خطبه نماز جمعه میبد تاریخ 1372/01/06 (ش.ث:505)
- میبد
- سال 1372
- بازدید: 646
خطبه اول
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین.اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»[2]عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
ویژگی و خصوصیات نماز
مهمترین ویژگی و خصوصیت نماز این است که وسیله یاد خدا و تذکر یاد او است،«أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکرِی»[3]و حتی در آن آیه شریفه هم که میفرماید: «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَی عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَرِ»[4]در آخر آیه دارد«وَلذکر اللَّهِ أَکبَرُ»[5]، اثر یاد خداوند که با نماز در دل و روح انسان نمازگزار به وجود میآید از بازداشتن از فحشاء و منکرات بالاتر است، علتش هم این است که یاد خداوند پایه و مبنای دوری جستن از منکرات و فحشاء است، اگر طرد منکرات و فحشاء و خلافها از جامعه بر اساس یاد خداوند نباشد چندان باقی ماندنی نیست.
برخورد با تخلفات و فحشاء
پایهیک جامعهای که میخواهد مورد رضایت خداوند باشد باید بر یاد خداوند ریخته بشود و البته مسئله برخورد با تخلف، منکر و فحشاء وظیفه جامعه است، چه یکایک افراد جامعه بهعنوان امربهمعروف و نهی از منکر و چه کسانی که مسئولیت خاصی در این زمینهدارند، اما آن جامعهای الهی و اسلامی است که مظاهر تخلف از دستور خداوند از فحشاء، منکرات، اعتیاد و همهچیزهایی که معنویت جامعه را متزلزل میکند در آن حالت استثنایی داشته باشد و برخوردش هم استثنایی است.
اما اساس سلامت یک جامعه به این برخوردها و مقابلهها نیست، اینها گاهی اثر میکند و حکم خداوند هم که صادر شد باید با تمام وجود در جامعه اجرا بشود،«وَ لَا تَأْخُذْکم بِهِمَا رَأْفَةٌ فِی دِینِ اللَّهِ»[6]اگر حکم حدی صادر شد محبت و مودت جامعه نباید مانع اجرای حکم خداوند بشود، چراکه رحیمتر و مهربانتر از خداوند نسبت به بندگانش کسی نیست، بنابراین باید باکمال جدیت و قاطعیت احکام خداوند در جامعه اجرا بشود و این هم برای سلامت جامعه مؤثر است و هم آثار و برکات معنوی برای جامعه دارد.
گاهی موارد معدودی است که بچههای کم سن و سال در دام اعتیاد میافتند، باید بیدارباشیم، اینیک خطر برای جامعه و نظام ما است، گاهی هم شنیده میشود که در بعضی از مراکز درس و تحصیل هم افرادی این چیزها را شیوع میدهند، این مسئولیت من و شمارا خیلی زیاد میکند، ممکن است یکوقتی چشمباز بکنیم که کار از کار گذشته باشد.
اینکه حتی در مدرسه سطح پایین راهنمایی سیگار و اعتیاد نفوذ بکند خیلی خطر بزرگی برای جامعه است، اینکه شنیده بشود که گاهی مظاهر فحشایی در کوچه و خیابان دیده بشود مسئله کمی نیست، جامعه باید زنده و بیداردل باشد.
وظیفه خانواده و جامعه در قبال فساد
هسته مرکزی جامعه که کانون خانواده است باید از هر جای دیگری هوشیارتر باشد. اگر در یکخانهای پدر و مادر و برادر و خواهر نتوانند یک عضو خانواده خود را از این مفاسد بازدارند مشکل بزرگی است و اگر بخواهند معمولاً میشود این کار را کرد، اصل این است که اگر خانه یکخانه تربیت باشد و اگر پدر و مادر هوشیار باشند و اگر برادر و خواهر در جریان رفتوآمد و کار و برنامههای برادر یا خواهرشان باشد باید جلوی این تخلفات گرفته بشود.
جامعه زنده و سالم و هوشیار جامعهای است که هرگاه احساس بکند که یک میکروب خطرناکی وارد جامعه میشود، حالا از منفذ مدرسه، دانشگاه، حوزه و یا تجارت و بازار باشد، مقابل هر نوع میکروب مخرب جامعه حساسیت نشان بدهد و برخورد هم بکند. نکتهای که مهم است این است که همه این برخوردها و مواجههها برای وقتی است که استثناء است، نمیشود یک جامعه بزرگی را فقط با برخورد هدایت کرد، اینها برای مواقعی است که همه راهها مسدود باشد.
اساس جامعه اسلامی
اساس جامعه باید بر یاد خدا استوار باشد، این است که مبنای جامعه را میسازد و جامعه اسلامی جامعهای است که «وَلَذِکرُ اللَّهِ أَکبَرُ[7]»باشد، جامعهای است که نماز را برای یاد خدا به پا میداردو مظاهر یاد خداوند را پاسداری میکند، از ابرز و أظهر مظاهر یاد خداوند نماز یا اجتماعات اسلامی است، واژه ذکر در قرآن کریم مفهوم خیلی وسیع و درجات و مراتب دارد اما در قرآن یک مصادیق خاصی هم بهعنوان ذکر تعیینشده است، قرآن خودش ذکر است، پیامبر اسلام (ص) ذکر است، نماز ذکر است، این مظاهر ذکر باید در جامعه اسلامی زنده باشد.
آثار تجمعات اسلامی و یاد خدا
وقت نماز ظهر جمعه که میشود، «إِذَا نُودِی لِلصَّلَاةِمِن یوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَی ذِکرِ اللَّهِ»[8]بین همه نمازها بهخصوص، نماز جمعه یاد خدا است، این تجمعات اسلامی، همان جماعتی که در مساجد است، همان جلسه گفتوگویی که در یک مدرسه برگزار میشود و مراسمی مثل نماز جمعه یک آثار ناخودآگاهی دارد که خیلی وقتها انسان متوجه آن نیست.
غیر از اجر و آثاری که جماعت و جمعه و مظاهر ذکر خدا در ماورای این عالم دارد یک آثار معنوی و سالمسازی وجود دارد که خیلی وقتها مورد غفلت انسان است، یعنی حضور در مراسم الهی و نماز جماعت تأثیرهای روحی و اجتماعی خیلی بزرگی دارد.
این مظاهر و عناصری که یاد خدا و توجه به او را در بندهها زنده نگه میدارد را باید حفظ و پاسداری کرد و جامعهای که خدا برای ما میخواهد جامعهای است که بر ذکر و یاد خداوند مبتنی باشد.
سخنانی از نهجالبلاغه پیرامون ذکر الله
خطبههای شریف نهجالبلاغه صفت متقی را ذکر میکند، انسان پرهیزگار و متقی چه کسی است؟ «یمْسِیوَهَمُّهُ الشُّکّرُوَ یصْبِحُ وَهَمُّهُالذِّکْرُ»[9]، انسان متقی کسی است که روز را به شب میرساند درحالیکه همه فکر او متوجه سپاس و شکر خداوند است، در پایان شب بر همه نعمتها و تفضلات بینهایت الهی شاکر و سپاسگزار است، وارد صبح و روشنایی میشود درحالیکه همه فکر او متوجه یاد خدا است و متوجه این است که خودش و جامعه خود را بر یاد و ذکر الله بنا بکند.
«إِنْ کانَ فِی الْغافِلِینَکتِبَفِیالذَّاکرِینَ»[10] انسان متقی کسی است که هر جا است ذاکر خداوند است، حتی در جمع یک عدهای که اهل ذکر خدا نیستند بازهم یاد خدا است و این یاد او را بیمه میکند و از خطرها مصون میدارد، این یاد مبنای جامعه اسلامی است، ذکر الله مبنای سلامت جامعه اسلامی است و برخوردها با مظاهر فساد و فحشاء یک استثناء است وگرنه اصل جامعه باید صاحبفکر و توجه به خداوند باشد و اگر جامعهای اینطور بود خیلی از خطرها را از خودش دور کرده و از خیلی از مهلکهها نجات پیدا میکند.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، وَ الْعَصْرِ، إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَ تَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ[11]
خطبه دوم
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین . اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَ لَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَ أَنتُم مُّسْلِمُونَ»[12]عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
روز جمهوری اسلامی
یکی از سؤالات مهمی که در مورد نظام سیاسی اسلام مطرح بوده و هست این است که نقش مردم در نظام اسلامی چه نقشی است و در ساخت یک جامعه اسلامی مردم چه نقشی دارند و اگر جامعه اسلامی جامعهای است که حاکمیت و قانونگذاری و همه اختیارات از آن خداوند و اولیای الهی است این اراده مطلقه الهی بارأی و خواست مردم چه ارتباطی دارد؟
نظام ما و همه ارکان قدرت در جمهوری اسلامی درنهایت به آراء مردم برمیگردد، علیرغم اینکه ایران در طول این چند سال مرتب مورد اتهام بیتوجهی به آراء مردم و نقض حقوق مردم بود و بدترین ظلمی که بهنظام جمهوری اسلامی شد این نوع اتهام است که اینها مدافع حقوق بشر نیستند، این شایعه و تهمت تبلیغاتی صهیونیستها و آمریکاییها مثل آن تبلیغاتی است که علیه امیرالمؤمنین (ع) کرده بودند.
مظلومیت حضرت علی (ع)
وقتی به شام خبر رسید که حضرت امیر در محراب عبادت به شهادت رسیدند بسیاری تعجب میکردند که مگر علی بن ابیطالب نماز هم میخواند و حدود هفتادسال بخشنامههای رسمی مردم را موظف میکرد که باید در منبرها و مراسمهایشان علی بن ابیطالب را لعن بکنند، آن انسان بزرگی که با شمشیر او اسلام پا گرفت و حیات، پیشرفت و رشد و ترقی اسلام درگرو فداکاری و مجاهدتهای او بود چنین تهمتی به او زده بشود، این مظلومیت بسیار بزرگی است.
در قضیه عثمان مرتب حضرت را متهم میکردند که تو در قتل عثمان شرکت داشتی درحالیکه همه علائم نشان میدهد که حضرت امیر علیرغم انحراف بزرگی که در خلافت میدید و علیرغم عوض شدن جریانها برخلاف مصالح اسلام بیشترین سعی را بر اینکه فتنهای در جامعه پیدا نشود انجام داد اما درعینحال معاویه با شعار خونخواهی عثمان مقابل حضرت ایستادند.
توجه به آراء مردم در کشورهای جهان
دموکراسیهای دنیا دموکراسیهای غالبی بستهای است که مردم با بیرمقی و بیحالی به فلان رئیسجمهور یا فلان مقام رأی میدهند، حاکمان چنین کشورهایی با یک چنین وضعیتی حکومت پیدا میکنند، از خود آمریکا و انگلستان گرفته تا اکثر کشورها همینطور است، کشورهای کوچکتر که وضعش مشخص است، کشورهای حوزه خلیجفارس که معمولاً موروثی است و بیحسابوکتاب یک عدهای حکومت میکنند و کشورهای تازه مستقل شده شوروی با وضع بدی اداره میشوند، کمونیستهایی که در تاجیکستان و ترکمنستان رنگ عوض کردهاند و حکومت میکنند.
توجه به آراء مردم در کشور ایران
مردم ایران باایمان و علاقه و با خون خودشان یک نظامی را برپا کرده بودند، این دموکراسی و آراء مردم با آن دموکراسی و آراء بیرمق و بینشاط آمریکا و انگلیس و کشورهای دیگر خیلی فرق داشت، این نظام با فداکاریها، با عشق، بانشاط و شادابی مردم درصحنه آمدند و از رهبری حق خودشان دفاع کردند، اتکا نظام به آراء مردم در کمتر کشوری دیده میشود.
مراکز اصلی نظام در ایران
مرکز مهم قدرت در نظام اسلامی از رهبری شروع میشود، همان چیزی که به نام ولایتفقیه شناختهشده و خدا و اسلام از ما خواسته است، رهبری بر مبنای خبرگان استوار است و خبرگان هم از آراء مردم نشأتگرفته است، یعنی مردم بر اساس همان موازین و معیارهایی که خدا و دین به آنها داده است خبرگانشان را انتخاب کردند و خبرگان هم رهبری را انتخاب کرده است.
ریاست جمهوری بر آراء مستقیم مردم استوار است، خیلی هم زندهتر و بانشاطتر از آن چیزی است که در دنیا وجود دارد.
دولت هم ازیکطرف به رأی رئیسجمهور برمیگردد که رئیسجمهور خودش به مردم برمیگردد، ازیکطرف هم به مجلس برمیگردد که مجلس هم به آراء مردم برمیگردد، پس قوه مجریه درنهایت به آراء مردم برمیگردد و قوه مقننه هم که روشن است، نمایندگان مجلس بر آراء مردم متکی هستند و ممکن است که در بعضی جاها کموزیادی هم باشد اما اساس یک نظام آراء مردم است.
قوه قضائیه که از رهبری نشأت میگیرد و رهبری خودش به مردم برمیگردد.
شورای نگهبان که حقوقدانهای آن از مجلس برمیخیزند که مجلس از مردم برخاسته است و فقهای شورای نگهبان هم از رهبری ناشی میشوند که رهبری باز به مردم برمیگردد.
شورای عالی استانها هم وجود دارد که هنوز در کشور اجرانشده است که اگر اجرا بشود شهرداریها و خیلی از قدرتهای منطقهای از کانالهای دیگری به خود مردم برمیگردند.
مقایسه ایران با سایر کشورها
در هیچکدام از کشورهای اسلامی و خاورمیانه مطلقاً چنین آراء و انتخاباتی حتی به شکل ظاهری هم نیست، حالا این مظلومیت ایران نیست که در نقض حقوق بشر یا عدم التزام به دموکراسی ایران را در کنار عربستان و کویتی بگذارند که هیچچیزش بر رأی مردم مبتنی نیست، مصر مشهور است به کشوری که انتخاب دارد ولی هرگز بهاینترتیب به آراء مردم مبتنی نیست و در الجزایر همرأی مردم را شکستند و کودتا کردند، در افغانستان همبافت قوی یک نظام سیاسی وجود ندارد، در تاجیکستان و کشورهای تازه مستقل شده هم همان کمونیستهای گذشته برخلاف آراء مردم حکومت میکنند.
خبرگان عدالت یک فرد را در مراتب عالی باید احراز بکنند تا او را به رهبری انتخاب بکنند، عدالت یعنی برای منافع خودش کار نمیکند و اگر ریاست داشته باشد یا نداشته باشد برایش چندان فرقی نمیکند، چنین شخصی باید فرد عالی باشد که از قید ریاست و مال و مقام دنیا آزادشده باشد.
رأی در نظام اسلامی بیعت با آرمانها و تعهدات اسلامی است، مردم خودشان معیارهایی را انتخاب کردند و ارزشها حاکمیت دارد. ما هم مشکلات و دشمنهای بزرگ داریم و اشتباهات هم است ولی درعینحال مردم حس میکنند که یک ارزش ثابت و واقعیت قابلتوجه هنوز در این نظام وجود دارد، احساس میکنند که رهبری یک رهبری عادل است، رهبری یک رهبری است که وقتی بچهاش را میخواهد داماد بکند یک عدهای را جمع میکند و یک غذایی میدهند و عقدی میخوانند و تمام میشود و دنبال این نیست که برای خودش مقامی درست بکند و از قید تعلق به ریاست آزاد است.
اگر به این مجموعه نظام توجه کنیم میفهمیم که امام که فرمود صبحگاه دوازدهم فروردین روز حاکمیت الله در کشور و روز قدرت خدا و تجلی لطف او است یعنی چه، یعنی همه مقررات، قوانین و تاریکیهای مادی حاکم بر دنیای ظلم و ستم ما بهآسانی شکسته شده و چنین نظامی پا به عرصه وجود گذاشته است، این یعنی دوازدهم فروردین و همان الطاف و نعمتهایی که خدا به ما دارد و گاهی خودمان به آن توجهی نداریم.
وظیفه ایران در دنیای امروز
هر چه نعمت بالاتر شد مسئولیت هم سنگینتر است، اگر کسی در ادارهای با تخلف خودش، با رشوه گرفتن خودش، با عمل نکردن به وظیفه خودش در برخورد با مشکلات کوتاهی بکند به آرمانها و ارزشهای بزرگی خیانت کرده است، این شخص خود، جامعه و اسلام را تباه میکند و این کار کوچکی نیست.
اگر جامعه گاهی نقد و اشکالی دارد این سلامت جامعه است، جامعه سالم جامعهای است که در مقابل تخلف حرف را میفهمد و عاقلانه حرف هم میزند، تا وقتیکه اساس قدرت در نظام الهی مبنای صحیح دارد باید انتقاد را سالم کرد.
ایران در شرایط عادی نیست، ایران مسئولیت سنگینی دارد، تبلیغات و ابزارهای اقتصادی و سیاسی فراوانی به کار گرفت شده است که ما شکست بخوریم، این حق خدا است، این نظام یک نظامی نیست که برای ما باشد، قبل از اینکه برای ما باشد لطف خدا بوده است، این را کوچک نشماریم، مبنای این نظام ولایتفقیه و اطاعت از دستورات خدا است، اینها باید در جامعه حاکم باشد و تخلف و انحراف باید استثناء باشد، اگر مبنای عروسیهای یک شهر بر اشتباهات و تخلفها باشد یک زنگ خطر است، اگر مبنا این باشد که ظهر وقت نماز جمعه مغازهها باز باشد این زنگ خطر است، اگر مبنا این باشد که نسل جوان ما بهطرف مسائلی که نباید بروند باید بهطورجدی جلوی آن ایستاد.
دعا
أللّهُمَّ انصُرِ الإسلَامَ و المسلمین وَ اخذُلِ الکُفرَ وَ الکفار و المنافقین، اللهم انْصُرِ جُیوشَ الْمُسْلِمینَوَ عَساکِرَ الْمُوَحِّدینَ،اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِیقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِیةِ وَ صِدْقَ النِّیةِ وَ عِرْفَانَ الْحُرْمَةِوَ أَکرِمْنَا بِالهُدَی وَ الاسْتِقَامَةِ
خدایا الطاف و عنایات و رحمت و برکات خودت را بر امت اسلام فرو بفرست، ما را جزء بندگان خالص و مقرب درگاه خودت قرار بده، نظام الهی ما را از همه خطرهای درونی و بیرونی مصون بدار، ما را از سربازان خالص و فداکار این نظام قرار بده، ما را از خطرهای درونی و بیرونی نجات بده، ما را از وسوسههای شیطان نجات بده، خدایا اموات و گذشتگان ما را، امام بزرگوار و عزیز ما را، مرحوم حضرت آیتالله اعرافی و همه علماء و بزرگان ما را در جوار رحمت واسعه خودت جای بده، شهدای بزرگ ما را در جوار رحمت رافعه خودت قرار بده، خدایا به همهکسانی که برای این انقلاب زحمت کشیدند و متحمل صدمات شدند خدایا اجر عنایت بفرما، همه خدمتگزاران به اسلام و مقام معظم رهبری را در پناه خودت محافظت بفرما، خطرها را از دنیای اسلام دور بفرما، خدایا شر اسرائیل و دشمنان اسلام را به خودشان بازبگردان، سلامهای خالصانه این جمع نمازگزار را در روز جمعه و اولین جمعه این سال به محضر مولا و امام عزیزمان حضرت حجة ابن الحسن العسکری ابلاغ بفرما، بر فرج آن حضرت تعجیل بفرما.
[1]. سوره اعراف، آیه 43.