نماز جمعه شهرستان

 

خطبه های نماز جمعه میبد

سال 1389

شماره ثبت

تاریخ

عناوین

فایل متنی

 فایل صوتی

2363

1389/01/06

بلاد اسلامی ـ شخصیت شناسی-ایران ـ قم ـ حضرت معصومه ـ نهج البلاغه ـ مرگ

2321

1389/01/20

تفسیر ـ شخصیت شناسی-سوره غاشیه ـ قیامت ـ انسان ـ اراده ـ نهج البلاغه ـ مرگ ـ شهید آوینی ـ هنر

2364

1389/02/03

تفسیر-توحید ـ انرژی هسته ای ـ آمریکا

2365

1389/02/10 شخصیت شناسی-حضرت فاطمه(س) ـ فدک ـ کارگران ـ شهید مطهری

2366

1389/02/17

تفسیر سوره اعلی ـ توحید ـ تسبیح ـ آمریکا ـ هلال احمر

2456

1389/02/31

تفسیر سوره اعلی ـ تسبیح ـ صرفه جویی ـ حجاب و عفاف ـ دفاع مقدس ـ خرمشهر

2457

1389/03/14

عبادات ـ شخصیت شناسی-نهج البلاغه ـ امام خمینی(ره) ـ اسرائیل

2458

1389/03/28

ماه رجب ـ شرح دعا ـ قرآن ـ اعتکاف ـ کشاورزی ـ اقتصاد ـ انرژی هسته ای ـ ایران

2398

1389/04/04

شخصیت شناسی-شرح دعا ـ صبر ـ آیت الله سعیدی

2399

1389/04/18

پیامبر اکرم (ص) ـ بعثت ـ حجاب و عفاف ـ ماه شعبان

2414

1389/04/25

شرح د عا ـ ماه شعبان ـ بسیج ـ ماه رمضان ـ جانباز ـ بهزیستی ـ معلولان

2397

1389/05/01

تفسیر-صبر ـ جهاد ـ انتظار ـ جوان

2412

1389/05/08

تفسیر سوره اعلی ـ توحید ـ تسبیح ـ امام زمان (ع) ـ آسیب شناسی شادی ـ اهل بیت ـ مشروطیت ـ شیخ فضل الله

2410

1389/05/15

صحیفه سجادیه ـ شرح دعا ـ ماه رمضان

2411

1389/05/22

خانواده ـ ازدواج ـ حقوق ـ زن ـ ماه رمضان ـ حزب الله لبنان ـ محرومان

2413

1389/05/29

شخصیت شناسی-خانواده ـ حقوق ـ والدین ـ حضرت خدیجه

2415

1389/06/05

خانواده ـ حقوق ـ والدین ـ فرزند ـ شهید رجایی ـ باهنر ـ دولت ـ شب قدر ـ روز قدس

2416

1389/06/12

بلاد-نهج البلاغه ـ قرآن ـ ماه رمضان ـ امریکا

2459

1389/07/02

تفسیر ـ شخصیت شناسی-سوره اعلی ـ تسبیح ـ دفاع مقدس ـ آیت الله اعرافی

2460

1389/07/09

تفسیر-سوره اعلی ـ توحید ـ اهل بیت ـ خانواده

2918

1389/12/13

تفسیر-سوره اعلی ـ انسان شناسی ـ قیامت ـ بیداری اسلامی

2920

1389/12/20

تفسیر سوره اعلی ـ نماز ـ سند جامع علمی کشور ـ بیداری اسلامی ـ امر به معروف و نهی از منکر ـ حوزه


خطبه اول

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیة‌اللّه فی الارضین.اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم اللّه الرحمن الرحیم .«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا»[2] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رحمکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

 

نماز و اهمیت آن

در خطبهٔ قبل پیرامون آیات آخر سوره اعلی صحبت کردیم:

«قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکی وَ ذَکرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّی»[3]

این آیات به مقام تخلیه و تحلیه اشاره‌کرده است. کسانی رستگارند که دو کار انجام دهند: اولاً درون خود را از شیطان و هوای نفس پاک کنند تا زمینه فیض الهی و رشد و سعادت فراهم شود. دوماً وقتی‌که درون پاک شد ذکر و یاد خدا و نماز که برآمد این ذکر و آیات است را در خود رشد دهد.

ذکر و نماز واقعی آن است که درجایی نفوذ کند که از آسیب و آلودگی پاک باشد. نمازی دارای ارزش است که بر اساس ذکر باشد. نماز در صدر عبادات و آیین بندگی خدا است. نماز معراج و ستون دین است. آیات و روایات نماز بسیار خیره‌کننده و قابل‌تأمل است. برای انسان قابل‌تصور نیست که نماز و راز و نیاز باخدا این‌قدر دارای فضیلت و اهمیت باشد و دامنه تأثیر آن بسیار زیاد باشد. ارزش نماز زمانی است که دل متوجه خدا شود. اگر نماز را یک درخت تصور کنید رکوع، سجود، قنوت، قیام، ذکر همه این‌ها شاخ و برگ درخت است. ریشه این درخت ذکر خداست اگر درخت دارای ریشه باشد شاخ و برگ‌ها ثمر می‌دهد، سرزنده و زیبا خواهد بود. نماز دارای اهمیت و ارزش است و در خانواده و جامعه تأثیر می‌گذارد که دارای ریشه باشد و ریشه همان یاد قلبی خداست. اگر در خانه‌ای یاد خدا با حضور قلب و از روی بندگی و عبودیت باشد آن خانه از آسیب‌های روحی و هوای نفس دور می‌ماند.

هشدار خداوند به انسانها

«بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیاةَ الدُّنْیا»[4]

این آیه زنگ خطر بزرگی را به صدا درمی‌آورد علی‌رغم اینکه انسان باید پاک شود و به دنبال رشد، سعادت و کمال خویشتن باشد. در این آیه خداوند به انسان هشدار می‌دهد: «اگر می‌خواهی به آسمان پر بکشی و به قله‌های سعادت دست‌یابی باید مبارزه کنی، مبارزه با شیطان و وسوسه‌های هواهای نفسانی و غریزه شهوت است.» وقتی فطرت و خدا در وجود انسان راه می‌یابد که مبارزه کند. این مبارزه نیازمند آگاهی، دقت، بصیرت و یاد خداست. اگر به دنبال مبارزه نباشیم طبع ما گرفتار گناه و ضایع کردن حق دیگران می‌شود. طبع انسان‌ها مقدم داشتن دنیا بر آخرت است. به همان اندازه مبارزه کنیم، به همان اندازه هم رستگار می‌شویم. پیامبران و اولیای دین هم دارای یک بیمی هستند، زیرا نفس سرکش انسان دنیا را بر آخرت ترجیح می‌دهد.

سوره اعلی با حمد وستایش خداوند آغاز شد و با نکات تکان‌دهنده‌ای به پایان رسید. رسالت و نبوت پیامبر(ص)راه سعادت، عظمت و شکوه انسان در این آیات آمد. درنهایت به این نتیجه رسیدیم که رستگاری در تخلیه و تحلیه، رستگاری در پاک‌سازی و خودسازی، نماز بر پایه ذکر، مایه سعادت شماست. بدانید اگر مبارزه با نفس نکنیم جاذبه‌های دنیا شمارا در خود غرق می‌کند و شمارا به درهٔ هلاکت می‌افکند. ادیان و کتب الهی هرچند با یکدیگر متفاوت‌اند ولی دارای یک خط مشترک هستند آن خط مشترک روح بندگی و عبودیت است.

آیندهنگری حضرت محمد(ص)

سخنی که امروز حضرت محمد(ص)به ما رسانده است علاوه بر اینکه از سعادت و کمال فردی و اجتماعی انسان را در برمی‌گیرد ما را از هوای نفس و پرهیز از گناهان رهنمون می‌سازد. ابوذر از حضرت محمد(ص)نقل می‌کند: انبیاء الهی 124 هزار نفر بودند اما در میان آن‌ها مرسلین کسانی که وظیفه قیام داشتند و صاحبان مقام اجتماعی و رسالت در میان بشر 313 نفر بودند. 4 تن از این پیامبران از قوم عرب «حضرت هود (ع)، حضرت صالح (ع)، حضرت شعیب (ع)و حضرت محمد(ص)» بودند. 5 تن از اینان اولوالعزم و اوصیای الهی بودند. کتب آسمانی 104 تا است. 10 کتاب صحیفه از حضرت آدم (ع)،50 کتاب از حضرت شعیب (ع)، 30 کتاب از حضرت ادریس(ع)و از حضرت ابراهیم 10 کتاب و بقیه تورات، انجیل، زبور و در آخر قرآن کریم است.

 «بِسْمِ اللّه الرحمن الرحیم، وَالْعَصْرِ، ان الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ»[5]

خطبه دوم

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابی‌القاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج) ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین .اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم اللّه الرحمن الرحیم.«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[6] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رحمکم اللّه فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

 

سخن حضرت علی (ع) در مورد تقوا و پارسایی

حضرت علی(ع)در خطبه 64 نهج‌البلاغه در توصیه‌های شتاب گرفتن به‌سوی اعمال نیک می‌فرمایند: «آماده مرگ باشید که بر شما سایه افکنده است. خداوند شمارا به‌عبث خلق نکرده است و به حال خود رها نکرده است. میان شما و بهشت و یا آتش دوزخ جز مرگ فاصله نیست، پایان زندگی شما با نفس‌های شما و با گذر زمان نزدیک می‌شود. از دنیا برای آخرت بهره بگیرید، چیزی را بهره بگیرید که شمارا در قیامت و آینده حفظ کند. از اعمال خودتان و رفتار نیک خودتان سپری بسازید تا در قیامت شمارا از آتش حفظ کند. تقوا سپر انسان است در دنیا، از آلودگی‌ها و حقیقت تقوا در روز قیامت سپری می‌شود تا از آتش و عذاب الهی شمارا حفظ می‌کند. سعادتمند شد بنده‌ای که تقوا را پیشه کرد، خیر و سعادت خود را دنبال کرد. پیشاپیش از گناهان توبه می‌کند و بر شهوت‌های خود غالب می‌شود، سعادتمند در توبه و غلبه بر شهوات است.»

اهمیت سند جامع علمی کشور

سند جامع علمی کشور رونمایی شد. در دو دهه اخیر کشور ما تلاش کرد زیر ساخته‌ای رشد و پیشرفت را در بخش‌های مختلف تأمین کند و باراهنمایی‌های مقام معظم رهبری این رشد و توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بر اساس یک اسناد و کار علمی و کارشناسی انجام بگیرد. تحولات کشور ما بر اساس این اسناد ثمربخش بوده است.

یکی از کارهایی که با اشراف مقام معظم رهبری دنبال شد داشتن سندهای اسلامی در کشور است، ایشان بعد از جنگ، پیشگام طراحی زیرساخت‌های علمی و توسعه پیشرفت کشور بودند. چهار سند پنج‌ساله تدوین شد. اسناد بخشی در تعدادی از وزاتخانه‌ها تهیه‌شده است. یکی از سندهای زیرساختی مهم کشور سند جامع علمی و فن‌آوری کشور است که از سال 1385 مقام معظم رهبری دستور به جمع‌آوری این سند کردند.

کسانی که با مدیریت استراتژیک آشنایی دارند می‌دانند که تهیه چشم‌انداز و دور نمایی یک حرکت برای یک کشور بسیار مهم است. این سند مشتمل بر 5 فصل است:

1) ارزش‌های بنیادی

2) چشم‌انداز توسعه و فنی کشور تا سال 1404

3) اهداف و اولویت‌های

4) راهبردهای کلان و اساسی

5) چارچوب و راهکارها برای توسعه علمی و فن‌آوری کشور.

این سند راه و مسیری را برای دانشگاه‌ها، مدارس، مراکز فنی و آموزشی به‌منظور دست‌یابی به دانش و علم نشان می‌دهد. در این سال‌ها نخبگان علمی کشور با پیشرفت‌های خیره‌کننده‌ای توانستند گوی میدان‌های علمی را به دست آورند و در بسیاری از علوم ازجمله نانو، سلول‌های بنیادی پیشتاز کشورهای قدرتمند باشد.

سند جامع علمی و توسعه فن‌آوری دو هدف اصلی را مشخص می‌کند:

1-در سطح منطقه و جهان اسلام رتبهٔ اول علمی و فن‌آوری را داشته باشیم.

2- در سطح جهان در معادلات علمی در تراز بالایی قرار داشته باشیم.

امیدواریم همه مسئولان و مردم برای رسیدن به این اهداف تمام تلاش و همت خود را بکار گیرند.

بیداری اسلامی

به دلیل حرکت بزرگ و قیام‌های مردمی که در منطقه و جهان اسلام به وجود آمده است. باید بیداری اسلامی را جدی بگیریم و سرآمد این بیداری‌ها کشور انقلابی ماست و در حد توان خود باید به کشورها و مردمی که سال‌ها زیر ظلم و ستم بودند کمک شود. امروزه دولت آمریکا با طرح و برنامه‌های جدیدی سعی در مصادره کردن کشورهای مسلمان دارد. این برنامه‌ها را بارها و بارها در طول سالیان دراز سعی در پیاده کردن بر روی کشور ما داشت اما ملت ایران با زیرکی هر چه تمام و با توکل به خداوند جلوی آن‌ها را می‌گرفت. آمریکا مسبب اصلی تمام ظلم‌ها و ستم‌ها در جهان است و قدرتمندان جهان باید در دادگاه عدالت جوابگوی این ظلم‌ها و ستم‌ها باشند.

قطعاً روزی خواهد رسید که عدالت و عدل الهی تمام جهان را در برمی‌گیرد و تمام استکباران و قدرتمندان ناحق از بین خواهند رفت. امروز کار همه ملت و مسئولان کشور باید حفظ از صیانت و ارزش‌های اسلامی و توحیدی باشد.

توجه به امربه‌معروف و نهی از منکر

شروع سال جدید باید باروح و نشاط بیشتر برای کار و پیشرفت باشد و باید عدالت و توجه به محرومان بخصوص در آغاز سال موردتوجه قرار دهیم. باید برای حفظ ارزش‌های اسلامی در جامعه اهتمام بورزیم این زیبنده یک ملت انقلابی و مردم مسلمان نیست که در جامعه ارزش‌های اسلامی زیر پا گذاشته شود. اگر نمازگزاران یک سپاه قوی و قاطع در امربه‌معروف و نهی از منکر باشد امکان ندارد در جامعه شاهد ناهنجاری‌های اخلاقی و فساد باشیم. پس با هوشمندی و رعایت شرع امربه‌معروف و نهی از منکر کنیم و درجایی که لازم است مقامات مسئول جدیت نشان دهند. قطعاً همه مردم با مقامات و مسئولان همکاری می‌کنند.

ثبت‌نام حوزه علمیه

باید جوانان بااستعداد و با ظرفیت را برای بهره‌گیری از علوم دینی تشویق کرد و این را بدانید که بنیان‌گذار حوزه قم که مشعل فروزان اسلام در همه عالم است از میان شما و از این شهر بر خواسته است سپس این‌یک افتخار بزرگ برای مردم این شهر است. سلسله عالمان دینی و مراجع تقلید که از این شهر برخاسته‌اند نشان‌دهنده باایمانی و اخلاص این شهر درراه توحید و خداپرستی است و افتخار ماست.

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الأعزّ الأجلّ الاکرم یا الله ... یا ارحم الراحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.

 

 


[1]. سوره اعراف آیه43.

. احزاب آیه 70[2]

. سوره الأعلی، آیات 14 و 15[3]

. سوره الأعلی آیه16[4]

. سوره عصر[5]

 سوره آل عمران، آیه 102.[6]


خطبه اول

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم‌اللّه الرحمن الرحیم. الحمداللّه الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا عن هدانا ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَاو حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع الذنوبنا أَبِی الْقَاسِمِ المصطفی مُحَمَّدٍ (ص) وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسَیُّما ما بقیة اللّه فی الارضین.

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم‌اللّه الرحمن الرحیم.

«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[1]عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَزوا عِبادَالله فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَحیل وَ تَزَوَدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

دیدگاه قرآن در مورد تزکیه

آخرین آیات سوره اعلی بدین ترتیب است که:

«قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکی وَذَکرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّی»[2]

بعد از اشاره به تسبیح خداوند و مراتبی که پیامبر اسلام (ص) از آن عبور کردند و مأمور شدند تا نعمت‌های خداوند را به یاد مردم بیاورند، در برابر دعوت رسول خدا (ص) کسانی موضع مثبت گرفتند و سخنان ایشان را شنیدند و به آن عمل کردند پس رستگاران این عالم شدند.

رستگاران چه کسانی هستند؟

1) کسانی که خود را پاک کردند،«قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکی»شرط اول رستگاری این است که شخص اهل تزکیه باشد. تزکیه دارای دو معنی است: به معنای پاک کردن است، کشاورزی را در نظر بگیرید که با برداشتن علف‌های اضافی باغ خود را پاک می‌کند پس وجود ما مثل یک باغ است، باید آلودگی‌ها و ناپاکی‌ها را از آن دور کنیم. گاهی تزکیه به معنای رشد دادن است. با کنار زدن آسیب‌ها و آفت‌ها و موانع رشد زمینه رسیدن به سعادت و کمال را برای خود فراهم آوریم. ما باید اهل مبارزه با آفت‌های جانمان باشیم اگر کسی اهل مبارزه نباشد به رشد و کمال نمی‌رسد.

جان ما مثل درخت است اگر این درخت بخواهد به درستی رشد کند باید به آن آب و کود بدهیم پس جان ما برای رشد احتیاج به تزکیه و دور کردن آلودگی‌ها و ناپاکی‌ها دارد.

 2) کسانی که به یاد خدا هستند در کنار تزکیه و زدودن جان از آلودگی‌ها انسان باید در هر شرایط و حالی به یاد خدا باشد.«وَذَکرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّی»[3]

بنا به گفته عالمان دین، انسان برای رسیدن به کمال و سعادت نیاز به تخلیه و تحلیه دارد. تخلیه یعنی کنار زدن آفت‌ها و موانع زائد برای رشد و تحلیه، رساندن مواد لازم برای رشد شامل اخلاق خوب، عبادت و معنویت است. اگر باغبان برای رشد درختان فقط به فکر از بین بردن علف‌های اضافه و شاخ و برگ‌های بیهوده باشد و به فکر آب دادن به‌موقع نباشد و یا برعکس به درختان آب بدهد ولی علف‌های اضافه را از بین نبرد این باغ به ثمر نمی‌رسد، این باغ وقتی به نتیجه می‌رسد که باغبان هم به فکر تخلیه و هم به فکر تحلیه باشد. وجود ما، جان ما دقیقاً مثل همین باغ است. باید با آلودگی‌های جان و اخلاق ناپسند مبارزه کرد و روحمان را با عبادت و معنویت تحلیه کنیم.

در روایات شیعه و سنی آیات «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکی» «وَذَکرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّی»[4]به اعمال انسان در روز عید فطر و اعیاد تطبیق داده شده است. در روز عید فطر هم باید زکات داد و هم باید نماز خواند. به همین دلیل است که در نماز عید فطر توصیه شده که سوره الاعلی خوانده شود زیرا در این سوره آیات 14 و 15 به اعمال عید ربط دارد و به نماز و زکات عید فطر اشاره می‌کند. کسی که به وظایف مالی خود شامل: دادن زکات و خمس اهمیت دهد و آن را بپردازد جز رستگاران هستند.

 «بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیاةَ الدُّنْیا، وَالْآخِرَةُ خَیرٌ وَأَبْقَی»[5]

خداوند در این آیات به نکته تکان‌دهنده اشاره می‌کند. انسان‌هایی که با نفس خود و آسیب‌های روحی و شهوت‌هایش مبارزه می‌کنند رستگارانند ولی خداوند می‌فرماید: «طبع شما انسان‌ها آن‌گونه است که دنیا را بر آخرت ترجیح می‌دهی و این مصیبت بزرگ شماست.»

بعضی از انسان‌ها دنیایی هستند و آخرت خود را فروخته‌اند و مقدم می‌دارید آنچه که در دنیا است و بر معنویت و روح متعالی ترجیح می‌دهی. در اکثر جاها ما انسان‌ها دنیا را بر آخرت مقدم می‌داریم. ازآنجاکه انسان دارای فطرت معنوی و روح خداپرستی است اما در خیلی جاها دچار آسیب‌ها و هوای نفسانی می‌شویم، قدرت و جاذبه نفسانی آن‌چنان قدرتمند است که ما را در دام خود فرومی‌برد پس باید با دقت و هوشمندی خود را از جاذبه نفسانی و شیطانی نجات دهیم و به‌سوی خدایی شدن حرکت کنیم. وقتی بین دنیا و آخرت تقابل به وجود آید ما را بیشتر دنیایی و از آخرت دور می‌کند. آنچه ماندگار و ابدی است آخرت است و ما آن را با دنیای زودگذر معامله کردیم پس دنیا را مقدم ندانید. علی‌رغم اینکه رستگاری و سعادت برای کسانی است که با خود مبارزه می‌کند و اهل ذکر و نماز باشند اما بسیاری از انسان‌ها این‌گونه نیستند زیرا قدرت لازم برای مبارزه با خود را پیدا نکردند.

 «بِسْمِ ادلّه الرحمن الرحیم، وَالْعَصْرِ، سنّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ»[6]

 خطبه دوم

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم‌اللّه الرحمن الرحیم. الحمداللّه ربّ العالمین، ثم الصلاة و السلام علی سیدنا و نبینا العبد المؤید الرسول المصدق و المصطفی الأمجد أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ (ص)، وعلی علی امیرالمؤمنین بعد الصدیقة الطاهره فاطمة الزهرا و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة اللهم صل و سلم و زد و بارک علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر، صلواتک علیهم أجمعین. ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و أمناء الرحمن و سلالة النبین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین.

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم اللّه الرحمن الرحیم.

«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا»[7] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله

 

سخنان حضرت علی (ع) در مورد دنیا

امیرالمؤمنین (ص) در یکی از خطبه‌های نهج‌البلاغه[8] دعوت به تقوا و پارسایی می‌کند و از انسان‌ها چنین سؤال می‌کندأَ فَرَءَيْتُم مَّا تحْرُثُونَ»[9]مردم آیا شما دنیا را با این خصوصیات مقدم بر آخرت می‌دانید؟ آیا دل‌بسته و اطمینان کرده به این دنیا هستید؟ آیا حریص بر این دنیا هستید؟ دنیا جای اطمینان و اعتماد نیست. این دنیا بدترین جا برای کسانی است که دنیا را متهم نکند، دنیا را دوست خود بگیرد و بر آن اعتماد کند. اگر نگاه به دنیا نگاه اتهامی باشد یک نگاه درستی است، اگر با این دنیا به‌عنوان دوست برخوردار شود روزی این دوست او را به زمین خواهد برد. اگر انسان از دنیا بترسد و آن را متهم کند می‌تواند مواضع خود را حفظ کند.

بدانید شما دنیا را کنار می‌گذارید و ازاینجا سفر می‌کنید و پند بگیرید از کسانی که به‌سوی قبرشان برده شدند.الآن بر مرکبی سوار نمی‌شوند، کسی را مهمان نمی‌کنند. در عالم برزخ دستشان از همه چیز کوتاه شده است. امام علی (ع) با بیانات زیبا مرگ و آن دنیا را برای ما تجسم می‌کند تا ما درس بگیریم و یادمان باشد که دنیا فانی و ناپایدار است.

هفته احسان و نیکوکاری

در پایان سال از 14 اسفند به مناسبت تأسیس کمیته امداد امام خمینی(ره)،هفته احسان و نیکوکاری است. احسان و نیکوکاری، توجه به ایتام مربوط به یک زمان و ایام مشخص نیست اما در ایام پایان سال نیازمندان به توجه بیشتری نیاز دارند. به قشرهایی که در معرض آسیب هستند باید توجه شود و سالانه کمک‌های مالی از طریق ارگان‌ها و سازمان‌های مربوطه در اختیار این افراد قرار می‌گیرد. باید به امر عدالت و بهره‌مندی همه افراد جامعه از امکانات اقتصادی، صنعتی و اجتماعی تأکید شود. عدالت باید در جامعه برقرار باشد. خوشبختانه در امر مسکن اقدامات لازم و بهینه‌ای صورت گرفته است، افرادی که در جامعه از اوضاع مالی خوب برخوردار هستند باید روح انفاق و تعاون را در خود تقویت کنند و از فقیران و مستمندان جامعه دستگیری کنند. جامعه ما باید یک جامعه کمک کننده و اهل خیر باشد.

منابع طبیعی و درختکاری

دنیای امروز به سمت صنعتی شدن و آلودگی هوا پیش می‌رود. جامعه نیازمند سلامت روحی و روانی است، یکی از ارکان مهم جامعه فضای سبز باغ‌ها، کشاورزی درست و درختکاری در اماکن عمومی است. متأسفانه قوانین درست و مشخصی در مورد حفظ منابع طبیعی نداریم. باید دولت و مسئولان در این زمینه قوانین عمومی را اتخاذ کنند و مردم موظف به اجرایی کردن این قانون‌ها برای حفظ منابع طبیعی هستند. فرهنگ حفظ و توسعهٔ منابع طبیعی باید در کشور نهادینه شود.

بیداری اسلامی و نهضت‌های اسلامی

پیرامون این موضوع در خطبه‌های قبل مطالب مهمی را بیان کردم و باز بر اهمیت این موضوع تأکید می‌کنم.

آنچه امروزه در دنیا در حال اتفاق و شکل‌گیری است برای بسیاری از افراد قابل تصور نبوده است حتی برای ملت ایران که خود پیشگام انقلاب اسلامی بوده، تصور این اتفاقات دور از ذهن بوده است. بیداری اسلامی یک پدیده نورانی است اما این پدیده در معرض آسیب‌هایی همچون نفوذ آمریکا قرار دارد، آمریکا خود پرورش‌دهنده افراد ستمگری همچون مبارک، قذافی، بن علی بوده است اما با نقاب منافقانه در بیداری اسلامی مسلمانان نفوذ می‌کند و سعی دارد افسار را در دست بگیرند. پس همه مسلمانان باید هوشیار باشند تا از تفرقه مذهبی و دینی دور بمانند و با چنگ زدن به ریسمان الهی متفرق نشوند.

ملت ایران نباید اجازه دهد ارزش‌های اسلامی و دینی در برابر نفوذ زیرکانهٔ دشمن تسلیم شود. ملت ما، اسلام، امام (ره)و راه رهبری (دامه ظله) را می‌خواهند.

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ، اللَّهُ الصَّمَدُ، لَمْ یلِدْ وَلَمْ یولَدْ، وَلَمْ یکنْ لَهُ کفُوًا أَحَدٌ، صَدَقَ اللّه العَلی العَظیم.»[10]

 


 سوره آل عمران، آیه 102.[1]

.سوره الأعلی، آیات 14 و 15[2]

.سوره الأعلی، آیه 15[3]

.سوره الأعلی، آیات 14 و 15[4]

.سوره الأعلی، آیات 16 و 17[5]

. سوره العصر[6]

. احزاب، 70[7]

  نهج البلاغه. خطبه111.[8]

سوره الواقعه. آیه 63.[9]

. سوره الاخلاص[10]


خطبه اول

اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیة‌اللّه فی الارضین.  اعوذ بالله سمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم. یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[2] عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رحمکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

همه‌ی شما برادران و خواهران بزرگوار را به تقوا، پارسایی، پرهیزکاری، عمل به فرمان‌های خداوند، اصلاح نفس و تهذیب اخلاق سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند به همه‌ی ما توفیق خودسازی و تعالی و تکامل اخلاقی و معنوی در همه‌ی شئون زندگی عنایت بفرماید.

تفسیر سوره اعلی

در سوره اعلی خداوند به پیامبر (ص) امر کرد «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّک الْأَعْلَی»[3] نام پروردگار برترت را از همه‌ی آلودگی‌ها منزه کن.

و در توصیف خداوند می‌فرمایند: خداوندی که «خَلَقَ فَسَوَّی»[4] جهان را هماهنگ آفرید.

«وَالَّذِی قَدَّرَ فَهَدَی»[5] خداوندی که عالم را به‌اندازه آفرید و همه‌ی موجودات را در مسیر تکامل خودشان هدایت کرد.

چرا ما باید خداوند را بپرستیم و در برابر او تسلیم و تسبیح‌گوی خداوند باشیم؟ به خاطر اینکه «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّک»[6] خداوند پرورنده‌ی شما است؛ و او بالاتر از هر وصف و صفتی است.

صفات خداوند

1. ربوبیت خداوند، یعنی خداوند به همه‌ی عالم سرپرستی دارد و از ابتدا بشر را هدایت کرده است.

2. اعلی بودن خداوند، یعنی خداوند بالاتر از آن است که با موجودات ناچیز مقایسه شود.

3.«الَّذِی خَلَقَ»[7] خداوندی که خالق است. خدا جهان را آفرید و پس از آفرینش هم او را سرپرستی می‌کند.

4. خداوند مقدر است؛ یعنی خداوند اشیاء را به‌اندازه می‌آفریند.

5. خداوند پایان کار هر موجودی را در خودش تعبیه کرده است. مثلاً اگر غریزه‌ی علاقه‌ی فرزند از مادر گرفته شود، کسی حاضر نمی‌شود خود را معطل یک موجود کند تا او رشد کند و خودش را به رنج بیندازد.

تفاوت خالقیت انسان با خالقیت خداوند متعال

1. کار انسان از عدم نیست و او در این عالم دست‌کاری می‌کند و از ماده‌ی موجود ماده‌ی دیگر را به وجود می‌آورد؛ اما درباره‌ی خداوند دقیقاً نقطه‌ی مقابل است. خلقت این عالم توسط خداوند از عدم بوده و از ماده‌ی قبلی نیست.

خلقت اصل هستی از عدم و نیستی است که خداوند این عالم و جهان را برپا کرده است.

2. کار بشر با ابزار، دست و اعضا و جوارح است؛ اما خلقت و کار خداوند نیاز به ابزار ندارد، بلکه با اراده‌ی خداوند است.«کن فیکون»[8]اراده‌ی خداوند همان و پیدایش عالم و هستی همان.

3. همه‌ی کاری هم که بشر انجام می‌دهد، با اراده‌ی خداوند است.

خلقت خداوند بی‌نقشه و ناموزون نیست، بلکه خلقت هماهنگ، موزون و زیبا است.

خداوند قدم‌به‌قدم سرپرستی می‌کند و این کاروان را به جلو می‌برد.

پس آیا می‌شود در برابر خالق این نظم و عالم وجهان بی‌تفاوت بود؟ آیا نماز و روزه و اعمال و عبادات ما به‌اندازه این عظمت و شکوه و جمال بی‌پایان خداوند هست؟

این آیات زیبای قرآن است که هرلحظه‌ای ما را به عبادت و اطاعت خدا فرامی‌خواند.

خدایا تو را به قرآن عزیز سوگند می‌دهیم ما را از آگاهان به قرآن قرار بده! ما را با این مفاهیم و مضامین زیبا و دلربای قرآن آشنا بفرما و به ما توفیق عمل به فرمان‌های قرآن کرامت بفرما.

بسم‌الله الرحمن الرحیم

إِنَّا أَعْطَینَاک الْکوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ[9]

صدق الله العلی العظیم

خطبه دوم

اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابی‌القاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج) ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین . اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ[10]. عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی الله وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رحمکم اللّه فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزاد التقوی.

همه‌ی شما برادران و خواهران بزرگوار را در این پایگاه عبادت و معنویت به پارسایی و پرهیزکاری، عمل به اوامر الهی و پاک‌سازی درون از همه‌ی هواهای نفسانی سفارش و دعوت می‌کنم.

امیدواریم خداوند به همه‌ی ما توفیق پارسایی و پرهیزکاری در همه‌ی شئون زندگی عنایت بفرماید.

شهادت امام جعفر صادق (ع)

شهادت ششمین وصی خدا و خلیفه‌ی رسول خدا (ص) را تسلیت عرض می‌کنم.

ائمه‌ی دوازده‌گانه و حضرت فاطمه زهرا (س) و در رأس آن‌ها پیامبر خدا (ص) خورشیدهای راهنمای زندگی بشر و تداوم بخشندگان به رسالت رسول خدا (ص) و نور واحد هستند؛ و کلام مجموعه‌ی این‌ها همدیگر را تکمیل می‌کند؛ و تمام آنچه از امیرالمؤمنین (ع) صادر شده تا امام عصر (عج) گویا همه از یک انسان صادر شده است.

این واحد در غالب‌های مختلف و عصرهای گوناگون خداوند برای هدایت بشر راهنما قرار داده است.

در این سلسله‌ی نورانی و به‌هم‌پیوسته‌ای که بعد از رسول خدا (ص) شروع می‌شود و به امام عصر (عج) منتهی می‌شود که به تمام تاریخ ادامه دارد، از مجموعه راهنمایانی هستند که هرکدام یک نقش ویژه‌ای هم داشته‌اند.

امام صادق (ع) در یک نقش علمی، فرهنگی و بنیان‌گذاری یک مکتب عالی فقهی و اخلاقی ظاهر شده است.

بیشترین میراث عبادی و احادیث ما به‌خصوص در عرصه‌ی فقه برای امام صادق (ع) و امام باقر (ع) است.

ائمه مذاهب اربعه شاگردان امام صادق و امام باقر (ع) هستند؛ و چه تعریف‌هایی که بزرگان اهل سنت از این بزرگواران کرده‌اند. علم این بزرگواران علم پیامبر خدا (ص) است و لذا ایشان یک نقطه عطف بودند.

جایگاه امام صادق (ع) یک جایگاه عظیمی است و ما در آستانه‌ی شهادت آن حضرت باید عرض ادب و ارادت داشته باشیم؛ و این عرض ادب می‌تواند مایه‌ی نجات ما باشد؛ و وظیفه‌ی نسل بزرگ‌تر جامعه است که نسل جوان را با این چراغ‌های هدایت روشن کند.

همزمان با شهادت امام صادق (ع) این ایام یادآور حمله‌ی رژیم شاه به مدرسه‌ی فیضیه و شاگردان مکتب امام صادق (ع) است که داستان مهمی در تاریخ انقلاب ما است.

هفته‌ی نیروی انتظامی

در خدمت عزیزان نیروی انتظامی در نماز جمعه هستیم؛ و این هفته را به همه‌ی عزیزان در نیروی انتظامی تبریک عرض می‌کنم و از خدمات ارزنده‌ی آن‌ها در خدمت مردم صمیمانه تقدیر و تشکر می‌کنم.

خود نیروی انتظامی باید مظهر اخلاق، معنویت، پاکی و سلامت و مظهر اقتدار و مقابله با خلاف در جامعه باشد؛ و این جایگاه باید در نیروی انتظامی تقویت شود.

نیروی انتظامی باید بر آگاهی و دانش مردم در زمینه‌های مختلف بیفزاید. طبق قانون اساسی و قوانین، بیش از صد مأموریت بر عهده‌ی نیروی انتظامی گذاشته شده است؛ و این نیاز به علم، آگاهی، تعهد، جدیت، دلسوزی، پاسخ‌گویی به مردم و فعال بودن در همه‌ی عرصه‌ها دارد و ان‌شاءالله این عزیزان به همه‌ی این نکات بیش‌ازپیش توجه خواهند کرد.

با همه‌ی مشکلاتی که دوستان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، الحمدالله توفیقات زیادی دارند و به خاطر همه‌ی آن‌ها تشکر می‌کنم.

و برای آن‌ها افتخار است که در خدمت مردم، در نظام اسلامی و تحت رهبری فرمانده معظم کل قوا باشند.

باید توصیه‌ای به خودمان داشته باشیم که فرهنگ خود را بالا و حس تعهد اجتماعی را تقویت کنیم.

جامعه‌ای که امربه‌معروف و نهی از منکر و قانون را رعایت کند نباید خیلی نیاز به نیروی انتظامی داشته باشد. فرهنگ ما باید پیشرو باشد.

ان‌شاءالله بنای ما همکاری با نیروی انتظامی و نیروهایی که در خدمت جامعه هستند باشد.

روز سالمندان

روز سالمندان پیامی دارد که از متن اسلام جوشیده است.

فرهنگ غربی طوری است که بعضی از تحقیقات نشان داده است که 20% از بچه‌های کشورهای پیشرفته‌ی غربی، پدربزرگ و مادربزرگ خودشان را نمی‌شناسند؛ و این لجن‌زار تمدن غربی است که به اینجا کشیده شده است.

جامعه‌ی اسلامی باید طوری باشد که کوچک‌ترها در برابر بزرگ‌ترها احترام و تکریم کنند.

و در روایت آمده است که از ما نیست کسی که به بزرگان جامعه احترام نگذارد.

سنین بالا نیاز به مواظبت‌های بیشتری دارد مخصوصاً برای بچه‌ها در خانه که قرآن می‌فرماید وقتی پدر و مادر به سنین بالا رسیدند به آن‌ها اف نگو، در برابر آن‌ها تمام تواضع را انجام بده و مبادا به ذهن تو بیاید که پدر و مادرت را به خانه‌ی سالمندان بسپاری.

بزرگ‌ترها تجربه‌ی تاریخ بشر و پشتوانه‌ی معنوی و فرهنگی جامعه هستند و باید از تجربه آن‌ها استفاده کرد.

در فرهنگ اسلام بزرگ‌ترها ارزش‌ها و سرمایه‌های جامعه هستند و در خانه هم ستون اعتبار و اعتماد هستند و این‌ها باید بر صدر نشانده بشوند؛ و این احترام موجب برکت و شیرینی زندگی همه خواهد شد.

یادآوری به مسئولان

به مسئولان استان و کشور یادآوری می‌کنم که در توجه به خواسته‌هایی که مطرح بود، البته طرح‌های مهمی در یک سال اخیر تعقیب می‌شود که امیدواریم تا سال آینده به نتایج خوبی برسد و به بعضی از مشکلات اساسی این منطقه پیگیری‌های خوبی شده و ما تشکر می‌کنیم اما به سرانجام نهایی نرسیده است.

امیدواریم مجموعه وزارت‌ها و مسئولان استانی نکاتی که موردتوجه مردم بوده است را فراموش نکنند؛ و ان‌شاءالله تسریع و دقت در توجه به آن نکات را داشته باشند.

دعا

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الأجلّ الاکرم یا الله... یا ارحم الرحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.

خدایا دل‌های ما را به نور ایمان و قرآن منور بفرما! گناهان ما را ببخش! توبه‌ی ما را بپذیر...

 


[1]. سوره اعراف آیه43.

[2]آل‌عمران، آیه 102

[3]سوره اعلی آیه 1

[4]سوره اعلی آیه 2

[5]سوره اعلی آیه 3

[6]سوره اعلی آیه 1

[7]سوره اعلی آیه 2

[8]سوره انعام آیه 73

[9]سوره کوثر آیات 1الی 3

[10]سوره حشر، آیه 18