نماز جمعه شهرستان

خطبه اول

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیة‌اللّه فی الارضین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ[2]»عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.

همه‌ شما خواهران و برادران و نمازگزاران گرامی را در این روز عزیز به تقوا، پارسایی، پرهیزکاری، دوری از هواها و هوس‌های نفسانی و عمل به فرمان‌های خداوند سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند به همه‌ ما توفیق بندگی خالصانه‌ خود را کرامت بفرماید.

سبک زندگی اسلامی

عبادت اولین محوری است که در سبک زندگی اسلامی دارای اهمیت است. عبادت دو معنا دارد، یکی به معنای مراسم و شعائر دینی است که در غالب نماز، روزه، حج، زکات، خمس و مستحباتی از این قبیل تعریف‌شده است و معنای دوم عبادت همه‌ کارهایی است که انسان برای خدا انجام بدهد.

اسلام در معنای اول تأکید دارد که هر شخصی باید بخشی از وقت و همت خود را به عبادت و شعائر و مراسم دینی اختصاص دهد. در روایات ما تأکید شده است که انسان مؤمن اوقات خود را تقسیم می‌کند و قسمتی از اوقات خود را به عبادت در شبانه‌روز اختصاص می‌دهد و این سبک زندگی اسلامی است.

شاخص‌های عبادت

1. معرفت و آگاهی

 ارزش عبادت‌ها به مقدار شناخت و آگاهی ما از خداوند و کمال و رشد ما است.

2. اخلاص و انگیزه‌ الهی

 ارزش اعمال به اخلاص و قصد خدا است ولی در عبادت اخلاص و قصد خداوند شرط لازم است. اگر در عبادت ماریا و قصد غیر خدا باشد، هم قبول نیست و هم گناه کرده‌ایم.

3. نشاط در عبادت

 عبادتی که با خمودی و کسالت است، ارزش چندانی ندارد. هنر انسان این است که در عبادت سرزنده باشد؛ و با شوق و عشق و رغبت در نماز جماعت و جمعه حضور پیدا کند.

4. استمرار و مداومت در اعمال خیر و عبادت، اینکه انسان عبادت‌ها را مستمراً انجام دهد.

5. در عبادت تکیه‌بر کار خود نکند، انسان نباید دچار غرور و اعتماد بر اعمال خودش شود.

6. رعایت کردن اولویت و درجات عبادت

 انسان در عبادت‌ها و انجام تکالیف خداوند اول باید به واجبات خود عمل کند و نباید مستحبی را بر واجب مقدم داشت؛ و بعدازاینکه به واجبات عمل کرد، مستحبات را باید مهم بشمارد، زیرا مستحبات مکمل فرایض است؛ و شایسته نیست که کسی واجبات را انجام داده و اصلاً مستحبات را انجام ندهد.

7. عبادت چه در آشکار انجام شود و چه در نهان، درهرحال قصد ما باید خدا باشد و اگر غیر خدا در عبادت شریک شد هم کار حرام انجام داده‌ایم و هم آن عبادت بی‌ارزش است.

عبادت‌های آشکار

اسلام ترجیح دارد که بخشی از عبادت‌ها در آشکار انجام شود مثلاً نماز واجب ترجیح دارد که در مسجد و در جلوی مردم انجام شود؛ و قوام نماز جمعه به این است که در جلوی دید باشد. حج یک کنگره‌ عظیم جهانی برای امت اسلام است که قوام حج به این است که همه در کنار هم و در دید جهان انجام شود.

اما در مستحبات و جاهایی اسلام می‌خواهد که مخفی انجام شود، مخصوصاً در انفاق که باید سعی شود که کسی نفهمد. تا آبرو و کرامت انسان مؤمن حفظ شود.

در روایتی از پیامبر اسلام (ص) نقل‌شده است: پر­ صواب‌ترین عبادت‌ها این است که مخفی باشد.

انسان مسلمان باید هر دو قسم را داشته باشد؛ و ما دو ذخیره برای هنگام مرگ لازم داریم یک ذخیره‌ پنهان که احدی از آن مطلع نیست یا کمتر کسی از آن مطلع است. این گنج‌های پنهان، دست شما را در هنگام مرگ و در قیامت می‌گیرد. گنج‌های پنهانی که قصدی غیر از خدا در آن راه ندارد.

«بسم‌الله الرحمن الرحیمإِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَر[3]»

 خطبه دوم

 

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابی‌القاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین. اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[4]» عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.

 همه‌ شما نمازگزاران ارجمند و بزرگوار را به یاد مرگ، ذکر خداوند و شکر او در همه‌ احوال سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند ابواب هدایتش را به روی ما بگشاید و همه‌ ما را از بندگان عابد و خالص خود مقرر بفرماید.

مسائل کلان کشور

ملت ایران هر چه انجام داده است در عرصه‌ انقلاب، دفاع مقدس و سایر زمینه‌ها و همین‌طور در فناوری‌های پیشرفته و در انرژی هسته‌ای بر اساس منطق، عقلانیت و قوانین بین‌الملل بوده است.

انقلاب شکوهمند اسلامی این افتخار را دارد که در عین شجاعت و قاطعیت و تلاش برای احقاق حق همواره با منطق و عقلانیت و قواعدی که در دنیا وجود دارد عمل کرده است.

جوانان، دانشمندان و شهدای بزرگی که تقدیم کرده‌ایم همه در خط مستقیم عقل و منطق و حقوق ملت بزرگ ایران بود ه است و درعین‌حال دنیا باید این را بداند که ما باعقل و منطق حرکت می‌کنیم اما بر اساس آن هر جا که لازم باشد، این ملت بزرگ با تأسی به رهبری عظیم‌الشأن خود در دفاع از حقوق خود نهایت شجاعت و ایثار و تلاش خود را خواهد داشت.

و در دفاع از کیان، عظمت و حقوق اصلی این کشور همه‌ مایکی هستیم و فرمانده‌ این مسیر هم رهبر عظیم‌الشأن است و ما هم منطق، قاطعیت و شجاعت داریم.

در بسیاری از مواقع سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی همراه با قدرت‌های استکباری هستند. بدانید که شما در قصه‌ ایران گیر افتاده‌اید و باید به فضل الهی طعم شکست را از ملت بزرگ ایران و آزادگان امت اسلام بچشید.

ملت ما در 22 بهمن نشان دادند که خیلی بزرگ و هوشیار هستند، در کشاکش تحریم‌ها، موج‌های گرانی و سختی‌هایی که رویاروی ملت ما است و درحالی‌که برخی از مسئولین قدر این ملت را نمی‌دانستند و کارهای اشتباهی انجام دادند، ملت ما نشان داد که از همه هوشیارتر است و شرایط بین‌المللی را می‌فهمد.

حضور درصحنه باید ادامه پیدا کند، انتخابات در پیش رو باید باکمال هوشیاری موردتوجه قرار بگیرد، تلاش علم و اقتصادی ما باید مضاعف شود، مدیریت بحران‌ها و مسئولان ما باید در کنترل قیمت‌ها، اداره‌ صنعت و کشور با یک نگاه اساسی‌تری برنامه‌ریزی و تلاش کنند که البته اقداماتی انجام دادند که قابل‌تقدیر و تشکر است و ان‌شاءالله بیش از این به این نکات توجه کنند.

هفته‌ احسان و نیکوکاری

کمیته‌ امداد، بهزیستی و هلال‌احمر نهادهایی هستند که به‌طور رسمی در خدمت محرومان و مستمندان هستند؛ و در کنار آن مؤسسات و مردم خیر تلاش‌های خوبی می‌کنند که باید از آن‌ها تشکر کرد؛ اما آنچه مهم است این است که در فرهنگ ما توجه به نیازمند و محروم باید عمق پیداکرده و همواره زنده باشد.

روز درخت‌کاری

کشور ما در حوزه‌ محیط‌زیست و فضای سبز با مشکلاتی مواجه است. تحولات صنعتی که رخ‌داده و عوامل دیگری که در کنار آن است موجب شده که بشر با یک مشکل جهانی به‌عنوان محیط‌زیست مواجه شود.

مشکل محیط‌زیست، کاهش منابع آب، کاهش فضاهای سبز، آلودگی‌های متعدد در فضا و هوا مشکلاتی است که در همه‌ بشر وجود دارد؛ و مناطقی مانند استان یزد در معرض آلودگی صنعتی است و این مسئله مهم است که صنایع در مصرف آب و آلودگی در فضای کارخانه‌ها و آلاینده‌ها را کنترل کنند و این وظیفه‌ آن‌ها است و از طرف دیگر وظیفه‌ عمومی ما این است که درخت و سبزی و باغ را حفظ کنیم.

در این زمینه کشاورزان، باغداران و خود مردم خدمات خوبی انجام می‌دهند اما باید این جزء فرهنگ مردم شود. صاحبان صنایع باید مصرف آب را کنترل کنند.

محیط‌زیست مشکلی است که اگر به آن فکر نکنیم در آینده دیر خواهد شد.

مسئله‌ آب در استان

آب یک مسئله‌ ملی است. منابع کل کشور برای همه‌ ملت است؛ و همه‌ ملت باید بدانند که مردم یزد با قناعت خود، جلوی پیشرفت کویر را می‌گیرند، حفظ این استان و مناطق کویری و کویر مرکزی ایران برای همه‌ کشور مؤثر است.

سخن همه‌ مردم کویرنشین است که خط دوم انتقال آب باید جدی گرفته شود و سعی شود آب از مناطقی وارد شود که به استان‌های دیگر هم آسیب نزند.

در یزد، مردم علی‌رغم صرفه‌جویی در اولویت خود نیاز به آب‌دارند و عمده‌ آب در شرب و نیازهای اولیه مصرف می‌شود؛ و خط دوم انتقال باید جدی گرفته شود.

صرفه‌جویی و قناعت در مصرف آب هم در بخش شرب مصارف خانگی و هم در بخش صنعت بسیار مهم است.

حوادث شیعیان و مسلمان‌ها

این حوادث قلب هر انسانی را به درد می‌آورد. با پشتیبانی آمریکایی‌ها و با فریب خوردن کسانی که عقل ناقصی دارند و ارزش و وحدت اسلامی را نمی‌دانند، گروه‌هایی که در عالم پیداشده‌اند زیر عنوان‌های مختلف که علیه شیعه و مسلمان‌هایی که با آن‌ها هم‌عقیده نیستند، دست به خشونت‌های زشت و تند می‌زنند.

دومین جمعیت شیعه در پاکستان مستقر است و شیعه در کنار مسلمان‌ها همیشه به پاکستان خدمت کرده است. فاجعه‌هایی در چند سال اخیر در پاکستان و مناطق دیگر انجام‌شده که واقعاً دل هر انسان مسلمانی را به درد می‌آورد. ما با آن‌ها اعلام هم‌بستگی می‌کنیم. ملت ما همراه آن‌ها هستند اما مصلحت و مصالح کشورها را رعایت می‌کنیم. این منطق اسلام است ولی تقاضای ما این است که علمای اهل سنت و دولت کشورهای اسلامی تلاش کنند و این شر را از سر شیعیان در دنیا دور کنند.

امیدواریم اعلام مواضع ملت بزرگ ایران موجب توجه بیشتر دولت‌مردان در کشورهای اسلامی باشد و همین‌طور خشونت‌طلبان و گروه‌های تندرو بدانند که مصلحت خود آن‌ها و امت اسلام این نیست.

برای شفای همه‌ مریض‌ها و استجابت دعاها 5 مرتبه آیه‌ شریفه‌ امن یجیب را تلاوت می‌کنیم.

 

دعا

خدایا باران رحمت و برکات مادی و معنوی خود را بر ما فرو بفرست! الطافت را از ما دریغ مدار! همه‌ مریض‌ها و جانبازان را شفای کامل عنایت بفرما...

نسئلک اللهم و ندعوک بسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله یا الله یا الله...

اللهم الرزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیة و عرفان الحرمة. اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله

 

 


[1]. سوره اعراف، آیه 43.

.[2] سوره توبه آیه‌ی 119

[3]سوره کوثر

[4]. سوره آل‌عمران، آیه 102


خطبه اول

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنّا لنهتدی لولا عن هدانا الله و الصلاة و السلام علی سیّدنا و نبیّنا و حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع ذنوبنا أبی القاسم المصطفی محمد و علی آله الأطیبین الأطهرین سیّما بقیة الله فی الأرضین اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ[1] عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و ملازمة أمره و مجانبة نهیه

همه شما برادران و خواهران نمازگزار و عزادار را در این روزهای عزیز و در ایام سوگواری سالار شهیدان به تقوا و پارسائی و پرهیزکاری و سوگواری خالصانه سید و سالار شهیدان سفارش و دعوت می‌کنم. امیدواریم خداوند همه ما را از پیروان راستین مکتب پرافتخار عاشورا قرار بدهد.

وجوه اختلاف دو جبهه حق و باطل در عاشورا

روز دهم محرم سال 61 هجری در صحرای کربلا دو جبهه رویاروی هم قرار گرفتند که تفاوت‌های زیادی باهم داشتند و نابرابری عجیبی در این دو لشکر دیده می‌شود. ابعاد مقایسه زیادی در این دو لشکر وجود دارد که ما عوامل اصلی و در حقیقت ستون فقرات جنگ را در دو جبهه با یکدیگر مقایسه می‌کنیم:

کمیت

این دو لشکر ازنظر کمیت اصلاً قابل قیاس نیستند و دو جبهه‌ای نابرابرند. یک‌طرف جبهه‌ای است که طبق نقل تاریخ تعداد رزمندگان بین 72 نفر تا کمتر از 100 نفر بودند اما در جبهه مقابل رزمندگان و لشکریان شیطان که زیر پرچم عمر بن سعد و عبیدالله و یزید جمع شدند به نقل تاریخ بین 30 هزارتا 100 هزار نفر بودند. اگر بخواهیم جبهه امام حسین (ع) تعداد را حداکثر حساب کنیم و جبهه عمر بن سعد را حداقل تعداد را در نظر بگیریم باز رقم اختلاف بالایی مشاهده می‌شود.

پشتوانه جنگ

جبهه‌ای که در خط مقدم جبهه مشغول مبارزه هست اگر پشتوانه جنگ اعم از مردم، حکومت، امکانات و لشکر داشته باشد لشکری باروحیه است. اگر جبهه حق و باطل را ازاین‌جهت بسنجیم نیز نتیجه می‌گیریم این دو لشکر اصلاً قابل قیاس با یکدیگر نیستند. یک‌طرف لشکر عمر بن سعد که پشتوانه‌ای چون عبیدالله بن زیاد در کوفه دارد و کوفه نیز به شام و دستگاه حکومتی بزرگ بودند. در طرف مقابل وقتی به جبهه‌های امام حسین (ع) سر بزنیم، می‌بینیم در میانه راه افراد زیادی از خیمه‌ها بیرون آمده و فرار کردند و جبهه سالار شهیدان به هیچ پشتوانه حمایتی متصل نیست.

تجهیزات و تسلیحات جنگی

لشکر عمر بن سعد تمام ابزارآلات جنگی آن زمان اعم از اسب‌سوار، تیرانداز و نیزه‌زن را کاملاً در اختیار داشتند. گاهی چند هزار نفر نیزه‌دار، تیرانداز، پیاده‌سوار، اسب‌سوار و دنیایی از امکانات جنگی در اختیارشان بود. اما در لشکر امام حسین (ع) تعداد محدودی اسب و ابزار را در اختیار داشتند.

امنیت زنان و کودکان

لشکر عمر بن سعد ازلحاظ امنیت زنان و کودکان خیال آسوده‌ای داشتند زیرا خانواده‌هایشان در کوفه، شام و شهرها امنیت کامل داشتند اما لشکر امام حسین (ع) تعداد زیادی زن و کودک همراه داشتند؛ خیمه‌های خانوادگی‌شان کنار میدان جنگ برپاشده بود و حتی امام سجاد (ع) بیمار بودند.

آب، غذا و امکانات

لشکر امام حسین (ع) ازلحاظ غذا و آب و امکانات در شرایط سختی قرار داشتند و چند روز در محاصره بودند اما طرف مقابل شریعه فرات، آب، غذا و امکانات در اختیار حکومت عمر بن سعد قرار داشت.

جبهه قوی آن است که ازلحاظ این امکانات مجهز باشد و اگر تمام این شرایط و امکانات جنگی را در نظر بگیریم می‌بینیم در سپاه عمر بن سعد کاملاً آماده و مجهز بودند. اما اگر سری به خیمه‌های ثارالله بزنیم می‌بینیم هیچ‌کدام از این امکانات را در اختیار ندارند. تعداد کم، فاقد پشتوانه بیرونی، تسلیحات و امکانات ناچیز، ازلحاظ آب و غذا در محدودیت و جان زن و فرزندانشان نیز درخطر بودند.

امام حسین (ع) نگرانی زیادی از باب زن و فرزندان داشتند تا جایی که حتی در گودی قتلگاه گوشه چشمشان طرف خیمه‌ها بود. هنگامی‌که قانون جنگ و برابری جبهه‌ها را بسنجیم مشاهده می‌کنیم در کربلا جنگی برپا شد که جبهه باطل ازهرجهت در اوج اقتدار ظاهری است و این لشکر ثارالله فاقد همه این پنج عامل مهم پیروزی در جنگ است.

مقایسه معنوی دو جبهه حق و باطل

ازنظر شاخص‌ها و مؤلفه‌های پیروزی همگی در لشکر یزید جمع بود اما ازنظر روحی و معنوی وایمانی می‌بینیم معادله‌ای برعکس می‌باشد. جبهه عمر بن سعد اعم از ناخالصی و شر مطلق بود و جمعی انسان‌های ترسو، بی‌تقوا، بی‌بصیرت، اهل نفاق، اهل شراب و فساد مطلق بودند. در خیمه اباعبدالله الحسین (ع) گروه کوچک اما باایمان، با اخلاص، باتقوا، شجاع و دلیر بودند که هیچ ترسی به دلشان راه پیدا نکرد.

عاشورا، جنگ بی‌نظیر تاریخ

لشکری که هیچ امکاناتی نداشت چندین ساعت در برابر سپاه عظیم شیطان می‌جنگیدند. در کربلا همه شیطان و اهریمن‌ها جمع شدند ولی در لشکر امام حسین (ع) هرچه بود خلوص، پاکی و طهارت بود. همه خوبی‌ها و ارزش‌های بزرگ الهی در لشکر اندک امام حسین (ع) جمع و همه ناپاکی‌ها در لشکری که به‌ظاهر همه‌چیز در اختیار دارد جمع بودند.

عاشورا، الهام‌بخش مؤمنان

ایمان، خلوص، شجاعت، امید و پایداری درراه خدا در کربلا باقی ماند. هزار و چهارصد سال از آن واقعه می‌گذرد باوجوداینکه این پرچم هنوز هم در اهتزاز است و همه به عشق آنان به سر و سینه می‌زنند. لشکر امام حسین (ع) هم حکومت بنی‌امیه را ساقط کرد هم در تاریخ ماند و راه روشنی را به روی همه انسان‌ها گشود. عاشورا الهام‌بخش همه آزاده خواهان و مؤمنان در طول تاریخ بوده است و خواهد بود. از دل صحرای تفتیده و بی‌آب و دهان‌های خشک و دل‌های سوخته دریاها و چشمه‌های زلال جاری شد و عاشورا رقم خورد و در تاریخ ماند.

السلام علیک یا أبا عبدالله و علی الأرواح الّتی حلّت بفنائک السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی أولاد الحسین و علی أصحاب الحسین

روضه امام زمان در عزای جد مبارکشان

امام زمان (عج) در زیارت ناحیه مقدسه در عزای جد مبارکشان می‌فرمایند شما حجت را بر آن قوم تمام کردید اما آن‌ها سخن حق تو را نشنیدند. وقتی‌که تو را مقابل و پایدار دیدند از هر سو مکرشان را به سمت تو روانه کردند و تو به کربلا آمدی و فَأَحْدَقُوا بِکَ مِنْ کُلِّ الْجِهاتِ، وَ أَثْخَنُوکَ بِالْجِراحِ، وَ حالُوا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ الرَّواحِ[2]، وقتی‌که تو در کربلا بودی این لشکر شیطان از همه طرف تو را محاصره کردند، باران جراحت و تیر بر بدن مطهرتان بارید و میان شما و آب و آسایش فاصله انداختند، هیچ‌کس در آن میان به ندای مظلومیت تو جواب نداد، تو برای خدا ایستادی آن‌قدر تیرها از هر سو بر تو بارید. زن‌ها در خیمه دیدند اسب نجیب تو به سمت خیمه‌ها شیهه‌زنان می‌آید. شاید ابتدا امید داشتند که این اسب با سالار شهیدان می‌آید همین‌که از خیمه‌ها بیرون آمدند دیدند اسب بی حسین برگشته است نگاه کردند دیدند اسب تنها آمده است زین واژگون است امام زمان (عج) می‌فرمایند: من به یاد می‌آورم آن لحظه‌ای را که زن‌ها از خیمه‌ها بیرون ریختند بر سروصورت می‌زدند موهای خود را پریشان کردند و در عزای تو گریستند و بعد نگاه کردند دیدند شمر بر سینه تو نشسته است و شمشیر در گلوی تو می‌برد

لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاّ بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظیمِ وَسَیعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَی مُنقَلَبٍ ینقَلِبُونَ[3].

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ إِنَّا أَعْطَینَاک الْکوْثَرَفَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ[4]

خطبه دوم

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیّدنا و نبیّنا أبی القاسم المصطفی محمد علی علی أمیرالمؤمنین و علی الصدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب أهل الجنة و علی أئمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر حججک علی عبادک و امنائک فی بلادک ساسة العباد و أرکان البلاد و أبواب الایمان و امناء الرحمن و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم أجمعین اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ[5]عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه

در آستانه عاشورای حسینی و در ایام سوگواری سالار شهیدان و در جمع عزاداران عاشورای حسینی همه شما و خودم را به پارسائی و پرهیزکاری، دل دادن به خداوند و معامله باخدا در همه زندگی و دست شستن از هواهای نفسانی و گناهان و آلودگی‌ها و عزاداری بامعرفت و اطاعت دعوت و سفارش می‌کنم. امیدواریم خداوند به همه ما معرفت واقعی به خداوند تبارک‌وتعالی، پیامبر اعظم (ص) و ائمه هدی (ع) و به‌خصوص به سید و سالار شهدا عنایت بفرماید.

ضرورت توجه به نماز جمعه و جماعات

لازم می‌دانیم از ائمه جماعات، روحانیون، مداحان، سران هیئت‌ها، جوانان عزیز و عزاداران تشکر کرد و از خداوند برای آنان طلب اجر می‌کنیم و ان‌شاءالله همین روند عزاداری درست همراه با رعایت ارزش‌های دینی و الهی ادامه پیدا کند. در این روزهای تاسوعا و عاشورا بر اقامت نماز جماعت تأکید می‌کنم و بخصوص نماز جماعت ظهر عاشورا که باید در همه مناطق و همه حسینیه‌ها باشکوه برگزار شود.

روند گذشته روند بسیار خوبی بوده است و استثنای بسیار کمی داریم که ان‌شاءالله آنان نیز متنبه خواهند شد و تلاش می‌کنند که با اذان ظهر روز عاشورا به یاد نماز ملکوتی امام حسین (ع) در همه نقاط نماز جماعت برپا شود. توجه به نماز جماعت در همه اوقات به‌ویژه در این ایام و آشنا کردن نسل جوان و اهمیت نسل جدید با نماز جمعه و جماعت ضرورتی است که همگی باید به آن توجه کنیم.

ارزش‌های الهی، نشانه حیات جامعه

باید به مسئله امربه‌معروف و نهی از منکر توجه زیادی شود. همان‌طوری که در خطبه قبل عرض شد هفته گذشته هفته امربه‌معروف و نهی از منکر بود و این مسئله نشانه حیات جامعه است. جامعه‌ای ازنظر فرهنگی زنده است که در آن همگی مراقب ارزش‌های انسانی و الهی باشند. امام حسین (ع) هنگام وداع با قبر جدشان عرض کردند: «یا جداه! تو می‌دانی که من چقدر امربه‌معروف و نهی از منکر را دوست دارم.»

در نامه‌ای که آن حضرت به محمد بن حنفیه نوشتند فرمودند: «من قیام کردم برای احیای امربه‌معروف و نهی از منکر.» آن حضرت در مکه نیز پرچم احیای امربه‌معروف و نهی از منکر را به اهتزاز درآوردند و در میانه این راه نورانی و خط سرخ شهادت همیشه سخن او سخن ارزش‌های الهی، قیام برای امربه‌معروف و نهی از منکر و مقابله با فساد و تباهی بود. اگر تنها یک هفته عزاداران امام حسین (ع) تصمیم بگیرند مراقب ارزش‌های الهی باشند و جامعه و دیگران را در قبال تباهی‌ها مواظبت کنند، قطعاً فرهنگ جامعه تغییر پیدا می‌کند.

برادران و خواهران گرامی! پیام عاشورای حسینی از قتلگاه کربلا به همه شما سوگواران این است که بیایید خانه و کارخانه و اداره و دانشگاه و کلاس و کوچه و خیابان و همه محیط‌ها را به محیط حسینی تبدیل کنید. فرهنگ پاسداری از ارزش‌ها و رعایت مقررات الهی و تذکر خطابه خطاکاران و فریضه امربه‌معروف و نهی از منکر را احیا کنید. شرط قبولی زیارت و عزاداری ما این است که به این ارزش‌ها دل بدهیم و خود را مخاطب گلوی بریده سالار شهدا قرار دهیم، خود را حافظ ارزش‌های الهی ببینیم و توجه به نماز، امربه‌معروف و نهی از منکر، آسیب‌هایی که جامعه ما را تهدید می‌کند، مشکلاتی که ما را از درون تهی می‌کند را افزایش دهیم.

افراد زیادی چشم دوختند تا جبهه دنیای اسلام از فکر، معرفت، اخلاق و پاکی تهی شود. اگر از عقیده پاک و اخلاق الهی خالی شدیم آن‌وقت به‌سوی جبهه چند ده‌هزارنفری عبیدالله بن زیاد می‌رویم که هرچه ناپاکی است در وجود آن‌هاست. آنان نیز از ابتدا قصد رسیدن به اینجا را نداشتند ولی قدم‌به‌قدم جذب شیطان شدند زیرا خطا و انحراف از چیزهای کوچکی مانند دیدن یک فیلم، نگاه به نامحرم، دروغ و حسادت شروع می‌شود و کم‌کم جوانان را به فساد و تباهی می‌کشاند.

پیام عاشورا

پیام عاشورا نماز، قرآن، رعایت ارزش‌های الهی، امربه‌معروف و نهی از منکر، دل سوختن برای جامعه و کمک به محرومان و مستمندان است.

ضرورت بسیج در جامعه

هفته بسیج را گرامی می‌داریم و به همه بسیجیان و ایثارگرانی که برای خدا و برای اسلام با انقلاب همراه شدند و نقش آفریدند و امروز نیز درصحنه دفاع از اسلام حضور دارند باید تقدیر و تشکر کرد. یادآوری می‌کنیم ما امروز نیز همانند دوران دفاع مقدس به بسیج نیاز داریم. آرایش جنگی ما همانند زمان دفاع مقدس نیست و تمهیدات دشمن برای این جنگ نرم نفوذ در عقاید ما و از هم گسستن اخلاقیات و ارزش‌ها و فرهنگ دینی و انقلابی ماست که در این جبهه نیاز به بسیج داریم.

باید بدانیم دشمنان با همه توان در میدان حضور دارند و بدانیم اگر عاشورایی و بسیجی باشیم و فرهنگ زمان انقلاب و دفاع مقدس را حفظ کنیم تمام آنان به عقب رانده خواهند شد. اگر روح عاشورا و فرهنگ کربلا و اعتقاد به ارزش‌های بزرگ الهی و ایمان و شجاعت و رشادت در نسل جوان ما باشد و جامعه ما جامعه‌ای خبیر، بصیر، هوشمند و بسیجی باشد دشمنان کاری از پیش نمی‌برند. سالیان سال دشمنان روبه‌جلو حرکت کردند اما هنگامی‌که پیام اسلام و انقلاب اسلامی تجلی کرد دشمن به عقب رانده شد.

این کار بزرگ دارای خطراتی هست که باید در برابر آن‌ها ایستادگی و تحمل‌کنیم. بسیج یعنی آمادگی رزمی بر اساس نگاه ایمانی و معرفت قلبی و معرفت و بصیرت و آگاهی اساس کار بسیجی است. پایگاه‌های بسیجی در تمام محیط‌های جامعه اعم از آموزش‌وپرورش، اداره‌جات، دانشگاه‌ها، کارخانه‌جات، مساجد، حسینیه‌ها و سطح جامعه ارزش‌های بسیجی زنده باشد.

روح بسیجی، معرفت قلبی، بصیرت سیاسی و آمادگی رزمی شروط اساسی بسیج است که در هفته بسیج باید به آنان توجه زیادی شود. امروزه نیز بسیج فعالیت‌های خوبی دارد از جمله طرح صالحین و حلقه‌های صالحین در مساجد و پایگاه‌های ماست. همچنین از برگزاری کلاس‌ها و برنامه‌های معرفتی و تربیتی تشکیل‌شده کمال تشکر و سپاسگزاری داریم و همگی باید به آن توجه نشان دهند.

حقیقت بسیجی

بسیجیان نیز باید شرایط بسیجی را توجه کنند. بسیج دارای توقع حداقل و تعهد حداکثر، آمادگی حداکثر و انتظار نداشتن از دیگران تا جای ممکن است. این تجربه در کشور ما موفق بوده است و بازهم باید موفق باشد ان‌شاءالله.

بزرگداشت نیروی دریایی

روز نیروی دریایی را گرامی می‌داریم. مأمورین نظامی و انتظامی ما کارهای بلندی برداشتند و حضور در دریا باید یک حضور مؤمنانه و مقتدرانه باشد. نیروی دریایی از اهمیت زیادی برخوردار است که بحمدلله سپاه و ارتش قدم‌های خوبی در این زمینه برداشتند و امیدواریم تداوم پیدا کند تا امت اسلامی هیچ‌گاه همانند گذشته اسیر ذلت نشود.

آتش‌بس غزه

حوادث اخیر غزه به یک آتش‌بس انجامید. این عمل از دیدگاه ما یک حرکت راهبردی نیست ولی در یک مقطعی پیروزی برای مجاهدان فلسطین به‌حساب می‌آید و دلیل آن این است که در جنگ‌های سابق هیچ‌گاه آتش‌بس صورت نمی‌گرفت. جنگ‌های گذشته قدرت مسلط یکدست غرب و اسرائیل بود که هر جا دلشان می‌خواست کاری می‌کردند ضربه‌ای می‌زدند.

معنای یک گروه اندک بدون پشتوانه در جایگاهی قرار بگیرد که دشمن را وادار به صحبت کردن کند، این است که مقاومت رشد کرده است. مردمی که 60 سال است زیر فشار تیر و تانک و بلاهای دشمن بودند، به پیروزی بزرگی دست پیدا کردند، زیرا هم آتش‌بس 22 روز گذشته و هم آتش‌بس 8 روز اخیر دارای ارزش می‌باشد.

راه نجات فلسطین

مجاهدان فلسطینی و مقاومان غزه باید بدانند راه نجات آنان اسلام، خط مقاومت و عدم سازش می‌باشد. باید بدانند دست‌های زیادی در تلاش‌اند تا فلسطینیان را به سازش بکشاند ولی حماس و مقاومت فلسطین باید بدانند درراه اسلام ثابت‌قدم باشند و در این دام قرار نگیرند، فریب خنده‌ها و کمک‌های وابستگان به غرب را نخورند.

باید بر ایمان و جهاد درراه خدا و خط اسلام تأکید و تکیه کرد و مواظب باشند که در دام اختلافات مذهبی و درونی اسلام قرار نگیرند.

غرب همانند گذشته در کنار اسرائیل بوده است. آمریکا ده‌ها بار قطع‌نامه‌های شورای امنیت را وتو کرده است؛ اسرائیل همیشه به تأییدات آمریکا و اروپا و غربی‌ها مؤید بوده است و هیچ‌گاه دلشان ذره‌ای همراه با شما نخواهد بود. سازمان‌های بین‌المللی نیز عمدتاً به سمت آنان تمایل دارند و همراه اسرائیل هستند.

کشورهای اسلامی باید بدانند که اگر با یکدیگر متحد باشند طومار اسرائیل بدون جنگ برچیده می‌شود. یکی از کشورها بیان کرده است که اسرائیل همانند گرگ نیست بلکه ما همانند گوسفند هستیم و سید حسن نصرالله در جواب فرمود اگر شما همانند گوسفند هستید باقی کشورهای اسلامی آن‌طور نیستند. تنها کافی است از عاشورا و اسلام درس بگیرید تا همه قهرمان شوید.

ایران درگذشته دژ غرب بود که با شجاعت و رشادت امروز به قدرتی در برابر همه دشمنان اسلام تبدیل‌شده است. کشورها باید از اختلافات مذهبی که برای منافع آمریکا به آن دامن می‌زنند دست‌بردارند. آمریکا دنبال این است که امروزه جنگ مذهبی، ملیتی، نژادی و زبانی را در همه عالم اسلام برپا کند تا این جبهه بزرگ را مبدل به گوسفند بکند اما امت اسلام این را خواهد فهمید و شما نیز باید همراهی کنید.

فلسطینیان و دنیای اسلام بدانند که ایران بر اساس یک نگاه اسلامی و وظیفه الهی عمل می‌کند و چشم طمعی به هیچ کشوری ندوخته است. ما دنبال وظیفه هستیم، حسینی هستیم و تنها کشوری که صادقانه و خالصانه احساس وظیفه و مسئولیت در قبال مسلمانان بر دوش دارد ایران است. باقی کشورها یک همراهی ظاهری می‌کنند و با آمریکا همراه هستند.

مجدداً عاشورای حسینی را تسلیت عرض می‌کنیم، بر رعایت تمام این توصیه‌ها تأکید می‌کنیم و حضور جوانان و نوجوانان بسیجی را در مراسم نماز جمعه خیرمقدم و خوش‌آمد عرض می‌نماییم. به خانواده شهید احمدی روشن، شهید والامقامی که برای اقتدار علمی و پیشرفت کشور به شهادت رسید نیز خوش‌آمد عرض می‌نماییم. یاد و نام و خاطره تمامی شهدا، بسیجیان شهید و تمامی ایثارگران درراه خدا و شهیدان کربلا و شهدای انقلاب اسلامی و شهدای دفاع مقدس و شهدای انرژی هسته‌ای را گرامی می‌داریم با صلواتی بر محمد و آل محمد.

شعار عاشورا و این ایام هیهات منّا الذّلّة است که در انتهای خطبه پنج بار صدای رسای امام حسین (ع) را در این عصر و در این مکان مقدس منعکس می‌کنیم با فریاد هیهات منّا الذّلّة.

 

 


. سوره مبارکه آل‌عمران، آیه 102.[1]

. زیارت ناحیه مقدسه.[2]

. سوره مبارکه شعرا، آیه 227.[3]

[4]ـ سوره کوثر

. سوره مبارکه توبه، آیه 119.[5]


خطبه اول

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله الذی هدانا لهذا فما کنّا لنهتدی لولا أن هدانا الله والصلاة و السلام علی سیدنا و نبینا و حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع ذنوبنا ابی القاسم المصطفی محمد اللهم صل علی محمد و آل محمد و علی آله الأطیبین الأطهرین سیَّما بقیة الله فی الارضین أعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ[1]عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّهو ملازمة أمره و مجانبة نهیه و تَجَهَّزُوا عباد اللَّه فَقَدْ نُودِیَ فِیکُمْ بِالرَّحِیلِ[2]وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی[3]

همه شما برادران و خواهران نمازگزار و خودم را در این ایام سوگواری سالار شهدا به تقوا و پارسایی و پرهیزگاری و عزاداری سید و سالار الشهدا (ع) سفارش و دعوت می‌کنم. امیدواریم که خدا به همه ما توفیق عزاداری و سوگواری راستین و واقعی سالار شهدا را عنایت بفرماید.

درس‌های بزرگ عاشورا و قیام سیدالشهدا (ع)

یکی از این درس‌ها مسئله امربه‌معروف و نهی از منکر است و به همین مناسبت هم این دهه به‌عنوان دهه امربه‌معروف و نهی از منکر نامیده شده است. همان‌طور که قبلاً عرض کردم عاشورا ضمن اینکه یک جانبازی بزرگ و حماسه بی‌نظیر در اسلام به شمار می‌آید یک مکتب، مدرسه و دانشگاه بزرگ است که در این مکتب درس‌های فراوانی به بشریت داده است. عاشورا به همه انسان‌ها در همه ابعاد مختلف درس می‌دهد و علاوه بر آن جهاد و حماسه و دفاع از اسلام، درس دیگر در مکتب آرا وجود دارد و همراه با عزاداری، زنده نگه‌داشتن راه و نام و پرچم عاشورا باید به همه این درس‌ها، نکته‌ها و ابهام‌های عاشورا توجه شود.

در میان بیش از یک‌صد درس و نکته‌های موجود در مکتب عاشورا، امربه‌معروف و نهی از منکر مثل یک خورشید می‌درخشد. حقیقت عاشورا امربه‌معروف و نهی از منکر است، پیام عاشورا هم برای همه عصرها و نسل‌ها زنده داشتن این دو فریضه بزرگ الهی است از همان ابتدا و مرگ معاویه و خلافت یزید، اباعبدالله الحسین اعلام کردند که من بایست قیام کنم و در برابر ستمکاران بایستم و اراده من این است که امربه‌معروف و نهی از منکر کنم. طبق آنچه نقل‌شده است امام به‌عنوان اساس قیامشان و شعار بنیادی انقلاب عاشورا این جمله را فرمودند: «أُریدُ أنْ آَمُرَ بالمَعروفِ و أنهی عَنِ المنکَرِ وَ اَسیرُ بِسیرَةِ جَدّی»[4]یکی از شعارها و تابلوهای مهم عاشورا که بر تارک عاشورا می‌درخشد این جمله حضرت است. اراده ولی خدا و حجت خدا و سالار شهیدان این‌طور اعلام می‌شود: «من اراده کرده‌ام تا به معروف امر کنم و از منکر نهی کنم و در مسیری که جد بزرگوارم حضرت محمد مصطفی (ص) حرکت کردند، من حرکت کنم» این‌یکی از جمله‌های ایشان است.

در چند جا حضرت این را فرموده‌اند هم در آن خطبه بسیار مهمشان در منی تأکید کردند مخصوصاً به علما و خواص جامعه که چرا شما امربه‌معروف و نهی از منکر را فراموش کرده‌اید و در طی این سفر شش‌ماهه از مدینه تا شهادتشان در کربلا بارها ایشان اعلام می‌کنند که: «قیامم به خاطر احیای امربه‌معروف و نهی از منکر است مگر نمی‌بینید که چگونه اوامر الهی و فرایض الهی فراموش‌شده است، مگر نمی‌بینید که چه حرمت‌های خدا شکسته شده است، مگر نمی‌بینید که در جایگاه رسول خدا یک ستمکار جای گرفته است، مگر نمی‌بینید که واجبات و محرمات توسط این خلیفه ناحق زیر پا گذاشته‌شده است، مگر نمی‌بینید که در تمام عالم اسلام معروف‌ها رهاشده است و منکرها رواج پیداکرده است، وظیفه من این است که برای امربه‌معروف و نهی از منکر قیام کنم».

حقیقت و شالوده عاشورا

این امربه‌معروف و نهی از منکر هم روح و حقیقت و شالوده عاشورا و کربلاست و هم‌درس و پیام بزرگ عاشورا به همه عصرها و نسل‌ها زنده داشتن امربه‌معروف و نهی از منکر است ما هم در روز اول محرم و در آستانه ایام عزای سالار شهدا و در هفته امربه‌معروف و نهی از منکر باید همه حسینیه و مراکز عزای سالار شهدا به‌جایی برای آشنایی مردم با این وظیفه بزرگ تبدیل بشود تا همه جامعه پا جای پای سالار شهدا بگذارند و بنای امربه‌معروف و نهی از منکر و رواج این فریضه و احیای این فریضه داشته باشند.

امربه‌معروف و نهی از منکر در قرآن

درباره امربه‌معروف و نهی از منکر آیات متعدد در قرآن کریم هست و ما از زوایای مختلف در روایات می‌بینیم که پرداخته‌شده است. من دو آیه را اشاره می‌کنم و بعد هم بعضی از پیامدهای رها کردن و ترک امربه‌معروف و نهی از منکر را در محضر شما عرض می‌کنم.

در چند جای قرآن آیاتی مستقیم به مسئله امربه‌معروف و نهی از منکر اشاره دارد و آیاتی هم هست که غیرمستقیم به آن اشاره دارد. تعدادی از این آیات را ملاحظه بفرمایید، «وَلْتَکن مِّنکمْ أُمَّةٌ یدْعُونَ إِلَی الْخَیرِ وَیأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَینْهَوْنَ عَنِ الْمُنکرِ وَأُوْلَئِک هُمُ الْمُفْلِحُونَ»[5]مردم مسلمان باید امتی باشند که مهم‌ترین ویژگی‌های این امت را سه چیز بیان می‌کند، از شما باید امتی برخیزد و اقداماتی انجام دهد:

1.       دیگران را به نیکی‌ها دعوت کنند، خوبی‌ها را برای مردم تشریع کنند، ارزش‌ها را برای مردم تعریف کنند و دیگران را به سمت خوبی‌ها، ارزش‌ها و کارهای نیک فرابخوانند، فراخوانی به خوبی‌ها و نیکی‌ها اولین وظیفه امت اسلامی است.

2.      امربه‌معروف و نهی از منکر است یعنی علاوه بر اینکه فراخوان می‌دهند، حقیقت، حق و ارزش‌ها را برای مردم تبیین می‌کنند و آن‌ها را دعوت می‌کنند این کار باید بشود ولی این کار کافی نیست، دنبال دعوت إلی الخیر این است که این جامعه و امت اسلامی در عمل پای‌کار باشد وقتی می‌بیند معروفی ترک می‌شود امربه‌معروف کند و مردم را فرمان به معروف بدهد، وقتی‌که می‌بینید که فحشا و منکر و زشتی‌ای عمل و محقق می‌شود مردم را از آن بازدارد و این امت اسلامی هم دعوتگر به خیر و خوبی‌ها باشد، هم آمر به معروف باشد و هم ناهی از منکر باشد اگر این سه جمع شد امت اسلامی شکل می‌گیرد. جامعه‌ای که ما از شما می‌خواهیم جامعه‌ای است که این سه فریضه در آن اقامه بشود وَأُوْلَئِک هُمُ الْمُفْلِحُونَ، این‌ها رستگارند. جامعه‌ای که امربه‌معروف و نهی از منکر و دعوت به خوبی‌ها در آن فرهنگ باشد آن جامعه اسلامی است.

فرهنگ اسلامی این است که انسان‌ها بی‌تفاوت نیستند. روح امربه‌معروف و نهی از منکر و دعوت به نیکی‌ها این است که انسان‌ها بی‌تفاوت در برابر دیگران نیستند. انسان‌ها نسبت به سرنوشت همنوع‌ها و همشهریانشان حساس هستند.

فرد گرا نبودن دین اسلام

اسلام تأکید دارد که نباید انسان‌ها در فردگرایی فرو بروند، این فرهنگ غربی است. هرکسی بگوید که من به فکر خودم باشم این فرهنگ شیطانی و غربی است. خودِ ما از دیگران جدا نیستیم، وظیفه ما این است که دیگران را هم در مسیر خیر و صلاح ثابت با شیوه‌های درست نگه‌داریم. امت اسلام، امت فردگرایِ سر به لاکِ خود فرورفته و بی‌تفاوت در برابر دیگران نیست و در برابر سایرین مسئولیت دارد. هم در رفع نیازهای مادی در جامعه مسئولیت دارد هم نسبت به امور اخلاقی مسئولیت دارد. ازیک‌طرف اسلام می‌گوید که اگر فقیر یا محرومی در کنار شما وجود دارد در برابر او مسئول هستید، در برابر فقیر، یتیم، مستمند و مشکل‌دار در همسایگی و شهر و کوچه و محله‌تان مسئول هستید، در برابر کسی از مسلمانان که مورد ظلم قرار می‌گیرد در هر جای عالم باشد مسئول هستید. دوم اسلام می‌گوید در برابر سعادت معنوی و حیات اخروی دیگران هم نباید بی‌تفاوت باشید اگر بی‌تفاوت باشید ضررش به خودتان هم وارد می‌شود.

ویژگی‌های جامعه اسلامی

 1. باید از شما امتی به وجود بیاید که دعوت به نیکی‌ها کند

2. آنجایی که باید فرمان به نیکی‌ها کرد باید اقدام کرد

3. جامعه را از فحشا و منکر و زشتی‌ها بازدارد.

این مهم‌ترین ویژگی‌های جامعه اسلامی است که نباید بی‌تفاوت به سرنوشت مادی و معنوی دیگران باشید، ما همه به هم گره‌خورده‌ایم و سرنوشت‌های مشترک داریم، خداوند وظایف بزرگی بر دوش ما در برابر دیگران قرار داده است «وَلْتَکن مِّنکمْ أُمَّةٌ یدْعُونَ إِلَی الْخَیرِ وَیأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَینْهَوْنَ عَنِ الْمُنکرِ وَأُوْلَئِک هُمُ الْمُفْلِحُونَ» این‌ها رستگارند.

جامعه‌ای که فعال، هوشمند، بصیر و بینا باشد و در برابر لغزش‌ها حساسیت نشان دهد، برای سعادت دیگران دل بسوزاند، این جامعه رستگار است. در ادامه این آیات در سوره آل‌عمران بیشتر مربوط به امربه‌معروف و نهی از منکر است تا اینکه به این آیه می‌رسد: «کنتُمْ خَیرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ»[6]شما بهترین امت هستید که خداوند شما را برگزید، شما را از معدن انسانیت بیرون آورد، شما جامعه نمونه هستید، در مقایسه با سایر امت‌ها شما امت ممتاز و برگزیده هستید، این برگزیدگی شما به خاطر این سه نکته است: تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ و بخاطر سه صفت امت برجسته و ممتاز هستید:

 1. امربه‌معروف می‌کنید

 2. نهی از منکر می‌کنید

 3. ایمان به خدا می‌آورید

 خیلی عجیب است که در آیات تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ بعد از امر و نهی آمده است بااینکه اصل ایمان است ولی قرآن برای اینکه نشان دهد که حفظ ایمان در جامعه به امربه‌معروف و نهی از منکر بستگی دارد ایمان را بعدازاین دو آورده است؛ یعنی اگر یک جامعه‌ای امربه‌معروف و نهی از منکر را در کوچه و بازار و خیابان و همه جامعه کنار گذاشت و در برابر سرنوشت معنوی به دیگران بی‌تفاوت شد در این جامعه ایمان از آن گرفته می‌شود.

پشتوانه ایمان جامعه، امربه‌معروف و نهی از منکر

فرهنگ مترقی و سعادت‌آمیز جامعه این است که روح و فرهنگ امربه‌معروف و نهی از منکر در جامعه باشد. اگر این فرهنگ باشد دیگر یزید از دل حاکمیت اسلام بیرون نمی‌آید، آن‌وقت دین فاسد نمی‌شود، آن‌وقت خانه ما تباه نمی‌شود، آن‌وقت نسل جوان ما در دام اعتیاد و فحشا قرار نمی‌گیرد. اگر فرهنگ امربه‌معروف و نهی از منکر در خانه، دانشگاه، کارخانه و محیط اجتماعی ما بود آن‌وقت ایمان هم باقی می‌ماند. چون امربه‌معروف و نهی از منکر پشتوانه ایمان جامعه و حیات معنوی جامعه است آن‌وقت جامعه درست بود. در آن آیه می‌فرماید: «یدْعُونَ إِلَی الْخَیرِ»[7] و در این آیه می‌فرماید که امرونهی می‌کنند و این‌ها را لطف خدا می‌داند.

اصل امربه‌معروف و نهی از منکر

این است که بی‌تفاوت نباشد، در روایات خیلی روی این مورد تأکید می‌کنند و می‌گوید که اگر تو نمی‌توانی ولی روی آن حساس هستی و ناراحت می‌شوی همین کمترین مرتبه از امربه‌معروف و نهی از منکر است، اینکه این دل برای سعادت جامعه و حفظ ارزش‌های اخلاقی بتپد. این پایه است که در قلب شروع می‌شود و بعد در زبان و سخن عملی می‌شود، مرتبه عمومی و واضح آن همین است که در زبان پاسدار ارزش‌های الهی باشیم، حالا عملی هم طبق قوانین و مقررات است و به ولایت جامعه مربوط می‌شود.

امام حسین (ع) ولایت الهی و حجت خداست برای امربه‌معروف و نهی از منکر قیام می‌کند و تا مرز شهادت می‌رود. ولی آن چیزی که عمومی است و همین انتظار اولیه‌ای از همه است که به زبان پاسدار ارزش‌های الهی باشند و به زبان دعوت‌کننده به نیکی‌ها باشند. با دعوت، برنامه‌ریزی و تلاش هم صورت بگیرد. نمونه‌های زیادی داریم شاید ده سال قبل در همین شهر ده نماز جماعت صبح برگزار می‌شد بااینکه عده‌ای گفتند و برنامه‌ریزی کردند امروز ما شصت نماز جماعت صبح داریم چون عده‌ای گفتند و برنامه‌ریزی کردند که شصت نماز جماعت صبح برگزار شود. همین‌که انسان بگوید و برنامه‌ریزی کند و دعوت کند این فرهنگ می‌شود، شما الآن در جامعه صد خلاف صورت می‌گیرد اگر هدف ما این باشد که جلوی این خلاف‌ها را بگیریم و جلوی خلاف‌کار تذکر بدهیم قطعاً از این صد مورد پنجاه خلاف کمتر می‌شود، در خانه به همدیگر نسبت به واجبات و محرمات تذکر بدهند.

آیه دیگری در سوره توبه است که می‌فرماید: «وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاء بَعْضٍ»[8] این آیه می‌فرماید زنان و مردان مؤمن اولیای یکدیگرند، معنای ظاهری آیه این است که این اولیا یعنی اینکه دوست هستند و باید دوستی در جامعه اسلامی حاکم باشد ولی معنای دقیق‌تر این است که نسبت به یکدیگر حق‌دارند، قرآن به شما نمی‌گوید که شما فقط دعوت به‌خوبی بکنید بلکه می‌گوید که وقتی امربه‌معروف و نهی از منکر آمد باید امرونهی کنید یعنی باید فرمان بدهید، معنایش این است که خداوند یک ولایت عمومی به همه مسلمانان داده است که اگر برادر و خواهر ایمانی او از خط قرمزهای دین عبور کرد خدا به شما ولایت داده است که می‌گوید به او فرمان بده که این کار را نکن یا آن را انجام بده! امربه‌معروف و نهی از منکر بر پایه ولایت است منتها یک درجه از ولایت عمومی است.

انواع ولایت

ما دو نوع ولایت داریم، یک نوع ولایت که خاصه ائمه و پیامبر هست و در امتدادش برای فقها و ولی‌فقیه است. اما یک ولایت عمومی هم خدا به همه جامعه داده است و این ولایت عامه است که مبنای امربه‌معروف و نهی از منکر است یعنی همه ما نگهبان دیگری هستیم، پاسدار عدل الهی هستیم. این پاسداری و نگهبانی عمومی است و این فرهنگ باید در همه جامعه و همه محیط‌ها باید باشد. مثلاً کسی کشاورزی می‌کند و شخصی را می‌بیند که نسبت به مال مردم غصبی را انجام می‌دهد همان‌جا ولایت عمومی از طرف خدا دارد که تذکر بدهد، کسی که خلاف انجام می‌دهد یا رشوه می‌گیرد یا کارش را درست انجام نمی‌دهد خدا به تو ولایت داده است که به او تذکر بدهی که این کار را نکن! وقتی هم که می‌بیند که دیگری به ناموس دیگران تعدی می‌کند و ارزش‌های الهی را زیر پا می‌گذارد خدا به شما ولایت داده است که بگویید نکن! یا بگویید بکن!

منطق ارزش‌های الهی

منطق امربه‌معروف و نهی از منکر اسلام منطق ولایت است یک درجه بالاتر می‌آید موعظه و نصیحت می‌کند، دفع می‌کند، فراخوان می‌کند، این اصل اولیه است ولی وقتی درجایی تخلف می‌بیند باید آنجا با زبان خوش با همه قواعد و ضوابط خدا به شما اختیار و ولایت داده است مثل پدر و مادر که ولایتی دارد به همه این ولایت را داده است که در هنگام تخلفات امرونهی کنند.

این گوشه‌ای از ابعاد مختلف امربه‌معروف و نهی از منکر است در آیات متعددی دیگری هم وجود دارد هم در وصف مؤمنین و هم در وصف پیامبران آمده است و عوامل متعدد در قرآن که می‌گوید ویژگی امت اسلام امربه‌معروف و نهی از منکر است و از واجبات مهم است که امروز جزء فروعت اسلام به شمار می‌آید.

امربه‌معروف و نهی از منکر، ویژگی مهم امت اسلام

این است که به امرونهی موظف‌اند و خصوصیت مهم امربه‌معروف و نهی از منکر این است که بر پایه ولایت خدا است که خدا به همه یک ولایتی داده است، از ناحیه خدا مأموریت ویژه‌ای به او داده است که حق به او داده است که بگوید بکن یا نکن. و در این آیات قرآن بسیار آمده و حتی در سوره توبه قبل از مؤمنون آمده است. کمیتش به خاطر این است که امربه‌معروف و نهی از منکر مثل بقیه واجبات نیست این پشتوانه همه تکالیف دین است، ضامن اجرای همه وظایف جامعه اسلامی است، نماز، روزه، حج، زکات و... همه مهم هستند اما یک فریضه مهمی است که فراتر از همه این‌هاست و پشتوانه اجرایی همه این فرایض الهی است و لذا در قرآن می‌فرماید: «کنتُمْ خَیرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ»[9]و برای همین هم هست که آغاز حرکت قیام سیدالشهدا (ع) و شعار رسای سالار شهیدان این است که:«أُریدُ أنْ آَمُرَ بالمَعروفِ و أنهی عَنِ المنکَرِ وَ اَسیرُ بِسیرَةِ جَدّی» اراده من که همان اراده خداست این است که امر به خوبی‌ها بکنم و جامعه را از زشتی‌ها باز بدارم و بر مسیری که پیامبر تصویر کرد قدم بگذارم، آیا نمی‌بینید که حق مورد عمل قرار نمی‌گیرد و آیا نمی‌بینید که باطل رواج پیداکرده است و ارزش‌های الهی زیر پا گذاشته‌شده است و حاکم ستمکار و جابر و گناهکار و معصیت‌کاری مثل یزید در جامعه حاکم شده است همه باید داد بزنند، همه باید امربه‌معروف و نهی از منکر کنند، ارزش‌های الهی مخفی‌شده است این را همه باید اقدام بکنند.

امربه‌معروف و نهی از منکر حقیقت عاشورا

همان‌طور که عرض کردم امربه‌معروف و نهی از منکر هم حقیقت عاشوراست هم ثمره، پیامد و پیام عاشورا است، عاشورا بیش از صد پیام دارد یکی از مهم‌ترین پیام‌های عاشورا به همه شما عاشقان سالار شهیدان امربه‌معروف و نهی از منکر است اما این پیام فلسفه عاشورا و حقیقت عاشورا است که باید این پیام و حقیقت در روضه‌خوانی، منبر و عزاداری و سینه‌زنی ما، در حسینیه و مجلس عزای ما یک محور مهم این باشد که حساس باشیم در برابر آسیب‌هایی که جامعه را تهدید می‌کند، در برابر خطرهایی که نسل جوان ما را مورد فشار و تهدید قرار می‌دهد در برابر فجایعی که امت را تهدید می‌کند حساس باشیم، اینکه عاشورا باقی ماند و ابدی شد به خاطر این است که در دل عاشورا و در درون عاشورا پیام‌هایی است که آن پیام‌ها ابدی است و به همه نسل‌ها و عصرها و همه انسان‌ها در تاریخ است، عاشورا یک منظومه بزرگ الهی و حاوی پیام‌های ماندگار، اخلاقی، معنوی، اجتماعی و سیاسی است و لذا قرن به قرن و سال‌به‌سال عاشورا باید شکوه بیشتری باید پیدا کند و فرهنگ‌ساز باشد.

منظومه بزرگ عاشورا

خواهران و برادران بزرگوار، عزاداران سالار شهدا عاشورا یک فرهنگ است، عاشورا یک منظومه‌ای از تعالیم و درس‌های بزرگ است. عاشورا باید فرهنگ جامعه ما باشد، عزاداری باید فرهنگ‌ساز در میان جوانان و جامعه ما باشد، اگر این‌طور شد عزاداری مورد رضایت سید و سالار شهدا است. امیدواریم خداوند همه ما را از پیروان عاشورا و آموزندگان از مکتب عاشورا قرار بدهد.

«بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، وَالْعَصْرِ، إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ»[10]

خطبه دوم

أعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و صل الله علی سیّدنا و نبیّنا ابی القاسم المصطفی محمد و علی علیٍ امیرالمؤمنین و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراءو علی الحسن و الحسین سیدی شباب أهل الجنة اللهم صلّ و سلّم و زِد و بارک علی أئمة المعصومین، علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر المهدی اللهم عجلّ فرجه و سهّل مخرجهو اوسع منهجه و أسلک بی محجه و أنفذ امره واشدد ازره و أمر اللهم به عبادک و أحی به عبادک، أعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ[11]عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه.

مجدداً همه شما برادران و خواهران نمازگزار و عزادار و خودم را در این ایام شریف و مهم به پارسایی و پرهیزگاری، فرمان‌بری از خداوند و اقامه امربه‌معروف و نهی از منکر و عزاداری خاضعانه و پرشور سید و سالار شهدا سفارش و دعوت می‌کنم، امیدوارم خداوند به همه ما توفیق بپا داری عزای جامع سید و سالار شهدا عنایت بفرماید.

روز اول سال قمری 1434 هست و آغاز ایام عزاداری سید و سالار شهدا و روز جمعه از خداوند می‌خواهیم دعاهای ما را مستجاب بفرماید و همه ما را از ناپاکی‌ها مصون دارد و ما را از عزاداران سید و سالار شهدا مقرر بفرماید.

نکات عزاداری پرشور سالار الشهدا (ع)

1. این عزاداری باید هرسال پرشورتر برگزار شود.

2. عزاداری سالار شهدا باید با شور و حماسه باشد.

3. عزاداری با امام حسین (ع) همراه بامعرفت و آموزندگی باشد.

این‌ها باید همه باهم باشد، ما نمی‌گوییم که عزاداری کم شور باشد و فقط همراه با درس باشد، عاشورا و عزاداری سالار شهدا باید باشکوه و با جلال و با عزمت برگزار شود. پرچم و بیرق مظلومانه عاشورا باید هرسال پرفروغ‌تر و پراهتزازتر باشد هم از نظر شکلی و ظاهری و توسعه و برنامه‌ریزی باید باشد. اما این‌یک روی سکه است روی دیگر این سکه این است که این عزاداری باید از خرافه و چشم و هم‌چشمی‌های بیجا و اختلاف‌های بی‌نتیجه پاک باشد، از ریاکاری باید پاک باشد.

همچنین باید این عزاداری انسان‌ها را زنده کند، امربه‌معروف و نهی از منکر را در زندگی جاری بشر بیاورد، جوان‌ها را هدایت کند و این‌ها را با تعالیم بلند عاشورا آشنا کند، عاشورا همان‌طور که عرض کردم یک فرهنگ و مکتب است و آن‌همه درس و حیات و سعادت در دلش وجود دارد این‌ها باید در عاشورا منعکس شود. این چیزی است که از ائمه جماعات و مداحان و هیئت‌ها انتظار می‌رود، نوحه‌های خوب و دور از خرافات و دور از دروغ، رسا و گویا و ناظر بر درس‌های عاشورا باشد.

در کنار نوحه‌خوانی و عزاداری پرشور باید سخنان آموزنده و منبر درست و حسینی هم وجود داشته باشد بالحمدلله بسیاری از حسینیه‌ها در این مسیر حرکت می‌کنند، احکام و مسائل دین باید گفته شود، نسل جوان باید عقاید و اخلاق اسلامی بداند که این‌ها باید در همین فرصت‌ها استفاده بشود که بحمدالله به همین مسیر حرکت می‌شود. منبر باید همراه با عزاداری باشد و نوحه‌ها باید پاک و درست و سنجیده باشد همراه با این‌ها هم باید با شوق و اشتیاق و اشک و آه و ناله و سینه زدن هم در عزاداری باشد، این‌ها باید باهم باشد.

آسیب‌شناسی عاشورا

بعضی از هزینه‌های بی‌جا و پول دادن‌های بیش‌ازحدی که گاهی به یک سری از افرادی داده می‌شود، من بارها گفته‌ام که در شهرمان مداحان و روحانیت خوب داریم ولی نباید چشم و هم‌چشمی‌های بیجا باشد، هزینه‌های بی‌اثر و بی‌ثمر باشد، باید از این‌ها دست‌بردارید و بجای آن برای یتیم و جوان هزینه کنید، برای پیام‌آوری درست آن عزاداری برنامه‌ریزی کنید و برای امام حسین این بهترین چیزهاست.

هیئت‌های ما در مسجد سازی و مؤسسات خیریه فعالیت می‌کنند که این‌ها خیلی‌ها صحیح هستند و از سفره امام حسین همه بهره‌مند می‌شوند، این سفره امام حسین را طوری بچینید که فقیر، ضعیف، محروم و مستمند بهره‌مند بشوند و همچنین طوری آن سفره را بچینید که جوان ما درس‌های معنوی بگیرد و تربیت شود، سفره امام حسین هم مادی و هم معنوی‌اش را درست بچینیم که مورد رضایت حضرت باشد.

فلسفه قیام امام حسین (ع)

فلسفه و حقیقت عاشورا است هم پیام امام حسین (ع) به همه ما در همه اعصار است و امروز هم جامعه ما نیاز دارد که این فریضه تذکر لسانی به کسی که مبتلای به خطایی است اقدام کند. کاسب ما، روحانیت ما، کارمند ما، زن و مرد ما بنایشان بر این باشد که تذکر لسانی را انجام بدهند و اعلام‌خطر زبانی کنند، اعتیاد، سرقت، فحشا، منکرات، رشوه و فساد این‌ها خطراتی است که ما کم یا زیاد داریم و به همه آسیب می‌زنند. امربه‌معروف و نهی از منکر باید مقابل سپاه شیطان بایستد و خلاف‌کار را تأدیب و تربیت کند.

توجه به هفته امربه‌معروف و نهی از منکر

باید به‌درستی به این هفته توجه بشود و در این ایام فریضه امربه‌معروف و نهی از منکر یک سامان درستی پیدا کند. ائمه جماعات یک‌بار احکام امربه‌معروف و نهی از منکر را بگویند، در هیئت‌ها و حسینیه‌ها یک دور اهمیت امربه‌معروف و نهی از منکر گفته شود و چند جلسه در عزاداری‌ها در برنامه‌تان و سخنرانتان بر این اصل امربه‌معروف و نهی از منکر تحقیق کنند و آسیب‌هایی که جامعه ما را تهدید می‌کند، ما خودمان باید به فکر خودمان باشیم، اگر این‌طور نباشد فساد رواج پیدا می‌کند، محرمات گسترش پیدا می‌کند اگر ما قیام به امربه‌معروف و نهی از منکر نکنیم، این مسئله دوم بود که إن شالله همه به آن توجه کنید.

بزرگداشت هفته بسیج

مسئله سوم این است که در آستانه اول آذر و هفته بسیج هستیم و آن را گرامی می‌داریم و هفته بعد هم راجع به آن صحبت خواهیم کرد. بسیج اختصاص به یک قشر بخصوصی ندارد، بسیج یک روحیه انقلابی وایمانی و جهادگری و ایثار درراه خداست که در انقلاب تجلی کرد و در دوره دفاع مقدس این کشور را در برابر هجوم‌ها بیمه کرد، در عرصه‌های سازندگی و در بسیاری از قسمت‌های دیگر هم روح جهادی و بسیجی خیلی معجزه‌گر هست. این کشور باروح جهادی، ایمانی، بافرهنگ بسیجی استوار و سرافراز باقی ماند. هفته بسیج برای این است که ما این ارزش‌های بسیج که این کشور را سیانت و حفظ کرد را به آن‌ها توجه کنیم و نگهبانی کنیم.

ارزش‌های بسیج ما از ارزش‌های عاشورا نشأت‌گرفته است و امسال که این سه جریان، هم عاشورا هم هفته امربه‌معروف و نهی از منکر و هم هفته بسیج تقارن پیداکرده‌اند باید به این ارتباط توجه کنیم و جریان بسیج را گرامی بداریم، و نسل امروز ما هم باید در مسیر بسیج برود، بسیج ادارات، بسیج کارخانجات، بسیج آموزش‌وپرورش، بسیج دانشگاه‌ها، بسیج در مراکز علمی و حوزوی و دانشگاهی و کارگری و تجار و اصناف، همه این بسیج‌ها باید باشند و یکی از کارهای مهم بسیج هم حفظ ارزش‌های انقلاب و امربه‌معروف و نهی از منکر است.

شرایط روز اقتصادی کشور

در خصوص شرایط امروز اقتصادی و مسائل کشور که انتظار جامعه از مسئولان این است که وحدت خودشان را حفظ کنند، همگرایی داشته باشند، نسبت به هم بهانه‌جویی نکنند و انسجام ارتباطشان را با فرمان‌پذیری از رهبر معظم حفظ کنند، هر چه که این انسجام و همراهی مسئولین را تحت فرمان ولی‌فقیه را مخدوش کند این کار اشتباه و غلطی هم ازنظر شرعی و هم سیاسی است.

وظایف مسئولین در بهبود اوضاع کشور

مسئولین باید همگرایی و همدلی داشته باشند با توجه به شرایط فعلی داخلی و خارجی کشور ما نیاز به همبستگی و همدلی داریم، هر چیزی که اختلال ایجاد کند و ضربه بزند اشتباه است. در مجلس، در دولت، در قوه قضائیه و... باید این‌ها مرزهای قانون را حفظ کنند و با همدیگر همراهی کنند و در مقابل مشکلات باید کنار هم قرار بگیرند. و انتخابات نباید وسیله درهم‌ریختگی نظام ما بشود، ما انتخابات‌های متعددی و قوی داشتیم، نباید کسانی بیایند و فتنه‌گری کنند و بی‌توجهی داشته باشند و انتخابات را مبدل به یک اغتشاش کنند این هم انتظاری است که ملت از مسئولان دارند که همراهی و همبستگی ازیک‌طرف و از طرف دیگر در شرایط اقتصادی برنامه‌ریزی دقیق داشته باشند.

مجلس و دولت و وزارتخانه‌ها و تشکیلات دیگر شرایط امروز اقتصادی ما را بشناسند و با برنامه‌ریزی دقیق و کنترل و نظارت قیمت‌ها، با حمایت از تولید و صنعت، با تکیه‌بر بخش خصوصی تلاش کنند راه برای مقابله با دشمن فراهم شود، دشمن‌ها منتظرند که خللی ببینند و گام‌هایی به جلو بردارند ما باید جلوی این را بگیریم و قاطع بایستیم. ملت آزمایش خودش را درصحنه‌های گوناگون خودش را نشان داده است، این مسئولان هم باید همبستگی داشته باشند و هم باید درست برنامه‌ریزی کنند این هم مطلب دیگری بود که باید روی آن توجه بشود.

آمادگی‌های رزمی کشور

دنیا باید بداند که این کشور هم ازنظر ایمانی، اعتقادی، فکری و اخلاقی استوار است و هم ملتی آماده دفاع با آمادگی رزمی است. این رزمایشی که همین روزها برادران سپاه و بسیج و ارتش و نیروهای ما انجام دادند باید همین‌جا از همه‌شان تشکر کرد که نشان‌دهنده پیشرفت‌های رزمی و تسلیحاتی کشور است و همه درخور تحسین و تقدیر است، همه ما قدردان نیروهای امنیتی و انتظامی خودمان هستیم، این رزمایش ولایت هم نشان‌دهنده آمادگی‌های بالای فناوری‌های تسلیحاتی ما بود و همین‌طور آمادگی‌های نیروهای مسلح ما بود هم جای تشکر دارد و هم اینکه این آمادگی و پیشرفت فناوری ما باید حفظ شود که إن شاءالله مجموعه نیروهای مسلح ما با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز علمی به این مسیر ادامه دهند.

حوادث غزه

آخرین نکته هم حوادثی است که این روزها مجدداً در غزه رخ می‌دهد، حوادث تلخ و بسیار دل‌خراشی است. دشمنی که جایگاهی در آنجا نداشته و همه وجودش غصبی است و با پشتوانه آمریکا و قدرت‌های استکباری در سرزمین مردم فلسطین را غصب کرده در یک‌گوشه‌ای که مردم جنگی ندارند دائم بهانه‌گیری می‌کنند و سال‌ها این مردم در محاصره بودند. در دوره حسنی مبارک و بعدازآن اسرائیل به آن‌ها فشار وارد می‌آوردند، برخی از سران کشورهای عربی هم دنباله‌رو آمریکا حرکت می‌کنند. بجای اینکه قصه فلسطین را حل کنند به سوریه چسبیده‌اند به خاطر اینکه آنجا در برابر اسرائیل هستند این‌ها از زشتی‌هایی است که در جهان شاهدش هستیم و حوادث این روزها را ما محکوم می‌کنیم.

همبستگی نمازگزاران با مردم مظلوم فلسطین

نمازگزاران نماز جمعه در سراسر ایران با زبان قاطع و با راهپیمایی خودشان بعد از نماز اعلام همبستگی با مردم مظلوم فلسطین و غزه می‌کنند و انزجار خودشان را از اسرائیل و آمریکا و پشتیبانی که نهادهای رسمی دنیا می‌کنند. ما اینجا بر اساس وظیفه الهی این حرکات را محکوم می‌کنیم و امیدواریم که غافلان و مغرضان در عالم اسلام هم بیدار شوند بجای اختلافات داخلی، در کنار هم قرار بگیرند و مشکلات اصلی اسلام را حل کنند به همین مناسبت هم در همه کشور بعد از نماز راهپیمایی کوتاهی انجام می‌شود که اینجا هم إن شالله انجام خواهد شد.

جوانان بسیجی نمایشگاهی از غدیر تا کربلا ترتیب داده‌اند که إن‌شاءالله بعد از نماز و راهپیمایی افتتاح می‌شود.

دعا

برای استجابت دعاها و رفع گرفتاری‌ها و برآورده شدن حاجات و نزول باران رحمت الهی و شفای مریضان مخصوصاً مریضان این جمع و مریضان موردنظر و مریض موردنظر همه باهم در روز جمعه اولین روز ماه درحالی‌که آماده برگزاری نماز هستیم پنج مرتبه آیه شریفه «أَمَّنْ یُجیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یَکْشِفُ السُّوء»[12]قرائت می‌کنیم.نَسئَلُک اَلّلهُمَ و نَدعُوک بِاسمِکَ العَظیمِ الاَعظَم الاَعَزِ العَجَّلِ الاَکرَم یا اللهُ اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِیقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِیةِ وَ صِدْقَ النِّیةِ وَ عِرْفَانَ الْحُرْمَةِاَللّهم انصُرِ الاِسلامَ وَ اَهلَه وَ اخذُلِ الکُفرَ وَ أهلَهخدایا دل‌های ما را به انوار معرفت خودت منوّر کن؛ همه ما را از سوگواران واقعی سالار شهدا قرار بده؛ به همه ما و هیئت‌های ما و عزاداران در همه مناطق توفیق عزاداری درست، کامل و پیام‌رسان عاشورا عنایت بفرما؛ نام ما را در طومار عزاداران واقعی سالار شهدا ثبت بفرما؛ گرفتاری گرفتاران را مرتفع فرما؛ مشکلات ملت و امت اسلام را برطرف فرما؛ مریضان موردنظر و مریض موردنظر را شفا عنایت بفرما؛ خدایا از تو می‌خواهیم گناهان ما را ببخش توبه ما را بپذیر؛ ما را به انجام تکالیف و واجبات موفق بدار؛ شر دشمنان را به خودشان بازبگردان؛ باران رحمت و برکاتت را بر ما فرو بفرست؛ ما را از برکات آسمانی و زمینی خودت محروم مفرما؛ خدایا جانبازان و مریضان را شفا عنایت بفرما؛ همه بسیجیان و خدمتگزاران و ایثارگران را موفق و مؤید بدار؛ اموات و درگذشتگان ما را بیامرز؛ خدمتگزاران اسلام و خدمتگزاران به این ملت و کشور و مقام معظم رهبری را مؤید و منصور بدار؛ خدایا سلام و درود این جمع را در اولین روز ماه محرم به محضر سالار شهیدان و اصحاب باوفای او و پیامبر خدا و ائمه هدی و به محضر حضرت ولی‌عصر ارواحنا فداه ابلاغ بفرما؛ ما را از سربازان امام زمان قرار بده و در فرج آن حضرت تعجیل بفرما.

«بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، إِنَّا أَعْطَینَاک الْکوْثَرَ، فَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ، إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ».[13]

 

 


. سوره مبارکه حشر، آیه 18.[1]

. نهج البلاغه، خطبه 204.[2]

. سوره مبارکه بقره، آیه 197.[3]

[4]مناقب آل ا بیطالب، ج 4، ص 89

[5]. سوره آل عمران، آیه 104.

[6]. سوره آل عمران، آیه 110.

[7]. سوره آل عمران، آیه 104.

[8]. سوره توبه، آیه 72.

[9]. سوره آل عمران، آیه 110.

[10]. سوره والعصر، آیات 1 ـ 3.

[11]. سوره آل عمران، آیه 102.

[12]. سوره نمل، آیه 62.

[13]. سوره کوثر


 

خطبه های نماز جمعه میبد

سال 1391

شماره ثبت

تاریخ

عناوین

فایل متنی

 فایل صوتی

2951

1391/01/05

تفسیر-سوره طارق ـ قیامت

2994

1391/01/18

شخصیت شناسی-حضرت فاطمه(س) ـ محمد باقر صدر ـ صنعت ـ اقتصاد

2827

1391/02/01

حضرت فاطمه(س) ـ امر به معروف و نهی از منکر ـ رابطه با آمریکا

2826

1391/02/08

تعلیم و تربیت ـ تفسیر-سوره بروج ـ نهج البلاغه ـ دنیا

2828

1391/02/22

تفسیر-سوره بروج ـ قیامت ـ خانواده ـ زن

2835

1391/03/12

امام جواد(ع) ـ انقلاب اسلامی ـ 15 خرداد ـ انرژی هسته ای ـ محیط زیست ـ اعتکاف

2849

1391/04/09

تفسیر سوره بروج ـ بعثت ـ قیامت ـ امام زمان(ع) ـ جوان

2850

1391/04/16

امام زمان(ع) ـ مهدویت ـ تفسیر ـ مسجد ـ حجاب ـ استکبار جهانی

3000

1391/04/30

ماه رمضان ـ روزه ـ بهزیستی ـ میانمار

2990

1391/06/10

امانتداری ـ اخلاق اجتماعی ـ دولت ـ تعاون

2993

1391/06/24

امانتداری ـ دانشگاه ـ حوزه ـ آموزش و پرورش ـ پیامبر اکرم (ص)

2876

1391/06/31

امانتداری ـ دفاع مقدس

2858

1391/07/14

تعلیم و تربیت ـ شخصیت شناسی-امانت داری ـ آیت الله حائری یزدی ـ پیامبر اکرم(ص)

2882

1391/08/19

تفسیر- اهل بیت ـ مباهله ـ روحانیت

2872

1391/08/26 امام حسین(ع) ـ امر به معروف و نهی از منکر

2873

1391/09/03 عاشورا ـ نماز جمعه ـ بسیج ـ غزه ـ فلسطین

2871

1391/09/17

سبک زندگی اسلامی ـ وحدت حوزه و دانشگاه

2923

1391/10/01

سبک زندگی اسلامی ـ یاد خدا ـ ثبت احوال ـ نهضت سواد آموزی ـ زلزله ـ 9 دی

2924

1391/10/22

سبک زندگی اسلامی ـ نظم ـ عبادت ـ فتنه

3290

1391/12/18 سبک زندگی اسلامی ـ عبادت ـ انرژی هسته ای