خطبه اول
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[2]» عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همه شما برادران و خواهران گرامی را به پارسایی، پرهیزکاری، دوری از هواها و هوسهای نفسانی، آمادگی برای لقاء خداوند و ذکر و شکر او در همه احوال توصیه میکنم.
امیدواریم خداوند به همه ما توفیق بندگی خالصانه و وارستگی در زندگی دنیا کرامت بفرماید.
بحث خطبه قبل
گفتیم که در سبک اسلامی بخشی از اوقات انسان باید به عبادت اختصاص پیدا کند؛ و وظیفه بنده در برابر خدا اظهار تواضع، ستایش، پرستش و درنهایت عبادت و بندگی او است.
و گفتیم که انواع عبادتها هنگامی میتواند تمام و کمال باشد که از آن پانزده شاخص برخوردار باشد؛ و یک بخش هم آسیبشناسی عبادت است. عبادتهایی که باید در متن زندگی ما قرار بگیرد که گاهی با این آسیب و آفتها مواجه میشویم.
آسیبها و آفتهای عبادت
عبادت که دارای اهمیت بالایی است ممکن است آسیبهایی متوجه آن شود و انسان باید به این آسیبها دقت کند.
به کسانی که اهل عبادت نیستند باید گفت که عبادت راز یک زندگی سالم و مؤمنانه است اما به کسانی که اهل عبادت هستند باید هشدار داد که عبادتهای ما ممکن است با آسیب و آفتهایی مواجه شود. به هوش باشید که عبادتهای خویش را از این آفتها دور بدارید.
1. عبادت باید از روح فکر و اندیشه تهی باشد.
عبادتی که در آن فکر و اندیشه وجود نداشته باشد، ارزش و خیری ندارد.
فلسفه اصلی عبادت این است که انسان خویشتن را در برابر خدا دیده و تواضع کند و این نیاز دارد که اهل فکر باشیم، به عنایات و تفضلات حضرت حق توجه کنیم تا این عبادت روح پیدا کند. ولی اگر پردههای غفلت روی چشم ما را گرفت، آنوقت فکر از درون ما رخت برمیبندد و عبادت ما بدون پایههای اصلی معرفت و تفکر میشود.
2. عبادت باید از انگیزه الهی خالی شود.
شرک دو قسمت دارد، یکی شرک آشکار یعنی اینکه کسی بتپرست باشد و خالق هستی را انکار کند.
بالاترین گناهان این است که کسی به خدای عالم بیاعتقاد باشد؛ و شرک دیگری به نام خفی و پنهان وجود دارد، اینکه کسی ازنظر اعتقادی خدا را قبول دارد اما درعینحال چیزهای دیگری را هم شریک خداوند کرده است.
آزاد شدن از شرک خفی دشوارترین کارها در خودسازی و معنویت و ارزشمندترین اعمال در پیشگاه خداوند است.
از این ریاها و شرکت خفی باید به خدا پناه برد؛ و ارزش عمل به انگیزهای است که شما را به عمل هدایت کرده است.
خلوص در نیت و پاک کردن عمل فقط برای خداوند تبارکوتعالی از حساسترین کارهایی است که نباید از آن غافل بود.
3. غرور و خودپسندی
اینکه آدم از کار خوبی که انجام میدهد راضی و خوشحال باشد و احساس خود شکوفایی کند، مانعی ندارد؛ و لازمه زندگی سالم و متعادل این است که انسان از کار خود راضی باشد؛ اما اگر از این مرز عبور کرده و آن کار را بهقدری مهم بداند و خودشیفته و مغرور شود که دیگران را بهحساب نیاورد و کار خود را از همهچیز مهمتر بداند، نشانه پستی انسان است.
قرآن کریم میگوید اوج تواضع و فروتنی در برابر پدر و مادر است اینکه بال خود را در برابر پدر و مادر بگشا و هر چه میتوانی در برابر آنها خود را کوچک و متواضع نشان بده.
زندگی اسلامی و روابط اجتماعی مسلمانها باید بر پایه تواضع و فروتنی باشد؛ و در مقابل تواضع و فروتنی این است که آدم متکبر باشد و دیگران را ناچیز بشمارد.
ریشه این دو صفت این است که آدم خودش را چگونه ارزیابی کند. از آسیبهای مهم عبادت این است که انسان در دام خودپسندی و خود بزرگپنداری و فخرفروشی به دیگران ببیند.
باید به خداوند پناه ببریم از اینکه مبتلابه این آفتها نشویم.
از خداوند میخواهیم که همه ما را از بندگان وارسته و شایسته خویش قرار بدهد و ما را به انجام عبادت خالصانه موفق بدارد و اعمال نیک و عبادتهای ما را از آفتها و آسیبها مصون بدارد.
«إِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَر[3]»
خطبه دوم
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ[4]»عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
همه شما برادران و خواهران بزرگوار را به پارسایی، پرهیزکاری و یاد و ذکر خداوند در همه مراحل زندگی سفارش و دعوت میکنم.
به یاد داشته باشم که همه ما دیر یا زود هر آنچه کسب کردهایم، بهجز اعمال و عقاید را در دنیاخواهیم گذاشت و به سمت خداخواهیم رفت. آنچه برای ما و شما باقی میماند، اعتقادات و اعمال و رفتارهای ما است.
خویشتن را باید تدبیر کرد تا با اعتقاد پاک، با اعمال شایسته، با نیات و انگیزههای الهی به سمت خدا حرکت کنیم. تقوا یعنی هر جمعه خطیب جمعه فریاد تقوا و پارسایی سر بدهد و همه ما به توصیه به تقوا سفارش شدیم برای این است که مهمترین شرط زندگی سالم، وسیله نجات ما است.
انشاءالله خداوند به همه ما توفیق کسب تقوا و پرهیز از گناه و آمادگی مرگ و لقاء خدا را در همه احوال عنایت بفرماید.
تشکر از مردم
از همه عزیزانی که در سطح کشور و استان نسبت به نماینده سفر کننده اظهار قدردانی و همراهی کردند، تقدیر و تشکر میکنم. آنچه شما در قدردانی از یک عالم و خادم اسلام انجام دادید مایه پاداش برای خود شما است و البته فرهنگساز زندگی ایمانی و زمینهساز الگو گرفتن جامعه از این شخصیتهای پاک و بارز است.
همزمان با ایام عزای حضرت فاطمه زهرا (س) و همراه باآنهمه شور و حماسهای که در جایجای کشور، استان و شهر نسبت به مقام والای فاطمه زهرا (س) ابراز شد، نسبت به فرزند برومند ایشان هم اظهار لطف و محبت کردید که باید خدا را بر این نعمت همبستگی ایمانی بین ملت و مسئولان پاک و خادمان شایسته خودشان شاکر باشیم و هم باید از همه شما مردان و زنان پاک و ماتمزده فاطمه (س) و فرزند گرامی او تقدیر و تشکر کنیم.
روز ارتش و سالگرد تأسیس سپاه
نیروی بسیار مهم سپاه و ارتش از نیروهای مهم مدافع و هویت و کیان این کشور هستند.
از این دونیروی عزیز و فداکاری که از فردای انقلاب در خدمت اسلام قرار گرفتند و در دامن انقلاب روییدند، باید تجلیل کرد.
ارتش ما در انقلاب اسلامی از یک آزمون بزرگ سربلند بیرون آمد. سران فاسد در ارتش حذف شدند اما بدنه ارتش ما از ملت بود و به دامن ملت بازگشت؛ و در طول دوره دفاع مقدس خدمات بزرگی را به ملت ارائه کرد. برخورد امام (ره) هم برخورد عادلانهای بود.
ارتش ما در دوره بسیار مهم دفاع مقدس، از خود رشادتهای ستودنی نشان داد و اینهمه فداکاری قابلتقدیر و ستایش است؛ و در کنار آن در دل انقلاب اسلامی و از درون ملت انقلابی و مجاهد و بزرگ ما بسیج رویید که قبل از جنگ، در طول دوره دفاع مقدس و هم درصحنههای گوناگون دیگر این نیروی نظامی افتخارات بزرگی را آفرید. این دو نهاد بزرگ نظامی ما در کنار هم مثل دو بال از کیان این کشور دفاع کردند و در خدمت اسلام و انقلاب اسلامی بودند.
سپاه و ارتش در عرصه فناوریها هم گامهای بلندی برداشتند. ما امروز افتخار میکنیم که نیروهای نظامی، ارتش و سپاه نیرومند در طول دوره دفاع مقدس از این آبوخاک و ارزشهای انقلاب دفاع کردند و درصحنههای فناوریهای گوناگون نظامی همقدمهای بزرگی برداشتند.
از خداوند توفیق رشد و تعالی نیروهای نظامی راداریم. نیروهای نظامی کشور مایه افتخار و نماد کشور هستند و ملت هم باید پشتوانه آنها باشد؛ و افتخار نیروهای نظامی ما این است که در خدمت مردم و تحت زعامت رهبری و ولایتفقیه هستند.
امیدواریم خداوند این نیروها را موفق و سرافراز و در همه صحنهها پیروز بدارد.
شکست مفتضحانه آمریکا در صحرای طبس
این واقعه را باید همواره متذکر شویم برای اینکه انقلاب اسلامی با یک نگاه الهی و دست غیبی اداره شد.
ملت بزرگ ما نیمهشب در خواب بودند، اما دست غیبی الهی، امداد آسمانی و فرشتگان خداوند مکر مکاران و مستکبران را به خودشان بازگرداند بدون اینکه ما درصحنه باشیم سپاه الهی و باد و طوفان و شن زار الهی مکر و توطئه بزرگ آمریکاییها را در هم کوبید.
هلکوپترهای مجهز، ابزار و وسایل کاملاً پیشرفته و پیچیده با یک نقشه بسیار حسابشده به کشور ما حمله کردند که گروگانهای خود را آزاد کنند اما دست خدا از آستین بیرون آمد و در صحرای طبس تومار جنایتکاران و مهاجمان به این سرزمین اسلامی را در هم پیچید.
این نعمت بزرگ الهی است و یاد و خاطره آ ن و یاد شهدای آن خاطره که از یزد به لقاء خدا رفتند را گرامی میداریم و خدا را بر این نعمت شاکر هستیم و از این اتفاق بزرگ باید درس بگیریم و برای خدا قدم برداریم.
درس بزرگ طبس
باید باخدا باشیم و راه مقاومت و پایداری و ایستادگی درراه خدا را ادامه دهیم که پیروزی دنیا و آخرت در آن است.
باید بر خدا اعتماد کنیم، به خدا تکیه کنیم، از دشمنها نترسیم و دل به دریای اطاعت خدا بزنیم که خداوند هم ما را کمک خواهد کرد.
انتخابات شوراها
انتخابات شوراها در سراسر کشور انتخابات مهمی است. وظایف شوراها و شهرداریها و ده یاریها در سراسر شهرهای بزرگ و کوچک و روستاهای فراوان وظایف حساس و مهمی است.
در کنار توجهی که در حوزه ریاست جمهوری داریم، باید شوراها را هم مهم بدانیم.
کسانی که در خود شایستگی میبینند، وارد میدان و صحنه خدمت گذاری شوند و اگر کسی این شایستگی را در خود نمیبیند، خود را به چیزی که شایستگی آن را ندارد، آلوده نکند.
ترکیب شوراهای ما باید قوی، بین سابقهداران، باتجربهها و بخشی از نیروهای جوان باشد و چرخه مدیریت کشور باید همواره یک چرخه آرام و سالم و در حال گردش باشد؛ و افراد جوان بیایند تا آرامآرام فضا برای مدیریتهای جدید فراهم شود؛ و لذا وجود آدمهای باتجربه و باسابقه مهم است ولی در کنار آن نسل جوان هم باید فضایی پیدا کند؛ و تخصص، تجربه و تعهد هم مهم است و در کنار هم میتواند شوراها را در کشور روی کار بیاورد.
نکات موجود در متن برنامههای شورا
1. تعصبات کور محلی، ریاستطلبی و نکات ناروا را کنار بگذارید.
2. کاندیدهای شوراها و کسانی که درصحنه میآیند باید طرح داشته باشند و برنامه ارائه کنند.
3. عدالت و توجه به محرومان از اصولی است که باید در انتخابات به آن توجه شود.
4. درآمدزایی شهرداریها و ده یاریها، بدون اینکه روی طبقات محروم فشار بیاورد.
5. توجه به فرهنگ و ارزشها در اداره شهر امر مهمی است.
6. توجه به روستاها و مناطق محروم
اینها نکاتی است که باید در متن برنامهها باشد.
امیدواریم به این مسائل خوب توجه کنند.
در پایان همدردی خود را با هموطنان عزیز که در زلزلههای اخیر در چند نقطه کشور داشتند، ابراز میکنیم و برای درگذشتگان آنها در این حوادث طلب مغفرت داریم و برای بازماندگان صبر و اجر میخواهیم. ملت ما هم باید در این حوادثی که اتفاق میافتد، روح تعاون اسلامی و همبستگی ملی را نشان دهد.
دعا
خدایا اموات و درگذشتگان ما را با اولیای الهی و سید و سالار شهدا محشور بفرما! ما را قدردان نعمتهای الهی قرار بده! خدایا گناهان ما را ببخش و بیامرز...
نسئلک اللهم و ندعوک بسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله یا الله یا الله...
اللهم الرزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیة و عرفان الحرمة. اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله.