خطبه نماز جمعه میبد تاریخ 1391/12/18 (ش.ث:3290)

خطبه اول

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیة‌اللّه فی الارضین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ[2]»عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.

همه‌ شما خواهران و برادران و نمازگزاران گرامی را در این روز عزیز به تقوا، پارسایی، پرهیزکاری، دوری از هواها و هوس‌های نفسانی و عمل به فرمان‌های خداوند سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند به همه‌ ما توفیق بندگی خالصانه‌ خود را کرامت بفرماید.

سبک زندگی اسلامی

عبادت اولین محوری است که در سبک زندگی اسلامی دارای اهمیت است. عبادت دو معنا دارد، یکی به معنای مراسم و شعائر دینی است که در غالب نماز، روزه، حج، زکات، خمس و مستحباتی از این قبیل تعریف‌شده است و معنای دوم عبادت همه‌ کارهایی است که انسان برای خدا انجام بدهد.

اسلام در معنای اول تأکید دارد که هر شخصی باید بخشی از وقت و همت خود را به عبادت و شعائر و مراسم دینی اختصاص دهد. در روایات ما تأکید شده است که انسان مؤمن اوقات خود را تقسیم می‌کند و قسمتی از اوقات خود را به عبادت در شبانه‌روز اختصاص می‌دهد و این سبک زندگی اسلامی است.

شاخص‌های عبادت

1. معرفت و آگاهی

 ارزش عبادت‌ها به مقدار شناخت و آگاهی ما از خداوند و کمال و رشد ما است.

2. اخلاص و انگیزه‌ الهی

 ارزش اعمال به اخلاص و قصد خدا است ولی در عبادت اخلاص و قصد خداوند شرط لازم است. اگر در عبادت ماریا و قصد غیر خدا باشد، هم قبول نیست و هم گناه کرده‌ایم.

3. نشاط در عبادت

 عبادتی که با خمودی و کسالت است، ارزش چندانی ندارد. هنر انسان این است که در عبادت سرزنده باشد؛ و با شوق و عشق و رغبت در نماز جماعت و جمعه حضور پیدا کند.

4. استمرار و مداومت در اعمال خیر و عبادت، اینکه انسان عبادت‌ها را مستمراً انجام دهد.

5. در عبادت تکیه‌بر کار خود نکند، انسان نباید دچار غرور و اعتماد بر اعمال خودش شود.

6. رعایت کردن اولویت و درجات عبادت

 انسان در عبادت‌ها و انجام تکالیف خداوند اول باید به واجبات خود عمل کند و نباید مستحبی را بر واجب مقدم داشت؛ و بعدازاینکه به واجبات عمل کرد، مستحبات را باید مهم بشمارد، زیرا مستحبات مکمل فرایض است؛ و شایسته نیست که کسی واجبات را انجام داده و اصلاً مستحبات را انجام ندهد.

7. عبادت چه در آشکار انجام شود و چه در نهان، درهرحال قصد ما باید خدا باشد و اگر غیر خدا در عبادت شریک شد هم کار حرام انجام داده‌ایم و هم آن عبادت بی‌ارزش است.

عبادت‌های آشکار

اسلام ترجیح دارد که بخشی از عبادت‌ها در آشکار انجام شود مثلاً نماز واجب ترجیح دارد که در مسجد و در جلوی مردم انجام شود؛ و قوام نماز جمعه به این است که در جلوی دید باشد. حج یک کنگره‌ عظیم جهانی برای امت اسلام است که قوام حج به این است که همه در کنار هم و در دید جهان انجام شود.

اما در مستحبات و جاهایی اسلام می‌خواهد که مخفی انجام شود، مخصوصاً در انفاق که باید سعی شود که کسی نفهمد. تا آبرو و کرامت انسان مؤمن حفظ شود.

در روایتی از پیامبر اسلام (ص) نقل‌شده است: پر­ صواب‌ترین عبادت‌ها این است که مخفی باشد.

انسان مسلمان باید هر دو قسم را داشته باشد؛ و ما دو ذخیره برای هنگام مرگ لازم داریم یک ذخیره‌ پنهان که احدی از آن مطلع نیست یا کمتر کسی از آن مطلع است. این گنج‌های پنهان، دست شما را در هنگام مرگ و در قیامت می‌گیرد. گنج‌های پنهانی که قصدی غیر از خدا در آن راه ندارد.

«بسم‌الله الرحمن الرحیمإِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَر[3]»

 خطبه دوم

 

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابی‌القاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[4]» عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.

 همه‌ شما نمازگزاران ارجمند و بزرگوار را به یاد مرگ، ذکر خداوند و شکر او در همه‌ احوال سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند ابواب هدایتش را به روی ما بگشاید و همه‌ ما را از بندگان عابد و خالص خود مقرر بفرماید.

مسائل کلان کشور

ملت ایران هر چه انجام داده است در عرصه‌ انقلاب، دفاع مقدس و سایر زمینه‌ها و همین‌طور در فناوری‌های پیشرفته و در انرژی هسته‌ای بر اساس منطق، عقلانیت و قوانین بین‌الملل بوده است.

انقلاب شکوهمند اسلامی این افتخار را دارد که در عین شجاعت و قاطعیت و تلاش برای احقاق حق همواره با منطق و عقلانیت و قواعدی که در دنیا وجود دارد عمل کرده است.

جوانان، دانشمندان و شهدای بزرگی که تقدیم کرده‌ایم همه در خط مستقیم عقل و منطق و حقوق ملت بزرگ ایران بود ه است و درعین‌حال دنیا باید این را بداند که ما باعقل و منطق حرکت می‌کنیم اما بر اساس آن هر جا که لازم باشد، این ملت بزرگ با تأسی به رهبری عظیم‌الشأن خود در دفاع از حقوق خود نهایت شجاعت و ایثار و تلاش خود را خواهد داشت.

و در دفاع از کیان، عظمت و حقوق اصلی این کشور همه‌ مایکی هستیم و فرمانده‌ این مسیر هم رهبر عظیم‌الشأن است و ما هم منطق، قاطعیت و شجاعت داریم.

در بسیاری از مواقع سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی همراه با قدرت‌های استکباری هستند. بدانید که شما در قصه‌ ایران گیر افتاده‌اید و باید به فضل الهی طعم شکست را از ملت بزرگ ایران و آزادگان امت اسلام بچشید.

ملت ما در 22 بهمن نشان دادند که خیلی بزرگ و هوشیار هستند، در کشاکش تحریم‌ها، موج‌های گرانی و سختی‌هایی که رویاروی ملت ما است و درحالی‌که برخی از مسئولین قدر این ملت را نمی‌دانستند و کارهای اشتباهی انجام دادند، ملت ما نشان داد که از همه هوشیارتر است و شرایط بین‌المللی را می‌فهمد.

حضور درصحنه باید ادامه پیدا کند، انتخابات در پیش رو باید باکمال هوشیاری موردتوجه قرار بگیرد، تلاش علم و اقتصادی ما باید مضاعف شود، مدیریت بحران‌ها و مسئولان ما باید در کنترل قیمت‌ها، اداره‌ صنعت و کشور با یک نگاه اساسی‌تری برنامه‌ریزی و تلاش کنند که البته اقداماتی انجام دادند که قابل‌تقدیر و تشکر است و ان‌شاءالله بیش از این به این نکات توجه کنند.

هفته‌ احسان و نیکوکاری

کمیته‌ امداد، بهزیستی و هلال‌احمر نهادهایی هستند که به‌طور رسمی در خدمت محرومان و مستمندان هستند؛ و در کنار آن مؤسسات و مردم خیر تلاش‌های خوبی می‌کنند که باید از آن‌ها تشکر کرد؛ اما آنچه مهم است این است که در فرهنگ ما توجه به نیازمند و محروم باید عمق پیداکرده و همواره زنده باشد.

روز درخت‌کاری

کشور ما در حوزه‌ محیط‌زیست و فضای سبز با مشکلاتی مواجه است. تحولات صنعتی که رخ‌داده و عوامل دیگری که در کنار آن است موجب شده که بشر با یک مشکل جهانی به‌عنوان محیط‌زیست مواجه شود.

مشکل محیط‌زیست، کاهش منابع آب، کاهش فضاهای سبز، آلودگی‌های متعدد در فضا و هوا مشکلاتی است که در همه‌ بشر وجود دارد؛ و مناطقی مانند استان یزد در معرض آلودگی صنعتی است و این مسئله مهم است که صنایع در مصرف آب و آلودگی در فضای کارخانه‌ها و آلاینده‌ها را کنترل کنند و این وظیفه‌ آن‌ها است و از طرف دیگر وظیفه‌ عمومی ما این است که درخت و سبزی و باغ را حفظ کنیم.

در این زمینه کشاورزان، باغداران و خود مردم خدمات خوبی انجام می‌دهند اما باید این جزء فرهنگ مردم شود. صاحبان صنایع باید مصرف آب را کنترل کنند.

محیط‌زیست مشکلی است که اگر به آن فکر نکنیم در آینده دیر خواهد شد.

مسئله‌ آب در استان

آب یک مسئله‌ ملی است. منابع کل کشور برای همه‌ ملت است؛ و همه‌ ملت باید بدانند که مردم یزد با قناعت خود، جلوی پیشرفت کویر را می‌گیرند، حفظ این استان و مناطق کویری و کویر مرکزی ایران برای همه‌ کشور مؤثر است.

سخن همه‌ مردم کویرنشین است که خط دوم انتقال آب باید جدی گرفته شود و سعی شود آب از مناطقی وارد شود که به استان‌های دیگر هم آسیب نزند.

در یزد، مردم علی‌رغم صرفه‌جویی در اولویت خود نیاز به آب‌دارند و عمده‌ آب در شرب و نیازهای اولیه مصرف می‌شود؛ و خط دوم انتقال باید جدی گرفته شود.

صرفه‌جویی و قناعت در مصرف آب هم در بخش شرب مصارف خانگی و هم در بخش صنعت بسیار مهم است.

حوادث شیعیان و مسلمان‌ها

این حوادث قلب هر انسانی را به درد می‌آورد. با پشتیبانی آمریکایی‌ها و با فریب خوردن کسانی که عقل ناقصی دارند و ارزش و وحدت اسلامی را نمی‌دانند، گروه‌هایی که در عالم پیداشده‌اند زیر عنوان‌های مختلف که علیه شیعه و مسلمان‌هایی که با آن‌ها هم‌عقیده نیستند، دست به خشونت‌های زشت و تند می‌زنند.

دومین جمعیت شیعه در پاکستان مستقر است و شیعه در کنار مسلمان‌ها همیشه به پاکستان خدمت کرده است. فاجعه‌هایی در چند سال اخیر در پاکستان و مناطق دیگر انجام‌شده که واقعاً دل هر انسان مسلمانی را به درد می‌آورد. ما با آن‌ها اعلام هم‌بستگی می‌کنیم. ملت ما همراه آن‌ها هستند اما مصلحت و مصالح کشورها را رعایت می‌کنیم. این منطق اسلام است ولی تقاضای ما این است که علمای اهل سنت و دولت کشورهای اسلامی تلاش کنند و این شر را از سر شیعیان در دنیا دور کنند.

امیدواریم اعلام مواضع ملت بزرگ ایران موجب توجه بیشتر دولت‌مردان در کشورهای اسلامی باشد و همین‌طور خشونت‌طلبان و گروه‌های تندرو بدانند که مصلحت خود آن‌ها و امت اسلام این نیست.

برای شفای همه‌ مریض‌ها و استجابت دعاها 5 مرتبه آیه‌ شریفه‌ امن یجیب را تلاوت می‌کنیم.

 

دعا

خدایا باران رحمت و برکات مادی و معنوی خود را بر ما فرو بفرست! الطافت را از ما دریغ مدار! همه‌ مریض‌ها و جانبازان را شفای کامل عنایت بفرما...

نسئلک اللهم و ندعوک بسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله یا الله یا الله...

اللهم الرزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیة و عرفان الحرمة. اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله

 

 


[1]. سوره اعراف، آیه 43.

.[2] سوره توبه آیه‌ی 119

[3]سوره کوثر

[4]. سوره آل‌عمران، آیه 102