خطبه نماز جمعه قم تاریخ 1393/12/08

خطبه اول

راهکارهای سعادتمندی خانواده

 

 

السلام علیکم و رحمه‌الله و برکاته

اعوذبالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم

بسم‌الله الرحمن الرحیم

نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نومن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا ابولقاسم المصطفی محمد و علی آله الاطیبین الاطهرین و لا سیما بقیة الله فی الارضین

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم

«اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُون‏»(حشر/18)

بسم‌الله الرحمن الرحیم

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُون‏»(حشر/18)

عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و ملازمة امره و مجانبة نهیه و تجهزوا عباد الله و قد نودی فیکم برحیل و تزودا و ان خیر زاد اتقوی

همه شما برادران و خواهران نمازگزار و خودم را به پارسایی و پرهیزگاری دوری از گناهان و آلودگی‌های روحی و نفسی سفارش و دعوت می‌کنم.

بنیان خانواده در معرض امواج طوفانی

سخن ما در خطبه پیشین پیرامون حقوق و وظایف خانوادگی بود. بنیان خانواده در دنیای جدید در معرض امواج طوفان‌های فراوانی قرارگرفته است. درحالی‌که در منطق انسانی و اسلامی خانواده بنیان اساسی جامعه و جایگاه اصلی سعادت و پیشرفت بشر است مع الاسف گسترش سبک‌های زندگی، بر اساس مبانی مادی و غربی بسیاری از اصول و مبانی زندگی اجتماعی و خانوادگی و فردی ما را تهدید می‌کند. تهدیدهای متعدد متوجه سلامت و درستی خانواده است. نمی‌خواهیم بگوییم که در حد بحران اما انصافاً تحقیقات و آمار و ارقام موجود نشان‌دهنده خطرهای جدی در این زمینه است.

بخشی از جلسه گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی به مسئله خانواده و گزارش تهدیدهای موجود در مسائل خانوادگی اختصاص پیدا کرد و مسئولان ذی‌ربط گزارش مفصلی که از وضع ازدواج وضع طلاق و مشکلات گوناگونی که در حوزه و خانواده و مسائل مربوط به خانواده وجود دارد ارائه کردند. من نمی‌خواهم وارد آن آمار و ارقام شوم آنچه اینجا باید عرض کنیم این است که خانواده‌های عزیز ما باید احساس خطر کنند. سعادت جامعه ما به‌سلامت خانواده به‌عنوان هسته بنیادین جامعه گره‌خورده است. این موج خطرهای و تهدیدها نگران‌کننده است. این‌که در بعضی از مناطق کشور هر سه چهار ازدواجی به حداقل یک مورد طلاق منجر می‌شود خطر بزرگی است. افزایش سن ازدواج، بالا رفتن تشریفات بی‌جا در ازدواج و در تشکیل کانون خانواده علائم خطر است باید هوشیار بود.

جایگاه خانواده در اسلام

در آیات و روایات فراوانی بر مقوله خانواده انگشت گذاشته‌شده است. دین اسلام حقوق و وظایف خانواده را مهم شمرده و همه مسلمانان را ترغیب به اهتمام به این حقوق و وظایف کرده است. ما نیز باید به این نکته توجه کنیم که «سلامت خانواده در این است که اعضای یک خانواده پای بند حقوق و وظایف متقابل باشند» در سطح عموم جامعه هم همین‌طور است. جامعه‌ای سعادتمند خواهد شد که همه اعضا و افراد و گروه‌های اجتماعی به اصول و ضوابط اخلاقی و حقوق و وظایف متقابل پای بند باشند. این اصول و ضوابط در جامعه کوچک خانواده به‌طور ویژه اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کنند. ما با داشتن این گنجینه گران‌بها از معارف اسلامی و آنچه در کتاب و سنت به آن اصرار شده است؛ نباید شاهد تزلزل در ارکان خانواده باشیم. همسر در برابر همسر، پدر و مادر در برابر فرزندان، فرزندان در برابر پدر و مادر و همه اعضای خانواده‌ی کوچک و بزرگ در قبال هم مسئولیت دارند. مطمئناً اگر قرار را بر این بگذاریم که به مسئولیت‌های متقابلمان در خانواده توجه کنیم؛ خانواده ما خانواده سعادتمندی خواهد شد. طی خطبه‌های آینده به حقوق و وظایفی که میان اعضای خانواده است اشاره خواهیم کرد.

راهکارهای سعادتمندی خانواده

چند نکته کلیدی وجود دارد که اعضای خانواده با رعایت آن‌ها به وظایف خود را در برابر دیگر اعضای خانواده توجه و عمل خواهند کرد. آن‌ها را برمی‌شمارم این نکات از نکات کلیدی و بسیار مهم هم در روابط اجتماعی و به‌خصوص در روابط خانوادگی و درون خانواده است. به‌ویژه من از زوج‌های جوان تقاضا دارم که به این سلسله مباحث و این نکات توجه ویژه‌ای داشته باشند. این نکات، نکات کلیدی و پایه است برای این‌که در خانه شاهد احترام متقابل، تکریم متقابل و انجام وظایف متقابل باشیم. سه نکته کلیدی عبارت است از:

ضرورت درک اعضای خانواده از یکدیگر

ضرورت درک درست اعضای یک خانواده از یکدیگر، اساس عمل به وظایف و تکالیف خانوادگی است؛ بلکه اساس عمل به وظایف اجتماعی ما است. انسان‌ها وقتی‌که در یک محیط می‌خواهند زندگی کنند باید هم دیگر را درک کنند. بین افراد جامه مشترکات زیادی وجود دارد، بشر دارای فطرت مشترک، عقل مشترک، درک‌های مشترک است اما درعین‌حال خداوند انسان و انسان‌ها را اطوار خلق کرده است. «و خلقناکم اطوارا» آدم‌ها هر دونفری باهم علی‌رغم اینکه اشتراکاتی دارند؛ تمایزات زیادی هم دارند. این تمایزات در سلایق، علایق و انگیزه‌ها است.

تفاوت‌ بین انسان‌ها گاهی برمی‌گردد به سابقه خانوادگی، سابقه اجتماعی، میزان تحصیلات و ده‌ها عامل دیگری که آدم‌ها را متفاوت می‌کند و وقتی‌ دو نفر متفاوت شدند زمینه این‌که از هم فاصله بگیرند وجود دارد. اولین و از نکات کلیدی این است که همسران و اعضای خانواده سلایق و علایق و کشش‌های یکدیگر را کشف کنند، تفاوت‌های فردی و فرهنگی هم دیگر را استخراج کنند؛ توجه به این تفاوت‌ها موجب می‌شود که آدم‌ها بهتر به وظایفشان عمل کنند. خیلی از وقت‌ها توجهی به اینکه طرف مقابل چه خواسته‌ای دارد، چه نیازی دارد، چه علاقه‌ای در وجود او است نمی‌کنیم، ندانستن این موضوع سرآغاز اختلاف و تنازع است. البته سلیقه یا انگیزه و علایق هیچ فردی همیشه درست نیست بلکه گاهی غلط هم است و باید آن را اصلاح کرد.

راهکارهای سلامت خانواده

1- شناخت همدیگر

گام اول در سلامت خانواده این است که همدیگر را بشناسیم و نیازها و علایق و سلیقه‌های هم را کشف کنیم، حتی اگر خواهان اصلاح باشیم. گاهی طرف همسر یا فرزند ما نیاز بی‌جهت یا سلیقه اشتباهی دارد که باید اصلاحش کرد، شکی نیست که مقدمه اصلاح شناخت این علاقه و سلیقه و انگیزه است؛ بنابراین اولین کلید سلامت خانواده در شناخت اعضای خانواده از یکدیگر نهفته است. آدم‌ها باید همدیگر را بشناسند و درون یکدیگر را کشف کنند؛ دنیایی که هرکدام در آن زندگی می‌کنند باید شناخته شود تا به انجام وظایف اقدام کنند؛ اگر آن نیاز و تقاضا درست است به آن جواب بدهند و یا در صورت نیاز به اصلاح آن بپردازند. گاهی همسر نیازی در ارتباط با خانواده خودش دارد یا توقع و انتظاری دارد، این توقع باید شناخت و اگر درست است به آن پاسخ داد و اگر درست نیست اصلاح کرد. فرزند هم همین‌طور در محیط عمومی جامعه هم همین‌طور است. وقتی‌ در یک اداره‌ای افرادی باهم زندگی می‌کنند و در یک محیط کاری و اجتماعی باهم زندگی می‌کنند، زندگی سالم اجتماعی نیاز به شناخت انسان‌ها از یکدیگر دارد، بعدازاین شناخت است که نوبت به اصلاح یا برآورده کردن نیاز فرد می‌رسد.

2- میزان ارتباط با دیگران

قاعده بسیار مهم دیگر که در متون کتاب سنت ما خیلی ریشه‌دار بوده و می‌توان آن را قاعده طلایی اخلاق نامید و باقاعده اول بی‌ارتباط نیست و زمینه را برای انجام وظایف متعددی که افراد باید در خانواده انجام دهند، فراهم می‌کند این است که می‌گوید: خودت را میزان ارتباط با دیگران قرار بده «فَأَحْبِبْ لِغَيْرِكَ مَا تُحِبُّ لِنَفْسِكَ وَ اكْرَهْ لَهُ مَا تَكْرَهُ لَهَا»[1] این قاعده را باید با آب‌طلا نوشت. در وصیت‌نامه امیرالمؤمنین به امام حسن مجتبی طبق نقلی یا به محمد بن حنفیه طبق نقل دیگر در نهج‌البلاغه حضرت می‌فرمایند: «يَا بُنَيَّ اجْعَلْ نَفْسَكَ مِيزَاناً فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ غَيْرِك‏» می‌فرمایند خودت را ملاک در روابط میان خود و دیگران قرار بده، هر آنچه برای خود می‌پسندی برای دیگران هم بپسند و هر آنچه برای خود نمی‌پسندی برای دیگران هم نپسند. این‌که خود را میزان قرار بدهی خیلی راه گشا است. این اصل در روابط عام اجتماعی نیز حاکم است اما در خانه و روابط همسران، فرزندان و اعضای خانواده اهمیت ویژه‌ای دارد. این موضوع که هرکدام از افراد خانواده خود را جای دیگری قرار بدهند و ببینند که اگر من جای او بودم به همین رفتار قانع می‌شدم یا نه «اجْعَلْ نَفْسَكَ مِيزَاناً فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ غَيْرِك‏» این قاعده طلایی اخلاقی است این تعبیر، تعبیر درستی است که در کتاب و سنت و روایات فراوان موردتوجه قرارگرفته است. «وَ لَا تَظْلِمْ كَمَا لَا تُحِبُّ أَنْ تُظْلَم‏» همان‌طور که دوست نداری به تو ظلم کنند به همسر و پدر و مادر و اعضای خانواده ظلم نکن «وَ أَحْسِنْ كَمَا تُحِبُّ أَنْ يُحْسَنَ إِلَيْك‏» همان‌طور که دوست داری با تو خوب رفتار بکنند با دیگران هم همان‌طور رفتار کن «وَ اسْتَقْبِحْ مِنْ نَفْسِكَ مَا تَسْتَقْبِحُهُ مِنْ غَيْرِك‏» کاری که از دیگران بد میدانی در برابر دیگران انجام نده. بدت می‌آید که همسرت تند شود یا توهین کند تو هم از این اقدام اجتناب کن. این هم قاعده دوم است که انسان خودش را ملاک ارزیابی دیگران قرار بدهد ببیند که او چه توقعی دارد دیگری هم همین توقع را دارد نه این‌که یک‌طرفه من هزار توقع را داشته باشم از فرند و همسرم و توقعات آن‌ها را نبینم این درست نیست و باید خود را میزان قرارداد.

3- نگاه آرمانی و آسمانی

نگاه به تشکیل کانون خانواده باید نگاهی آسمانی و آرمانی شود. همان‌طور که در خطبه قبل عرض کردم خانواده تأمین‌کننده سطوح مختلف نیازهای آدمیان است اما مهم است ما در فضای خانواده نگاهمان را آرمانی و آسمانی کنیم. خانه علی و فاطمه سلام‌الله علیهما الگوی یک‌خانه ایمانی و آرمانی بود. در خطبه قبل به این مطلب اشاره کردم که علی از فاطمه و فاطمه از علی چه توصیفی در محضر پیامبر از یکدیگر کردند. او فرمود: بهترین یار من در اطاعت خدا فاطمه است و فاطمه فرمود: بهترین شوهر، همان شوهری که مال‌ومنال ندارد اما سابقه جهاد و فداکاری درراه خدا دارد این بهترین شوهرهاست. ملاک خوبی و شوهر و همسر را هیچ‌کدام از این دو بزرگوار در مال و مقام و ظواهر و تشریفات دنیا ندانستند؛ هر دو فرمودند ما نگاهمان به‌جای دیگری است. این خانه، خانه الهی است. در جای دیگری وقتی‌که علی علیه‌السلام از فاطمه سلام علیها سؤال می‌کند که چرا در این چند روز این‌جور رنگ از چهره بچه‌ها پریده فاطمه عرض می‌کند که من چند روز است به بچه‌ها غذا ندادم. این خانه حسن و حسین و زینب تربیت می‌کند. بعد علی سؤال می‌کند که چرا به من نگفتی که بچه‌ها چند روز است غذا نخورده‌اند. جوابی که فاطمه سلام‌الله علیها می‌دهد الگوی درخشانی برای ما است. فاطمه جواب می‌دهد: «إِنِّي لَأَسْتَحْيِي مِنْ إِلَهِي أَنْ تُكَلِّفَ نَفْسَكَ مَا لَا تَقْدِرُ عَلَيْه‏»[2] از خدا خجالت کشیدم که بر علی چیزی را که توان آن را ندارد تحمیل کنم. این سنت اسلامی است. بدین گونه همسر رعایت توان همسر و شوهر را دارد و شوهر هم همین‌طور، اعضای خانواده نیز باید بدین‌سان عمل کنند. فاطمه سلام‌الله می‌گوید من از خدا خجالت می‌کشم که چیزی از تو بخواهم که نمی‌توانی آن را تأمین کنی؛ از تو بخواهم خرید و تشریفات و تجملاتی که در طاقت تو نیست. این توقعات زمینه را برای فساد خانواده و فساد جامعه ایجاد می‌کند این خانه علی و فاطمه است.

اولین مدافع ولایت

در آستانه شهادت صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام‌الله علیها قرار داریم. السلام علیک ایتها الصدیقة الطاهرة سلام و درود خدا بر تو ای بانوی بزرگ ای زن قهرمان ای که یک‌تنه‌ از ولایت و زعامت اسلامی حمایت کردی و جان خود را در این راه فدا کردی. بهترین مصیبت‌های زهرا در نهج‌البلاغه و در کلام علی تجلی پیداکرده است. امیرالمؤمنین در خطبه 202 در هنگام دفن فاطمه این کلمات را فرموده که من چند جمله‌اش را به‌عنوان عرض ادب تقدیم می‌کنم: لحظاتی توجه کنید؛ فاطمه پهلو شکسته در قبر آرمیده است و علی دل‌شکسته بر بالای قبر فاطمه ایستاده است علی به پیامبر سلام می‌دهد «السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ عَنِّي وَ عَنِ ابْنَتِكَ النَّازِلَةِ فِي جِوَارِك‏»[3] سلام خدا بر تو ای پیامبر از من و از دختری که به تو ملحق شد و چه زود به تو ملحق شد. پیامبر خدا صبرم به پایان رسیده است در فراق فاطمه، فاطمه در محضر توست و صبر من به پایان رسیده است. بعد می‌فرماید خدایا این امانت به تو و به‌سوی پیامبر بازگشت. آن ودیعه از من گرفته شد تا آنجایی که می‌فرمایند -این جمله را یکی از بزرگان وقتی‌که می‌خواند اشک می‌ریخت این جمله خیلی جمله معنی‌داری است- «فَأَحْفِهَا السُّؤَالَ وَ اسْتَخْبِرْهَا الْحَالَ هَذَا» به تو نخواهد گفت که به او چه گذشت هر چه می‌توانی اصرار کن از فاطمه بپرس که امت بر سر او چه آورد و با او چه کرد گویا می‌فرماید از فاطمه بپرس که بر پهلوی نازنین او چه گذشت.

لا حول و لا قوه الا بالله علی العظیم و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون

بسم الله الرحمن الرحیم

انا اعطیناک الکوثر فصل لربک و انهر ان شانک هو الا بتر

صدق الله علی العظیم

 


[1]- نهج البلاغة (للصبحي صالح)، ص: 397.

[2]- مناقب آل أبي طالب عليهم السلام (لابن شهرآشوب)، ج‏2، ص: 77.

[3]- نهج البلاغة (للصبحي صالح)، ص: 319.

خطبه دوم

قدرت انقلاب اسلامی

 

 

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم

بسم‌الله الرحمن الرحیم

الحمد لله رب العالمین و صلی‌الله علی سیدنا و نبینا ابولقاسم المصطفی محمد و علی علی امیر المومنین و علی صدیقة الطاهره فاطمة الزهرا و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنه و علی الائمة المسلمین علی ابن الحسین و محمد ابن علی و جعفر ابن محمد و موسی ابن جعفر و علی ابن موسی و محمد این علی و علی ابن محمد و حسن ابن علی و الخلف القائم المنتظر حججک علی عبادک و امناک فی بلادک

اعوذبالله السمیع العلیم الشیطان الرجیم

بسم‌الله الرحمن الرحیم

«یا أَيُّهَا اَلَّذِينَ آمَنُوا اِتَّقُوا اَللّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدِيداً» (الأحزاب/70)

صدق الله علی العظیم

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُون‏»(حشر/18)

صدق الله علی العظیم

عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و ملازمة امره و مجانبة نهیه

«فَإِنَّ تَقْوَى اللَّهِ مِفْتَاحُ سَدَادٍ»[1]

همه شما برادران و خواهران و نمازگزاران ارجمند و شنوندگان بزرگوار و خودم را به پارسایی و تقوای الهی توصیه می‌کنم. علی علیه‌السلام در خطبه 229 می‌فرمایند: «فَإِنَّ تَقْوَى اللَّهِ مِفْتَاحُ سَدَادٍ وَ ذَخِيرَةُ مَعَادٍ» تقوای خداوند کلید درستی‌ها و رستگاری‌ها و ذخیره‌ای برای معاد و قیامت است. تقوای الهی رهایی از هر آلودگی و نجات از هر فساد و تباهی است؛ باتقوا جویندگان به مقصد می‌رسند؛ باتقوا فراریان به‌سوی خدا حرکت می‌کنند؛ باتقوا ما به آرزوهای معنوی وایمانی نائل می‌شویم. باید تقوا را پاس بداریم امروز تقواپیشه کنید که فرصت در اختیار شماست کارنامه اعمال شما گشوده است و ملائکه ثبت می‌کنند فرصت‌ها را دریابید هنوز دعای شما پذیرفته می‌شود توبه شما اجابت می‌شود این فرصت بزرگ را باید مغتنم بشمارید. امیدواریم خدا همه ما از پارسایان و شاکران و ذاکران خداوند تبارک‌وتعالی مقرر بفرماید.

شهادت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها

 شهادت صدیقه طاهره فاطمه زهرا را تسلیت و تعزیت عرض می‌کنم و این ایام پایان اسفند و روزهای آغاز فروردین مصادف با ایام سوگواری صدیقه طاهره سلام‌الله علیها است. طبیعی است که ملت ما حتی در جشن و شادی خود حرمت خاندان پیامبر به‌خصوص این بانوی بزرگ و عظیم‌الشأن را رعایت کرده و رعایت خواهند کرد.

مسائل روز

چند نکته را فهرست‌وار محضر شریفتان عرض می‌کنم:

سفر ریاست جمهوری و هیئت دولت به استان قم

باید از حضور هیئت دولت در استان قم و از همه‌کسانی که برنامه‌ریزی کردند و از همه بزرگان و مراجع عظام تقدیر و تشکر کرد. باید دو نکته را در این خصوص یادآوری کنم:

1-   انتظار از نظام و دولت در تقویت زیرساخت‌های شهر قم انتظار درست و به حقی است. ملت ما نیز این انتظار را درست می‌دانند چراکه قم با ابعاد گوناگونی که دارد با حوزه بزرگ با مراکز علمی با حضور شخصیت‌ها و مراجع عظیم‌الشأن با ابعاد ملی و فراملی و با وجهه زیارتی، قم شهری فراملی و بین‌المللی است. قم برای همه ملت ما است؛ قم خواست گاه انقلاب است؛ قم پایگاه علم جهاد است؛ همه برای آن احترام قائل‌اند. این شهر باید در جایگاه رفیع‌تری در ارائه خدمت به ایران و جهان قرار گیرد. این‌همه سرمایه‌های عظیم علمی وایمانی و این سابقه بزرگ انقلابی اقتضاء توجه ویژه به قم دارد که امیدواریم در این زمینه توجهات بیشتری به عمل بیاید و مصوبات و وعده‌های ارائه‌شده محقق شود.

2-   این سفر زمینه‌ افزایش ارتباط نظام و مسئولان با این خواستگاه و پایگاه علم و دانش را فراهم آورد. این انتظار اولاً از دستگاه اجرایی و مسئولان کشور می‌رود که این سرمایه بزرگ علمی و معنوی و این پشتوانه عظیم اسلامی و انقلابی را همواره موردتوجه قرار بدهند. تذکرات و راهنمای‌های مراجع و دلسوزی‌های حوزه، همه مغتنم است. امیدواریم در عرصه‌های مختلف اجتماعی سیاسی و فرهنگی موردتوجه قرار بگیرند؛ اما انتظار از حوزه بزرگ قم این است که به نیازهای گوناگون دنیای امروز پاسخ دهد این ارتباطات باید زمینه برای رشد و ارتقاء نظام اسلامی و اصلاح رویه‌های موجود و اعتلای کشور را فراهم کند. امیدواریم این سفر و امثال این سفرها در جهت تقویت مبانی اسلام و انقلاب و ارزش‌های الهی در کشور مؤثر باشد و برکات آن در کشور روزافزون باشد.

قدرت معنوی انقلاب

در دو هفته اخیر و هفته‌های اخیر شاهد چند اتفاق بزرگ بودیم اتفاقاتی که قدرت معنوی و نرم و سخت انقلاب اسلامی را به رخ عالم و جهانیان کشاند.

1- قدرت نرم

حادثه بزرگ و عظیم راه‌پیمایی بیست و دوم بهمن یکی از آن‌ها بود که امواج آن در ایران و جهان انتشار پیدا کرد. این حادثه، حادثه کوچکی نبود و تکرار یادآوری این حادثه هم بجا است. این‌که بعد از سی‌وشش سال ملت ما به رقم همه مشکلات و تنگناها در میدان بیست دوم بهمن با شور و شوق حضور پیدا می‌کنند این شگفت‌انگیز است. این امر برای تحلیل گران خارجی هم شگفت‌انگیز است. معمولاً انقلاب‌ها با گذر از یک دهه یا دو دهه خیلی فروکش می‌کنند؛ افت پیدا می‌کنند؛ اما حضور شما ملت بزرگ جوانان عزیز ما، زنان و مردان بزرگوار ما این معادلات را تغییر داد. آفرین بر این ملت بزرگ، آفرین بر این جامعه هوشمند و آشنای به وقایع داخل و خارج کشور، این‌یک جلوه بود. از نکات جالب این است که بزرگ داشت انقلاب اسلامی اختصاص به ایران ندارد. من در ایام بیست و دوم بهمن در کشوری بافاصله هزاران کیلومتر از ایران بودم جلوه‌های که از ابزار ارادت مردم به انقلاب و رهبری در آنجا دیده شد، واقعاً شگفت‌انگیز است. در بسیاری از کشورها عالم حدود صد کشور دنیا این ابراز ارادت به انقلاب اسلامی مشخص است. این موج داخل و خارج نشان‌دهنده قدرت بزرگ معنوی و اخلاقی در درون این ملت و انقلاب بزرگ اسلامی است. این‌یک جلوه بزرگ از قدرت نرم و الهی و معنوی انقلاب اسلامی است.

2- قدرت سخت

جلوه دیگر رزمایش پیامبر اعظم 9 بود. رزمایشی که نشان داد ملت ما ملت مقتدری است. سپاه ما و نیروهای نظامی ما از قدرت فوق‌العاده‌ای برخوردارند و دشمن باید روی آن حساب کند. مواضع استوار رهبری در وقایع مذاکرات نیز مجموعه و زنجیره‌ای از مواضع بسیار استوار انقلاب اسلامی بود.

پیام جلوه‌های قدرت انقلاب

جلوه‌های قدرت نرم انقلاب اسلامی که از دل این ملت بزرگ بر خواسته است چند پیام در بردارد:

1-   پیامش برای ما و مردم این است که بر خدا اتکا کنید و بر ریسمان وحدت چنگ بزنید. منابع الهی و معنوی را در کار خودتان فراموش نکنید. این قدرت، قدرت خدایی است. این قدرت را پاس دارید و حفظ کنید. انقلاب شما انقلاب ماندگاری است.

2-   پیام دوم بیست دوم بهمن و رزمایش پیامبر اعظم و حضور هوشمندانه ملت در عرصه انقلاب به دشمنان است. دشمنان ما بدانند ایران دارای منطق است؛ دارای عقلانیت است؛ داری فکر و درایت و حکمت است اما این ایران انقلابی هم هست هر جا لازم باشد ملت بزرگ ایران و نیروهای نظامی آن در خدمت انقلاب هستند و در برابر جهان خواران خواهند ایستاد این پیام رسای ملت را بشنوید؛ این شجاعت و ایستادگی را بفهمید مبادا دیوانگی کنید و مرتکب اشتباهی شوید که در این صورت خودتان ضرر خواهید کرد. ملت ما، ملت استواری است؛ ملت ما ایستاده است. امواج انقلاب اسلامی در جهان روبه‌جلو است. شما اشتباه نکنید این ملت حکیم است و عاقل اما به‌جای خود شجاع و رشید است؛ این را بدانید.

3-   پیام سوم این حماسه‌ها بزرگ به دوستان ما در جهان است. جبهه مقاومت در عراق و شام و یمن و لبنان و فلسطین و در سرتاسر عالم، همه مبارزان درراه خدا این پیام را از ما بگیرید؛ این پیام را از امام و انقلاب و رهبری بیاموزید که «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَكُم‏»(محمد/7) بدانید ایستادگی و مقاومت در برابر دشمنان شمارا پیروز می‌کند. این پشتوانه بزرگ از آن شماست. جبهه بین‌الملل اسلامی به انقلاب اسلامی پشت‌گرم باشد و دوستان ما در جبهه مقاومت امید به آینده را از دست ندهند خداوند شمارا پیروز خواهد کرد و روزگار شکست دشمنان را انشا الله شما خواهید دید.

4-   پیام دیگر پیامش به مسئولان و همه دست‌اندرکاران کشور است. مسئولان بر ملت اعتماد کنند. گفتمان انقلاب اسلامی را قدر بدانید و از آن فاصله نگیرید. این برای شما نجات‌بخش است. این ملت این سیل خروشان همراه شماست. در مذاکرات با حکمت و درایت عمل کنید. ما دارای منطق استواریم اما شجاعت و رشادت را فراموش نکنید، این ملت همراه و پشتوانه است و بدانید که باید برای شکر نعمت‌ها به این ملت خدمت کنید.

5-   پیام این حضور نجیبانه و شریف مردم این است که همه در خدمت مردم باشیم؛ تلاش کنیم گره‌های آن‌ها را بازکنیم. سختی زندگی مستضعفان را درک کنیم؛ به‌دوراز حواشی درصدد مشکلات مردم رفع برآییم. این کار مسئولان شکر نعمت بیست و دوم بهمن است. قدر این ملت را بدانید و ولایت و زعامت امت را مهم شمارید.

6-   ولایت و زعامت، ولایت‌فقیه نکته پیروزی شماست. جبهه‌های بزرگ را در بیداری اسلامی دیدید، بی رهبری و بی ولایت شکست ‌خورند. این استوانه را این عمود خیمه را قدر بدانیم و فراتر از انگیزه‌های گروهی و جناحی به این اندیشه متعالی امام توجه کنیم. ملت ما هم بر پای انقلاب و اسلام و ولایت‌فقیه ایستاده و خواهد ایستاد.

روز احسان و نیکوکاری

موضوع دیگر موضوع احسان و نیکوکاری است. باید از نهادهای مثل کمیته امداد و بهزیستی و صدها موسسه خیریه که در سراسر کشور در خدمت نیازمندان و محرومان هستند تشکر کرد و به‌ویژه در ایام سالگرد و مواقع خاص بر ضرورت احسان و نیکوکاری و دست‌گیری از فقیران و مستمندان تأکید کرد. این سنت بزرگ اسلامی است.

روز درختکاری

موضوع روز درخت‌کاری امر مهمی است. ما در زمانی قرار داریم که محیط‌زیست و فضای سالم برای تنفس وزندگی از اهمیت بالایی برخوردار است به‌ویژه در شهرهای بزرگ این اهمیت چند برابر است.

 توسعه فضای سبز و توجه به درخت‌کاری و حفظ محیط‌زیست از اصول مهم امروز دین و شرع ما است. فضایل زیادی برای درخت‌کاری و توسعه فضای سبز ذکرشده است. حفظ فضای سبز و توسعه پارک‌ها ضرورت‌هایی است که طبعاً مسئولان به آن توجه دارند اما باید به شکل فرهنگ عمومی جامعه دربیاید. محیط‌زیست امروز ضرورتی است که همه باید به آن توجه کنیم.

نسالک اللهم و ندعوک بسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله یا الله ... یا ارحم الراحمین

اللهم ارزقنا توفیق الطاعه و بعد المعصیه، صدق النیه و عرفان الحرمه، اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله.

خدایا دل‌های ما را به انوار ایمان و معرفت خود روشن بفرما، گام‌ها ما را درراه خودت استوار بدار، گناهان ما را ببخش و بیامرز، در گذشتگان ما و در گذشتگان از این جمع، تازه درگذشتگان، در گذشتگان از علماء و مراجع و بزرگان ما را غریق بها رحمتت بفرما، خدایا ارواح تابناک شهیدان انقلاب و دفاع مقدس شهیدان بین‌الملل اسلامی و روح ملکوتی امام را با سید و سالار شهدا محشور بفرما، ما را ادامه دهنده راه آنان مقرر بفرما، قدم‌های ما را درراه خودت ثابت بدار، باران رحمت و برکات معنوی خود را بر ما فرو بفرست، خدمت گذاران به اسلام و نظام و انقلاب به‌ویژه مقام معظم رهبری را مؤید و منصور بدار، سلام و درود ما را در این ایام به محضر پیامبر خدا، فاطمه زهرا سلام‌الله علیها و ائمه هدی علیهم‌السلام و به‌ویژه حضرت ولی‌عصر اروحنا له الفداء ابلاغ بفرما، سلام ما را به محضر فاطمه معصومه سلام‌الله علیها ابلاغ بفرما، خدایا در فرج نورانی امام عصر تعجیل بفرما، همه ما را سرباز و زمینه‌ساز ظهور آن حضرت قرار بده.

بسم‌الله الرحمن الرحیم

والعصر ان الانسان لفی خسر الا الذین امنوا و عمل الصالحات و تواصوا بالحق و تواصو بالصبر

صدق الله العلی العظیم.

 


[1]- نهج البلاغة (للصبحي صالح)، ص: 351.