خطبه های نماز جمعه میبد سال 1393
- میبد
- سال 1393
- بازدید: 1364
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[2] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همهٔ شما برادران و خواهران نمازگزار را در این ماه شریف به تقوا، پارسایی، پرهیزکاری، فرمان بری از خداوند و پرهیز از گناهان سفارش و دعوت میکنم.
امیدوارم خداوند در این فرصتهای گرانبها ابواب رحمت و مغفرت خویش را به روی همهٔ ما بگشاید و همهٔ ما را از بندگان شایستهٔ خویش مقرر بفرماید.
1. صدقه و انفاق برای خدا و قصد قربت و انگیزهٔ الهی باشد.
2. همراه با آزار و اذیت نباشد.
3. منت نگذارد و اگر منت گذاشت اجر انسان بهطور کامل محو میشود.
4. انفاق باید از طیبات باشد.
«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ أَنفِقُواْ مِن طَیبَاتِ مَا کسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَکم مِّنَ الأَرْضِ وَلاَ تَیمَّمُواْ الْخَبِیثَ مِنْهُ تُنفِقُونَ وَلَسْتُم بِآخِذِیهِ إِلاَّ أَن تُغْمِضُواْ فِیهِ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَنِی حَمِیدٌ»[3]
این مؤمنان از پاکیزههایی که به دست آوردید و کسبوکار کردید انفاق کنید؛ و از آنچه ما برای شما از زمین رویاندهایم و مال ناپاک و خبیث را برای صدقه انتخاب نکنید؛ که اگر به خودتان میدادند، ناراحت میشدید؛ و بدانید که خداوند بینیاز از شما است.
شأن نزول این آیه هم در تفاسیر روایی عامه و اهل سنت و هم در تفاسیر روایی خاصه و شیعه وارد شده است.
پیامبر گرامی اسلام (ص) بیش از یک دهه فعالیتهایی که در مکه داشتند (حدود 13 سال) از مکه به سمت مدینه هجرت کردند؛ و با ورودشان به مدینه پایههای حکومت و سبک جدیدی از زعامت و سیاست ریختند؛ و جمع زیادی از مردم هم همراه پیامبر (ص) به مدینه هجرت کردند.
کسانی که از مکه به مدینه آمدند و در آنجا مستقر شدند، یارانی هستند که بهعنوان مهاجر شناخته میشوند؛ و به اهل مدینه که از این مهمانها استقبال کردند، انصار میگویند؛ و این دو گروه در کنار هم و در محضر پیامبر اسلام (ص) بودند.
یکی از زیباترین جلوههای تاریخ اسلام همبستگی مهاجر و انصار بود؛ و اینها همه جلوههای مهمی از مبعث پیامبر گرامی اسلام (ص) است.
وقتیکه اصحاب مهاجرین و صفه در مدینه مستقر شدند، طبعاً انصار زندگی اینها را تا مدتها تأمین میکردند.
اما گاهی یک اشتباهاتی رخ میداد. یکی از آن اشتباهی که در برخورد بعضی از مردم مدینه و انصار با این مهاجرین و اصحاب صفه رخ داد و این آیه نازل شد، این بود که در مواردی اتفاق میافتاد که گروه انصار بدترین خرما را انتخاب میکردند و بهعنوان هدیه و احسان و نیکوکاری در مقابل صفه میگذاشتند تا مهاجرین از آن استفاده کنند.
وقتیکه این واقعه رخ داد پیغمبر (ص) ناراحت شدند؛ و این آیه نازل شد که ای مؤمنان از جنسهای پاکیزه و مال خوب خود انفاق کنید.
در روایات آمده است، وقتیکه صدقه میدهید دستتان را ببوسید، زیرا وقتی صدقه دادید دستتان را بر دست خدا گذاشتهاید.
یک عدهای مالهای ربا، رشوه، حرام، اموال مردم و از جیب دیگری هزینه و انفاق میکردند؛ که این رتبهٔ بالاتر و بدتر است.
قبل از اینکه انفاق کنید بدانید مالتان حلال است یا حرام؛ و اگر مال تو حرام است هیچ ثوابی نمیکنی بلکه گناه میکنی.
آیهٔ قرآن به هر دو اشاره دارد.
«بسمالله الرحمن الرحیم، وَالْعَصْرِ، إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ»[4]
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[5] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
در آستانهٔ مبعث گرامی پیامبر اسلام (ص) و ماه مبار ک شعبان همهٔ شما را به پارسایی، پرهیزکاری و استفاده از دعاها و فیوضات ماه رجب و ماههای در پیش رو توصیه و سفارش میکنم.
امیدواریم خداوند ما را در میل به حقایق و فیوضات این ماه شریف موفق و مؤید بدارد.
شهادت امام کاظم (ع) را تسلیت عرض میکنم و یاد و نام آن امام بزرگ و امامی که سالها سختی و مرارت و مدتها زندان و اسارت را برای احیای دین خدا و سیانت از ارزشهای الهی تحمل کرد، گرامی میداریم.
در آستانهٔ مبعث رسول خدا (ص) که بالاترین عید و مهمترین اتفاق در تاریخ بشریت است قرار داریم، این روز را تبرک و تهنیت عرض میکنم.
مبعث پیامبر خدا (ص) در همهٔ حوادث عالم یگانه اتفاقی است که با آن بالاترین نور خدا در عالم تجلی کرد و زمینهای بر نزول قرآن شد که برترین کتابهای آسمانی است و برای رسالت پیامبر (ص) که برترین مخلوقات و برترین انبیای الهی است.
«اللهم انی اسئلک بتجل الأعظم»[6]ما تجلی اعظم خدا را نمیفهمیم.
مبعث بالاترین نعمت و تجلی خدا در این عالم است و هیچ عید و موقعیتی در عالم بالاتر از آن نداریم.
فرصت مبعث باید در مراکز و مجامع ما برای شناخت پیامبر خدا (ص) اختصاص پیدا کند تا معرفت ما به این وجود عزیز و نازنین افزوده شود.
از همهٔ کسانی که زمینهٔ اعتکاف را فراهم آوردند و در این اردوی معنوی و اعتکاف آسمانی شرکت کردهاند تشکر میکنم.
2258 نفر از خواهران و برادران در 46 مسجد، در اعتکاف شرکت کردند، آرزوی قبولی طاعات این افراد را داریم و هم به همهٔ کسانی که همکاری کردند تا اعتکاف بهعنوان یک آیین دینی خوب برگزار شود، باید تشکر کرد.
در نظام اسلامی، هدایت اخلاق، افکار و فرهنگ جامعه، مسئولان وظیفهٔ سنگینی دارند؛ اما اساس فرهنگ دینی و اخلاقی دست مردم است.
و باید قدر جوانهایی را دانست که در فرازوفرودهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کم نمیآورند. در صحنه حاضر هستند و با عقلانیت، شجاعت، حکمت و تدبیر فعالیت اخلاقی و دینی میکنند و جامعهٔ ما به این نیاز دارد.
از این اقدام معنوی و خوب مذهبی و از بسیاری از فعالیتهایی که عزیزان ما در جایجای شهر، روستا و مناطق گوناگون برای احیای ارزشهای دینی، پیشرفت فرهنگی و رسیدگی به مردم تلاش میکنند باید تشکر کرد.
سوم خرداد سالروز فتح خرمشهر و عملیات پیروزمندانهٔ بیتالمقدس است.
این روز بسیار مقدس است. فراموش نکنیم که همهٔ عالم جمع شده بود تا ایران و نظام اسلامی را به زمین زده و کشور را تجزیه کند.
اشغال خرمشهر و آبادان، نشان شکست یک ملت بود. جوانهای عزیز و ملت شجاع ما با دستخالی در برابر همهٔ قدرتهای عالم ایستادند و ناباورانه این معجزهٔ بزرگ را آفریدند و باید به ملت و همتهای بلند آفرین گفت.
اگر ملت ما پیش نمیرفت، اگر عزیزان ما شهید نمیشدند و به درجهٔ جانبازی و آزادگی نمیرسیدند، اگر خوندلها خرده نمیشد و آن مصیبتها تحمل نمیشد، دشمن به ما رحم نمیکرد و به این نقطهٔ پیروزی در پایان جنگ نمیرسیدیم.
این امر یک نقطهٔ جدیدی در اصلاح سیاستهای جمعیتی گذشته است.
در دورهای نیاز به این بود که در مهندسی جمعیت، یک مقدار تعدیل به عمل آید و کنترل شود؛ اما آن سیاست بیشازحد پیش رفت و ما مواجه بحرانی شدیم که اگر امروز آن را معالجه نکنیم، چندین بحران را در آینده در پیش رو خواهیم داشت.
توجه مقام معظم رهبری و برنامه ریزان کشور به این سمت هدایت شد و امیدواریم سیاستهای جمعیتی که نقاط مهمی دارد از سوی مسئولان و مردم موردتوجه قرار بگیرد و یکی از محورهای مهم آن کمک به جوانهایی است که سن ازدواج آنها بالا رفته است.
کشور باید بهطورجدی تغییری در سیاستهای جمعیتی ایجاد کند تا در بحران کاهش جمعیت و کاهش قدرت ملی قرار نگیرد.
امیدواریم مسئولین، مردم و جوانهای ما این دو مناسبت را که نمادهای بزرگ انقلاب و نظام اسلامی است را موردتوجه قرار بدهند.
انتخابات عراق، افغانستان، سوریه سه انتخابات زنجیرهای است که در منطقه انجام میگیرد.
انتخابات عراق برخلاف همهٔ برنامهریزیهایی که آمریکا و دشمنان انقلاب اسلامی انجام داده بودند به نتایجی رسید که برای خود آنها باورکردنی نبود.
اگر در انتخابات شرایط بهصورت عادی و معمولی پیش برود، گفتمان انقلاب اسلامی جایگاه برتر را خواهد داشت.
به فضل خدا در این سالها یک حرکت رذل و زشت و تروریستی در منطقه که از سوی آمریکا هدایت میشد و آدمهای مزدور هم با آن همراه شدند، شکست خورد؛ و گفتمان انقلاب اسلامی و جریان مقاومت در برابر اسرائیل و جریان مکتب پرافتخار اهلبیت (ع) در آنجا به یاری خداوند سرافراز خواهد شد.
مذاکرات هستهای به نقطهٔ حساسی رسیده و نیاز به هوشمندی و تدبیر جدی مسئولان دارد.
در این مرحله گامهای خوبی برداشته شده و باید دولت و مذاکرهکنندگان و همهٔ ما شجاعت، مقاومت و عزم و ارادهٔ ملی و انقلابی خودمان را نشان دهیم.
اگر دشمن در این جهت احساس ضعف و کاستی کند بر ما رحم نخواهد کرد.
اصل مذاکره با هدایت مقام معظم رهبری و بهعنوان یک ابزاری است که ما در آن یا موفق میشویم که حقوق خود را احیا کنیم و یا دنیا میفهمد که آنها دروغ میگویند.
مهم این است که این مذاکره با هوشمندی، هوشیاری و با روحیهٔ مقاومت و ایستادگی در برابر زیادهخواهیها پیش برود.
امیدواریم آدمهایی که سالها آزمودند و دهها بار در برابر ملتها شکست خوردند، درس بگیرند و حقوق ملتها را به رسمیت بشناسند.
یکی از حلقههای هدفمندی یارانهها، توجه به حوزهٔ سلامت است.
کارهایی در حوزهٔ سلامت و درمان از محل هدفمندی یارانهها شروع شده که اقدام خوبی است.
عزیزانی که دستاندرکار سلامت، درمان و بهداشت مردم هستند، باید بهدرستی این قوانین را دنبال کنند و با دلسوزی مشکلات نیازمندان را در عرصهٔ بهداشت و درمان و سلامت موردعنایت قرار بدهند.
هفتهٔ آینده همایش ستاد کمک به عتبات عالیات با حضور آقای صدیقی امامجمعهٔ موقف تهران برای هماهنگی و هماندیشی بیشتر در کمک به عتبات عالیات و عتبات مقدسهٔ حضرات ائمهٔ معصومین در عراق گذاشته شده است.
از همهٔ کسانی که در سالهای گذشته در کارهای خیر و فعالیتهای اجتماعی سهیم بودند بهویژه کسانی که در کمک به عتبات مقدسه تلاش کردند، سپاس گذار هستم و کارهای خیر و فعالیتهای اجتماعی، سرمایههای ماندگار برای همهٔ ما هستند.
انشاءالله خداوند همهٔ ما را در این مسیر موفق و مؤید بدارد.
نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الأعزّ الأجلّ الاکرم یا الله ... یا ارحم الراحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.
[1]. سوره اعراف، آیه 43.
[2]. آلعمران، آیه 102
[3]. سوره بقره آیه 267
[4]. سوره عصر
[5]. آلعمران، آیه 102
[6]. دعای شب مبعث
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیمالْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین.
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَکونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ[2]» عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همهٔ شما برادران و خواهران نمازگزار را در روز جمعه و اولین روز از ماه مبارک شعبان به تقوا، پارسایی، پرهیزکاری و بهرهگیری از فرصتهای ماه عظیم شعبان سفارش و دعوت میکنم.
امیدوارم خداوند دروازههای رحمت و هدایت خود را در ماه مبارک شعبان به روی همهٔ ما بگشاید.
1. صدقه و انفاق برای خدا و قصد قربت و انگیزهٔ الهی باشد.
2. همراه با آزار و اذیت نباشد.
3. منت نگذارد و اگر منت گذاشت اجر انسان بهطور کامل محو میشود.
4. انفاق باید از طیبات باشد.
«لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّی تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَیءٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِیمٌ»[3] شما به مقام نیکوکاری نمیرسید مگر اینکه از چیزهایی که دوست دارید و موردعلاقهٔ شما است، انفاق کنید؛ و هر کار خیری که شما انجام دهید، خدا میداند.
5. موقعیت کار خیر
اسلام میخواهد در کمک کردن روح ما و شما الهی و قربی شود.
در ماههای شعبان، رجب و رمضان به انفاق، صدقه، افطاری دادن و دستگیری از دیگران توصیههای زیادی شده است.
و در روایات گفته شده که ارزش کار نیک شما در این ماهها بالاتر از ماههای دیگر است؛ و این یعنی زمان در ارزش کار ما نقش دارد.
طبق روایات شب و روز جمعه یک درخشش دیگری دارد؛ و عمل خوب، انفاق و صدقه در شب و روز جمعه ارزش بیشتری دارد؛ و این ظرفهای زمانی خاص است.
«وَمَا لَکمْ أَلَّا تُنفِقُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلِلَّهِ مِیرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ»[4] چرا در راه خدا انفاق نمیکنید. درحالیکه چیزی که دست شما است همه از آن خداوند است. نشانهٔ ایمان و کمال شما این است که بخشی از درآمد خود را در حد صدقات تقدیم جامعه و نیازمندان کنید.
«لَا یسْتَوِی مِنکم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ أُوْلَئِک أَعْظَمُ دَرَجَةً مِّنَ الَّذِینَ أَنفَقُوا مِن بَعْدُ وَقَاتَلُوا وَکلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَی»[5]
کسانی که در شرایط سخت مانند جبهه و جنگ و نداریها انفاق کردند، درجهٔ آنها خیلی بالاتر است.
موقعیت کسی که کمک میگیرد، موقعیت کسی که کمک میدهد و موقعیت اجتماعی که در آن کمک میشود، در درجهٔ ثواب شما مؤثر است.
امیدواریم خداوند درهای رحمت و مغفرت خود را به روی همهٔ بگشاید و در این ماههای شریف ما را موردعنایت و لطف مضاعف خویش قرار بدهد و ما را به انجام وظایف اجتماعی موفق و مؤید بدارد.
«بسمالله الرحمن الرحیم، إِنَّا أَعْطَینَاک الْکوْثَرَ، فَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ، إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ»[6]
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[7] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
امیرالمؤمنین (ع) در توصیهٔ به تقوا فرمودند: بدانید که بین شما و بهشت یا جهنم جز مرگ فاصله نیست؛ و لحظات پایان عمر شما نزدیک میشود. آیا چنین آیندهٔ در پیش رو و نزدیک شایستهٔ توجه نیست؟ آیندهای که یا شقاوت را برای شما به ارمغان میآورد و یا شما را سعادتمند میکند. به خدا که این شایستهٔ اهتمام است.
و خیلی غفلت زیانبار است که انسان از این آیندهٔ بزرگ و نزدیک غافل باشد.
«وَ إِنَّ قَادِماً یقْدُمُ بِالْفَوْزِ أَوِ الشِّقْوَةِ لَمُسْتَحِقٌّ لِأَفْضَلِ الْعُدَّة»[8] یک چنین مهمان نزدیک و شقاوت و سعادت جاویدان شایستهٔ این است که همهچیز ما معطوف به آن باشد.
«فَتَزَوَّدُوا فِی الدُّنْیا مِنَ الدُّنْیا مَا تَحْرُزُونَ بِهِ أَنْفُسَکمْ غَدا»[9] از این عالم فانی متاع ابدی بگیرید؛ و با عمل و عبادت و مجاهدت خویش، خود را در برابر افق ابدی و سعادت و شقاوت جاویدان بیمه کنید.
خدایا به برکت پیشوای پارسایان و سخنان نورانی او به ما توفیق خودسازی در این ماههای شریف عنایت بفرما.
فرارسیدن ماه شعبان را به شما و بهویژه کسانی که رجبی بودند و در محضر مکتب و مدرسهٔ رجب حضور یافتند و در دعا و عبادت رجب موفق شدند، تبرک عرض میکنم.
اعیاد بزرگ ماه شعبان، موالید مبارک امام حسین (ع)، امام سجاد (ع)، حضرت اباالفضلالعباس (ع) و بهویژه میلاد حجت خدا حضرت ولیعصر (عج) را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
این موالید فرصتهای گرانبهایی است که ما را با این سروران و چهرههای آسمانی نزدیک کند. باید تلاش کنیم این انوار طیبه را بشناسیم و به آنها عشق و محبت بورزیم و سبک زندگی و عمل خود را با سرمشق آنان تنظیم کنیم.
ماه شعبان ماه محبوب و کاملترین انسان حضرت محمد مصطفی (ص) است.
صلوات و مناجات شعبانیه از ارزشمندترین هدایای این ماه است؛ و ما باید در این فرصتهای نورانی و الهی غوطهور شویم.
نظام عمومی و فرهنگ عامهٔ ما باید طوری باشد که اینها را قدر بداند.
خدایا ما بندگان عاجز تو هستیم و به پیشگاه تو روی آوردهایم و متواضعانه از تو میخواهیم دروازههای هدایت و انوار ماه شعبان و توفیقات روزافزون این ماه و ماه رمضان را نصیب همهٔ امت اسلام بهخصوص نسل جوان ما قرار بده.
روز پاسدار را گرامی میدارم و به پاسداران و بسیجیان عزیز و حامیان اسلام و انقلاب اسلامی تبرک عرض میکنم.
همزمان با میلاد حضرت عباس (ع) روز جانباز را به جانبازان و آزادگان عزیز تبرک عرض میکنم و برای همهٔ این عزیزان و ملت بزرگ ایران که صادقانه برای اسلام ایستادهاند و خواهند ایستاد، آرزوی توفیق داریم.
14 خرداد روز بزرگی است. امام (ره) هدیهٔ الهی و نعمت بزرگ خداوند در این قرن و عصر برای ما و امت اسلام بود.
امام (ره) جایگاه رفیعی داشت. ویژگیها و جامعیت علمی ایشان در قلمروهای مختلف علوم اسلامی در این وجود نازنین جمع شده بود.
ابعاد علمی، روحی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و مدیریتی امام (ره) زبان زد عالم است.
انسان بزرگی که با ظرافتهای فراوان مدیریت و رهبری خود دنیا را متحول کرد، اسلام را به صحنه آورد و در برابر زورگویان عالم ایستاد.
یکی از مهمترین شاخصهای اندیشهٔ امام (ره) اسلام سیاسی است. اسلام باید در متن زندگی و سیاست باشد.
اسلام سیاسی، ابعاد برجستهٔ سیاست در اندیشهٔ اسلام چیزی بود که قبل از امام (ره) بهدرستی به آن توجه نمیشد.
امام (ره) استقلال را برای یک کشور بزرگ اسلامی به ارمغان آوردند و اسلام را از استعمار و اسارتهای تاریخی آزاد کردند.
توجه امام (ره) به مقولهٔ جهاد و شهادت و مقاومت در برابر دشمنان خدا امر مهمی است که باید به آن توجه کنیم.
وظیفهٔ همهٔ ملت است که نسبت به قوانین، ارزشها و مقررات اسلام حساس باشند. این از شاخصهای امام (ره) است و ما باید تلاش کنیم این اندیشهها و شاخصهای بزرگ در جروبحثهای سیاسی مخدوش نشود.
فداکاری ملت در 15 خرداد سال 42 خیلی باارزش بود برای اینکه آن زمان همهٔ عالم در چنگ دشمنان خدا بود و کسی جرئت کوچکترین اعتراض را نداشت؛ و در آن زمان امام (ره) قد علم کرد و با سخنرانیهای کوبنده و حماسی خویش در برابر همهٔ قدرتهای پوشالی ایستاد و ملت ما هم با دستخالی همراهی کرد.
امروز هم با رهبری مقام معظم رهبری و به فضل الهی و همت بلند مردم، این راه نورانی و مشعل فروزان تا قیام حضرت حجت (عج) ادامه خواهد داشت.
یاد امام (ره) و شهدای 15 خرداد را گرامی میداریم.
این روز را گرامی میدارم و از همهٔ کسانی که در این عرصه فعالیت دارند، تشکر میکنم.
این روز را هم باید گرامی بداریم؛ و باید تأکید کنیم که روز جهانی محیطزیست برای این است که همهٔ بشر را متوجه خطرهای بزرگ محیط زیستی کند.
امروزه بشر با تحدیدهای جدی محیطزیست مواجه است و چارهای نیست جز اینکه همه به فکر باشند و همکاری کنند.
مسئولان و مردم باید اهتمام و عنایت جدی به مسئلهٔ محیطزیست داشته باشند؛ و امیدواریم که هم صاحبان صنایع و هم مسئولان بهطور خاص در این زمینه احساس مسئولیت کنند؛ و البته فرهنگ عمومی ما هم باید توجه به شاخص محیطزیست، افزایش فضاهای سبز، حفظ باغات و اراضی کشاورزی و پرهیز از اقداماتی که آلایندههای زیادی ایجاد میکند، وظایفی است که شرعاً و قانوناً بر دوش ما است و انشاءالله همه به آن توجه کنند.
دخانیات پلی برای رفتن آدمها به سمت اعتیاد است.
ابتلای به انواع دخانیات مضرات فراوان میلیاردی در سطح جهان و کشور ما ازنظر اقتصادی و همچنین مضرات روحی و روانشناختی و جسمی در حوزهٔ سلامت دارد.
تابهحال 3700 نفر از نیروی انتظامی و سایر نیروها برای مبارزه با اعتیاد به شهادت رسیدند. 12000 نفر جانباز شدند، سالانه 17 هزار میلیارد تومان صرف مبارزه با مواد مخدر میشود. 60% طلاقها و مشکلات خانوادگی به دخانیات و اعتیاد برمیگردد. 50% از مسائل زندانیهای کشور به نحوی به اعتیاد مرتبط است.1100 نوع مادهٔ مخدر صنعتی تولید و در جامعه پخش میشود و در سال 10 تا 15 هزار میلیارد تومان خسارت اقتصادی از ناحیهٔ اعتیاد به کشور وارد میشود؛ و در درجههای مختلف چند میلیون نفر به اعتیاد مبتلا هستند.
و اصل این است که خود مردم و خانوادهها جلوی اینها را بگیرند.
فردا صبح در دانشکدهٔ علوم قرآنی همایش مشارکت مردم شریف ما در بازسازی عتبات و احداث صحن حضرت فاطمه زهرا (س) است که با حضور آقای صدیقی برگزار میشود و امیدواریم عزیزانی که دعوتشدهاند، شرکت کنند و مشارکت در بازسازی عتبات طبعاً آثار و برکات معنوی دارد.
ملت ایران همیشه اهل ولایت و امامت بودند و این عتبات مقدسه در ایران و عراق عمدتاً با همت مردم ایران شکلگرفته و رشد کرده است.
از کسانی که پیگیر این جریان هستند و برای امر معنوی کمک کردند تشکر میکنم و آرزوی توفیق دارم.
نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الأعزّ الأجلّ الاکرم یا الله ... یا ارحم الرحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله.
[1]. سوره اعراف، آیه 43.
[2]. سوره توبه، آیه 119.
[3]سوره آلعمران، آیه 92.
[4]سوره حدید، آیه 10
[5]. سوره حدید، آیه 10
[6]. سوره کوثر، آیات 1 الی 3
[7]. سوره آلعمران، آیه 102.
[8]. نهجالبلاغة (للصبحی صالح)، ج 95، ص 64.
[9]. نهجالبلاغة (للصبحی صالح)، ج 95، ص 64.
بسم الله الرحمن الرحیم
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین.اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ[2] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همه برادران و خواهران را در این ماه و روز عزیز، به پارسایی و پرهیزکاری، دوری از هواهای نفسانی، در تهذیب نفس و اخلاق سفارش و دعوت میکنم. امیدواریم خداوند همه ما را شایسته درک حقیقت ماه مبارک رمضان و لیلة القدر را بداند.
در انتهای ماه شعبان قرار داریم. همانطور که عرض کردیم صلوات و مناجات شعبانیه دو تحفه و هدیهی آسمانی، برای انسانها است. این ادعیه باعث میشود که فضیلت ماه شعبان را کسی درک کند، از سویی باعث آمادگی پرواز در آسمان رمضان میشود. این دو هدیه، انرژی انسان را برای ورود به ماه مبارک رمضان تأمین میکند. مناجات شعبانیه از حضرت امیرالمؤمنین (ع) نقل شده است. اما سایر ائمه (علیهمالسلام) نیز به این مناجات مقید بودند. حتی سفارش شده است که در غیر ماه مبارک رمضان با این دعا انس داشته باشید.
این مناجات بزرگ، یک دوره درس خداشناسی، انسانشناسی، خویشتنشناسی و سیر در مدارج معنویت و عرفان است.
در این ایام مبارک، به نکاتی در مورد مناجات شعبانیه اشاره میکنم.
این دعا مثل دعاهای دیگر، به دو رکن تقسیم میشود:
الف) خودشناسی: این همان نفس شناسی و توجه به خود است.
ب) خداشناسی:توجه به خدا.
دعا رفتوبرگشت نیاز خویش و خداوند است. به خداوند نمیتوانیم برسیم مگر اینکه خویشتن را بشناسیم و نمیتوانیم خویشتن را بشناسیم مگر اینکه به خدا متصل شویم. خداشناسی و خودشناسی دو روی یک سکه هستند. تمام ادعیه رفتوآمد انسان میان خویش و خداوند خویش است.
یک بخشی از مناجات شعبانیه روانشناسی انسان است. ویژگیهای روحی و شخصیتی ماست. توجه به نقاط و قوت و آدابی که در سیر و سلوک الی الله باید به آن توجه کنیم در مناجات شعبانیه وجود دارد. در این قسمت انسانشناسی و خودشناسی که رکن اول مناجات است، نکات بسیار مهمی وجود دارد که فهرستوار به آنها اشاره میکنم.
تمام «الهی»هایی که در دعا آمده است به خاطر این است که خود را بشناسیم. آداب سیر و سلوک الی الله را باید بشناسیم.
در این محور باید به نکاتی توجه کنیم:
انسان از خود چیزی ندارد. وقتیکه انسان بفهمد که چیزی نیست، شروع سیر و سلوک الی الله است. وقتی مشغول دنیا باشیم، خودخواهیها، خود را بزرگ نشان میدهند. ولی حرکت در مسیر الی الله و پرواز در آسمان دعا و مناجات، نیاز به خودشناسی دارد،نیاز دارد که انسان بداند چیزی نیست. در یکی از فرازهای مناجات شعبانیه آمده است:
«إِلَهِي إِنْ كُنْتُ غَيْرَ مُسْتَأْهِلٍ لِرَحْمَتِكَ فَأَنْتَ أَهْلٌ أَنْ تَجُودَ عَلَيَّ بِفَضْلِ سَعَتِكَ إِلَهِي كَأَنِّي بِنَفْسِي وَاقِفَةٌ بَيْنَ يَدَيْكَ وَ قَدْ أَظَلَّهَا حُسْنُ تَوَكُّلِي عَلَيْك»[3]
در تمام این دعا، مثل بقیه ادعیه دیگر به این اشاره میکند که دستهای انسان خالی است، چیزی از خود ندارد. پروندهی انسان تهی است. در برابر عظمت خداوند، انسان چیزی نیست. به جز رحمت خداوند، راهی برای پیشرفت انسان نیست. این مضمون در تمام ادعیه وجود دارد. مضمونی که بیان میکند که شایستگی جز خداوند در انسان وجود ندارد.
وقتی انسان میتواند در آسمان الهیت سیر و سلوک کند، که بداند هیچ چیزی نیست و هیچ شایستگی در ذات انسان نیست. ذات انسان تهی است. ذات انسان خالی است. دستهای ما به جایی بند نیست. جز اینکه خداوند دست ما را بگیرد.
در این دعا، انسان را بیدار میکند که به یاد گناهان و غفلتهایش بیفتد. وقتی انسان توجه کند میبیند که در پرونده اعمالش، تاریکیهای بسیار است.
در مناجات شعبانیه میفرمایند: «خدایا! به من روی کن، من که گناهکارم، جهل مرا به اعماق غفلتها فرو برده است. جهالتها و غفلتها مرا در دریای جهل غرق کرده است.»
انسانها اسیر جهلها و غفلتها هستند.
«إِلَهِي كَيْفَ أَنْقَلِبُ مِنْ عِنْدِكَ بِالْخَيْبَةِ مَحْرُوماً وَ قَدْ كَانَ حُسْنُ ظَنِّي بِجُودِكَ أَنْ تَقْلِبَنِي بِالنَّجَاةِ مَرْحُوماً إِلَهِي وَ قَدْ أَفْنَيْتُ عُمُرِي فِي شِرَّةِ السَّهْوِ عَنْكَ وَ أَبْلَيْتُ شَبَابِي فِي سَكْرَةِ التَّبَاعُدِ مِنْك»[4]
خداوندا! من عمرم را در دوری از تو سپری کردهام.
اگر عمرمان را نگاه کنیم، باید ببینیم چه مقدار از عمرمان در راه خداوند صرف شده است. به همین خاطر امام علی (ع) فریاد میزند:« إِلَهِي وَ قَدْ أَفْنَيْتُ عُمُرِي فِي شِرَّةِ السَّهْوِ عَنْكَ»
در ادامه میگوید که بهترین دوران زندگیم که جوانی باشد(جوانی نگین عمر انسان است)، را در مستی دوری از خداوند، پاره پاره کردم. در اینجا امام (ع) جوانی را به لباسی تشبیه میکند، البته لباسی که کهنه شده است. نخهای آن پیدا شده است.
«إِلَهِي فَلَمْ أَسْتَيْقِظْ أَيَّامَ اغْتِرَارِي بِكَ وَ رُكُونِي إِلَى سَبِيلِ سَخَطِك»[5]
در ادامه میگوید که ایامم با غرور سپری شد، اکنون حس میکنم که چیزی ندارم.
بعد از شناخت خویش که چیزی نیستم و بعدازاینکه به غفلتها و گناهان خود توجه کند، انسان باید حال فراق الی الله پیدا کند. در این صورت انسان حال فراق پیدا میکند.
ما چون متوجه نیستیم، نماز و دعاهایی میخوانیم که بدون هیچ توجهی است. مفهوم گریز فرار در آیات و روایات یعنی: انسان چیزی را میداند و به خاطر آن دانستن میترسد، در نتیجه برای رهایی از این ترس، فرار به جای امنی میکند.
اگر کسی در بیابانی گیر بیفتد و گرگی به سمت او برود، با تمام سعی خود به سمت غار و پناهگاهی فرار میکند. اگر این حال در این ماه مبارک به ما دست بدهد، دچار توهمات، دروغها نمیشویم. بلکه از تعفنات شیطانی نفرت میکنیم و فرار میکنیم. دعا باید برای ما اینگونه باشد. اگر این حال در ما به وجود بیاید، دروازههای رحمت ماه مبارک رمضان بر روی ماه باز میشود.
«وَ اسْمَعْ دُعَائِي إِذَا دَعْوَتُكَ وَ اسْمَعْ نِدَائِي إِذَا نَادَيْتُكَ وَ أَقْبِلْ عَلَيَّ إِذَا نَاجَيْتُكَ فَقَدْ هَرَبْتُ إِلَيْكَ وَ وَقَفْتُ بَيْنَ يَدَيْكَ مُسْتَكِيناً [مسكيناً] لَكَ مُتَضَرِّعاً إِلَيْكَ رَاجِياً لِمَا لَدَيْكَ ثَوَابِي [تَرَانِي]»[6]
این حال فرار در قسمتهایی از دعا مطرح شده است.
«إِلَهِي لَمْ أُسَلِّطُ عَلَى حُسْنِ ظَنِّي قُنُوطَ الْأَيَاسِ وَ لَا انْقَطَعَ رَجَائِي مِنْ جَمِيلِ كَرَمِك»[7]
انسان باید با تمام نواقصی که در خود میبیند باید امیدوار باشد. انسان با اینکه میداند پروندهی سیاهی دارد، ولی امید را از دل بیرون نباید ببرد.باید دل به خداوند ببندد. عشق به خداوند باعث نجات و رهایی است.
هیچگاه انسان نمیتواند از شر شیاطین رهایی یابد مگر اینکه پرتویی از عشق خداوند بر دل انسان افکنده بشود. اگر روزنه عشق خداوند در دل به وجود آمد و جوانههای امید به خداوند رشد کند، انسان میتواند تمام جوارحش را از گناه بازدارد.
اگر عشق به خداوند نباشد، کارهای انسان ریا است. اگر عشق و محبت آسمانی بیاید، انسان میتواند در مقابل طوفانهای سهمگین شیطانی بایستد. عشق و محبت خداوند سدی در مقابل طوفانهای گناهان است.
امیدوارم در این ایام باقیمانده شعبان، چند بار مناجات شعبانیه را بخوانیم. این مناجات انسان را آماده لقاءالله میکند. این فرازهای مناجات شعبانیه انسان را بیدار میکند.
امیدواریم خداوند درهای رحمتش را به روی ما باز کند و ما را آماده ورود به ماه مبارک رمضان کند.
بِسم الله الرحمن الرحیم *إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ* فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ * إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ*
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین . اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ[8]
عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همه شما خواهران و برادران گرامی را به پارسایی، پرهیزکاری، تقوا توصیه میکنم.
رسیدن به حقیقت ماه رمضان و شعبان و لیلة القدر، متوقف بر آمادگیهای روحی و معنوی است. در روایات این مطلب مورد تأکید فراوان قرار گرفته است. از اواخر ماه مبارک شعبان، باید توجهات ویژهای را دنبال کرد، از گناهان استغفار کنید، کینهها را از دل بیرون کنید. حق الناس و حقالله را ادا کنید. این روایات بر این امر تأکید دارند که انسان با پروندهای آکنده از سیاهی نمیتواند وارد رمضان بشود. اگر کسی دارای حقالناسی باشد نمیتواند فیوضات رمضان را درک کند.
توصیه به تقوای الهی، توصیه همیشگی است. اما در این ایام، مضاعف و مؤکد است.
امروز وجوهاتی جمعآوری میشود که برای کمک به سوریه است. امیدواریم همه کمک کنند.
روز بسیج اساتید را گرامی میداریم. این روز، روز شهادت شهید چمران است. روز اصناف را گرامی میداریم. اصناف ارکان اقتصاد هستند. از تلاشهای خوب اصناف در رشتهها و مشاغل مختلف، تشکر میکنم. برای ایشان آرزوی سلامت و توفیق داریم.
امیرالمؤمنین (ع) در عهد مالک اشتر فرمودند که اصناف ارکان نظام اقتصادی هستند. باید اصناف به قوانین و مقررات دینی توجه کنند.
سالروز پایهریزی جهاد را گرامی میدارم. به تمام کسانی که در حوزه کشاورزی و جهاد کشاورزی تلاش میکنند، خسته نباشید میگویم. امیدوارم در مسئولیتهایشان موفق باشند.
این روز را گرامی میداریم. در مورد شهید بهشتی مطالب زیادی تا کنون گفتهشده است. اما هنوز نیز کم است. در دههی اول انقلاب، شخصیتهای بزرگی را از دست دادیم. دستهای شوم مستکبران،این سرمایههای عظیم را از ما گرفتند. یکی از نادرترین سرمایهها، مرحوم شهید بهشتی بود. آیندهنگری، مدیریت، طراحی، نگاه راهبردی مرحوم شهید بهشتی، فراموشنشدنی است. ایشان خدمات زیادی را در مجلس خبرگان ارائه دادند. ایشان یکی از ارکان بیبدیل انقلاب بودند. در بسیاری از پروژههای انقلاب، شرکت داشتند. مرحوم شهید بهشتی پایهگذار قوه قضائیه در جمهوری اسلامی است. هنوز میراث ایشان، در تمام دستگاهها مشهود است. علیالخصوص در حوزه دستگاه قضا، بیشتر مشهود است. خداوند نیز پاداش وی، را در شهادت به ایشان تقدیم کردند.
به همین مناسبت شهادت، هفته قوه قضائیه نامگذاری شده است. در اینجا به تمام متصدیان این قوه، تبریک و تهنیت عرض میکنم. در کنار این سپاسگزاری، باید به نکاتی توجه بشود:
امر قضا، پایهی سلامت یک جامعه است. سلامت یک جامعه به دادگستری سالم وابسته است.
ازاینجهت باید به دستگاه قضایی توصیههایی شود. امام راحل (ره) و آیتالله خامنهای بارها توصیههایی فرمودند که عبارتاند از:
الف) دستگاه قضا باید ملجأ و مأوای مظلومان باشد. باید تلاش این دستگاه بر این باشد که دستگیر مظلومان باشد.
ب) مورد اعتماد جامعه باشد. اعتماد جامعه به سلامت قوه قضائیه، بسیار مهم است. این اعتماد باید به شکلی باشد که حتی متهم نیز در باطن به سلامت قوه قضائیه اعتماد داشته باشد. این کار سختی است،اما از قضات و مسئولان انتظار میرود که این اصل مهم را محقق کنند.
ج) باید از نظر علمی و قضایی سرآمد باشد. دستگاه قضا استوار بر فقه اسلامی و قوانین کشور است. چیزی که از دستگاه قضا انتظار میرود این است که سطح علمی آنها باید بالا باشد. وقتی نظام قضا کارآمد میشود که بنیهی علمی آن، قوی باشد. در این زمینه قدمهای خوبی برداشته شده است. قضاتی که از حوزهها و دانشگاهها وارد شدند، دارای طبقه بالای علمی هستند.
قاضی کامل کسی است که مجتهد باشد. باید به سمتی برویم که تمام قضات، مجتهد باشند.
د) قوه قضائیه باید به مظلومان و مستمندانی که راههای قانونی را نمیدانند، توجه ویژهای کنند. وکلا باید در این زمینه خیلی دقت کنند. وکلا حقوقی میگیرند برای اینکه موکلشان را پیروز کنند. اما در جایی که میدانند حق با موکلشان نیست،باید از پول دل بکنند و طرف حق را بگیرد. متأسفانه گاهی وکلا دچار این اشتباه میشوند. مبادا که وکلا، قضات به خاطر پول و دنیا، آخرت خود را بفروشند. بعضی از مردم، با قانون آشنا نیستند. امیدواریم که اینان به خاطر آشنا نبودن با قوانین، دچار صدمه نشوند. این امر در پروندههای قضایی زیاد به چشم میخورد و بسیار ناپسند است. باید دستگاههای مشاوره و راهنمایی را مورد توجه قرار بدهیم.
هـ) مبارزه با مفاسد اقتصادی: در این زمینه قدمهایی برداشته شده است. اما رهبر انقلاب نیز بارها فرمودند که من رضایت کامل از این امر ندارم. پروندههای سنگین اختلاس و تسهیلات غیر قانونی بسیار زیاد شده است. در جمهوری اسلامی هر خطا و اشتباهی زشت است. این پروندهها نیز بسیار ویرانگر است. این امر وظیفه دستگاه قضا است. این جلوگیری نیاز به یک دستگاه سالم و صحیح است.
در استان، وقتی قوه قضائیه با همکاری بهزیستی در پروژهی طلاق شراکت کردند، اتفاق خوبی افتاد. تمام پروندههای طلاق، ابتدا به مشاوره رجوع داده میشود. این کار باعث کاهش آمار طلاق در استان شد. این کار باعث شد که طلاق از رتبه 4 استان به رتبه 12 نزول پیدا کرده است.
در بحث مفاسد، دستگاه قضایی،نیروی انتظامی، پایگاههای بسیج،ستاد اجرای امربهمعروف و نهی از منکر و مردم باید با هم هماهنگ باشند. تا با استفاده از شیوههای درست،جلوی مفاسد گرفته بشود. اگر این هماهنگی نباشد، موج فساد جامعه را غرق خواهد کرد.
باید دستگاهها با هم هماهنگ عمل کنند.
البته باید بگوییم که درست است که دستگاه قضا باید سالم باشد،اما جایگاه قضا و قاضی، بسیار رفیع است. این جایگاه باید حفاظت بشود و نباید این جایگاه مورد تضعیف قرار بگیرد. باید خادمان به مردم را تکریم کنیم.
روز تبلیغ دینی، سالروز تأسیس سازمان تبلیغات است.
دههی تکریم مساجد نیز مسئله بعدی است.
تبلیغات دینی، وظیفه مهمی است که بر عهدهی حوزههای علمیه است. البته دولت و نهادهای فرهنگی در این قبال مسئولیت دارند. مردم نیز در این قبال مسئولیت بزرگی دارند.
این سه ضلع کاملاً به هم مرتبط هستند. یک مسئولیت عمومی و همگانی است. یک مسئولیت علمای حوزه علمیه است. یک مسئولیت نیز برای دولت و نهادهای فرهنگی است. یکی از این نهادهای فرهنگی سازمان تبلیغات است.
اگر کسی بگوید که دولت، در قبال فرهنگ مردم،هیچ وظیفهای ندارد، مخالف قوانین اسلام است، مخالف عهد مالک اشتر است. اگر مقصود کسی این باشد که باید با برنامهریزیهای دقیق دولت این کار را انجام بدهد، این امر درست است. باید با ریزبینی زیاد این کار را انجام داد.
یکی از پایگاههای مهم فرهنگی، مساجد هستند. ما 80 میلیون جمعیت داریم. اگر برای هر هزار نفر یک مسجد را در نظر بگیریم، باید هشتاد هزار مسجد در سراسر کشور باشد. اما اکنون مسجدهای فعال، بسیار کمتر از این رقم هستند. امام جماعتهای کافی نیز وجود ندارد. مردم باید بتوانند این مساجد را اداره کنند. روحانیت و مسجد برای مردم است. باید به مردم وصل شود. امیدواریم که برای ماه مبارک رمضان، مساجد آماده بشود. نظافت، برنامههای متنوع فرهنگی و ... باید مورد توجه قرار بگیرد.
این حوادث با پشتیبانی مستکبران غربی صورت میگیرد. باید در این امر به چند نکته توجه داشته باشیم:
الف) در این کشور، یک انتخابات آزادی انجام شد. این مستکبران تحمل یک انتخابات آزاد ، و حضور مردم را درصحنه نداشتند. اقلیتهای نادان با معرکهگردانی مستکبران وارد صحنه شدند. پشت این صحنهها،دستهای استکباری است، و به این خاطر است که اسرائیل در حاشیه امنی قرار بگیرد. تصویر خشنی از اسلام ارائه بشود. اینها اهداف اصلی داعش است.
جریانات تکفیری، دارای پایههای اعتقادی سستی هستند. اینان در مسیر ظلم و جنایت افتادهاند. اینان باید بدانند که فتوای حضرت آیتالله سیستانی کافی است که تومارتان برچیده شود. شیعه و تمام مسلمانان، با فتوای علمایشان جلوی تندرویهایتان خواهند ایستاد. نباید فکر بکنید که میتوانید عتبات عالیات را از بین ببرید، ظلم و ستم کنید و شیعیان ساکت بمانند. شیعهی که در کنار برادران سنی خود در فلسطین ایستاد، امروز نیز در دفاع از مقدسات خود قد علم میکند.
ملت ایران، مثل همیشه، تبعیت خود را از مراجع بزرگ و رهبری اعلام میکند. باید داعشیان بدانند که ملت ایران آگاه و هوشیار است. حق هیچگونه نزدیک شدن به مرزها را به شما نخواهند داد. قطعاً ایران جلوی این پیشرویها را میگیرد. همانطور که در سوریه شکست خوردید در عراق نیز شکست خواهید خورد.
«نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الأعزّ الأجلّ الاکرم یا الله ... یا ارحم الراحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.»
[1]. سوره اعراف، آیه 43.
[2]آل عمران، آیه 102
[3]اقبال الاعمال،ج 2،ص 686
[4]همان
[5]همان
[6]همان،ص 685
[7]همان، ص 687
[8]سوره توبه، آیه 119