلمین والمسلمات؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله؛اللهم انصر جیوش المسلمین و عساکر المسلمین؛ خدایا خدمتگزاران به اسلام و مقام معظم رهبری و مراجع عظام را مؤید و منصور بدار؛ ارواح تابناک شهیدان و امام شهیدان و اموات و درگذشتگان و مراجع و علمای فقید ما و درگذشتگان این جمع را با اولیای خودت محشور بفرما؛ باران رحمت و برکاتت بر ما فرو بفرست؛ سلام ما را به محضر امام عصر (عج) ابلاغ بفرما؛ ما را از یاران او مقرر بفرما.

بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يلِدْ وَلَمْ يولَدْ وَلَمْ يكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ[3]

صدق الله العلی العظیم

 


[1]ـ سوره توبه، آیه 119.

[2]ـ نهج‏ البلاغة (صبحي‏ الصالح)، خطبه 83، ص 108.

[3]. سوره الاخلاص