خطبه نماز جمعه میبد تاریخ 1397/08/18

خطبه اول

                                                نیاز به فرهنگ‌سازی بیشتر جهت کاهش جرائم 

                                           لزوم برخورد قهرآمیز و قانونی با جرائم

 

بسم‌الله الرحمن الرحیم نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور أنفسنا و سیئات أعمالنا و نصلّی و نسلّم علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین و لا سیّما بقیة الله فی الارضین.

توصیه به تقوا

اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم‌الله الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[1] عِبَادَ اللَّهِ أوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و ملازمة أمره و مجانبة نهیه و تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللَّهُ فَقَدْ نُودِيَ فِيكُمْ بِالرَّحِيل‏[2] وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی[3]

همه شما نمازگزاران گرامی، برادران و خواهران ارجمند و خودم را به تقوا، پارسایی، ترس و پرهیز از عذاب الهی و عمل به فرمان‌ها و دستورات خداوند و دوری از گناهان و معاصی و عزاداری راستین سفارش و دعوت می‌کنم. امیدواریم  خداوند درهای حکمت را به روی ما بگشاید و همه ما را از بندگان پارسا و متقی قرار دهد.

گسست‌ها و آسیب‌های اجتماعی

عرضی که در این خطبه شروع خواهیم کرد به نحوی ادامه مباحثی است که در خطبه‌های ماه مبارک رمضان طرح کردیم. در آن خطبه‌ها، آسیب‌های اجتماعی و مسائلی که سلامت و امنیت جامعه را تهدید می‌کند و آنچه اسلام برای پیشگیری آن‌ها مقرر فرموده است را بیان می‌کردیم. در همان زمان به آمار و ارقام هم اشاره کردیم و عرض کردیم که در پرونده‌های دادگستری حدود دوازده جرم وجود دارد که بیشترین پرونده‌های اجتماعی را تشکیل می‌دهد و عمده این چندین میلیون پرونده قضایی که در کشور وجود دارد بر اساس این جرائم است که در کشور وجود دارد. وظیفه ما این است که با فرهنگ‌سازی و  برنامه‌ریزی این جرائم را کاهش دهیم. کار برنامه ریزان به خودشان مربوط است، اما ما باید تلاش کنیم که زمینه‌های آن را از بین برده ریشه‌های آن را خشک کنیم.

1. اهم جرائم مورد ابتلای جامعه

جرائمی که خیلی مورد ابتلای جامعه بود و پرونده‌های قضایی به خاطر آن‌ها تشکیل شده بود عمدتاً موارد ذیل است:

1. توهین و تهدید دیگران

2. سرقت اموال دیگران

3.   وارد کردن صدمه بدنی در مواردی مانند بی‌احتیاطی در تصادفات

4.   ضرب و جرح عمدی

5.  افترا و تهمت

6.  تحصیل مال نامشروع

7.  تقلّب

8.   مزاحمت‌های ملکی نسبت به دیگران

9.  اعتیاد

10. تخریب اموال دیگران

11. اختلافات خانوادگی و طلاق

12.  تخلفات راهنمایی و رانندگی

این موارد ازجمله آسیب‌های اجتماعی است که بیشترین پرونده را در دادگاه‌ها  تشکیل داده خسارت‌های زیادی در جامعه به وجود می‌آورد. در میان این موارد چند مسئله داریم که به مسائل مالی، تصرف در اموال دیگران، غصب و امثال این‌ها برمی‌گردد. که به این بخش در چند خطبه می‌پردازیم.

در استان یزد هم همین‌طور است. آمارهای استان یزد را هم نوشته‌ام. یعنی جرائمی که بیشتری پرونده را در دستگاه قضایی کشور و هم استان و به نحوی در شهرستان به وجود میاورد موارد بالا هستند.

2. راهکارهای مقابله با جرائم

برای مقابله با این جرائم به دو گونه باید عمل شود:

الف. برخوردهای قهرآمیز و قانونی

برخوردهای انتظامی و قضایی لازم است. هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند مبرای از این آسیب‌ها باشد و این برخوردها حتماً باید انجام پذیرد؛

ب. فرهنگ‌سازی جهت کاهش جرائم

اما آنچه وظیفه ما و شما در مسجد، محراب، رسانه و دستگاه‌های فرهنگی است این است که به آن بپردازیم و تلاش کنیم تا فرهنگ جامعه از خانواده تا مدرسه و محیط عمومی را در این مجامع عمومی و فرهنگی به‌گونه‌ای بسازیم که این جرائم کاهش پیدا کند و این شدنی است. لذا مواردی که مرتبط با فرهنگ جامعه است و متصدیان فرهنگ یعنی روحانیون، علما، دانشگاه، رسانه و دستگاه‌های تبلیغات کشور، فرهنگ‌سازی و تبیین مسائل را طوری طراحی کنند که این آمارها پایین بیاید. اختلافات خانوادگی، اعتیاد، اختلافات و دعواهایی که بین مردم اتفاق می‌افتد  و موجب ضرب و جرح می‌شود و همین‌طور تعدی به اموال دیگران کاهش یابد.

هیچ جامعه‌ای بی‌نیاز از این دو بال نیست. برای اصلاح جامعه، فرهنگ‌سازی و کاهش آسیب‌های اجتماعی یک برخورد قانونی لازم است که عنصر و عاملی است که باید باشد؛ البته این برخورد باید با قاطعیت، عدالت و درستی باشد و برخورد لازم را انجام دهند‌. اما این موضوع یک بال دیگری دارد که همان کار فرهنگی است یعنی در خانه، مدرسه، مسجد، فضاهای فرهنگی و عمومی جامعه به این مسائل توجه شده برای حل آن‌ها عنایت خاص صورت پذیرد. هیچ‌کدام هم جای دیگری را نمی‌گیرد.

باید در استان یزد، شهرستان‌های مذهبی و روستاهایی با سابقه درخشان اهمیت بیشتری به آن داده شود. ما استان و شهرهای مذهبی هستیم که در چند دهه قبل هیچ‌یک از این موارد نبود یا خیلی خیلی کم بود. اما الآن موجود است و در خود این استان یزد بالای چهار هزار زندانی داریم که جرائم آن‌ها همین مواردی است که نصف آن‌ها به اعتیاد برمی‌گردد. قاچاق مواد مخدر که از غیربومی هستند و بخشی هم بومی هستند. بقیه هم در دیگر عناوینی که اشاره کردم جای می‌گیرد. عرض من این است که دستگاه‌های فرهنگی و عموم جامعه و خانواده‌ها باید حساس باشیم که جلوی این مفاسد و آسیب‌های اجتماعی گرفته شود. اسلام راجع به همه این‌ها حرف دارد و همان تقوایی که هر جمعه بحث می‌شود و همان چیزی که در عزاداری‌ها و مجالس گفته می‌شود باید همه معطوف به این باشد که بخشی از این مشکلات برطرف شده کاهش پیدا کند.

همین‌جا در پایان ماه محرم و صفر و در آغاز ماه ربیع اشاره کنم که اگر کسی عدد و رقم عزاداری‌ها و مجالسی که در دو ماه محرم و صفر در کشور، استان و شهرهای استان و میبد ما برگزار شده است به دست بیاورد و این مجموعه عظیم عزاداری و مراسمی که در قالب منبر، مداحی، سخنرانی و هیئات برگزار شد و در طول سال هم به مقدار کمتر ادامه خواهد داشت طوری برنامه‌ریزی کند که بخشی از برنامه‌های خود را به این آسیب‌ها بپردازند و همه قرارشان بر این باشد که با اعتیاد و با اختلافات خانوادگی و طلاق برخورد فرهنگی کنند و با همان جرائم دیگر هم برخورد فرهنگی کنند شک نکنید که کاهش پیدا می‌کند و می‌توانیم استان نمونه در این مسیر باشیم اگر اولویت بدهیم.

3. بی‌توجهی به اموال دیگران زمینه اکثر جرائم

از این مقدمه هم بگذرم  جمله‌ای عرض کنیم در خطبه‌های بعد هم ادامه خواهیم داد. اگر مراجعه شود در حدود پنج شش مورد از این دوازده عنوان از آسیب‌ها و جرائمی که پرونده‌های قضایی را تشکیل می‌دهند مربوط به بی‌توجهی به اموال دیگران است. دومین موضوعی که بیشترین پرونده را تشکیل می‌دهد سرقت و دزدی است. دیگری تحصیل مال نامشروع و تقلب است؛ حالا در ارتباطات میان افراد یا تجارت یا در اموال عمومی و دستگاه‌های اداری یا کلاه‌برداری و مزاحمت.

انواع اموال

حال تعددی به اموال یا به اموال خصوصی است یا به اموال عمومی و دولتی. این چند عنوان مهم در این جرائم دوازده‌گانه کشوری و طبعاً استانی به مسائل اموال دیگران برمی‌گردد.

گناهان دیگری هم داریم که آن‌ها در جرائم نمی‌آید مثلاً کسی خمس نمی‌پردازد یا زکات نمی‌دهد؛ این‌ها هم باز جزء اموال است. یا چیزهایی که در ادارات انجام می‌پذیرد همانند این‌که در حفظ مال عمومی بی‌توجهی می‌شود یا اینکه وقتی‌که در اداره می دزد و بی‌توجهی کرده کم‌کاری می‌کند این جزء بیت‌المال عمومی است.

موارد و آماری که گفته‌ایم آن‌هایی است که به دادگاه می‌کشد. اما موارد زیادی هم است که به دادگاه نمی‌رسد همانند کسی که خمس و زکات نمی‌دهد درواقع حق دیگران را تصرف می‌کند؛ کسی که در اداره وقت مناسب نمی‌گذارد در واقع آن بیت‌المال را بدون وجه شرعی تصرف می‌کند. یا اموال بیت‌المال یا کارخانه یا صنعت را درست نگهداری نمی‌کند درواقع در مال مردم تصرف نادرست می‌کند.

لذا تحصیل مال نامشروع چند عنوان است که حقوقی است و شکایت  و پرونده برای آن تشکیل می‌شود که همین موارد نصف آن دوازده جرم را تشکیل می‌دهد.

غیر آن‌ها اموال متعدد نامشروع زیادی است که در خانه‌ها وارد می‌شود که شکایتی ندارد یا قابل شکایت نیست و بین بنده و خدا است. وقتی مال حرام در زندگی انسان وارد می‌شود کار بسیار سختی‌تر و دشوارتر می‌شود.

آیه شریفه می‌فرماید: «وَ لا تَأْكُلُوا أَمْوالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْباطِلِ»[4] اسلام برای مال دیگران چه بخش خصوصی و چه بخش عمومی و چه بیت‌المال و بخش دولتی اهمیت و جایگاه قائل است و حفظ حریم مال دیگران مثل ناموس و آبروی دیگران اهمیت دارد. اسلام هم مالکیت خصوصی را قبول دارد و هم مالکیت عمومی و هم دولتی را. هر یک از این‌ها هم دارای احترام و جایگاه مهمی است. لذا اسلام روی تصرف در مال دیگران همانند تصرف در صداق زن و ندادن حق وی تا اختلاس‌های کلان تماماً حساس است. در منطق اسلام مالکیت و ارزش اموال دیگران چه کم و خصوصی و چه بسیار بزرگ و عمومی و بیت‌المال از جایگاه مهمی برخوردار است و اسلام تأکید دارد که ارزش آن باید حفظ شود. دین و دنیا و آخرت جامعه در گرو این است که حرمت اموال دیگران و املاک آنان و نتایج کار و دستاورد رنج و زحمت دیگران رعایت شود. این اصل بسیار بسیار مهم در اسلام است. مبنای بسیاری از ابواب فقهی و اخلاقی اسلام حفظ و صیانت از مرزهای مالکیت و حرمت اموال شخصی،عمومی و بیت‌المال است. شما وقتی ابواب فقه را ورق بزنید بخش عمده‌اش امور مالی است. توجه اسلام به حدی است که وقتی به دزدی و سرقت می‌رسد بدترین حدود را مقرر کرده است چرا که حرز مال دیگری را شکسته است. دزدی، اختلاس، تحصیل مال نامشروع و غضب عناوین متعددی در اسلام است که همه در این محور می‌گنجد. همچنین این‌ها از مواردی است که قانون باید قاطع و محکم برخورد کند خصوصاً جایی که به بیت‌المال و حوزه اموال عمومی می‌رسد.

مال حرام باعث خرابی زندگی

در پایان یک روایت را می‌خوانم و مابقی برای خطبه‌های بعدی می‌ماند. امام صادق (علیه‌السلام) از پدران خود نقل می‌فرماید که پیامبر خدا (صلی الله علیه و اله و سلم) فرمودند:«أَرْبَعٌ لَا تَدْخُلُ بَيْتاً وَاحِدَةٌ مِنْهُنَّ إِلَّا خَرِبَ وَ لَمْ يُعْمَرْ بِالْبَرَكَةِ الْخِيَانَةُ وَ السَّرِقَةُ وَ شُرْبُ الْخَمْرِ وَ الزِّنَاءُ»[5] چهار چیز است که اگر در خانه‌ای وارد شد آن خانه آباد نخواهد بود و خانه‌خرابی است. اول و دومش به همین روابط اجتماعی برمی‌گردد یعنی خیانت و سرقت. بعد شرب خمر و ارتکاب فواحشی مثل زنا. اگر دزدی و بی‌توجهی به اموال دیگران و خیانت در آن به خانه‌ای وارد شود آن خانه آباد نخواهد شد. این اوج احترامی است که اسلام برای افراد و حقوق اجتماعی قائل است.

امیدواریم خداوند به همه ما توفیق رعایت حقوق دیگران عنایت و کرامت بفرماید.

بسم‌الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ إِنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ  فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ  إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ[6]

 


[1]- سوره آل عمران، آیه 10

[2]- سید رضی، نهج‌البلاغه (صبحی صالح)، خطبه 204، ص 321

[3]ـ سوره بقره، آیه 197.

[4]- سوره بقره، آیه 188

[5]- شیخ صدوق، امالی، ص 398

[6]- سوره کوثر

خطبه دوم

لزوم بازگشت موقوفات به جایگاه خویش

محکومیت اقدام دوگانه جامعه بین‌المللی با تروریسم

بسم‌الله الرحمن الرحیم الحمدالله رب العالمین بارئ الخلائق أجمعین ثمّ الصّلاة و السّلام علی سیّدنا و نبیّنا و حبیبنا أبی القاسم المصطفی محمّد و علی مولانا علیّ بن ابیطالب و علی الصدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب أهل الجنّة و علی أئمة المسلمین علی بن الحسین و محمّد بن علی و جعفر بن محمّد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمّد بن علی و علی بن محمّد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و أمناء الرحمن و سلالة النبین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین.

توصیه به تقوا

اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم‌الله الرحمن الرحیم«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»[7]عِبَادَ اللَّهِ أوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و ملازمة أمره و مجانبة نهیه و تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللَّهُ فَقَدْ نُودِيَ فِيكُمْ بِالرَّحِيل‏[8]وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی[9]

همه شما و خودم را در آغاز ماه ربیع‌الاول به پارسایی و تقوا و رعایت حقوق و فرامین الهی در همه زندگی سفارش و دعوت می‌کنم. و امیدواریم خداوند همه ما را از پارسایان مقرر بفرماید.

امیرالمؤمنین (ع) در ادامه اوصاف که برای متقین و پارسایان در خطبه متقین برشمردند فرمودند: «وَطَلَباً فِي حَلَالٍ وَ نَشَاطاً فِي هُدًى وَ تَحَرُّجاً عَنْ طَمَعٍ»[10]نشانه‌های متقین در این خطبه تشریح و ترسیم شده است. ازجمله آنکه از علائم انسان باتقوا و نشانه‌های پارسایی این است که وی در مسیر کسب روزی حلال است. از نمادهای مهم  انسان متقی این است که در زندگی در مسیر کسب روزی حلال قدم بردارد و مواظب باشد که حرام در زندگی او نفوذ نکند. دقت دارد و مو را از ماست می‌کشد که حرامی به زندگی او راه پیدا نکند. «وَ نَشَاطاً فِي هُدًى» و نشاط او در هدایت است. آیا ما در گناه نشاط داریم یا در راه خدا نشاط داریم؟! نشاط یکی در لهو و لعب و گناه است و دیگری در اطاعت از خداوند است. انسان مؤمن نشاط او در اطاعت و طاعت خدا است. طمع بر زندگی او چنگ نینداخته است انسان طمع‌کار از تقوا فاصله دارد. این هم سه نشانه دیگری است که در این خطبه برای انسان‌های پارسا بیان شده است. خدایا به ما توفیق بده تقوا را در سطوح بالا کسب کنیم.

مناسبت‌ها

موضوعاتی را فهرست‌وار اشاره می‌کنم:

1. کمال عزاداری در سایه خدمت به بقیه‌ی ارزش‌های دینی

ما در آغاز ماه ربیع هستیم. دو ماه محرم و صفر باشکوه بسیار بالا در میان ما برگزار شد. این توفیق الهی بود. برکاتی که عزاداری سالار شهیدان در فرهنگ‌سازی و حل مشکلات اجتماعی دارد قابل وصف نیست. عزاداری امام حسین (علیه‌السلام) هم ذاتاً یک امر عبادی و معنوی و دارای ثواب‌های بی‌حدوحساب است و هم در شعاع این عزاداری‌ها آن‌همه مراسمات و برنامه‌های فرهنگی پایه‌ریزی شد. هم ارزش ذاتی دارد و هم ارزش مقدماتی و طریقی دارد. اصل عزاداری و گریه و اقامه عزا برای سالار شهیدان (علیه‌السلام) از مهم‌ترین مستحبات اسلامی و فقهی ما است.

ضمن این‌که در این عزاداری‌ها به بسیاری از مسائل دیگر را هم باید توجه کنیم و کمال عزاداری هم این است که در خدمتِ بقیه آن ارزش‌های دینی و فرهنگ‌سازی دینی در همه شئون اجتماعی باشد. خوب دو ما محرم و صفر سپری شد و باید اینجا از مردم عزیز، جوانان برومند، هیئات، همه مداحان، اهل منبر و تبلیغ و رسانه‌هایی که کمک کردند تا این عزاداری توسعه پیدا کند و هم عمق پیدا کند و هم از خطاها و خرافات مبرا شود تشکر کرد. باید از همه کسانی که برای اقامه عزای سالم، درست، گره‌گشا و فرهنگ‌ساز تلاش کردند تشکر کرد. انشاء الله خداوند همه این عزاداری‌ها را قبول بفرماید. طبعاً ماه ربیع هم ماهی است که جشن‌ها و مناسبت‌های متعدد وجود دارد که جشن و شادمانی درست هم برای جامعه لازم است. فلذا مساجد، هیئات و دستگاه‌های فرهنگی به مقوله جشن‌های دینی و فرهنگی هم توجه پیدا کنند و البته با رعایت آن چارچوب‌های فرهنگی که در جشن‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد. امیدواریم این عزاداری‌ها موردقبول قرار گیرد و همه ما از سوگواران واقعی سالار شهیدان و خاندان عصمت و طهارت قرار بگیریم.

2. گرامیداشت هفته وقف

موضوع دیگر مناسبت هفته وقف بود. در پایان ماه صفر  اشاره کوتاه به آن داشته باشیم. مقوله وقف یک مقوله بسیار مهم و از ارزش‌های بسیار بزرگی است که در اسلام مورد تأکید قرار گرفته است. یادمان باشد که امیر مؤمنان با تلاش خودش آن‌همه چاه حفر کردند و باغاتی را آباد کردند و همه را وقف کردند.

الف. لزوم بازگشت موقوفات به‌جایگاه خود

مسئله وقف جایگاه والایی دارد. خوشبختانه مسئله وقف در کشور و استان ما یک فرهنگ ریشه‌دار تاریخی است و با وقف بسیاری از مشکلات فرهنگی هم حل می‌شود. اهمیت وقف و هم احیای وقف‌های گذشته را باید توجه کنیم. متأسفانه آمار و ارقامی داریم که در کشور وقف‌های زیادی است که هنوز احیاء نشده است. در دوره طاغوت این‌ها ثبت شده است و بعضی هنوز قباله‌های وقفی‌شان است اما کسی آن را احیا نمی‌کند. مردم باید حساس باشند که وقف الی قیام قیامت وقف است. آماری هم به من داده‌اند که چه تعداد وقف احیا شده است، اما این‌ها کم است باید به‌جایی برسیم که دیگر وقف ضایع‌شده‌ای نباشد و همه اوقاف به شرایط وقفی بازگردند. متأسفانه الآن هم آمار و ارقامی داریم از اوقافی که ضایع شده‌اند و باید برگردند. در دوره رضاخان و طاغوت قرارشان بر این بود که موقوفات از بین برود و همه افتادند به جان موقوفات و آن‌ها را به‌صورت ملکی درآوردند. مردم باید احتیاط کنند و دستگاه‌های مربوطه هم باید دقت کنند تا موقوفات به‌جای خود برگردند.

ب. لزوم ادامه جریان موقوفات جدید به‌سوی مراکز علمی

موضوع دوم هم این است که جریان ایجاد وقف جدید هم باید ادامه پیدا کند. در اینجا نوشته‌اند که مثلاً در سال گذشته چقدر وقف ایجاد شده است ولی این‌ها کم است و وقف باید بیشتر انجام شود. همان‌طور که در دو سه هفته قبل در قم عرض کردم باید بخشی از وقف به سمت مقوله‌ها و مراکز علمی سوق داده شود؛ برای نهادهای آموزش‌وپرورش، دانشگاه و بخصوص حوزه‌های علمیه. مراکز علمی ما باید با کمک مردمی و با وجوهات شرعی و با موقوفات اداره شود. همین‌جا عرض کنم آنچه  به‌عنوان کمک به نهاد حوزه‌ها می‌شود علیرغم حرف‌وحدیث‌های زیاد، نسبت به دیگر مراکز چیزی نیست و رقم خیلی ناچیزی است، اما اگر این ارقام ناچیز هم بشود باید به خود مردم برگردد.

ج. احتیاط بیشتر نسبت به پرداخت اجاره‌بهای وقف

نکته دیگر اینکه مردم در پرداخت اجاره وقف باید احتیاط کنند و این‌قدر دست پایین نگیرند و حق وقف باید ادا شود. گاهی حق وقف ادا نمی‌شود. از آن‌طرف هم دستگاه‌های مسئول باید با مردم تعامل خوب داشته باشند و رعایت حال مردم مخصوصاً در این شرایط سخت اقتصادی امروز که دشواری‌های فراوانی وجود دارد اهمیت دارد.

د. تشکر از دست‌اندرکاران اوقاف

گزارشی هم دوستان داده‌اند که به بخشی از آن‌ها اشاره کردم برای همه کسانی که در وقف فعال هستند امید توفیق داریم و انشاء الله در حوزه وقف بتوانیم قدم‌های جدی‌تری برداریم.

3. انسجام امت اسلامی پیام تمدنی هفته وحدت

در ماه ربیع و ماه آذر که در پیش داریم هفته وحدت را باید گرامی بداریم. امروز جهان اسلام به وحدت نیاز مبرم دارد و از هر اقدامی که وحدت و انسجام امت اسلامی را خدشه‌دار می‌کند باید پرهیز کرد. ما به اصول و مبانی مذهب خویش با تمام وجود اعتقاد داریم و در تبیین و اشاعه آن هم هیچ تقیه‌ای نمی‌کنیم، اما واقعاً باید در مقابل جریان‌های افراطی که در میان شیعه و سنی هستند خصوصاً جریان منحرف وهابیت موضع داشته باشیم و تلاش کنیم تا وحدت و انسجام اسلامی حفظ شود. هفته وحدت یک پیام بزرگ تمدنی برای امت اسلام دارد. امروز امت اسلام در اختلافات قرار گرفته است، دشمن‌ها به آن دامن می‌زنند و مذاهب اسلامی شیعه و سنی را به سمت درگیری و اختلاف تحریک می‌کنند تا در وسط این درگیری و اختلافات امت اسلامی را غارت کنند. ما در این شرایط حساس قرار داریم و مقوله وحدت را باید مهم قلمداد کنیم، البته ضمن تأکید بر ارزش‌های دینی  و مذهبی که داریم و مذاهب اسلامی دارند. امروز جریانی در جهان اسلام با حمایت مستکبران عالم فعال است که ویژگی‌های مذاهب را از آن‌ها بگیرند. جریان‌های تند وهابی می‌خواهند بگویند که مذاهب حنفی، مالکی و شافعی تمام و همه باید تکفیری افراطی شوند. اینکه صبغه مذهب اسلامی برچیده شود خلاف آن اصول است. ضمن این‌که تکفیر و تشدد و افراط در هر مذهبی مایه گناه بزرگی است که امت اسلام را دچار تفرقه کند. مواعید و جشن‌ها همه مهم است اما این ارزش وحدت باید مورد عنایت و توجه قرار بگیرد.

4. روحیه بسیج بیمه‌کننده کشور در برابر تحریم‌ها

هفته بسیج را در پیش داریم که امر مهمی است. ما در زمانی قرار داریم که نیاز به بسیج در همه شئون احساس می‌شود. برای مقابله با این شرایط خاص تحریم که برای ما پدید آورده‌اند و همه آمده‌اند در چهلمین سالگرد نظام ما به آن ضربه بزنند نیاز به روحیه بسیجی داریم. در کارخانه‌ها، اداره‌ها و برنامه‌ها به روحیه بسیجی نیاز است و باید بدانیم که در برابر تحریم‌های سنگین با روحیه بسیجی بایستیم و بر این مشکلات فائق بیاییم. ان‌شاءالله

5. لزوم رواج کتاب و کتاب‌خوانی

هفته کتاب و کتاب‌خوانی را باید گرامی داشت. باید تأکید کرد که فرهنگ مطالعه درست و کتاب‌خوانی صحیح چه کتاب‌های معمول و متعارف و چه کتاب به شکل دیجیتال که رواج دارد باید توسعه پیدا کند. جوانان و بچه‌های ما روزانه باید وقتی را برای مطالعه و افزایش آگاهی‌های خودشان اختصاص دهند. البته مطالعه شرایطی دارد و انتخاب کتاب خیلی مهم است. باید با استفاده از مشاوران و استادان خوب، کتاب، مقاله و مجله درست را برگزید اما ضرورت دارد که این فرهنگ عمق پیدا کند. همه ما باید اهل مطالعه باشیم یعنی کسی نباید کمتر از یک ساعت مطالعه داشته باشد. همه دختر و پسر و میان‌سال و کهن‌سال در همه شرایط مطالعه کنند. حالا این مطالعات در حوزه‌های علمی، دانشی و فنی است تا مسائل اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و بالا رفتن سطح فرهنگی جامعه که بسیاری از مشکلات را حل می‌کند. مطالعه درست و انتخاب درست کتاب و فعال بودن کتابخانه‌ها و مراکزی که برای ارائه خدمت کتاب‌خوانی است موارد مهمی است که باید توجه شود.امیدواریم در هفته کتاب و کتاب‌خوانی همگان یک نگاه جدیدی به این مسئله داشته باشند و برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای کتاب‌خوانی بیشتر خصوصاً در مدارس و صنایع ما صورت پذیرد.

6. نقش مهم صنایع‌دستی در رونق اقتصاد و فرهنگ کشور

 اقداماتی در بحث زیلو انجام شده است. صنایع‌دستی و فرهنگی نقش مهمی هم در اقتصاد و هم در فرهنگ جامعه دارد. کشور ما مهدی است که در آن صنایع‌دستی بسیار خوب و صنایعی که با فرهنگ بومی و دینی ما هم آمیخته شده است وجود دارد.در این استان و در شهر ما هم همین‌طور است. زیلو یکی از نمادهای مهم فرهنگی است که هم می‌تواند اشتغال ایجاد کند و هم صادرات داشته باشد. در همین‌جا باید تشکر کنم از همه کسانی که برای صیانت صنایع‌دستی خصوصاً زیلو تلاش کردند و برای ثبت آن زحمت کشیدند. امیدواریم همان‌طور که در طول دو سه دهه بارها گفته شده است ما باید صنایعی مانند زیلو را از تولید، طراحی، آموزش، بسته‌بندی، صادرات و حمایت از عزیزانی که در این قلمرو وارد می‌شوند از لحاظ بیمه و تسهیلات مورد توجه باشد. اقداماتی که شده است جای تشکر دارد اما هنوز هم کم است؛ خصوصاً که زیلو از لحاظ بهداشتی و طبی هم بسیار مهم است و هم می‌تواند اشتغال ایجاد کند به‌ویژه که با مسائل فرهنگی مانند نماز هم گره خورده است.

7. لزوم توجه به اتخاذ راهکار برای برون‌رفت از تصادفات

موضوع دیگری که به آن اشاره کرده‌ام و باز اشاره می‌کنم مسئله تصادفات است. آماری که هم از استان و هم از شهرستان برای من فرستاده‌اند متعدد است. نکاتی از آن را عرض می‌کنم:

نصف شدن تصادفات مرهونرعایت مقررات

در طول این چند سال برای کنترل تصادفات قدم‌های خوبی برداشته شده است. آن طوری که به من آمار داده‌اند در سال 84 ما 28 هزار نفر تلفات و متوفیان تصادفی در کشور داشتیم و این رقم در سال 96 تقریباً نصف شده است در حالی که وسایل نقلیه بیش از سه برابر شده است. خوب این فرهنگ مردم است و رعایت قوانین و کنترلی که دستگاه‌های انتظامی انجام می‌دهند از این جهت باید تشکر کرد و تقدیر نمود. به همین نسبت ا ز تصادفات را در استان و شهرستان داریم. آنچه باید در اینجا اشاره کنم مقوله تصادف و خسارت‌های مالی، جراحت‌ها و صدمات بدنی است که ایجاد می‌شود و خصوصاً فوتی‌هایی که پیدا می‌شود و مشکلاتی که در پی دارد باید مهم شمرده شود. باید فرهنگ جامعه ما فرهنگی باشد که قوانین و مقررات را در همه‌جا ازجمله در راهنمایی و رانندگی رعایت کنند. در این صورت جلوی خیلی از خسارت‌ها و تصادفات گرفته می‌شود. اینکه در حین رانندگی توجه کافی نباشد یا عدم رعایت حق تقدم و حقوق دیگران در حوزه راهنمایی و رانندگی و عدم رعایت ضوابط قانونی که موجب خسارت‌های زیادی می‌شود. باید به همه این موارد توجه کنند.

8. محکومیت اقدام دوگانه جامعه بین‌المللی در قبال تروریسم

نکته آخر عرایضم مسائل یمن و جرائمی که توسط آل سعود با پشتیبانی اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها در حال انجام است. این‌ها چیزهای عجیب و آزاردهنده‌ای است که می‌بینیم دنیا بر آن چشم بسته است؛ یعنی این غربی‌های متبختر و آمریکایی‌های مستکبر و دولتمردان جنایتکار نگاهشان به درامدها، پول و پیشرفت اقتصادی خودشان است و به همین خاطر دست مزدورانشان را باز می‌گذارند تا دنیای اسلام را به آتش بکشند تا آن‌ها به منافع خود برسند. این نادان‌هایی که دست در دست اسرائیل زمانی پنهانی و الآن به‌صورت آشکارا گذاشته‌اند تسلیم این قلدرهای جهانی شده‌اند و به جان مردم منطقه افتاده‌اند.

خیلی عجیب است ایرانی که در برابر تروریسم ایستاده است و مشکل تروریسم را در عراق و منطقه حل کرده و با آن مبارزه کرده است تحت عجیب‌ترین تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی و امریکا قرار گرفته است و آل سعودی که در یمن می‌بینیم در این چند سال چقدر جنایت کردند و چه ظلم‌ها و ستم‌هایی به کودکان، مردم و جامعه یمن روا داشتند. آل سعودی که آن‌طور می‌کشد، جنایت می‌کند و فکر تروریستی تولید می‌کند زیر سایه حمایت آن‌ها است؛ اسرائیلی که دارای سلاح اتمی است و سرزمین‌های مردم را غصب کرده است تحت حمایت آن‌ها است و دولت‌ها و ملت‌های مُحِق هم تحت جنایت آن‌ها است. آنچه لازم است این است که عمق ستم جهانی را بشناسیم و هم قدرت مقاومت در برابر آن‌ها را در خودمان حفظ کنیم. امروز آمده‌اند تا رمق مقامت را از جبهه مقاومت و ایران بگیرند. ما باید در درون خودمان هم متحد باشیم و هم بفهمیم که دشمنان چه کسانی هستند و چه کاری می‌کنند؛ چون گاهی بعضی‌ها یا نمی‌فهمند یا خودشان را به نفهمی می‌زنند یا نجات خودشان را در لبخند آنان می‌دانند. این‌ها غلط است و نباید چنین تفکری در بین مسئولان ما و جامعه و جناح‌های ما باشد. ما باید به اسلام برگردیم و به انقلاب و بر مقاومت در برابر دشمن تأکید کنیم و بدانیم که با مقاومت و ایستادگی به فضل خدا بر همه این دشمنان پیروز خواهیم شد. (تکبیر)

دعا

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الاجلّ الاکرم یا الله و... یاارحم الرحمین، اللهم ارزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة، اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله،خدایا دل‌های ما را به انوار قرآن و عبادت و دعا روشن بفرما، ما را به رسیدگی به مستمندان و همراهی با محرومان و عبادت و دعا و نیایش و زنده داشتن یاد خدا و رونق بخشیدن به مساجد توفیق روزافزون عنایت بفرما، اعمال ما را قبول بفرما، توبه، انابه و عبادات ما را مورد لطف و کرمت خود قرار بده، گناهان ما را ببخش، ما را از شر وساوس داخلی و بیرونی محافظت بفرما، آسیب‌ها را از جامعه ما دور بدار، نسل جوان ما را به اوج عزت، ایمان و افتخار برسان، همه مخاطرات را از کشور و امت اسلام دور بدار، شر دشمنان اسلام به‌ویژه اسرائیل غاصب را از سر همه مرتفع بفرما، شر تکفیری‌ها، داعشی‌ها و تروریست‌ها را به خودشان بازبگردان، ما را از همه خطرات مصون بدار، باران رحمت و برکاتت را بر ما نازل بفرما، مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع بفرما، مسئولان ما را به انجام وظایف، خدمات صادقانه و الهی‌شان آشنا و موفق بدار،مریضان ما، مریضان مدنظر و جانبازان را شفا کرامت بفرما، مسلمانان مظلوم بحرین، یمن، عراق، سوریه، میانمار و دیگر مسلمانان مظلوم در اقصا نقاط جهان را نجات کرامت بفرما، اموات و درگذشتگان ما، درگذشتگان از این جمع و تازه درگذشتگان را غریق بهار رحمتت بفرما، ارواح تابناک شهیدان، شهیدان اسلام و انقلاب اسلامی، شهیدان دفاع مقدس، شهیدان مدافع حرم و مقاومت و بین‌الملل اسلامی شهدای این جمع و امام شهدا را با اولیای خودت محشور بفرما. ما را از گناهآن‌همه ایام سال مصون بدار، توبه و انابه و عبادت ما را قبول بفرما، این عید را برای عمه امت اسلامی مبارک و میمون بفرما، سلام ما را به امامان و مولایمان حضرت ولیعصر (عج) ابلاغ بفرما.

بسم‌الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يلِدْ وَلَمْ يولَدْ وَلَمْ يكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ[11]

 


[7]. سوره حشر، آیه 18.

[8]- سید رضی، نهج‌البلاغه (صبحی صالح)، خطبه 204، ص 321

[9]ـ سوره مائده، آیه 35.

[10]- سید رضی، نهج‌البلاغه (صبحی صالح)، خطبه 193، ص 305

[11]- سوره اخلاص