خطبه نماز جمعه قم تاریخ 1400/07/23

محورهای سخنرانی

نکاتی پیرامون امام حسن عسکری (ع)

کشتار شیعیان قندوز

توصیه‌­ای به جمهوری آذربایجان

مسائل فرهنگی قم

 

خطبه‌­های نماز جمعه آیت‌الله اعرافی

 

                                                                                                                            

خطبه اول:

السلام علیکم ورحمه الله و برکاته. اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نومن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا ابی القاسم محمد و علی آله الاطیبین لاسیما بقیه الله فی الارضین

توصیه به تقوا

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الرحیم يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ وَ لا تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ‏[1] عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و ملازمه امره و مجانبه نهیه فتجهزوا عبادالله فقد نودی فیکم بالرحیل و تزودوا فان خیرالزاد التقوا

همه شما برادران و خواهران و نمازگزاران گرامی و خودم را به تقوای خداوند و پرهیز از گناهان و آلودگی‌ها و عمل به فرمان‌های خداوند در همه شئون و ساحت‌های زندگی سفارش و دعوت می‌کنم. امیدوارم خداوند همه ما را مشمول الطاف بی‌کران خود و موفق به رعایت تقوا در همه شئون زندگی عنایت و کرامت بفرماید.

 

[1] سوره آل‏‌عمران، آیه 102

نکاتی پیرامون امام حسن عسکری

گرچه ما سلسله مباحثی داشتیم اما آن سلسله مباحث در این هفته پی گرفته نخواهد شد و به بحثی و بیان نکات کوتاهی پیرامون شخصیت و زندگی حضرت امام حسن عسکری سلام‌الله‌علیه خواهیم پرداخت. امروز روز شهادت پدر حضرت حجت و امام یازدهم حضرت امام حسن عسکری سلام‌الله‌علیه است. بیان نکاتی پیرامون این شخصیت گران‌قدر و بزرگ و آخرین حلقه از زنجیره و سلسله مبارک امامان حاضر است و به همین دلیل بیان چند نکته مناسبت دارد.

طبق نقل مشهور و قریب به‌اتفاق مورخین شهادت ایشان در هشتم ربیع سال 260 هجری قمری است. در میلاد ایشان هم به لحاظ روز هم به لحاظ ماه هم به لحاظ سال اختلافاتی در تواریخ وجود دارد اما در شهادت ایشان کمتر اختلافی است و بنا بر نقل بسیار مشهور چنین روزی امام در سامرا به لقاءالله شتافتند و با شهادت ایشان آخرین امام حاضر در میان جامعه عمرشان به پایان رسید و دوره امامت حضرت حجت در غالب غیبت صغرا و کبرا آغاز شد.

1.   شرایط زمان امام عسکری

عصر امام حسن عسکری عصر خاصی است و اواخر آن دوره اول و روبه‌پیشرفت ظاهری عباسی قرار دارد. امام هم مثل سایر ائمه مثل مقاطع دوره خلافت بنی‌عباس با سختی‌های زیادی مواجه بودند و همان‌طور که مستحضر هستید یک آزادی ظاهری و شکلی که در عصر امام رضا پدید آمد آن ولایت‌عهدی تحمیلی که به شکلی برخی آزادی‌ها برای امام پدید آمد و جریان امامت توانست تجلی در میان جامعه بیش از زمان‌ها و مقاطع دیگر داشته باشد موجب یک نفوذ و شعاع و گستره‌ای در جریان امامت شد که دستگاه خلافت را و دستگاه غاصب بنی‌عباس را به هراس و وحشت افکند. علی‌رغم اینکه مهاجرت امام رضا سلام‌الله‌علیه و حضورشان درمرو و خراسان کاملاً تحت مراقبت بود اما خواه‌ناخواه حضور ایشان در ایران و گسترش ارتباط ایشان با جامعه و محیط فراتر از جزیره العرب موجب شناخته شدن بیشتر جریان امامت متوجه امام رضا شد.

این قصه یک وحشتی را در ظالمان و غاصبان و دستگاه خلافت پدید آورد. اینها با همه وجود خود حس کردند اگر زمینه به دست جریان امامت بیفتد و اگر فضایی باز شود تا این معارف الهی از زبان ائمه هدی منتشر شود جامعه کاملاً اقبال خواهد کرد و جریان غصب خلافت و مسیر ظلم و جنایتی که پیشه کرده بودند تغییر خواهد کرد. ازاین‌روست که با شهادت امام رضا یک عصر اختناق بسیار شدید جدید شروع می‌شود که بدین شدت حتی شاید در زمان هارون‌الرشید هم سابقه نداشت. چون اینها مواجه با جلوه گری و تلألؤ انوار امامت و ولایت شدند و مطلقاً دیگر بیان آنها این جلوه گری و تلألؤ انوار امامت قابل‌پذیرش و قبول و تحمل نبود. ازاین‌روست که سه امام بعد از امام رضا که به ابناء الرضا علیهم‌السلام نامیده می‌شوند امام جواد و امام هادی و امام عسکری سلام‌الله‌علیهم اجمعین این سه امام یک سرنوشت مشترک دارند. آن سرنوشت مشترک این است که همه در سختی بسیار شدید و در تنگنا و محاصره بی‌نظیر در تاریخ امامت قرار گرفتند. این سه امام یک سرنوشت یک شرایط ازلحاظ اجتماعی و سیاسی داشتند. این‌یک مطلب. این فشار این اختناق و این شرایط بسیار دشوار بی‌سابقه بود و نتیجه آن بود که دیدند اندک آزادی برای امام رضا چه آثاری به‌جا می‌گذارد و چطور جریان امامت در جهان انتشار پیدا می‌کند. به همین دلیل این فشار سنگین وارد شد و هر سه امام بزرگوار در شدیدترین شرایط اختناق بودند و عمرهای کوتاه که همین از قرائن روشنی است که اینها همه با سم به شهادت رسیدند.

2.   فعالیت‌­های امام عسکری

نکته دوم راجع به این سه امام بزرگوار و به‌خصوص امام عسکری سلام‌الله‌علیهم وجود دارد این است که این سه امام ضمن اینکه لازم بود به وظایف امامت بپردازند و به انجام رسالت‌های الهی اقدام کنند می‌بایست زمینه را برای غیبت فراهم کنند. این هم کار حساس و دشواری بود.

  • ازیک‌طرف امام عسکری مانند پدر و جد بزرگوارشان بایستی از اندیشه اسلامی و معارف دینی صیانت کنند
  • از طرف دیگر بایستی شبکه شیعیان که در جهان و مناطق مختلف انتشار پیدا کرده بود اینها را منسجم نگه‌دارند از دستبرد عقاید و افکار فاسد و باطل مصون بدارند. این هم وظیفه مهمی بود. زیرا جریان تشیع در عصر امام عسکری علی‌رغم اینکه کانون آن در محاصره و سختی بود اما این جریان آرام‌آرام زیرپوست جهان در حال گسترش و نشر بود. برای دستگاه خلافت عباسی هم خیلی سخت بود. شدیدترین وضع را برای ائمه و کانون امامت تحمیل کردند اما در همان شدیدترین شرایط در ایران و آفریقا و مناطق مختلف عالم آرام‌آرام جریان تشیع رو به گسترش بود و امام بایستی گسترش این جریان را دنبال کنند و در کنار این انحرافاتی هم متوجه جریان تشیع می‌شد. از انحراف واقفیه انحراف غلات و افکار باطل و انواع انحرافاتی که به سمت این جریان در حال رشد و گسترش متوجه بود. بنابراین وظیفه دوم امام این بود که این جریان را حفظ کنند. این جریان رو به رشد حفظ شود آن هم در شرایطی که امام ابزاری ندارد جز یک شبکه وکالتی که خیلی جاها به شکل تقیه انجام‌وظیفه می‌کند.
  • وظیفه سوم امام این بود که جلو نفوذ و رسوخ افکار انحرافی و اشکالاتی که متوجه شیعه در اینجاوآنجای عالم بود را بگیرند و شیعیان را راهنمایی کنند.
  • در کنار اینها این سه امام وظیفه داشتند آرام‌آرام فکر جامعه شیعه و فرهنگ آن را برای یک انتقال بزرگ آماده کند؛ از مرحله حضور امام معصوم به دوره‌ای که امام معصوم حضور ندارد و باید عالمان و اندیشمندان و متفکران اسلامی هدایت جامعه را بر عهده بگیرند. انتقال ازا ین مرحله‌به‌مرحله جدید هم دشوار بود.

بنابراین نکته مهم این است که به‌طور ویژه‌این سه امام و بالأخص امام عسکری لازم بود در کنار آن وظایف عمومی ائمه ارائه معارف الهی دفاع از اندیشه اهل‌بیت صیانت از شبکه شیعیانی که در عالم پدیدار شده بود در کنار این باید جامعه آماده انتقال شود یک دوره دشوار انتقالی در پیش رو بود. به‌خصوص امام عسکری وظیفه‌ای علاوه بر این هم داشت و آن این بود که همه آمده بودند که نگذارند امام عصر متولد شود. آن‌قدر قصه تولد و امامت امام عصر در تاریخ روشن بود که چند تا از خلفا در طول زمان همه سختی‌ها را بر خاندان پیامبر تحمیل کردند و ائمه هدی را تحت‌فشار قراردادند که امام عصر متولد نشود. مأمورها گذاشته بودند برای اینکه در خانه امام عسکری نوزادی پیدا نشود. حال امام هم باید این نوزاد متولد شود از او صیانت کند و هم در عین اینکه باید او را از دستبرد بیگانگان حفظ کند و مهم‌تر این بود که لازم بود علائم و شواهد روشنی به جامعه شیعه ارائه دهد که کسی در شک و تردید قرار نگیرد.

3.   تلاش امام عسکری برای شناساندن امام زمان

الآن هم عرض می‌کنم شواهد تولد امام عصر و حیات ایشان و نمازی که بر پیکر مطهر پدر بزرگوارشان خواندند شواهد واضح و قاطعی است. غیر از همه اخبار و روایاتی که از زمان پیامبر خدا تا امام عسکری همه می‌گفت دوازدهمین امام متولد می‌شود فرزند کیست و چه ویژگی‌هایی دارد که آنها همه ادله قاطع و محکم است و در روایات ما هم آمده است. غیرازاین امام عسکری لازم بود که به عیان نشان دهد که این مولود آمد. این هم وظیفه مهمی بود که امام عسکری بر دوش داشت و امام همه اینها را انجام دادند. در محاصره و عمر کوتاه و امامت شش سال و سختی‌های بی‌پایان به همه این وظایف قیام کردند و این میراث بزرگ فکری و علمی را برای ما باقی گذاشتند. امام عسکری علیرغم دوره کوتاه امامتشان و شهادت زودهنگامشان و علیرغم همه این سختی‌ها و فشارها به این وظایف قیام کردند میراث علمی ایشان هم میراث کمی نیست. تا آنچه الآن بیش از هزار دویست سیصد روایت از ایشان نقل و ثبت‌شده است. در ابواب مختلف کلامی فقهی و تفسیری و حدود صد نامه و مکاتبه امام به افراد خاص و شیعیان دارند. ازجمله نامه‌ای که برای مردم قم فرستادند. قم یک پایگاه مهم اهل‌بیت بود و ائمه با آن دائم در ارتباط بودند و امام عسکری نامه‌ای برای مردم قم دارد. بنابراین بیش از هزار و سیصد روایت باقیمانده قریب صد نامه و مکاتبه حدود سیصد راوی و محدثی که این میراث بزرگ را برای ما حفظ کرده‌اند. این بخشی از میراث عظیم امام عسکری است و لذا امام عسکری سلام‌الله‌علیه حق بزرگی بر همه ما دارند. حق امامت یک حق بزرگ است اما ایشان این حق رادارند که پدر امام عصر بوده‌اند و حافظ وجود و شخصیت او و مبلغ وجود شریف امام عصر سلام‌الله‌علیه بودند. ازاین‌جهت این حق عظیم را ما همواره باید گرامی بداریم و درود می‌فرستیم به روح بلند این امام بزرگوار با صلواتی بر محمد و آل محمد.

4.   خطاب به امام زمان:

اما یک جمله خطاب به حضرت ولی‌عصر ارواحنا فداه عرض کنیم. امام عصر حجت خدا مولای عزیز و بزرگ ما امروز تو صاحب‌عزا هستی. ما هم در کنار مرقد پاک فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها به تو عرض می‌کنیم آجرک الله یا بقیه الله. مأجور باشی در شهادت پدرتان. پدری که با سم جاهلانه و با غربت و مظلومیت به شهادت رسید. اما یا بقیه الله خود شما به ما آموختید که مصیبتی مثل مصیبت جدتان اباعبدالله نیست. پدرتان که به شهادت رسید مردم آمدند احترام گذاشتند تکریم کردند اما دل‌ها بسوزد برای حسین شهید که به‌جای تکریم و احترام بعد از شهادت اسب‌ها بر جنازه مطهر ایشان دواندند. تا آنجا که راوی می‌گوید حتی رضوا صدره و ظهره. رضوا شکستن نیست رضوا خرد کردن استخوانهاست. علی لعنه الله علی القوم الظالمین و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون. بسم الله الرحمن الرحیم إِنَّا أَعْطَيْناکَ الْکَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ[1]  صدق الله العلی العظیم.

 

[1] سوره کوثر

خطبه دوم:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا ابی القاسم محمد.اللهم صل علی علی امیرالمؤمنین و علی صدیقة طاهره فاطمة الزهرا و علي الحسن الحسين سيدى شباب اهل الجنة وعلي علی ابن الحسین زین العابدین و علی محمد ابن علی و جعفر ابن محمد و موسی ابن جعفر و علی ابن موسی و محمد ابن علی و علی ابن محمد و الحسن ابن علی و الخلف القائم المنتظر صلواتک علیهم اجمعین.

توصیه به تقوا

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ كُونُوا مَعَ الصَّادِقين‏ عبادالله اوصیکم و نفسی بتقوی الله. همه شما و خودم را به تقوای خداوند در همه شئون زندگی سفارش و دعوت می‌کنم. در آیاتی که ما به تقوا فراخوانده و توصیه‌شده‌ایم هر آیه نکته‌ای دارد و این آیه سوره توبه می‌فرماید یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و کونوا مع الصادقین. این آیه اشاره به این دارد که رعایت تقوا و پیدا کردن مسیر تقوا شرطی دارد و شرط آن ولایت ائمه و همراهی و دوستی با درست‌کرداران و راست‌گویان است. این آیه شریفه یکی از آیاتی است که با کمک قرائن داخلی و روایاتی که در شأن نزول آن وارد شده است به‌عنوان یک دلیل در ادله امامت و ولایت به شمار آمده است. زیرا صادقین به نحو مطلق اینجا مقصود است و صادق به نحو مطلق باید دارای عصمت باشد و در میان اصحاب و یاران پیامبر فقط یکجا ادعای عصمت شده است. حتی خود دیگران هم ادعای عصمت ندارند. آیه می‌فرماید اگر بخواهید صاحب تقوای واقعی بشوید صادقان را همراه باشید. با درست‌کرداران و راست‌گویان به نحو مطلق همراه باشید. اینها چه کسانی اند؟ ائمه هستند. بنابراین پیمودن مسیر تقوای خدا و پیدا کردن سعادت جاویدان جز با پیمودن راه انسان‌های معصوم و امامان معصوم میسر نیست. البته به‌ظاهر اولیه آن هم می‌گوید همراهی خوبان شرط موفقیت انسان است. برادران و خواهران اگر ما بخواهیم به مسیر تقوا هدایت شویم از آلودگی‌ها و انحرافات مصون بمانیم باید با خاندان پیامبر در ارتباط نزدیک باشیم. باید حلقه دوستان و نزدیکانمان را از خوبان اتخاذ کنیم تا رستگار شویم. خدایا به ما توفیق کسب تقوا و همراهی خوبان و امامان معصوم را در همه زندگی عنایت و کرامت بفرما.

مناسبت‌­ها

شهادت امام عسکری سلام‌الله‌علیه را تسلیت عرض می‌کنم و آغاز ولایت کبرا و امامت عظمای حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا لتراب مقدمه الفداء را تبریک عرض می‌کنم. همین‌طور مناسبت‌های مبارک ماه ربیع میلاد پیامبر اعظم و میلاد امام صادق صلوات الله علیهما را تبرک عرض می‌کنم. هفته وحدت را گرامی می‌دارم و هفته نیروی انتظامی را به دوستان عزیزمان و زحمتکشان و حافظان امنیت جامعه تبریک عرض می‌کنم این هفته را گرامی می‌دارم برای این عزیزان که حافظان امنیت‌اند و رسالت‌های سنگینی بر دوش دارند آرزوی عزت و عظمت و توفیق دارم. همین‌طور هفته ورزش و جوانان را به ورزشکاران و جوانان عزیز تبریک عرض می‌کنم. موفقیت‌های چندگانه‌ای که ورزشکارانمان در عرصه‌های بین‌المللی داشتند را به آنها تبریک عرض می‌کنم و برای همه عزیزانمان آرزوی توفیق دارم. اما چند مطلب را فهرست‌وار و به‌اختصار لازم است اشاره‌کنم.

1.   کشتار شیعیان قندوز

نکته اول موضوع کشتار شیعیان عزیز ما و مسلمانان بزرگوار ما در افغانستان و قندوز است. حقیقتاً قصه جان‌سوز و بسیار بسیار سنگین بود. اینکه جمع زیادی از مسلمین و شیعیان روز جمعه در مسجد در حال عبادت به این شکل قساوت آمیز به خاک و خون کشیده شوند و جمع زیادی قریب دویست نفر به شهادت برسند و جمع زیادی مجروح شوند در روز روشن در مسجد روز جمعه در حال عبادت این‌یک واقعه کوچکی نبود. هم دنیا هم مسئولان در افغانستان به‌سادگی از کنار آن گذشتند. ما از همین‌جا و از کنار مرقد فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها و به نام قم و حوزه بازهم اظهار همدردی و همبستگی می‌کنیم از این عزیزانمان و خانواده‌هایی که دچار این مصیبت‌های سنگین شدند با مجروحان این حادثه و چند نکته را هم باید توجه داشت. یکی اینکه مسلمین و شیعیان در دنیا به‌سادگی از کنار این حادثه نمی‌گذرند. مسئولان در طالبان مسئولیت دارند. آنهایی که به شکل موقت الآن حاکمیت در افغانستان دارند در قبال این حوادث مسئول‌اند. کسانی که قدرت را امروز در افغانستان به دست دارند در قبال این مسئله مسئول‌اند. مجامع بین‌المللی مسئول‌اند. البته مسئولیت اصلی هم با مستکبران عالم و آمریکایی‌هایی است که شواهد و قرائن زیاد نشان می‌دهد که جریان داعش و داعشیسم پرداخته آمریکاست برای اینکه عالم اسلام را متفرق و متشتت کنند. (مرگ بر آمریکا)

نکته مهم در اینجا این است که ما در افغانستان به جد معتقدیم که باید همه گروه‌ها و ادیان و مذاهب در حکومت مشارکت داشته باشند و با یک منطق درستی حاکمیت افغانستان شکل بگیرد. در افغانستان نمی‌شود یک گروهی بقیه را کنار بزند و با زور بخواهد بر سرنوشت این کشور عزیز و بزرگ و شجاع و مقتدر را اداره کند. این شدنی نیست این نصیحتی است به آنها که شما روی قواعد درست حکومت فراگیری را دنبال کنید شما هم در آن حکومت بر اساس آن قواعد مساهمت دارید. اما اینکه یک‌جانبه بخواهید بر همه حکمرانی کنید قابل‌قبول نیست و باید اصلاح کرد ضمن اینکه شما نسبت به‌جان و ناموس و امنیت مردم در آنجا مسئولیت دارید و باید به این مسئولیت‌های خود اقدام کنید.

2.   توصیه‌­ای به جمهوری آذربایجان

نکته دوم در خصوص جمهوری آذربایجان است. ما اولاً این را عرض کنیم در قصه قره‌باغ و منازعه جمهوری آذربایجان و ارمنستان ایران بر اساس منطق اسلامی و بین‌المللی در کنار شما قرار گرفت و از حق حاکمیت آذربایجان نسبت به قره‌باغ و حق استقلال و حاکمیت یکپارچه شما دفاع کرد. رهبری عظیم‌الشأن حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای به مناسبت هفدهم ربیع‌الاول در سخنرانی‌شان قاطعانه مواضع ایران و ملت ایران و انقلاب اسلامی را اعلام فرمودند و گفتند ما از آذربایجان یکپارچه و حق حاکمیت آنها بر قره‌باغ دفاع می‌کنیم. بنابراین در جنگ شما با متجاوزان ما همراه شما بودیم. از طرف دیگر ملت ایران و مردم عزیز آذربایجان همه دارای اشتراکات فراوان انسانی دینی اعتقادی مذهبی و فرهنگی هستند. ما همه یکی هستیم. دل‌های همه مسلمانان باهم است. این هم قطعی است. مردم عزیز آذربایجان در دل‌های ما جا دارند. عزیزان ما هستند ما احساس هیچ فاصله‌ای نداریم. یکی هستیم.

اما نکته مهمی که دولت آذربایجان باید به آن توجه کند این است که ما راجع به اسرائیل و بعضی مسائل در منطقه نگرانیم. این نگرانی را شما باید رفع کنید.باید به‌حق حاکمیت ایران اقتدار ایران و مصالح ایران احترام بگذارید. ما سخن منطقی می‌گوییم. همین ایرانی که در قره‌باغ در کنار شما بود امروز می‌گوید حق ما و مصالح ما را باید رعایت کنید. نباید اجازه دهید اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها در کشور شما یکه‌تازی کنند. این سرزمین‌ها همه از کشور اسلام است. باید متحد و یکپارچه در مسیر درست قرار بگیرد. این آن نگرانی است که باید به آن توجه شود و ایران مقتدر به فضل خدا از مصالح خودش هر جا که لازم باشد دفاع خواهد کرد و هر جا لازم باشد اقدام خواهد کرد. (تکبیر)

3.   توصیه­‌هایی درباره مذاکرات با عربستان

موضوع سوم مذاکراتی است که کشورمان با عربستان در دست اقدام دارد. ما البته از انجام مذاکرات و تقویت ارتباط با همه کشورهای همسایه و منطقه و مسلمان استقبال می‌کنیم. مسئولین ما همیشه استقبال‌کننده از روابط خوب بودند. در این مذاکرات ما تقاضایی که داریم این است که به دو سه نکته حتماً توجه اکید بشود.

  • موضوع یمن. یمن موضوع مهم بین‌الملل اسلامی است. مردم عزیز آن این سال‌ها خیلی مصیبت دیدند تلفات دادند سختی‌ها کشیدند. حق آنها این نیست که یک کشوری در مجاورت آنها این‌قدر ظلم و ستم بکند. مسئله یمن برای ما یک مسئله مهم در جهان اسلام و محور مقاومت است. حتماً دوستان ما به آن توجه خواهند کرد.
  • زندانیان زیادی است که ما در عربستان داریم. از مردم شریف عربستان. ده بیست نفر از علما و بزرگان عربستان امروز در زندان‌ها هستند. جمع زیادی از جوانان عزیز و مسلمان شیعه امروز در زندان‌اند و مناطقی در سختی‌ها و رنج‌های فراوان‌اند. حتماً در مذاکرات باید رنج اینها دیده شود و گشایشی برای آنها ایجاد شود.
  • مسائل حج و زیارت. حج و زیارت حق عموم مسلمانان است. در مذاکرات باید کاملاً دیده شود و به‌خصوص پرداخت دیه به شهدای منا و آسیب‌دیدگانی که در وقایع عربستان بود که به خاطر کوتاهی‌های آنها مردم عزیز ما مصیبت دیدند و آن همه سختی و رنج دیدند.

این نکات مهمی است که انشاء الله دوستان ما در مذاکراتشان توجه می‌کنند. آنها هم باید بدانند مصالح خودشان این است که این‌طور در برابر موج محور مقاومت و گفتمان انقلاب اسلامی قرار نگیرند. همراه با فتنه‌گری آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها در منطقه نشوند. این همراهی عربستان بحرین با اسرائیل و با جریان ضد مقاومت در منطقه درنهایت به ضرر خودشان تمام خواهد شد. امیدواریم از این خطاهای بنیادین و راهبردی برگردند.

4.   مسائل فرهنگی قم

نکته آخر سخن مسائل فرهنگی قم است. دلسوزان مسائل قم را مطرح کردند. مراجعات در این زمینه فراوان است. هفته قبل مطالب مهم و ارزشمندی اینجا مطرح فرمودند. بازهم باید تأکید کرد که قم پایگاه اسلام انقلاب اسلامی معارف الهی و شهری نورانی و درخشان و الهام‌بخش در عالم است. این شهر باید پایگاه معرفت و علم و دانش و اخلاق و نجابت و پاکی و طهارت و عفاف و حجاب باشد. این سبک زندگی اسلامی را قم باید به دیگران بیاموزد و ازاینجا انتشار پیدا کند. برای این مسئله همه ما وظیفه‌داریم و باید اقدام کنیم به فراخور توانمان و اصل هم خود مردم‌اند. بازاریان کسبه و همه طبقات و اصناف باید آن روح و همت و همیت دینی و انقلابی و اسلامی خودشان را در ارشاد و هدایت دیگران و امربه‌معروف و نهی از منکر دیگران به‌کارگیرند. این وظیفه همگانی است. هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید من کناری‌ام. همه باید در میدان برای پاک‌سازی جامعه و ارشاد و هدایت و تذکر و نصیحت اقدام کنند. این وظیفه همگانی است. لذا ما این مسئولیت را درجایی نباید منحصر ببینیم. یکایک ما برای سلامت و سعادت آینده فرزندانمان و نسل آینده مسئولیت داریم و قواعد اسلامی و دینی باید رعایت شود.

دوم البته دستگاه‌ها وظیفه ویژه‌ای دارند. در طرح حجاب و عفاف که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است دستگاه‌ها بیش از دیگران موظف شده‌اند و باید بیش از دیگران رعایت بکنند. از دستگاه‌های مربوط به خدمات گرفته تا ورزش و جوانان و بخش‌های مختلف باید به آن قوانین توجه کنند و محیط‌های اداری خودشان را سالم نگه‌دارند با روش‌های درست و صحیح و مطابق قانون.

و سوم البته جایی که شبکه‌ای اقدام می‌شود و فساد شبکه‌ای است و زنجیره‌ای اقدام می‌شود آنجا مسئولین و نیروی انتظامی و دستگاه‌های مسئول باید اقدام قاطع و انقلابی بکنند.

امیدواریم موج جدیدی از توجه به مباحث فرهنگی و معنوی و عفاف و حجاب در جامعه ما پدید بیاید و قم عزیز و شریف و پایگاه بزرگ علم و دین از آلودگی‌ها و این آسیب‌های فرهنگی مصون بماند و این نیازمند همت همگانی و عزم عمومی است که امیدواریم خداوند همه ما را در انجام‌وظیفه به این مسئولیت سنگین موفق بدارد.

دعا:

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله. یالله یا الله یا ارحم الراحمین. اللهم ارزقنا توفیقه الطاعه و بعد المعصیه و صدق النیه و عرفان الحرمه. اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله. خدایا دل‌های ما را به انوار ایمان و معرفت خود منور بفرما. خدایا همه مریضان جانبازان مریضان مورد نظر را شفا عنایت بفرما. همه بلاها و آسیب‌ها و شر کرونا و همه خطرها را از ملت ما امت اسلام دور بدار. خدمتگزاران به اسلام مقام معظم رهبری و مراجع عظام را مؤید و منصور بدار. خدایا باران رحمت و برکتت را بر ما نازل بفرما. شر اشرار و دشمنان را به خودشان بازبگردان. در این روز شریف و ایام عزیز سلام و درود ما را به انبیا و اولیای الهی و پاکان و خوبان و به‌ویژه به محضر پیامبر خدا و حضرت زهرا و ائمه هدی و بالأخص محضر حضرت ولی‌عصر ارواحنا فداه ابلاغ بفرما. بر فرج نورانی آن حضرت تعجیل بفرما. بسم الله الرحمن الرحیم قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾ والسلام علیکم ورحمه الله