خطبه اول
شهادت امام موسی بن جعفر (ع) را به همه تسلیت عرض میکنم. در روزهای آینده مناسبتهای متعددی وجود دارد. در هفتههای آینده چند عید بزرگ داریم؛ همچنین دههی فجر و سالگرد انقلاب است که حرفهای زیادی وجود دارد؛ خطبهای که در چند هفته پیش گفتم به انقلاب و دههی فجر ربط دارد.
تهاجم فرهنگی؛ توطئه دشمنان
یکی از نکاتی که کشور ما و دنیای اسلام با آن مواجه است پدیده تهاجم فرهنگی است. دشمنان به دنبال این هستند که ما را از عقیده و اعتقادات وباورهای خودمان جدا کنند. همچنین فاد و فحشا را در بین ما رواج بدهند. ما را از اسلام و انقلاب اسلامی دلسرد بکنند. در خطبههای پیشین معنای تهاجم فرهنگی را عرض کردیم و هدفهای دشمن را از این تهاجم بررسی کردیم. مستکبرین برای این که ما را از بین ببرند؛ چندین قرن است که کار فرهنگی میکنند تا مسلمانان را از درون بپوسانند. کشور ما، بیشتر دچار خطر است؛ هر چه از انقلاب میگذرد؛ دشمنان میبینند که انقلاب تأثیر بیشتری در دنیا دارد؛ در نتیجه آنها نیز به دنبال این هستند که ما را از پای در بیاورند.
دشمن با شیوههایی میخواهند ما را از مسیر انقلاب بیرون ببرند و عمده هدفگیری آنها نسل جوان است. برای این کار، حساب شده و تجربیات سالهای قبل را به کار میبرند. یکی از روشهای دشمنان، مسئلهی فحشا و منکرات است. دشمن هر جا و در هر کجا که خواسته مردم را از مسیر عظمت و بزرگی بیرون ببرد؛ نسل جوان را به طرف منکرات و فحشا بکشاند.
ترویج فحشا، عامل شکست استقلال ملتها
منکرات منظورمان عام است، چه مسائل فحشایی و اعتیاد و .. . است. به جای اینکه جنگ نظامی انجام بدهند؛ در داخل خود کشور؛ این کار را میکنند. گاهی میلیاردها پول سرمایهگذاری کردند تا فحشا را در جایی رواج بدهند و این در تاریخ نیز موجود است. در این صورت نسل جوان و نیروهای اصلی کشور؛ عظمت وبزرگی و اسلام برایشان معنا ندارد و به دنبال عیش و نوش خود هستند.
در کشورهای غربی و اسلامی؛ مسلمانان در مقابل ارزشهای اسلام با حکومت میجنگند مثل حجاب؛ استکبار وقتی این مطلب را میبیند کاری میکند که در خود مملکت ما ضربه به عفت و حجاب اسلامی بخورد. اگر در اینجا اصول واضح و شعائر اسلام ضربه بخورد؛ روی همهی مسلمانان دنیا اثر گذاشتیم.
درست است که انسان شهوات دارد و اقتضا میکند که در این امور عفت نداشته باشد؛ اما این آزادی حیوانی است و نکتهای است که استقلال کشور و اسلام را از بین میبرد. اگر ملتی واقع را ببیند و به دنبال شهوات نباشد؛این شعائر اسلامی را باید حفظ کند.
برای مبارزه با فحشا باید از دوران کودکی، در خانواده، مدرسه و ... سرمایهگذاری کرد و از آن جلوگیری کرد.
دلسرد کردن مردم از انقلاب حربه دشمنان
از فردا دههی فجر شروع میشود که مصادف با ورود حضرت امام به ایران است. یکی از نکاتی که با این روزها مناسبت دارد؛ تهاجم فرهنگی است. به غیر از شعائر دینی؛ دشمنان به دنبال این هستند که مردم را نسبت به انقلاب دلسرد و از آن جدا کنند.
وظیفه ما این است که روی این قضیه حساب باشیم. دشمنان ما به طور قاطع به دنبال این هستند که ما را از این انقلاب دلسرد و ناامید و بد بین کنند.وظیفه مردم و مسئولین این است که انقلاب را سالم نگاه دارند و از انحرافاتی که در مسیر انقلاب به وجود میآیند بایستند. دشمنان می خواهند مردم با تبلیغات مختلف؛نسبت به اساس انقلاب و کاری که انقلاب برای کشور کرده است بدبین بکنند. ما برای این که کشورمان را حفظ کنیم؛ علاوه بر حفظ انقلاب واسلام باید معنای تبلیغات و شایعهها را بدانیم.
مهمترین تبلیغات زیر سؤال بردن آثار انقلاب
اصلیترین تبلیغات این است که میگویند انقلاب چه کرد؟ رنج مردم در دوران انقلاب و جنگ را بی ثمر و بینتیجه جلوه میدهند. ما باید هوشیار باشیم. ملتی مستقل میماند که رشد و آگاهی سیاسی داشته باشد؛بداند که انقلاب چه بود و آثار انقلابش چه بوده است.
وقتی که کشور از لحاظ اقتصادی، اداری مشکلاتی را دارد؛ به طور طبیعی مردم میگویند که انقلاب فایدهای نداشت. این خطرناکترین حمله دشمن است. اگر مردم در این مسئله شک کنند کشور را به سقوط میکشاند و در آینده نیز ضربات شدیدی میخورد.
دههی فجر برای آگاهی نسبت به دستاروردهای انقلاب است
دههی فجر برای این است که آگاه بشویم نسبت به انقلاب، دستاوردها و نتایج حاصل از انقلاب. دشمن با قاطعیت به دنبال این است که ما را از گذشته پشیمان کند. میخواهد بگوید که شعارهایی بود که تمام شد وهیچ فایدهای نداشته است. با قشرهای مختلف با صور مختلفی صحبت میکنند که همه را ناامید کنند. مثالهایی میزنند که من نمونههایی را میآورم:
موسیقی در صدا سیما
در مورد سرودهایی که در صدا و سیما داریم. میگفتند که قبل از انقلاب روحانیت اعلام میکرد که موسیقی حرام است؛ بعد از انقلاب حلال کردید. شاید این چیزها را کوچک بشماریم اما بزرگ است؛ چون میگویند که حلالها را حرام کردند و حرامها را حلال کردند. حتی امام نیز روی این قضیه حساس بودند.
بنده وقتی تهاجم فرهنگ را مطرح کردم یکی مسئله فحشا و منکرات بود؛ دیگری مسائلی است که میگویند حرامها حلال شد و حلالها حرام شد. در ابتدا شاید چیز سادهای باشد اما باید دید که از نظر روحی و روانی بر مردم اثر میگذارد.
در بحث موسیقی، اعلام میکنند که روحانیت قبل از انقلاب به حرام بودن موسیقی اعتقاد داشت و الآن حلال میدانند. صدا و سیما تمام کارهایش را نمیتوان گفت درست است. اما عمدتاً چیزی که امام بر آن صحه گذاشتند؛ سرودهایی که الآن وجود دارد. امام حرام کردن موسیقی را به دو علت می دانستند اینها نباید خلط بشود. یکی مسئلهی غنا است. یعنی صدایی که مشتمل بر آهنگی باشد که طرب وجود دارد. موسیقی یک چیز عام است. و با غنا فرق میکند. فتوای تمام علما بر غنا بوده است یعنی صدایی که نوعی آهنگ در آن باشد که مناسب با مجالس لهو ولعب و شهوت است. غنا چه قبل از انقلاب و بعد از انقلاب حرام است. نکته دیگر این بودکه آن زمان که اعلام کرده بودند که تلویزیون و رادیو را گوش نکنید یک بعد سیاسی داشته است. امام می فرمودند اخبار رادیو و تلویزیون برا کسانی که نمیتوانستند تحلیل بکنند حرام بوده است؛ حتی داشتن آنها نیز حرام بوده است.
حکومت وقتی تحت صالحان نباشد؛ خیلی از چزهایش حرام است. والا سرودی که مطالب خوبی دارد و ربطی به غنا نداشته باشد؛مشکلی ندارد. آنچیزی که مطلقاً حرام بوده است؛ الآن نیز حرام است. چیزی که به خاطر حکومت باطل حرام است؛ با تغییر حکومت حلال میشود.
دشمنان با اعتقاد مردم بازی میکنند؛ می گویند که اینها به خاطر حکومت اعتقادشان را عوض میکنند و حلال را حرام میکنند و حرام را حلال.
مسئله مالیات
در روایات داریم، از امام موسی بن جعفر نیز نقل شده است: برای مقابله با حاکم جور، حتی نباید رجوع به قضات حاکمان باطل بکنید؛ حتی اگر حقتان باشد؛ رجوع به قضات حکومت باطل اشکال دارد. مراجعه به حکومت طاغوتی اشکال دارد؛ در بعضی از روایات وجود دارد. این به معنی آن نیست که حکومت صالح، در موقع ضرورت حق نداردکه چیزی برای اداره جامعه بگیرد؛ حکومت باطل این کار را نمیتواند بکند.
موضوع عوض میشود؛اما حکم خداوند عوض نمیشود. امام در چندین بیانیه عرض میکردند.
خلاصه
برای این دشمنان ما را از مسیر اصلی بیرون ببرند یکی فحشا و منکر را ترویج میکنند و دیگری تبلیغاتی میکنند که ما را نسبت به دستاوردهای انقلاب بدبین میکنند؛ ما را نسبت به اساس انقلاب بدبین میکنند.
در زمینه اول، مقابله با فحشا و منکر کنیم. در زمینه دوم امور دینی و سیاسی را درست تشخیص بدهیم که تبلیغات سوء بر ما اثر نگذارد.
بسم الله الرحمن الرحیم* وَ العَصر اِنَّالاِنسانَ لَفی خُسر* الّا الذین آمِنوا و عملوا الصالحات* وَ تَواصعُوا بالحَقِّ و تواصَعُوا بِالصَبر[1]
خطبه دوم
اعوذ بالله سمیع العلیم، من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدالله رب العالمین بارء الخلائق اجمعین، ثم صلاة و سلام علی سیدنا و نبینا ابالقاسم محمد (ص) وعلی آله الاطیبین الاطهرین لا سیما مولانا و امامنا علی بن ابیطالب (ع) و صل علی صدیقةالطاهرةفاطمة الزهرا، و علی الحسن و الحسین سیدی الشباب اهل الجنة وعلی علی بن الحسین و علی محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر وعلی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج) حججک علی عبادک و امنائک فی بلادک .يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ[2] عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوا الله و اطاعت اوامره و اجتناب معاصی و تزودوا فقد نودی فیکم برحیل فان خیر زاد التقوا
همهی خواهران و برادران گرامی را به تقوا، ذکر و یاد خداوند، توجه به عالم غیب و عوالم پس از مرگ، خودسازی و تهذیب نفس دعوت میکنم.
مناسبتهای هفته
شهادت امام موسی بن جعفر، امام هفتم را به همه شما تسلیت عرض میکنم؛ همانطور که عرض کردیم در طی دوازده روز آینده؛ اعیاد بزرگی داریم؛ همچون مبعث، تولد امام حسین، حضرت سجاد، حضرت ابالفضل (علیهم السلام) ؛ همچنین ایام دههی فجر. هر یک از این مناسبتها قابل بحث و صحبت زیادی است. چیزی که در این خطبه عرض میکنم تذکرات و یادآوریهایی است در مورد انقلاب؛ نکتهای را هم در مورد قضایای الجزایر عرض می کنم.
تلاش دشمنان برای کمرنگ جلوه دادن دستاوردهای انقلاب
دشمنان تلاش میکنند که بگویند انقلاب دستاورد چندانی نداشته است. باید انقلاب را شناخت و مردم را شارژ کرد؛ تا به انقلاب و حرکت عظیم خودشان تداوم ببخشند. این مطلب فلسفه دههی فجر است. مراسمی که بدون آگاهی وشعور وتحلیل همگانی باشد؛ ارزشی ندارد. تمام این تشکیلات برای این است که در دههی فجر به گذشته انقلاب فکر کند و برای آینده نیرو بگیرد.
یادآوری دههی فجر به دو دلیل
در مناسبتها؛ دو بعد مهم وجود دارد.
1.مردم؛ همانهایی که جنگ و انقلاب را به یاد دارند و درک کردند؛ یادآوری مجدد بکنند وارزیابی تازهای از گذشتهی خودشان بکنند.
2. به نسل آیندهای که شکل گرفته است؛ تجربیات منتقل بشود.
اگر نسل آینده ما بی خبر از انقلاب باشد؛ خطر بزرگی است. مادرها به بچهها قصهی انقلاب را بگویند. زمانی که قصهی انقلاب را بازگو میکنیم، هم بچهها آشنا میشوند و هم برای خودمان یک مرور بر خاطرات انقلاب است. دوباره یاد بیاوریم لطف الهی، سختیهایی که بر ملت گذشت تا از یوق استکبار جهانی بیرون آمد. بچهها باید بدانند که چه خبرهایی بوده است.
22 بهمن و دههی فجر برای این است که تاریخ به بچهها منتقل بشود و برای ما یادآوری بشود. آیندگان باید بدانند که ملت اسلام چه کارهایی انجام داد. سالهای قبل در مورد دستاوردهای انقلاب بحث میکردیم. اما امروز قبل از هر چیز؛ مروری بر مراحل انقلاب،خاطرات و موقعیتهای حساس انقلاب را یادآوری میکنم.
خاطرات و مراحل انقلاب
ما مردمی بودیم که با نقشههای دشمنان اسلام و تحت نظام شاهنشاهی و در اختناق بیحد و وابستگی بی اندازه زندگی میکردیم. ارتش ایران را مستشارهای خارجی میگرداندند؛ برای برنامهریزیهای اقتصادی و سیاسی؛ دست پروردگان غربی برنامهریزی میکردند. تاریخ نشان میدهد که دانشگاه، ارتش و تمام نهادهای سیاسی و اجتماعی ایران با نظارت و دخالت مستقیم آمریکا وانگلیس اداره میشد. این به آن معنا است که ما آنقدر نادان بودیم که این قدرت فکری برای اداره کشور نداشتیم و یا اینکه ظلم فوقالعاده عظیمی بالای سرمان بوده است که نمیگذاشتند مستقل زندگی کنیم.
استقلال، استعداد، کیان ملت ایران زیر سیطره غرب
سرکوب شدن استقلال ملت یکی از بزرگترین توهینها به ملت بود. شخص اول کشور ما طبق نوشتههای خودشان، در تمام تصمیمگیریهای مهم از آمریکا و سازمان سیا و انگلیس دستور میگرفت. این وابستگی یک ذلت عجیبی بود.
ملت ایران، از نظر توانایی و استعداد و هوش چیزی از پیشرفتهترین ملتهای چیزی کم ندارند. تاریخ گذشته ما از نوابغ علم و دانش پر است؛ الخصوص بعد از اسلام نوابغ زیادی را به دنیا عرضه کردیم همچون بوعلی سینا، خواجه نصیر؛ ذکریای رازی و دانشمندان فراوانی که افتخار دانش بشری هستند. در نتیجه از نظر استعداد و توانایی علمی مشکلی نداشتیم.
ظلم و توطئه و دستهای پیچیدهای کشور ما را عقب نگاه می داشت. حتی در دوران انقلاب؛ در جریان تظاهرات انقلاب؛وقتی که شاه میخواهد تصمیم کوچکی را در مقابله با مردم میخواهد بگیرد؛ باید اجازه از آمریکا بگیرد. حتی زمانی که میخواستند یک رشته علمی را در دانشگاهها ایجاد بکنند به آن سوی مرزها چشم امید میبستند.
باید با دنیا ارتباط داشت، از نظر علمی نیز باید ترقی کرد؛اما وابستگی تا این حد؛ اشتباه است. از نظر دینی و مذهبی، تمام عناصر را آرام آرام از ماگرفته بودند. شعائر مذهبی را از ما گرفته بودند. تاریخی که پیامبر اکرم (ص) بنا گذاشته بود را از ما گرفته بودند. حوزههای دینی را در طول تاریخ، محدود و تحت فشار قرار داده بودند. استعدادهای کشور، مذهب، استقلال و آزادی در کشور ما منکوب شده بود. در دنیای پر از ستم آن روز؛خداوند لطف کرد که به وسیلهی امام بزرگوار وهوشیاری ملت این انقلاب پیدا شد. اگر انقلاب نبود، از استقلال وعظمت دنیایی چیزی نداشتیم؛ همچنین دین و معنویت و آخرت نیز نداشتیم. انقلاب این وضع را متحول کرد. 22 بهمن این وضع را به وضع الهی، معنوی و آزادی و استقلال مبدل کرد.
شکلگیری انقلاب
15 خرداد پایهگذاری انقلاب بود. بعد از شهادت سید مصطفی خمینی ،فرزند عزیز امام (ره) انقلاب شروع شد. در حالی که دشمنان تصمیم گرفته بودند که ضربههای نهایی را به اسلام و کشور ما بزنند، در حالی که تحلیلگران غربی میگفتند که دوران اسلام در جهان به پایان رسیده است؛ از حوزه قم و نجف ندای اسلام برخواست و فریاد رسای اسلام، دنیای تاریک را روشن کرد.
در روز 19 دی در قم بودم؛ تا 22 بهمن اتفاقاتی که افتاد را نگاه کنیم میبینیم که کار الهی بود. مقالهای که علیه امام در روزنامهها نوشتند؛ آن روزها ما هیچ نداشتیم. روزی که یک عدهای حزب اللهی از قم به در خانه مراجع رفتند؛ عدهی کمی بودند؛ شعلههای انقلاب را فروزان کردند.
جاده 19 دی به 22 بهمن ختم شد
خاطره غروب 19 دی در قم از ذهن من بین نمیرود. با دید ظاهری متوجه میشدیم که یک سر و صدای کوچکی انجام شد و دولت سرکوب کرد و تمام شد.خداوند فریادهای کوچک را رسا کرد؛ جمعیت کم را به جمعیتهای انبوه مبدل کرد؛ اراده و تصمیم به ملت ایران داد. مبادا که فراموش کنیم. در حالیکه دنیا به عظمت انقلاب ما پی میبرد؛مبادا خودمان سست و بیرمق بشویم. هیچ کس باور نمیکرد 19 دی مبدل به 22 بهمن بشود. اما دست الهی؛ رهبری امام ، هوشیاری مردم، از جان گذشتگی مردم این هدف را به ظهور رساندند.
مردم در حکومت نظامی، در کنار تانکها و نیروهای مصلح؛ بدون هیچ وحشتی حضور داشتند. این ارادهی پولادین ملت را به اینجا کشاند. عظمت اسلام ما را به اینجا رساند. دشمنان نقشه دارند این را از ما بگیرند.میخواهند ما را از گذشته دلسرد کنند. ملت ایران جز راه امام، راهی برای عزت و افتخار ندارد.
مبادا فراموش کنیم که در جشنهای 2500 ساله؛ تمام شعائر دین را زیر سؤال بردند؛ اینکه تاریخ پیامبر گرامی اسلام (ص) را از ما گرفتند. ملت ایران جز اسلام قبول نخواهد کرد. اساس هستی ما را اسلام تشکیل میدهد.
تغییرات دشمن در انقلاب تأثیری نگذاشت
حرکتی که در ابتدا کوچک بود به موج انقلاب تبدیل شد؛ در این ایام، نخستوزیرهایی را عوض کردند؛ آزادی سیاسی دادند تا روحانیت و رهبری امام را از بین ببرند؛ قادر به جلوگیری از انقلاب نشدند. مردم در آن روزها آگاه شده بودند و می فهمیدند این نقشهها توطئه است. زمانی که آمریکا دید نمی تواند بر این موج فائق بیاید شاه را از ایران بردند و گفتند بختیار را نگاه میداریم. بختیار گفت حاضر هستم قم را به عنوان واتیکان به روحانیون بدهم. روحانیت اسلام به دنبال حکومت نبود؛ مردم این نقشهها را میفهمیدند. روز به روز نقشه میکشیدند و مردم جلوی همهی این نقشهها میایستادند. وقتی که امام وارد بهشت زهرا شد؛ جمعیت کثیری از مردم آمدند ...
ملت ایران در مقابل تانکها وتسهیلات نظامی ایستادند. در روز 22 بهمن؛ احتمال یک قتل عام میرفت؛ با یک دستور امام تبدیل به صحنهی عظیم پیروزی انقلاب شد.
این خاطرهها باید محفوظ بماند؛ تا عظمت اسلام وراهی را که در پیش گرفتیم را بدانیم.
اسلام مایه عزت ملت ایران
امروز به شایعهها گوش نکنیم. انقلاب ایران بزرگترین تأثیر را در انقلاب معاصر داشت. بعد از جنگ جهانی دوم؛ تأثیر انقلاب بیشتر از همه حوادث بر سیاست دنیا داشته است. ما اسلام را دنیا احیا کردیم؛ ملت ایران، اسلام مظلوم را بار دیگر در صحنه اجتماعی آورد. این ادامهی کاری است که پیامبر با هجرت خود کرد.
اسلام به کشور ما استقلال وعظمت داد واگر به اسلام اعتقاد داشته باشیم باید بگویم که ما پرچمدار اسلام شدیم. ما اسلام را در دنیا به معرکهی سیاسی آوردیم و تاریخ دنیا را عوض کردیم.
وقایع عراق و الجزایر
در این چند ماه اخیر؛ یکی عراق و دیگری الجزایر راه نگاه کنید؛ مردم مصمم به تشکیل نظام اسلامی شدند. اما دشمنها با تجربهای که از ایران دارند و عظمتی که در انقلاب شما میبینند نگذاشتند که به نتیجه برسد. البته به یاری خداوند همه آنها به نتیجه میرسد.آنچیزی که امروز در الجزایر اتفاق میافتد؛ در دو یا سه سال پیش شروع شده بود؛ الجزایر کشوری است که برای اسلام یک میلیون شهید داد،انقلاب الجزایر؛ انقلاب نمونهای است. فرانسویها را از کشور خودشان بیرون ریختند و مستقل شدند؛اما بعد از انقلاب اندیشههای غیر اسلامی و سوسیالیستی آمد وجلوی آن عظمت را گرفت. دشمنان از دو سه سال قبل نقشه کشیدند که شاذی بن جدید را بیاورند و آزادی سیاسی به اینها بدهند و گروههای غیر اسلامی را رشد بدهند و به واسطهی آنها گروههای اسلامی را از بین ببرند. مردم الجزایر؛ یعنی مردمی که 13 سال رنج انقلاب اسلامی را دیدند؛ می دانند که انقلاب اسلامی بهای سنگینی را میطلبد؛ میدانند برای انقلاب اسلامی فداکاری کرد و خون داد؛ محاصرهی اقتصادی، جنگ تحمیلی را دیدهاند و امروز هم میبینند که دنیا با ما مخالف است؛ اما در عین حال اسلام را انتخاب کردهاند. فریب توطئهها را نریختند و به اسلام رأی دادند.
عراق وقتی به نقطهای رسید که حکومت اسلامی را انتخاب کردند؛ اجازه داد که صدام همه را از بین ببرد. در الجزایر نیز اجازه دادند که مردم را از بین ببرند. آنچیزی که در مصر، الجزایر، سرزمینهای اشغالی فلسطین، عراق، کشورهای مسلمان نشین شوروی دیده می شود شعاع انقلاب اسلامی و رهبری امام خمینی (ره) است.
این دستاورد بزرگ انقلاب ما است و باید آن را پاسداری بکنیم و مثل اول انقلاب با همان شور و حماسه؛ بدانیم که ما سرباز اسلام هستیم. موقعیت خودمان را به مثابه سربازان اسلام بدانیم.
دعا
خداوندا دلهای ما را به نور ایمان منور بفرما! ما را از سربازان واقعی انقلاب اسلامی قرار بده! خداوندا دلهای ما را به سوی خودت متوجه بفرما! خدایا انقلاب ما را در پناه خودت محافظت بفرما! سلامهای خالصانه ما را به مولا حضرت ولی عصر(عج) ابلاغ بفرما
بسم الله الرحمن الرحیم. قُلْ هُوَاللهُ اَحد* اللهُ الصَمَد* لمْ یَلِد وَ لَمْ یُولَد وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفواً اَحَد