خطبه نماز جمعه میبد تاریخ 1378/06/05 (ش.ث:4212)
- میبد
- سال 1378
- بازدید: 452
خطبه اول
اعوذ بالله سمیع العلیم، من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم. نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا ابی لقاسم محمد (ص) و علی آله الاطیبین الاطهرین لا سیما بقیة الله فی الارضین اعوذ بالله سمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم.یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ[1] عبادالله اوصیکم و نفسی بتقوالله و تجهزوا عبادالله فقد نودی فیکم بالرحیل و تزودوا فان خیز الزاد التقوا
همه شما برادران و خواهران گرامی به تقوا، پارسایی، پرهیز از آلودگیهای روحی و اخلاقی،عمل به دستورات خداوند، تعصی به سنت و سیرهی اولیاء معصومین (علیهمالسلام) سفارش و دعوت میکنم. امیدواریم خداوند همهی ما را از بندگان سعادتمند، موفق و خالص خودش قرار بدهد.
خطبهی فاطمة الزهراء
این ایام به فاطمة الزهراء (س) تعلق دارد. در این خطبه فرازهایی از خطبهی حضرت زهرا (س) را عرض میکنیم. این یکی از بالاترین خطبههای معصومین (علیهمالسلام) است.
حضرت فاطمه زهرا (س) برای اثبات حق خودشان، مقاومت در برابر ظلم و ستمی که به خاندان پیامبر (ص) روا شده بود، به مسجد پدرشان رفتند، باحال تأثرانگیز و مظلومانه از خانه به سمت مسجد حرکت کردند. گروهی از زنان بنیهاشم ایشان را همراهی کردند. پسازآنکه وارد مسجد شدند با یک آه و نالهی بلند جمع را منقلب کردند. با این مقدمات زمینهی سخنرانی ایشان آماده شد. در چنین فضای حزنانگیز و غمانگیز، عاطفی،هیجانی که ایشان فراهم آوردند خطبهی معجزه آمیز،منطقی، عاطفی را بیان کردند.
بعد از رحلت رسول خدا (ص) تحولات و تقلبات بزرگی پدید آمد؛مسیر امامت و ولایت به انحطاط کشیده شد. تنها کسی که شجاعانه پرچم پشتیبانی از ولایت را به دوش کشید، فاطمه زهرا (س) بود و جان خودش را نیز در این راه قرار داد.
این خطبه، در این تحولات و اوضاع اجتماعی، ایرادشده است. در شرایط طبیعی انتظار میرفت که فاطمه زهرا (س) بهعنوان کسی که مورد ظلم و ستم قرارگرفته بود، مسائل مربوط به فدک و امثال این را بیان کند. اما برخلاف تصور، ایشان بهعنوان یکی از اولیاء خدا، یک زن دانشمند و اندیشمند در جمع انبوه مهاجر و انصار معارف حقایق اسلام را بیان کردند. و در این معارف،تظلم خودشان را بیان کردند.
حمد و ستایش خداوند با تمام سختیها
در ابتدای خطبه، به حمد و سپاس خداوند مشغول شدند. انسانهای وارسته ابتدای هر کاری حمد و ستایش خداوند میکنند. حمد و ستایش باعث اتصال به خداوند میشود. همچنین به زندگی بیروح بشر، معنا و روح میبخشد.
در سختترین شرایط زندگی، باید حمد و ستایش خداوند کرد. این درسی است که از حضرت فاطمه زهرا (س) میگیریم. در شرایطی که در زمان رسول گرامی اسلام (ص) ایشان ناز دانه بودند. حتی در مقام ایشان فرموده بودند: رضای فاطمه (س)، رضای من است و ناخشنودی وی،ناخشنودی من است. بعد از پیامبر گرامی اسلام (ص) ایشان آنقدر اذیت شدند که آرزوی مرگ میکردند. اما با تمام این سختیها و مشکلات کمنظیر، در ابتدای کلام فرمودند:
الحَمدُللهِ عَلی ما اَنعَمَ وَ لَهُ الشُّکرُ عَلی ما اَلَهَمَ و الثَّناءُ بِما قَدَّمَ مِن عُمُومِ نِعَمِ ابتدَأها وَ سُبوُغِ آلاءِ اَسداها وَ تَمامِ مِنَنٍ والاها، جَمَّ عَنِ الاِحصاءِ عَدَدُها وَ نَآی عَنِ الجَزاءِ اَمَدُها وَ تَفاوَتَ عَن الاِدراکِ اَبَدُها وَ نَدَبَهُم لِاستِزادَتِها بِالشُّکرِ لاتِّصالِها وَ استحَمَدَ اِلی الخَلائِقِ بِاجزالِها وَ ثَنّی بِالنَّدبِ اِلی امثالها وَ اَشهَدُ اَن لا اِلَهَ الّا الله وَحَدَهُ لا شَریکَ لَه، کلِمَةٌ جَعلَ الاِخلاصَ تأویلها وَ ضَمَّنَ القُلوبَ موصولها وَ اَنارَ فی التَّفَکُّرِ معقولها[2]
ستایش، خداوند را بر نعمتهایی که به ما بخشید و شکر او را بر آنچه الهام فرمود. حمد و ثنا بر خداوند، برابر نعمتهایی که از پیش فرستاد و همهی نعمتهایی که آفرید و نعمتهای فراوانی که به انسانها عطا فرمود و تمام منّتها و نعمتهایی که پیاپی فرستاد.نعمتهایی که شمارش آن از توان انسان فزونتر و پاداش آن ناممکن و درک دامنه و گستردگی آن از ادراک و هوش بشر فراتر است.مردم را به شکرگزاری فراخواند تا نعمتها را پیاپی فرستد و به حمد و سپاس راهنمایی کرد تا نعمتها را فزونی بخشد و با درخواست بندگان، نعمتها را چند برابر نماید.گواهی میدهم، بهجز الله، خدایی نبوده و شریکی برای او نیست.
حضرت فاطمه زهرا (س) در این بخش، حمد را شروع و آغاز سخنش قرار میدهد. همانطور که در نماز، در سورهی حمد چنین است. در ضمن این شکر و سپاس، نظر انسانها را به نعمتها و بزرگی آنها جلب میکند. زندگی ما غرق در انعام خداست. این نعمتهای عظیم الهی، شایسته ستایش است.
دلایل شکر خداوند متعال
خداوند با قطعنظر از انعام، قابل قدردانی است، زیرا تمام جمالها و قدرتها در او جمع است. زیرا او بزرگ است. آنقدر بزرگ است که شایستهی تقدیر و ستودن است.
ما خداوند را فقط به خاطر نعمتهایش تقدیر و تشکر نمیکنیم. زیرا تمام خوبیها، زیباییها، جمالها و تمام صفات در خداوند متعال جمع شده است.
ما هرچه داریم از خداوند متعال است. خداوند ولی امر ماست، خداوند منعم ما است. بنابراین زمانی که خدا را حمد و سپاس میکنیم اولاً به خاطر عظمت خداوند است؛ ثانیاً در نعمتهای خداوند متعال غوطهور هستیم.
حضرت فاطمه زهرا (س) به هر دو مطلب باظرافت اشاره میکنند.
دید اول، نگاه انسانهای وارسته است. بدون توجه به انعام خداوند، به خاطر جلال خداوند او را شکر میکنند.
ویژگیهای نعمتهای خداوند
در این خطبه حضرت فاطمه زهرا (س) ویژگیهایی را برای انعام خداوند ذکر میکند:
1. انعام ابتدایی است
قَدَّمَ مِن عُمُومِ نِعَمِ ابتدَأها وَ سُبوُغِ آلاءِانعام خداوند مربوط به کار ما نیست، این به خاطر پاداش به خاطر کارهای ما نیست. خداوند بدون هیچ استحقاقی، به ما نعمت داده است. البته خداوند در این دنیا، به خاطر قدمهای نیک، پاداش میدهد.
2. دو بعد معنوی و مادی دارد
3. قابلشمارش نیست
وقتی در نعمتها تأمل میکنیم، میبینیم که در هر نعمت،هزاران نعمت وجود دارد. مثلاً یک تنفس، مربوط بهکل جهان و نعم بیپایان الهی است.
4. پیوستگی نعمتها
نعمتهای خداوند پیوسته است، منقطع نیست. اگر یکلحظه نعمتهای خداوند منقطع بشود، جهان فرو خواهد ریخت.
5. قابل پاداش نیست
نعمتهای خداوند، به دو جهت قابل پاداش نیست:
1. نعمتهای خداوند بیپایان است و انسان متناهی، عاجز از شکر انعام بیپایان الهی است.
2. هر شکر، نعمت است. این نکتهی دقیقی است که در ادعیه آمده است. شکر، یک نعمت است. یعنی خود این شکرها، در بستر نعمتهای خداوند پدید آمده است. خداوند به ما لطف کرده است و توفیق شکر به ما داده است.
باید بدانیم که حمد خداوند متعال باید با تسبیح باشد. از عالیترین مضامین عرفانی است که حمد بدون تسبیح معنایی ندارد. تسبیح به معنای یاد کردن خدا به پاکی است.
6. قابلفهم بشر نیست
نعمتهای خداوند، قابلفهم بشر نیست.
غایت توحید این است که هر چه پیش میرویم، میبینیم که هیچنداریم. غایت توحید این است که بشر را به سمتی بکشاند که فاطمه زهرا (س) میفرمایند. بشر بداند که هیچ و تهی است. لازمهی این کار این است که به عظمت بیپایان خداوند متعال نگاه کند.
شکر نعمت باعث افزونی نعمت
در ادامهی خطبه حضرت فاطمه زهرا میفرماید: برای اینکه نعمتها افزون بشود، ما را به شکر انعامش دعوت کرده است. خداوند لطف کرده است و ما را به حمد دعوت کرده است. در ادامه میفرماید: بعد از مرگ اتفاقات و انعام بسیاری بیشتری وجود دارد. و بعدازآن شهادت به وحدانیت خداوند میدهد.
روضه
سلام و درود بر تو دختر پیامبر (ص)، بر تو که در تمام شرایط سخت، از ثنا و حمد خداوند صحبت کردی.
در کلام اهل تسنن نشانههای زیادی بر مظلومیت و حقانیت فاطمه زهرا (س) آمده است. حتی در شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) نیز نشانههای فراوانی آمده است. حضرت فاطمه زهرا (س) بچههایش را صدا زد، یا امکلثوم، یا زینب، یا فضه، یا حسن، یا حسین (علیهمالسلام). فرزندان عزیزم، فضه تو هم بیا. آخرین بهره را از روی مبارک حضرت زهرا (س) ببرید. امام حسین و امام حسن (علیهماالسلام) آمدند. قسم میخورد که دیدم دستهای فاطمه بیرون آمد و آنها را به آغوش کشید. شهادت میدهم که او آه کشید، ناله کرد. منادی از آسمان ندا زد:ای ابوالحسن (ع) بچهها را از سینهی مادر جدا کن، به خدا قسم ملائکهی آسمانها به گریه افتادند.
لا حول ولا قوة الا بالله العلی العظیم و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون
بسم الله الرحمن الرحیم. انّا اَعطیناکَ الکُوثر فَصَّلِ لِرَّبِکَ وانحر إِنَّ شَانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ[3]
خطبه دوم
بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدالله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله ثم صلاة و سلام علی سیدنا و نبینا ابی لقاسم محمد (ص) و علی وصیة و خلیفة علی سیدنا و مولانا و امامنا امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب و علی صدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی الشباب اهل الجنة و علی ائمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر (عج) حججک علی عبادک و امنائک فی بلادک ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و امناء الرحمان و سلالة النبیین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلواتک علیهم اجمعین اعوذ بالله سمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ[4]عبادالله اوصیکم ونفسی بتقوا الله و ملازمة امره و مجانبة نهیه
همه شما خواهران و برادران گرامی را به تقوا، پارسایی، پرهیز از گناهان، اخلاق الهی، تعصی به اولیاء خداوند، ذکر و یاد مرگ و عوالم پس از مرگ دعوت و سفارش میکنم. امیدواریم خداوند همه ما را برای آمادگی لقاء خودش از این عالم فانی، برای سعادت ابدیمان موفق بدارد.
بزرگداشت هفته دولت
یاد شهیدان رجایی و باهنر را گرامی میداریم. این دو در آتش خشم کینه منافقان و دشمنان عظمت کشور سوختند و به شهادت رسیدند. مرحوم رجایی، از چهرههای بسیار نورانی و کمنظیر تاریخ انقلاب بود. در بین روحانیون نیز نظیر رجایی کم داریم. چهرهی ستودنی، مردمی، متعهد و پایبند به وظیفهی الهی بود. ایشان از این جهات واقعاً الگو و اسوه بودند. شهید رجایی و باهنر و دکتر بهشتی الگوهای مناسبی برای کشور ما و مسئولین ما هستند.
از خداوند میخواهیم که بر درجات تمام شهدا الخصوص این شهدای بزرگوار بیفزاید.
به مناسبت شهادت این سه تن، این هفته را هفته دولت نامگذاری کردند.
وظایف دولت در قبال مردم در هفته دولت
از دو سو باید به هفتهی دولت توجه کرد.
1. کارمندان و مسئولین ما باید به خودشان برگردند. وظایف، مسئولیتهایشان را در قبال مردم،شهدا، خدا دارند را توجه کنند. اگر اشکالی در دستگاههای دولتی ماست، باید برطرف بشود و مشکلات مرتفع بشود. باید نقاط ضعف خودشان را حل بکنند.
2. در این ایام باید رابطهی بیشتری با مردم برقرار کنند. رفتار صادقانه با مردم باید داشته باشند.
وظایف مردم در هفته دولت
مردم باید با خدمات دولت آشنا بشود، از طرفی باید در رفع این مشکلات کمک کند.
رابطهای که در زمان طاغوت بین حکومت و ملت بود، رابطهی بیگانگی بود. بریدگان از ملت، در رأس امور و کارها بود، با انقلاب اسلامی، این رابطه عوض شد. مدیران ملت، با نظر مردم انتخاب میشوند. این پیوند باید الهی، معنوی باشد.
رابطهی صحیح دولت و ملت
در هفته دولت، در کنار ارائه و شناخت خدماتی که دولت انجام داده است، باید به عمق رابطهی درست ملت و دولت بپردازیم.
امروزه ما از دولت و رئیسجمهوری برخوردار هستیم، که موردعلاقهی خود ملت هستند، رهبری رأی مردم را تأیید کرده است. دولت باید قدر این اعتماد و علاقه را بداند. کشور باید رشد متوازن داشته باشد. از افراطوتفریط باید پرهیز کنیم.
باید در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، معنوی یکسان پیش برویم. باید برای مردم بها قائل باشیم. در تصمیمگیریها، اصلاح کارها باید تأمل و اهتمام بورزیم.
توسعهی سیاسی و اقتصادی باید همزمان انجام بشود. قوهی مجریه، مقننه و قضائیه باید قوی باشند. مشکلاتمان را نباید مخفی کنیم. بلکه باید درصدد برطرف آن برآییم.
اقدامات دولت
ما در آستانه تدوین برنامه سوم هستیم. در کشور ما دو برنامه گذشت، نکات قوت و ضعفی داشت. برنامههای کشور بعد از جنگ شروع شد. در زمان جنگ تمام هزینهها متوجه جنگ میشد. در این دو برنامه قدمهای خوبی برداشتند. اما درعینحال به خاطر ارزانی نفت، نبودن درایت کافی برای حل امور مشکلاتی داریم.
استفاده صحیح از منابع انرژی
ایران دارای منابع بیشمار گاز و نفت است. ولی متأسفانه برای مصرف بنزین خودمان باید نفت پالایششده را وارد کنیم. این بسیار برای کشورمان مضمون است. بهجای اینکه نفتمان را با کالا عوض کنیم؛ با نفت پالایششده عوض میکنیم. باید این سرمایهها به تولید، صنعت تبدیل شود.
متأسفانه در کشور ما اسراف انرژی بسیار زیاد است. اگر به این شکل جلو برویم، قطعاً با مشکلات جدی روبرو میشویم. ما 50 سال نفت داریم. ولی هنوز نتوانستیم کالاهای گران مربوط به نفت را تولید کنیم.
اشکالی ندارد که بعضی از کالاها را وارد کنیم، اما آن برای شرایطی است که صادرات قوی داشته باشیم. ولی متأسفانه کشور ما در قسمت صادرات بسیار ضعیف عمل کرده است. طبق آمار 3 هزار میلیارد دلار است. یعنی بهغیراز نفت، ما 3 هزار میلیارد صادرات داریم. این مقدار، بخش کوچکی از بودجه را تأمین میکند.
ما نفت را صادر میکنیم، اما متأسفانه همین نفت در کشورهای دیگر به کالا تبدیل میشود و ما مجبوریم باقیمتی معادل هزاران برابر آن را بخریم. ما پالایشگاه مناسبی نداریم. مشکلات ما یکقسمتی به جنگ منتهی میشود اما قسمت دیگر آن به بیکفایتی مسئولین ما ارتباط دارد.
صادرات، محور مهم اقتصادی
باید چندین صنعت را پشتیبانی کنیم و باعث بشویم که آنها صادرات عظیمی داشته باشند. باید راه صادرات را باز بکنیم. ما در آستانهی قرن بیست و یکم هنوز به نفت متکی هستیم. این بدترین نوع اقتصاد در دنیا است. از طرفی قشر جوان ما دچار مشکلات اقتصادی شدید است.
ملت باید اهل کار باشد. برای مشکل بیکاری و مسکن باید دولت مساعدت کند، اما در کنار این مساعدت باید مردم نیز تلاش کنند.
امروز مردم نیاز به انتقاد، آزادی، مشارکت در اقتصادی دارند.
باید آگاهی و تعامل درست بین ملت و دولت ایجاد کرد. مردم و دولت باید در جهت اشتغال، رشد اقتصادی اهتمام بورزند. کمیته امداد، بهزیستی برای یک عدهای مناسب است. نه اینکه برای همه مردم مناسب باشد.
اعتمادبهنفس، توکل به خدا، توجه به ارزشها و عزم ملی باعث پیشرفت کشورمان میشود. و زندگی اقتصادی،اجتماعی مردم اعتلا پیدا خواهد کرد.
برای اوضاع اقتصادی باید قوانین مناسبی وضع بشود؛ مثلاً اگر بناست ما توریست بپذیریم، قوانینی وضع بشود، اگر قرار نیست توریست بپذیریم؛قوانینی وضع شود. باید قوانین متعادلی وضع بشود،اجرا بشود.
دعا
نسئلک اللهم وندعوک بسمک العظیم الاعظم، الاعز الاجل الاکرم یا الله یا الله...
اللهم ارزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیة و عرفان الحرمة اللهم انصر الاسلام واهله و اخذل الکفر واهله
خدایا!دلهای ما را به انوار ایمان و معرفت خودت منور بفرما! ...