خطبه نماز جمعه میبد تاریخ 1389/03/14 (ش.ث:2457)

خطبه اول

اعوذبالله من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم. الحمدالله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله، الصلاة والسلام علی سیدنا و نبینا و حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع ذنوبنا ابی‌القاسم مصطفی محمد (ص) و علی آله الاطیبین الاطهرین لاسیّما بقیة‌الله فی الارضین. اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ[1] عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوا الله و ملازمة امره و مجانبة نهیه. تجهزوا عبادالله فقد نودی فیکم بالرّحیل و تزودوا فان خیر الزاد التقوا

همه‌ی شما خواهران و برادران نمازگزار را به پارسایی، پرهیزکاری، یاد مرگ و یاد خداوند و صبر در سختی‌ها سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند همه‌ی ما را از بندگان عاقل، ذاکر و شاکر خود قرار بدهد.

انواع عبادت

 سوره‌ی مبارکه اعلی با تسبیح و فرمان خداوند به پیامبر خدا (ص) شروع می‌شود؛ و خدا به رسول خود خطاب می‌کند که نام بلند و برجسته‌ی خداوند را منزه بدار.

در قرآن کریم دو نوع تسبیح، سجده، حمد و عبادت بیان شده است.

1. عبادت‌های تشریعی

قسم اول عبادت‌های تشریعی است. تسبیح خداوند همان چیزی است که از انسان و ملائکه صادر می‌شود؛ و در انسان‌ها یک‌مرتبه قلبی دارد ولی در عمل ظاهر می‌شود مانند سجده، رکوع، ذکر و... به این نوع از عبادت‌ها تشریعی گفته می‌شود. عبادت‌هایی که ما به آن‌ها تکلیف شده‌ایم و با عمل، زبان، گفتار و بیان خدا را عبادت می‌کنیم. این عبادت خیلی ارزش دارد و اصل عالم هم همین است. وقتی خدا می‌فرماید:«وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِیعْبُدُون»[2]مقصود قسم اول است. ما جهان را آفریدیم برای اینکه بنده‌ها خدا را عبادت کنند. این عبادت‌هایی است که آدم‌ها آن‌ها را انتخاب می‌کنند؛ و فلسفه‌ی خلقت است.

2. عبادت‌های تکوینی

قسم دوم عبادت‌های تکوینی است. عبادت‌هایی است که انتخاب‌نشده است که کسی از باب فرمان بری از خدا عبادت کند بلکه عبادت‌های همگانی که به همه‌ی موجودات عالم نسبت داده شده است. حتی مشرکان و کسی که می‌گوید من خدا را قبول ندارم؛ و این عبادت موجب سعادت و کمال انسان نمی‌شود. ولی درعین‌حال بدانید همه‌ی عالم خدا را عبادت می‌کنند؛ و همه‌ی ذرات عالم فریاد می‌زنند که الحمدالله، سبحان‌الله، الله‌اکبر.

تسبیح گفتنهمه‌ی موجودات

«کلٌّ قَدْ عَلِمَ صَلَاتَهُ وَتَسْبِیحَهُ»[3] همه‌ی موجودات تسبیح دارند و درک آن را می‌دانند.

«تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالأَرْضُ وَمَن فِیهِنَّ»[4] آسمان و زمین و هر چه در آن است تسبیح خدا می‌کنند.

«وَإِن مِّن شَیءٍ إِلاَّ یسَبِّحُ بِحَمْدَهِ»[5] هیچ‌چیزی در این عالم نیست مگر اینکه تسبیح و حمد خدا کند.

«وَلَکن لاَّ تَفْقَهُونَ تَسْبِیحَهُمْ»[6] همه‌ی این کاروان بزرگ هستی در مسیر بازگشت به خدا و همه حمد و ثناگوی خدا است؛ اما شما این را نمی‌فهمید.

پیامبر خدا (ص) برای آنکه آیات خدا را نشان دهند، دست زدند و سنگ‌ریزه‌ها به دستشان آمد و حضرت اذن دادند و دیدیم که همه‌ی سنگ‌ریزه‌ها می‌گویند اشهد ان لا اله الا الله و اشهد ان محمد رسول‌الله.

این نشان‌دهنده‌ی آن است که تمام ذرات عالم یک نوع شعور و آگاهی مخفی دارند.

خدا در برابر ملائکه به انسان افتخار می‌کند و وقتی‌که می‌خواهد او را خلق کند، در برابر اعتراض ملائکه می‌فرماید:«اِنِّی أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء کلَّهَا»[7] یک چیزی در این موجود است که ارزش آن بالاتر از هر چیزی است.

«وَیسَبِّحُ الرَّعْدُ بِحَمْدِهِ وَالْمَلاَئِکةُ مِنْ خِیفَتِهِ»[8] همان رعدوبرقی که شما می‌بینید تسبیح‌گوی خدا است.

این‌ها تعدادی از آیات است که نوع دوم تسبیح، سجده، نماز و عبادت تکوینی عام را در عالم بیان می‌کند؛ و تحلیل آن را در خطبه آینده عرض خواهم کرد.

بسم‌الله الرحمن الرحیم

 وَالعَصر إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ[9]

خطبه دوم

اعوذبالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَا یبْلُغُ مِدْحَتَهُ الْقَائِلُونَ وَلَا یحْصِی نَعْمَاءَهُ الْعَادُّونَ وَلَا یؤَدِّی حَقَّهُ المجتهدون[10] والصلاة والسلام علی سیدنا و نبینا ابی‌القاسم المصطفی محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی الشباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیمیا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ[11]عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَزوا عِبادَالله فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَحیل وَ تَزَوَدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

 

همه‌ی شما نمازگزاران گرامی را به پارسایی و پرهیزکاری و ذکر و شکر خداوند در همه‌ی حالات توصیه و سفارش می‌کنم.

نصیحت امیرالمؤمنین (ع) در خطبه 175

ای مردمی که دیگران از شما غافل نیستند، شما گمان می‌کنید که مورد غفلت هستید ولی هیچ‌گاه فراموش‌شده و مورد غفلت نیستید.

چرا تصور می‌کنید که کسی شما را مراقبت نمی‌کند «مالی اراکم عن الله ذاهبین و الی غیره راغبین»[12]با این اوضاعی که در این عالم است چرا این‌طور هستید. این شأن شما نیست که از خدا برگردید و به غیر خدا دل ببندید.

امیرالمؤمنین خطاب به غافلان و ناصالحان می‌فرماید: داستان شما داستان چهارپایانی است که آن‌ها را به چراگاهی برده‌اند و آماده‌ی کشتن می‌کنند اما خودشان خبر ندارند.

 اگر غافل باشید داستان شما هم مانند گله‌ی ناآگاه و در خواب غفلت است.

بدانید که علی بن ابی‌طالب (ع) به همه‌ی سرنوشت شما آگاه است و می‌تواند به شما خبر دهد، اما خداوند او را از خبر دادن منع کرده است.

امام شما، پیشگام شما در اطاعت خدا و پرهیز از معصیت خدا است. اطاعت خدا و تقوای الهی را در زندگی پیشه کنید.

امیدواریم همه‌ی ما بتوانیم مخاطبان خوبی برای سخنان دلنشین امیرالمؤمنین (ع) باشیم.

مناسبت‌ها

 میلاد حضرت زهرا (س) را تبریک عرض می‌کنم؛ و ارتحال امام (ره) که امروز است و 15 خرداد که فردا است را گرامی می‌داریم و تسلیت عرض می‌کنم.

شخصیت امام (ره)

ما هنوز شخصیت و عظمت امام (ره) را نمی‌شناسیم. این چه موجود گران‌بها و شگفت‌انگیزی بود که آرمان بیش از چند هزارساله‌ی انبیاء و اولیای الهی را تعقیب کرد؟

امام (ره) یک نقطه‌ی عطفی در کل تاریخ اسلام است. امام (ره) یک تفکری را زنده کرد و بنیانی را پایه ریخت که تمام مسلمانان را به بیداری واداشت.

خداوند یک قابلیتی در این ملت دید که امام بزرگواری را تقدیم ملت کرد.

امام (ره) یک شجاعتی به دنیای اسلام داد که قبل از آن اصلاً مطرح نبود.

امام (ره) 40،50 سال قبل وقتی‌که در فیضیه سخنرانی کردند، فشاری که بر سراسر عالم حاکم بود، تمام آن‌ها را شکست و فرمود: دشمن دنیای اسلام آمریکا و اسرائیل است.

امام (ره) احیاگر اسلام در عصر جدید است. کتاب‌ها و مقالات فراوانی درباره‌ی ایشان در دنیا نوشته شده و همه‌ی آن‌ها تأکید می‌کند که امام (ره) یک اعجوبه‌ای بود که در این عصر پدید آمد و با وجود او سرنوشت عالم تغییر کرد.

نباید از جایگاه بسیار عظیم و معنوی امام (ره) غفلت کنیم.

امام (ره) برای همه‌ی ما و آینده‌ی تاریخ یک الگوی بزرگی است که ما باید در سالگرد ارتحال ایشان قدر این نعمت بزرگ را که امروز امتداد آن در ولایت‌فقیه و راهی است که رهبری معظم تنظیم می‌کنند را بدانیم.

در زمان امام (ره) به‌صورت خارق‌العاده، ولایت و مرجعیت الهی در یک شخص بی‌نظیر متجلی شد و بعدازآن هم این امانت به دست شاگرد بزرگ ایشان رهبر عظیم‌الشأن منتقل شد.

ما باید اندیشه‌ی امام (ره) را بشناسیم و راهی را که نشان داده تشخیص دهیم؛ و راه ایشان احکام اسلام، عبادت خدا، مقاومت در برابر ظالمان، مقابله در برابر آمریکا و اسرائیل و راه ولایت‌فقیه و مرجعیت است؛ و نشانه‌ی این راه رهبری و ولایت‌فقیه است.

ملت ما این را به‌درستی تشخیص داده و امروز هم امت ما در مرقد امام (ره) اجتماع کردند و در همه‌ی نمازهای جمعه‌ی امروز هم میثاق مجددی با امام (ره) و هم تجدید بیعت با مقام معظم رهبری دارند.

یاد و خاطره‌ی امام (ره) و شهدای 15 خرداد که پیشگامان این راه بودند را گرامی می‌داریم؛ و نثار ارواح آن‌ها صلوات می‌فرستیم.

صنایع‌دستی

احیای صنایع‌دستی در مناطق مختلف کشور امر بسیار مهمی است. صنایع‌دستی هم تولید اشتغال می‌کند و هم مظهر ذوق، هنر و سلیقه‌ی جامعه است.

صنایع‌دستی نباید از بین برود و باید موردحمایت قرار بگیرد. در همه‌ی کشور و در استان‌ها و شهرهای مختلف صنایع‌دستی وجود دارد که ارزش فرهنگی و اقتصادی برای آن جامعه دارد.

به مسئولین استان و مقامات کشوری عرض می‌کنم که دو صنعت دستی در این شهرستان وجود دارد که گرچه حمایت‌هایی از آن انجام شده است ولی کافی نیست.

صنعت بسیار معنوی و فرهنگی زیلو که سابقه‌ی چندین قرنه در این شهرستان دارد و همین‌طور صنعت سفال و سرامیک که می‌تواند احیا شود؛ که هم فرهنگ گذشته‌ی کشور و این منطقه را حفظ و هم ایجاد اشتغال کند. هردوی این صنایع‌دستی با انواع مشکلات مواجه هستند.

زیلو به دلیل اینکه موردحمایت درست قرار نگرفته در آستانه‌ی ورشکستگی و محو کامل است درحالی‌که فواید زیاد و سابقه‌ی تاریخی مهمی دارد؛ و من باید گله کنم که مسئولان عنایت لازم را نسبت به زیلو و سفال نداشتند.

امیدواریم به مناسبت ایام صنایع‌دستی مسئولان استان و کشور به این دو صنعت بسیار ارزنده‌ی شهرستان توجه کنند.

حمله‌ی اسرائیل به کاروان آزادی

 قصه‌ی اسرائیل برای ملت ما و آزادگان قصه‌ی روشنی است. معلوم است که اسرائیل یک رژیم پوشالی و بی‌اساس در جهان امروز است؛ اما گستاخی یک رژیم تا اینجا که ماه‌ها یک‌میلیون نفر جمعیت را در غزه تحت محاصره قرار دهد، ازنظر بهداشت، غذا و همه‌ی امکانات اولیه یک مردمی را دست جمعی در زندان کرده است؛ که این امر با هیچ منطقی قابل‌قبول نیست.

یک جمعیت انسان‌دوست از کشورهای گوناگون حامل مواد غذایی و دارویی قصد کمک به جمعیت مصیبت‌زده‌ی غزه داشتند و اسرائیل برخلاف همه‌ی قوانین بین‌الملل وارد کشتی شده و عده‌ای را کشته و عده‌ی زیادی را زخمی کرده است؛ و معلوم است که اسرائیل از بیخ و بن یک کشور ظالم و ستم‌کار است و هیچ‌یک از قوانین و مقررات بین‌الملل را هم قبول ندارد.

 امروز روز امتحان شورای امنیت، سازمان ملل، آمریکا، اروپا و قدرت‌هایی است که آن‌همه دروغ می‌گویند و حرف از حقوق بشر می‌زنند؛ اما مطمئن باشید در این آزمون بزرگی که امروز برپاشده است، آمریکا، اسرائیل و حامیان اسرائیل رفو زه خواهند شد.

ان‌شاءالله دشمنان بشریت و اسلام در این آتش بیداری امت خواهند سوخت.

دعا

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الأجلّ الاکرم یا الله ... یاارحم الرحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق  النیّة و عرفان الحرمة اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.

خدایا دل‌های ما را به نور ایمان روشن بفرما! گناهان ما راببخش! توبه‌ی ما را بپذیر...

 

 

 


[1]سوره توبه آیه 119

[2]بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج 64، ص 119

[3]سوره نور آیه 41

[4]سوره اسراء آیه 44

[5]سوره اسراء آیه 44

[6]سوره اسراء آیه 44

[7]و 31سوره بقره آیه 30

[8]سوره رعد آیه 13

[9]سوره والعصر

[10]خطبه اول نهج‌البلاغه

[11]حشر، 18

[12]خطبه 175 نهج‌البلاغه