فهرست مطالب:
خطبه اول
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیمالْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا کنَّا لِنَهْتَدِی لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّه[1]؛ ثم الصلاة و السلام علی سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ مُحَمَّدٍ وَ عَلی آله الأطیَّبینَ الأطهَرین لاسیُّما بقیةاللّه فی الارضین.
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم«یاأَیهَاالَّذِینَ آمَنُوااتَّقُوااللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوتُنَّ إِلَّاوَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[2]» عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
بحث نماز
نماز به دلیل، ورود به بارگاه خداوند و با تکبیرة الاحرام انسان وارد حریم کبریای الهی میشود. نماز حریم کبریای الهی، بارگاه و درگاه عظمت حق است. به این دلیل ورود در این دستگاه، بارگاه و حریم کبریای حضرت حق نیاز به مقدماتی دارد.
مقدمات ورود به بارگاه الهی
1. طهارت: عمدتاً در قالب وضو محقق میشود.
2. اذان، اقامه و...
دلیل اینکه این مقدمات را برای نماز واقع کردهاند، این است که نماز همان تشرّف به حریم کبریای الهی است. ورود به این دستگاه نیاز به یک آمادگیهایی دارد.
مثال: وارد شدن در محضر بزرگی، در جای مهم نیاز به مقدمات و تمهیدات دارد. یا به محضر انسان بزرگی مشرّف بشویم.
بنابراین نماز تشرف به محضر مبدأ عالم است. ازاینجهت در کتابهای اخلاق و در کتابهای عرفا به استناد روایات و احادیث شریف روی این مقدمات نماز خیلی حرف زدهشده است. مقدمات نماز آداب، حکمت و فلسفههای خاص خود را دارد. اولیای الهی و بزرگان، همانطور که در حال نماز، و ورود به کبریای الهی احوال خاصی داشتند، و انقلاب روحی و عاطفی در آنها ایجاد میشد. همان حالات برای بزرگان در وضو، هنگام اذان و اقامه به اینها دست میداد.
در روایات، در خصوص ائمه طاهرین (ع)، شخص رسول اکرم (ص) و حضرات معصوم علیهمالسلام نقلشده است: همانطور که در نماز رنگشان تغییر میکرد، حالاتشان منقلب میشد، یک وضع غیرعادی پیدا میکردند، در هنگام، وضو، اذان و اقامه، در هنگام ورود وحی هم، همان حالات به آنها دست میداد. این نشاندهنده ارزش مقدمات نماز است.
بحث وضو
وضو، یکی از مقدمات نماز است که حاصل آن طهارت میباشد.
برای اینکه انسان وارد نماز بشود، یکی از مقدمات واجب وضو است.
انواع مقدمات:
1. واجب: مانند: وضو
2. مستحب: مانند: اذان و اقامه.
وضو، طهارت لازم را برای ورود در حریم کبریای الهی و تشرف در محضر حق ایجاد میکند.
لایههای نماز
1. سطحی: نماز یکلایه سطحی دارد، که شامل قرائت، تجوید، احکام است.
2. عمقی:یکلایه عمقی دارد که آن اسرار و صورت ملکوتی نماز است.
وضو بهعنوان یک مقدمه لازم و طهارت بهعنوان شرط ضروری برای ورود به نماز و درگاه الهی، اینیک ظاهری دارد که در فقه سخن بحث کردند.
وضو به تعبیر بزرگان یک صورت ملکوتی و حقیقت غیبی دارد که آن اسرار وضو را تشکیل میدهد. نماز یک حقیقت نورانی دارد که در روز قیامت و عالم غیب تجسّم دارد. وضو هم مانند نماز است.
وضو که طهارت و آمادگی به انسان میدهد برای اینکه وارد حریم کبریای الهی بشود، یک حقیقت و اسراری دارد که بخشهای زیادی از آن معلوم نیست.
اهمیت وضو
وضو و تجدید وضو دارای اهمیت زیادی است. در روایات نقلشده: «نُورٌ عَلى نُور»[3]. کسی که وضو دارد، باز وضو بگیرد. این روایت نشان میدهد که حقیقت وضو یک نور است. مانند: نور مادی که داریم در عالم معنا هم انواری وجود دارد که وضو نور معنوی است. اصل وضو، دائمالوضو بودن، تجدید وضو و تلاش بر اینکه در تمام اعمال انسان دارای طهارت باشد، حتی وقت خواب انسان با وضو بخوابد. این احکام نشان میدهد که وضو را باید باارزش تلقی کنیم، ازجمله برای نماز.
حقیقت وضو در روایات
در روایتی نقلشده: «روزی مولا امیرالمؤمنین (ع) نشسته بودند و محمد بن حنفیه هم آنجا کنار حضرت نشسته بود. حضرت جایی نشسته بودند و فرزندش، محمد کنارشان نشسته بود. صدا زد و به فرزندش فرمود: آب بیاور تا من وضو بگیرم. من آب آورد و حضرت شروع کرد به وضو گرفتن با رعایت تمام آداب و خصوصیات کامل وضو و دعاهایی که در حالات وضو نقلشده است. حضرت ضمن اینکه وضو میگرفتند، میخواستند که فرزندشان هم یاد بگیرد.[4] اینیک نگاه تربیتی به فرزندان است.
در این سیره مولا امیرالمؤمنین (ع) در خانه گفتند آب بیاورید و درواقع آن را آوردند تا وضو گرفتن پدر را تماشا کند. این وظیفه پدر است و نگاهی تربیتی دارد.
حضرت فرزندشان را آوردند و وضویی کامل گرفتند که فرزندشان این وضو را یاد بگیرد. حضرت وقتی وضو میگرفتند در هر حالی دعاهای وضو را میخواندند.
دعاهایی هنگام گرفتن وضو:
کسی که وضو میگیرد مستحب است موقعی که نگاهش به آب میافتد بگوید:
«بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَالْحَمْدُ للهِ الَّذی جَعَلَ الْماءَ طَهوُراً وَ لَمْ یجْعَلْهُ نَجِساً»[5]
ستایش خدای را که آب را پاککننده قرارداد، و آن را ناپاک نگردانید.
و موقعی که پیش از وضو دست خود را میشوید بگوید:
«اللّهُمَّ اجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابِینَ وَاجْعَلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرِین»[6]
به نام خدا، و به ذات خدا، خدایا مرا از توبهکنندگان، و پاکی طلبان قرار ده.
و در وقت مزمزه ـ یعنی آب دردهان گرداندن ـ بگوید:
«اللّهُمَّ لَقِّنی حُجَّتی یوْمَ ألْقاک وَاَطْلِقْ لِسانی بِذِکرِک»[7]
خدایا روزی که ملاقاتت میکنم دلیل محکم را به من تلقین فرما، و زبانم را به ذات گویا کن.
و در موقع استنشاق ـ یعنی آب در بینی کردن ـ بگوید:
«اللّهُمَّ لا تُحَرِّمْ عَلَی رِیحَ الْجَنَّةِ وَاجْعَلْنی مِمَّنْ یشُّمُ رِیحَها وَرَوْحَها وَطیبَها»[8]
خدایا بوی بهشت را بر من حرام مکن، و از کسانی قرارم ده که بو و نسیم و عطر آن را ببوید.
و موقع شستن رو بگوید:
«اللّهُمَّ بَیضْ وَجْهی یوْمَ تَسْوَدُّ فِیهِ الْوُجوُهُ وَلا تُسَوِّدْ وَجْهی یوْمَ تَبْیضُّ فِیهِ الْوُجوُه»[9]
خدایا چهرهام را سپید کن، روزی که چهرهها سیاه میشود، و چهرهام را سیاه مکن، روزی که چهرهها سپید میگردد.
و در وقت شستن دست راست بخواند:
«اللّهُمَّ اَعْطِنی کتابی بِیمِینی وَالْخُلْدَ فی الْجِنانِ بِیساری وَحَاسِبْنی حِسَاباً یسِیراً»[10]
خدایا پروندهام را به دست راستم بده، و نامه جاوید بودن در بهشت را به دست چپم، و حسابم را به حسابی آسان رسیدگی کن.
و موقع شستن دست چپ بگوید:
«اللّهُمَّ لا تُعْطِنی کتَابی بِشِمالی وَلا مِنْ وَراءِ ظَهْرِی وَلا تَجْعَلْهَا مَغْلوُلَةً إلی عُنُقی وَاَعوُذُ بِک مِنْ مُقَطَّعَاتِ النّیران»[11]
خدایا پروندهام را به دست چپم وامگذار، و از پشت سرم در اختیارم قرار مده، و آن را بسته به گردنم ننما، و از پارههای آتش به تو پناه میبرم.
و موقعی که سر را مسح میکند بگوید:
«اللّهُمَّ غَشِّنی بِرَحْمَتِک وَبَرَکاتِک وَعَفْوِک»[12]
خدایا رحمت و برکاتت را بر من بپوشان.
و در وقت مسح پا بخواند:
«اللّهُمَّ ثَبِّتْنی عَلَی الصِّراطِ یوْمَ تَزِلُّ فیهِ الأَقْدامُ وَاجْعَلْ سعیای فی مَا یرْضِیک عَنِّی یا ذَا الْجَلالِ وَالإِکرام.»[13]
خدایا مرا بر صراط ثابت بدار، روزی که قدمها میلغزد، و کوششم را در آنچه تو را از من خشنود میکند قرار ده، ای دارای بزرگی و اکرام.
اثرات دعا هنگام وضو
این دعاها باعث آمادگی روح برای تحصیل طهارت میشود. زمانی وضو نیت معنوی را ایجاد میکند که همراه با درک و آگاهی باشد. این دعاها به انسان آگاهی از اسرار وضو میبخشد و مقدمهای برای ورود به کبریای الهی است.
هر دعا با عضوی که شسته میشود، تناسب دارد. زمانی که صورت میشوریم، ریختن آب بر صورت با قصد اخلاص و برای آماده شدن نماز فقط ظاهری نیست بلکه معنای عمیقی دارد. این آب ریختن وقتی با قصد قربت و اخلاص شد، درواقع چهره معنوی انسان را نورانی میکند. هر دعایی نشان میدهد که باید به حقیقت وضو و قصد تقرّب به حضرت حق داشت.
حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام در آخر وضو، خطاب به فرزندشان فرمودند: «مُحَمَّدٍ فَقَالَ يَا مُحَمَّدُ مَنْ تَوَضَّأَ مِثْلَ وُضُوئِي وَ قَالَ مِثْلَ قَوْلِي خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ كُلِّ قَطْرَةٍ مَلَكاً يُقَدِّسُهُ وَ يُسَبِّحُهُ وَ يُكَبِّرُهُ وَ يَكْتُبُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ ثَوَابَ ذَلِكَ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَة»[14]
حضرت امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: «اگر کسی مانند من وضو بگیرد، و بخواند دعاهای وضو را، خداوند از هر قطره آبی که از دست او میریزد، ملکی را خلق میکند که تا قیامت، خدا را تقدیس، تسبیح، تکبیر و تمجید میکند».
در تمام احوال، وضو داشتن مستحب است. این طهارت به انسان نورانیّت میبخشد. حتی وضو گرفتن در هنگام خواب ثواب دارد.
عوامل مؤثر در نورانیت وضو
1. انسان به اذکار وضو توجه داشته باشد.
2. قصد قربت و اخلاص درست در وضو حاصل گردد.
در روایت دیگری از امیرالمؤمنین (ع) نقلشده: «ما مَن مُسلِمَ یَتوضأ فَیَقولُ عِندَ وُضَوئَه سُبْحَانَک الّلهُمَّ وَ بِحَمْدِک أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ»[15] «هیچ کسی نیست که وضو بگیرد و این سخن را بگوید: سُبْحَانَک الّلهُمَّ وَ بِحَمْدِک أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ اَستَغفُرکَ واَتُوبُ عِلَیه اللّهُمَّ اجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابِینَ وَاجْعَلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرِین» اگر همین دعای کوتاه را کسی هنگام وضو گرفتن، بخواند، نمیشود کسی وضو بگیرد و این دعا را بخواند مگر اینکه در یک طوماری وضوی او ثبت و مهر گردد و در زیر عرش خداوند نهاده شود.
وضو حقیقت ملکوتی دارد، فقط عملهای ظاهری گذرا و تمام شونده نیست. این اعمال یک حقیقتی را ایجاد میکند، که آن نور در بارگاه خداوند حفظ میگردد و در قیامت همان نورانیت را به شخص برمیگردانند. وضو با این ترتیب، مقدمات، دعاها یک ترکیبی میشود که در عالم غیب و در پیشگاه خداوند، نوری ایجاد میکند که در این دنیا به انسان قابلیت میدهد که در پیشگاه خدا صحبت کند و در قیامت این نور ضبط میشود و به سراغ انسان میآید.
وضو وقتی با یکدلی پاک، نیتی خالص و برای تقرب به خدا کسی این عمل را انجام بدهد، با آن اذکاری که در حدیث ذکر شد، آنوقت نتایج نورانی برایش مترتب میشود.
خلاصه کلام:
همانطور که اصل نماز، ورود در کبریای خداست، برای این ورود نیاز به مقدماتی است که بعضی از آنها واجب و برخی مستحب است. از مهمترین مقدمات نماز، طهارت است که یکی از راههای وصول آن وضو است، اما این وضو، مانند سایر عبادتها، در تمام احوال مستحب و برای نماز واجب، و مثل نماز دارای روح و باطن، حقیقت غیبی است. بدون این نورانیت، امکان تشرّف حضور نیست.
توصیه در رابطه وضو:
دائمالوضو بودن را ترک نکنیم. زیرا موجب نورانیت و طهارت باطنی انسان میگردد، که آثارش هم در دنیا و آخرت ظاهر میشود.
«بسم الله الرحمن الرحیم وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِاالصبر[16]»
خطبه دوم
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم،نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا العبد المؤید و الرسول المسدد المصطفی الأمجد ابیالقاسم محمد (ص) و علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج)، حججک علی عبادک و أمنائک فی بلادک، ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین.
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم اللّه الرحمن الرحیم«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَکونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ»[17]عِبادَالله اُوصیَکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه وَ مُلازِمَة اَمرِه وَ مُجانِبَة نَهیِه وَ تَجَهَّزوا رَحِمَکم اللّه، فَقَد نُودِیَ فیکُم بِالرَّحیل وَ تَزَوَّدوا فَإِنَّ خَیرَ الزّاد التقوی.
مبحث حمله آمریکا به عراق
آمریکا ازیکطرف تلاش میکند که در عراق دخالت نظامی انجام دهد. در طول چند ماه زمینهسازیهای فراوانی به عمل آمد، آمریکاییها اقدامات زیادی برای همراه کردن کشورهای دیگر با خود، برای حمله به عراق انجام دادند.
دلایل شکست آمریکا در مرحله اول
آمریکاییها در مرحله دخالت نظامی شکست خوردند. زیرا آنها بر این باور بودند که باقدرت نظامی و تبلیغاتی که امروزه دارند، میتوانند در عراق اقداماتی را انجام بدهد. نظرسنجی نسبت به آمریکاییها در چندین کشور عربی و خاورمیانه نشان میداد، حدود 70% نفرت نسبت به آنها وجود دارد. و همین نشان میدهد که افکار عمومی، و توجیه آن و اعلام نظر اسلام در قبال ستمی که بر آنها میرود، کارساز میباشد. به استناد همین افکار عمومی، قدرتهای منطقه، دولتهای وابسته به آمریکا نیز برحسب مصالح خودشان، اعلام موضع کردند و آمریکا را از دخالت یکجانبه و بیمقدمه سازمان ملل و شورای امنیت بر حذر داشتند. و عوامل دیگر، قدرتهای فرا منطقهای بود. مواضعی که روسیه و برخی از کشورهای اروپایی مانند: فرانسه، چین داشتند، که آمریکا نسبت به رشد آنها حساس است و تلاش میکند که در قرن 21، قطبهای قدرتی، مانند اروپا و چین، روسیه را مهار کند. این قطبها نیز در سازمان ملل و شورای امنیت، مقابل طرح اولیه آمریکا مقاومت میکردند.
تنظیم قطعنامه 1441
بنابراین این فشار افکار عمومی، جهانی موجب شد که آمریکا در چارچوب روند شورای امنیت و سازمان ملل قرار بگیرد. در این قسمت قطعنامهی (1441) در شورای امنیت تنظیم شد. آن قطعنامه اوج خفّت برای صدام بود. یعنی هیچ حاکمیتی در کشور خودش داشته باشد که این طعم تلخ جنایتهایی است که صدام مرتکب آن شد.
رابطه آمریکا و عراق در حمله به ایران
علیرغم اینها، باز افکار عمومی دنیا، این دخالت نظامی آمریکا را نمیپذیرد. هر انسان منصفی در دنیا، میفهمد که رفتار صدام و حزب بعث قابلاعتماد نیست. در پرونده حکومت صدام یک تاریخی پر از، زجر، ظلم و ستم ثبت و ضبطشده است. به این دلیل به رفتارها، تعهدهای او نمیتوان اعتماد کرد. صدام برخلاف همه موازین بینالمللی، قرارداد 1975 را در خصوص مرز با ایران را در رسانه، پاره کند و بدون هیچ مجوّز و بهانهای به کشوری حمله کند، این کاری نیست که کسی از او قبول کند. و مستحق این خفّت و تلخیها است. وجدانهای منصف دنیا، از آمریکا مواضع متناقض را نمیپذیرند. اگر آمریکا در حمله عراق به ایران از آن پشتیبانی نمیکرد، قضیه خیلی سریعتر حل میشد. آمریکا، سالها متجاوزی را حمایت کردید و این نکتهای که در تاریخ باقی خواهد ماند و از لکههای ننگی است که برای مستکبران ثبت خواهد شد.
دخالت آمریکا در امور داخلی چندین کشور
در حمله کویت، زمانی که شکست متوجه آمریکا شد، چندروزه قضیه را فیصله دادند. ایران نیازی به کمک آنها نداشت. ملت ایران از رشادت، آگاهی و بصیرتی برخوردار بود که همان اوایل میتوانست شر دشمن را از خود دفع کند، که در آخر به قیمت سنگینی دفع کرد.
قضیه افغانستان و ایجاد طالبان نیز دستآموز خودشان بود و در انفجار 11 سپتامبر، که به خود آمریکاییها باز برمیگردد. در اینجا سه نظریه وجود دارد: 1. آمریکا انجام داد. 2. اطلاع نداشتند و ضربه خوردند. 3. کموبیش اطلاع داشتند و ممانعت نکردند. اما چشمپوشی کردند برای اینکه اتفاقی بیفتد و اهداف درازمدت یک قرن آمریکا را تعقیب کنند. بهاحتمالقوی اطلاعات در این خصوص داشته و فکر میکردند که به این اهمیت و عظمت نمیشود، یا اگر هم شد یک عدهای کشته میشوند و سوژهای دست ما میآید.
طالبان در قبال جبهه متحد شمال، و گروههایی که در افغانستان بودند، چیزی نبودند. در مبارزه با روسیه، طالبان اصلاً حضور نداشتند، مستقیم جبههها و احزاب قویتر مبارزه میکردند. آنها آمدند افراد بیاعتباری را تقویت کردند تا اینکه جبهه متحد شمال را کنار بگذارند، تا ایران در آنجا نفوذ نداشته باشد.
عوامل ترس غربیها از گسترش وحدت اسلام
آمریکا همه این کارها را برای یک اهداف خیلی کلان تعقیب میکند، اهدافی که یک الی دو قرن را پیشبینی کند. یکی از این اهداف بحث نفت و انرژی است. چند دهه، تلاشهای علمی وسیعی به عمل میآید، برای اینکه انرژی جایگزین نفت و گاز را پیدا کنند، هنوز این قضیه حلنشده است. تحلیل غربیها این است که در قرن 21، نیازمند انرژی دنیای اسلام و خاورمیانه هستند.
شکست اسرائیل یکی از عوامل ترس غربیها در گسترش وحدت و اتحاد اسلام است. اسرائیل برای آنها بسیار مهم است که در منطقه ماندگار بمانند. غربیها خواستار ماندگاری و نفوذ سیاسی، اقتصادی، تبلیغاتی و فکری اسرائیل در منطقه میباشند.
در طول یک قرن اخیر، بارها عراق در معرض خطر بیگانه قرارگرفته است، ازجمله حوزه نجف، علمای دین، جناحهای مذهبی و مسلمانها و بخصوص شیعیان، در برابر تجاوز خارجی مقاومت کردند. اما در مقام عمل و حکومت، همیشه وزن مسلمانها و شیعیان، کمترین بوده است. بااینحال، با دیپلماسی ایران و فعالیت خود آنها در این اوضاع، تلاش بشود بخشی از هدفهای تعقیب شده از جانب آمریکا، تحقق پیدا نکند.
پیشگیری از مشکلات داخلی کشور ایران
ایران در شرایط بسیار حساسی وجود دارد. افراطها و تفریطهایی که از جانب جناحها انجام میشود، کار بسیاری بدی است. اینکه ارکان ایمانی و دینی نسل جوان و جامعه را تضعیف میکنیم و آنها را نسبت به پایههای اعتقادی و فکری ضعیف کنیم و خطرناکترین کار برای کشور این است که راه را برای جناحهای غیر معتقد بازکنیم تا ارکان اعتقادی مردم را تضعیف کنند. جامعه را از سست کردن پایههای ایمانی، ضعف نمادهای اسلامی و دینی در جامعه بر حذر بداریم. در این موقعیت ایران بیش از هر زمان نیازمند توجه به مبانی دینی، تقویت آن و کار برای حل مشکلات کشور داریم. کشور مواجهه با مشکلاتی است که اگر عملی صورت نپذیرد، دچار آسیب جدی میشود.
دعا
نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الأعزّ الأجلّ الاکرم یا الله ... یا ارحم الراحمین. اللهم ارزقنی توفیق الطاعة و بعدالمعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة؛ اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر واهله.
[1]. سوره اعراف، آیه 43.
[2]. آلعمران 102
[3]. صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 41.
[4]. صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 67
[5]. من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 31
[6]. همان
[7]. همان
[8]. همان
[9]. همان
[10]. من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 31
[11]. همان
[12]. همان
[13]. همان
[14]. مفاتیحالجنان، صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 67.
[15]. غیرمصنف، اهلبیت (علیهمالسلام)، ص 10.