خطبه اول
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنتهدی لولا ان هدانا الله ثم الصلاة و السلام علی سیدنا و نبینا ابی لقاسم محمد و علی آله الاطیبین الاطهرین سیما بقیة الله فی الارضین. اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم،يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ[1]عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّهو ملازمة أمره و مجانبة نهیه و تَجَهَّزُوا عباد اللَّه فَقَدْ نُودِیَ فِیکُمْ بِالرَّحِیلِ[2]وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی[3]
همهی شما نمازگزاران گرامی و خودم را به پارسایی،پرهیزکاری، ذکر و یاد خداوند، شکر و سپاس حضرت حق در همهی احوال سفارش و دعوت میکنم. امیدواریم خداوند همهی ما را از بندگان وارسته و پارسای خویش مقرر بفرماید.
عواملی که مانع از همراهی امت اسلام با سید الشهداء شد
سؤال این بود که چه اتفاقی افتاد که جمعیت اصلی اسلام از یاری فرزند رسول خدا (ص) عقب نشستند. چرا مکّه و مدینه، بصره و کوفه و شهرهای دیگر از همراهی بازماندند؟ چرا یاران باوفا به عدد کمتر از 100 رسید. چه عواملی به امت اسلام حاکم بود که به این روزگار رسید؟ این آخرین خطبه در این مبحث است که مباحث قبلی را فهرستوار عرض میکنیم.
تأکید بر علل و عوامل برای این است که در زندگی امروز ما نیز ساری و جاری است. یعنی همین عوامل امروز نیز اگر در امت اسلام نفوذ کند؛ آن جامعه از پایداری درراه حق، استواری در مسیر اسلام بازمیماند.
عوامل بهاینترتیب بود:
1.جهالت و نادانی و غفلتها از جایگاه و مقام امام حسین (ع)، غفلت از جایگاه دشمنان و سوابق آنها و غفلت از پیچیدگی طرحها و توطئههای که بهکاربرده بودند تا مسیر اسلام را منحرف کنند.
2. ضعف اراده و کاهلی که جمع دیگری را در برگرفته بودند. نخبگان نیز گاهی در این چاه قرار میگیرند. این افراد شاید بااطلاع و ایمان بودند اما بیاراده و سست بودند.
3. ترس و هراس، مرعوب شدن در برابر هجمهها و خودباختگی در برابر تهدیدهای دشمنان اهلبیت و خاندان پیامبر (ص).
نمونه بارز این سه عامل در کوفه اتفاق افتاد.
4. ریاستطلبی، مقام دوستی و جاهطلبی است. یکی از مهمترین نکاتی که نخبگان را از یاری حق بازمیدارد؛ طمع در مقام و جاه است. عمر سعد و عبیدالله بن زیاد از نمونهی آنها بود.
5. مال دوستی و زراندوزی. تمام مردم به مال دنیا علاقه دارند، اما گاهی این علاقه به سمت افراط پیدا میکند. گاهی علاقه به مال، کسانی را درون تهی میکند و از جبههی حق متفرق میکند.
6. علاقههای افراطی به خانه وزندگی و فرزند و همسر است. درست است این علاقه افراطی درست است. اما اگر بر سر دوراهی دفاع از حق، علاقه به خانواده قرار گرفت باید دفاع از حق را انتخاب کند. فرمان خدا این است که سر دوراهی علاقه را کنار بگذار و به دنبال حق برو. بهطور مثال کسی میگوید اسبم را به شما میدهم ولی از بچه و زن و زندگی نمیتوانم جدا بشوم. امام میفرماید اسبت را نیز برای خود نگهدار.
عاشورا، جبههی خالصان درراه خدا
عاشورا جبههی خالصان درراه خدا است. و کربلا رزمگاه عاشقان الهی است. اینجا عاشقان دلباخته،انسانهای پاک و وارسته هستند. هیچ ناخالصی را در این جبههی پاک نمیتوان دید.امام (ع) آنچنان مهندسی میکنند که در این صحنه هیچ ناخالصی نباشد. کسانی که امام را به مقام، مال، مطامع دنیایی فروختند .
شعارهای امام حسین (ع)
«مَنْ كَانَ فِينَا بَاذِلًا مُهْجَتَهُ مُوَطِّناً عَلَى لِقَاءِ اللَّهِ نَفْسَهُ فَلْيَرْحَلْ مَعَنَا»[4] آنان که آمدهاند تمام وجود خویش را قربانی کنند بیایند. هرکسی ذرهای ناخالصی در اعماق وجود دارد نیاید. امام علی (ع) میفرمایند: مانند این رزمگاه و این عاشقان درگذشتهی تاریخ و آیندهی تاریخ نیست. کسانی که علاقهی به زندگی و خانه و ... دارند؛ و این علاقه چشم و گوش آنها را پرکرده است تا حدی که نمیتوانند اینها را کنار بگذارند و به جبهه بروند و دین خدا را یاری کنند، شایستگی ندارند.
7. تعلقات و عشیرهای و محلهای و ناسیونالیستی
سران یک قبیله و عشیره وقتی به باطل میرفتند؛ بقیه نیز به آن راه میرفتند. وطن و محله هر شخص ارزش دارد؛ ولی وقتی در مقابل حق یکی را باید انتخاب کرد، باید همهی اینها را فدای آن کرد.
تعلقات قبیلهای، عشیرهای مانع از پیمودن راه حق میشود. تعلقات ناسیونالیستی باعث میشود که یک و نیم میلیارد جمعیت مسلمان درگیر مرزهای جغرافیایی بشوند.
8. امواج اجتماعی و تغییرات ناگهانی در جامعه
گاهی اوقات باطل،شیطان موجی را ایجاد میکند که همه را میبرد؛ حتی گاهی خوبان نیز دچار شبهه و تفرق میشوند. یک فتنهی اجتماعی همه را از پا درمیآورد. در کوفه نیز چنین شد؛ جمع قبیلهها که شدند بهصورت یک موج بزرگ اجتماعی شدند که به سمت عبیدالله درآمد؛ خیلیها نیز این موج آنها را برد. سیلهای تخریبگر شیطانی وقتیکه جریان پیدا بکند خیلیها را میبرد. انسانهای فولادینی میخواهد که در مقابل این سیل ایستادگی کنند. این امواج ، فساد اخلاقی، اجتماعی، به همراه دارد، مردم را از پیرامون پرچم حق دور میکند؛
9.کینه و حسادت
خاندان پیامبر و اهلبیت (علیهمالسلام) به دلیل مجاهدتهای بینظیر امیرالمؤمنین (ع)؛ در جامعه مورد کینه بودند؛ از زمان پیامبر (ص)؛ بخش زیادی از جامعه دچار کینه و حسادت در مقابل خاندان ایشان شدند.
رشک و حسادت سلاح شیطان است. در آن دوران کسانی که از مجاهدتهای مولا زخمخورده بودند، کینه به دل گرفتند. این دو عامل برای خاندان اهلبیت (علیهمالسلام) در طول تاریخ وجود داشته است. رشکها و حسادتها از یکسو، کینهها از سوی دیگر، مردم را در برابر خاندان پیامبر (ص) قرار داده بود.
10.حیا
حیا چیز خوبی است؛ اما حیا برای انجاموظیفه و ادای تکلیف چیز بدی است. اینکه از امربهمعروف و نهی از منکر خجالت میکشم، حیای شیطانی است؛ این حیا باعث میشود که انسان در مقابل باطل نایستد و حق را یاوری نکند.
11.آسایشطلبی
انسانها میخواهند آسایش داشته باشند؛ اما گاهی این تنآسایی و آسایشخواهی ما را از انجاموظیفه بازمیدارد. وقتی وظیفه رفتن به جبهه است؛این تنآسایی را باید کنار گذاشت. این انسانها ذات تنبل، کاهل، مایل به آسایشطلبی بودند.
12.بیتفاوتی و ترک امربهمعروف و نهی از منکر
امام حسین (ع) تأکید فراوانی بر امربهمعروف و نهی از منکر داشتند،زیرا فرهنگ جامعه کاملاً مغایر با امربهمعروف و نهی از منکر شده بود. در روایات داریم که سنت امربهمعروف و نهی از منکر از بین میرود و بهعکس آن اتفاق میافتد. امام حسین (ع) قیام کرد برای امربهمعروف و نهی از منکر. جامعه آن روز بیتفاوت نسبت به امربهمعروف بیتفاوت شده بود. در آن زمان سیل فساد همه را در برمیگیرد.
13.موقعیت طلبی امرا و بیتفاوتی مردم
وقتی مکه رانگاه میکنید؛ عبیدالله بن زبیر موقعیت داشت و مردم نیز به این مردم فاسد موقعیت دادند. همچنین خود بنیامیه نیز چنین شکل و اوج گرفته بود. اینها به علت بیتفاوتی مردم بر سر حکومت بودند.
این سیزده عامل، درسهایی برای امروز و فردای ما است؛ این عوامل در نقاط جهان اسلام، باعث شد که واقعه کربلا اتفاق بیفتد.
پیام عاشورا
پیام این است که در اینگونه محیطها،شرایط، عوامل قرار نگیرید.
روضه
السلام علیک یا اباعبدالله، و علی الارواح التی حلت بفناک
نتیجه این فسادها و تباهیها این شد که امام حسین (ع) با یاران اندکی در محاصره قرار بگیرد. آخرین لحظات محاصره امام حسین (ع)، لحظات بسیار جانسوزی است. راوی میگوید که امام (ع) تنها میان انبوه سپاه دشمن قرارگرفته است. بدن حضرت(ع) آثار نیزهها و تیرها شد. حتی سنگهایی به بدن مطهر ایشان روانه میشد. در این لحظات امام (ع) میفرمود: هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی هَل مِنْ مُعینِ یُعینُنی آیا کسی هست که حجت خدا را یاری بفرماید؟
«بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، إِنَّا أَعْطَینَاک الْکوْثَرَ، فَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ، إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ».[5]
خطبه دوم
بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدلله رب العالمین، والصلاة و السلام علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمد و علی علی امیر المؤمنین و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین . اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسمالله الرحمن الرحیم.يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ[6]عبادالله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و ملازمة امره و مجانبة نهیه
همه شما را در آستانهی اربعین حسینی، به سوگواری خالصانه، محبت روزافزون به خاندان پیامبر (ص)، معرفت الهی،تقوای خداوند، پارسایی و پرهیزکاری سفارش و دعوت میکنم.
امیدوارم همهی ما پیام تقوای قرآن و نهجالبلاغه را با گوش جان بشنویم و تقوای الهی را در زندگی فردی،خانوادگی،اجتماعی خویش محقق کنیم.
مناسبتهای آخر هفته
اربعین، تجدیدکنندهی ماتم، سوگ و گداز عزای حسینی است؛این روز را تسلیت عرض میکنم. رحلت پیامبر (ص)، شهادت سبط اکبر و شهادت امام رضا (علیهماالسلام) تسلیت عرض میکنم.
در این دههی پایانی ماه صفر، سلسلهای از مصیبتهای جانگداز قرار دارد. آدابورسوم خاصی نیز وجود دارد. باید بر برگزاری عزاداریهای خالصانه،بهدوراز ریا ، ارادت خودمان را به ساحت ایشان تقدیم کنیم. به دلیل کثرت سفرها و کاروانها که به مشهد مقدس انجام میشوند. کاروانهای زیارتی در رعایت اخلاقهای معنوی، ارزش زیارت در ایام دقت فرمایند.
حوادث تروریستی در عراق
این حوادث که بهصورت مستمر با کمکهای استکبار جهانی انجام میشود؛ باعث ایجاد وحشت و خشونت در دنیا میشود. گروههای اندک و پر قصاوت را در کشورهای مختلف با بهانههای واهی به کار میگیرند؛ تا به مسلمانان بهطور عام و پیروان اهلبیت بهطور خاص لطمه بزنند. اینیک موج سیاسی با بهانههای مذهبی است.
موج القاعده،طالبان، تکفیریها را آنها میسازند، البته عدهای ناغافلانه در این امواج قرار میگیرند. این موج در عراق، افغانستان، پاکستان،سوریه اتفاق افتاده است. با هیچ منطق بینالمللی نیز این موج سازگار نیست؛
جاهایی که گفتمان انقلاب اسلامی و مکتب اهلبیت در حال درخشش و تلألؤ است را ضربه میزنند؛ زنجیرهی این افراد در عراق قطع نشده است.
حادثه تروریستی برای کاروان میبد
یکی از این حوادث برای کاروان دوستان یزدی و میبدی اتفاق افتاد. جمعی از عزیزان مجروح شدند، ایشان منتقل به استان شدند، به دانشگاه علوم پزشکی توصیه میکنیم که توجه دقیق به این مجروحان داشته باشند. عزیزی نیز در این مسیر به شهادت رسید؛ یاد و خاطرهی او را گرامی میداریم.
از همینجا اعلام میکنیم، که محبت به امام حسین (ع) و خاندان پیامبر (ص) با این توطئهها از ذهن مردم بیرون نمیرود.
گفتمان انقلاب اسلامی و ملت مسلمان ایران پیروان اهلبیت (علیهمالسلام) برای مسلمانان دل میسوزاند و کنار مجاهدان است. این گفتمان، گفتمان وحدت و احیای تمدن نوین اسلامی است. ما بر سر این پیمان باقی هستیم. همچنین محبت اهلبیت (علیهمالسلام) ریشههای عمیق و ناگسستنی در دل شیعیان دارد.
زمانی که میلیونها نفر در اربعین راهپیمایی میکنند، این نشانهی وفاداری است، استکبار با موج ترور و تکفیری بهجایی راه نمیبرد، به فضل خداوند همهی ما در مسیر احکام الهی و خاندان پیامبر خدا (ص) باقی میمانیم.
هفتهی پژوهش
تأکید میکنم که مراکز دانشگاهی و حوزوی ما، آموزشوپرورش ما، در قلمرو پژوهش و تحقیق باید قدمهای بزرگتری بردارند،در بحثهای امروز ما، دانشمندان جوان ما، در فنآوریهای گوناگون و بسیار مهم گامهای مهمی برداشتند. پژوهش و تحقیق پشتوانه حیات و عزت و عظمت کشور است. مقولهی پژوهش و تحقیق، ابداع و تولید نظریههای جدید مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده و هست. عقل و منطق اقتضای اهتمام روزافزون به این مقوله دارد.
از یکسو دانشگاهها، حوزهها و آموزشوپرورش، زمینه تحقیق و پژوهش را فراهم کنند؛ از طرف دیگر دولت باید از جریان تحقیق حمایت کند؛ صنایع ما باید روح تحقیق و رویکرد تحقیقی پیدا کنند.
در دنیا سهم زیادی از هزینه تحقیق و پژوهش از خود صنایع است؛ صنایع ما، در کشور،استان،شهر باید این نگاه و رویکرد سرمایهگذاری برای اعتلای تحقیق را داشته باشند.
هفته حوزه و دانشگاه
از خداوند طلب عفو درجات برای شهیدان حوزه، شهید مفتح، شهیدان دانشگاه داریم. مسئلهی حوزه و دانشگاه یک مسئله راهبردی برای کشور و امت اسلام است؛ نخبگان برآمده از حوزه و دانشگاه، اساتید، دانشجویان و طلاب باید به همگرایی، ارتباط و تعامل سازنده با اینها داشته باشند.
مصالح کشور ما در این است که نخبگان و درسخواندههای حوزه و دانشگاه در کنار هم برای اعتلای کشور، تمدن اسلامی، تعالی ارزشهای معنوی تلاش کنند.
هرگاه در تاریخ این ارتباط و تعامل را دیدهایم، شرایط شیرینی به بار آمده است، هرگاه نخبگان ما از هم جدا شدند، خطرات زیادی کشور را تهدید میکند.
شهر میبد،یکقطب علمی وسیعی دارد؛ دانشگاه باید پیوستگی درون خودشان را مهم بدانند و از طرفی تعاملشان را با حوزه امر بزرگ و جدی و راهبردی به شمار بیاورند.
مذاکرات ایران با 1+5
مقام معظم رهبری اجازه فرمودند که این مذاکرات ادامه پیدا کند؛ اما باید نکاتی را جدی بگیرند، گروه مذاکرهکننده باید نکاتی را بداند:
1.توکل به خداوند و ارادهی الهی. تمام حرکات ما در انقلاب اسلامی بر توکل به خداوند بوده است
2. اعتماد به مردم و هویت انقلابی مردم، ملت منبع جوشان قدرت و محل اتکای شماست.
3. فرمان و دستور رهبری فصل الخطاب است. در طول حرکت نگهبان بزرگ،با رعایت تمام مصالح هدایتگر شماست. باید به آن اعتماد و اتکا کنید.
4.شجاعت و صلابت باید در روح گروه مذاکرهکننده موج بزند. اگر دشمن احساس ضعف را در شما ببیند به شما رحم نمیکنند.
5.گروه مذاکرهکننده باید نسبت به یا بهگوییهایی که اوباما و مقامات دیگر دارند پاسخگو باشد،و سریعاً جواب آنها را بدهند. دنیا نباید حس کند که در مقابله یاوهگوییها عقب نشستهایم. صلابت و قاطعیت، پاسخگویی سریع در مقابل اینها باید داد.
6.تقویت گروه ازلحاظ ابعاد حقوقی
7.آمادگی برای مراحل بعد
در این مرحله کسانی مطلوب میدانند و کسانی نقد میکنند. این نقدها را باید بررسی کرد؛ البته نقدهای خیرخواهانه را مدنظر باید قرارداد. ملت و رهبری نیز حمایت خویش را از ایشان برنخواهند داشت، و تمام اینها باید بر اساس چارچوبهای انقلاب و ارزشهای متعالی انقلاب انجام پذیرد.
هشدار به مستکبرین
باید به مستکبرین عالم بگوییم،شما وارد یک آزمون بزرگشدهاید، چشم ملت ایران به شما است. ما خوشبین به شما نیستیم، باید اعتماد این ملت را جمع کنید. از تندرویها دستبردارید.
این را بدانید که ملت ایران در برابر زیادهخواهی و تجاوز شما کوتاه نخواهد آمد.
سوم دیماه، سالروز تأسیس ثبتاحوال
ثبتاحوال یکصد سال پیش تأسیسشده است؛ در شهر میبد از سال 67 ثبتاحوال پایهریزی شد. اینها متکفل ثبت وقایع چهارگانه، مرگ، تولد، ازدواج، طلاق هستند. تولید آمار و اطلاعات جمعیتی در سطح کشور است؛ اینها کارهای مهمی است که بر عهدهی این دستگاه قرارگرفته است؛ باید از تمام عزیزان تشکر کرد؛
تولید آمارهای دقیق ، شناسنامههای جدید، کارت ملی هوشمند، گنجینه مفاخر و مشاهیر کشور از پروژههای مهم ثبتاحوال است.
آمار ثبتاحوال میبد
شهرستان میبد با جمعیت 93 هزار نفر میشود و نرخ رشد میبد، 2.3 است. درحالیکه نرخ رشد جمعیت کشور 1.3 است. نرخ استان نیز 1.68 است. جمعیت شهرستان میبد اکنون در آستانهی صدهزارنفری است.
امیدواریم که در بخش ندوشن، ثبتاحوال تأسیس شود و کار مردم را تسهیل ببخشد.
این نرخ رشد، دارای پیامهایی است،
باید نرخ رشد را مهندسی کرد، مسئولین به دنبال طرحی هستند، اما باید سریعتر اقدام کنند؛ مردم باید در مهندسی مهاجرت همکاری کنند. اگر دقت نکنیم،شیرازه بومی ما فرو خواهد ریخت. البته مهاجرین انسانهای شریفی هستند،اما گاهی در بین آنها افرادی پیدا میشوند که منشأ مشکلات هستند.
گاهی هماهنگی و همگنی فرهنگی وجود ندارد. بااینکه ما در آستانهی صدهزارنفری شدن هستیم تقاضای خیلیها این است که از مقامات وزارت کشور، استانداری، فرمانداری ویژه است. امیدواریم به مقولهی فرماندهی ویژه دوستان توجه بیشتری کنند.
دعا
نسئلک اللهم و ندعوک بسمک العظیم الاعظم، الاعجز الاجل الاکرم یا الله یاالله یا الله
خدایا دلهای ما را به انوار ایمان خود منور بفرما! ما را از سوگواران واقعی سالار شهیدان قرار بده! گناهان ما را ببخش، توبه ما را بپذیر! در گذشتگان ما،تازه در گذشتگان همه را مورد عفو و رحمت و بخشش خود قرار بده....
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِقُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُلَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ[7]