خطبه نماز جمعه قم تاریخ 1400/01/13

محورهای سخنرانی

اصل دوم تربیت فرزند (تکریم شخصیت)

انتخابات

برنامه 25 ساله همکاری ایران و چین

نصیحتی به دولت تاجیکستان 

 

نماز جمعه آیت‌الله اعرافی

 

                                                                                                                            

خطبه اول

السلام علیکم و رحمة الله و برکاته. اعوذبالله بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسم‌اللّه الرحمن الرّحیم الحمد لله رب العالمین وصلی الله علی سیّدنا و نبیّنا و حبیب قلوبنا و طبیب نفوسنا و شفیع ذنوبنا ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین سیّما بقیة الله فی الارضین.

توصیه به تقوا:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم ﴿يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ﴾[1]عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و ملازمه امره و مجانبه نهیه فتجهزوا عباد الله فقد نوحی فیکم بالرحیل و تزودوا فإن خیر الزاد التقوی.

خودم و همه شما نمازگزاران الهی را به تقوای الهی که بهترین توشه برای سفر آخرت است سفارش و دعوت می‌کنم. امیدواریم خداوند در این ماه مبارک و در آستانه ماه عزیز و شریف رمضان به ما توفیق کسب تقوا و آمادگی‌های بیشتر برای ورود به ماه ضیافت الله عنایت و کرامت بفرماید.

 

[1] سوره حشر، آیه 18

ادامه اصل دوم تربیت فرزند: تکریم شخصیت وی:

دومین اصل در تربیت کودک نوجوان و فرزند اصل تکریم و احترام و صیانت از شخصیت و منزلت و شرافت نوجوان و جوان و فرزند است. در ادامه اصل اول که عبارت بود از مهرورزی و مهربانی به‌عنوان یک اصل مهم در پیاده‌سازی تربیت اسلامی و پرورش کودک و نوجوان اصل دیگری مطرح است به‌عنوان اصل تکریم و اکرام و احترام و صیانت از شخصیت فرد.

تکریم از منظر روابط اجتماعی اسلام

قبل از آنکه به بعد تربیتی این اصل بپردازیم مروری خواهیم داشت به اصل قصه تکریم و احترام و حفظ جایگاه و شخصیت یکدیگر به‌عنوان یک اصل در روابط اجتماعی از منظر اخلاق اسلامی. چرا؟ برای آنکه تکریم و احترام به دیگران قبل از آنکه یک اصل تربیتی و ابزاری برای نفوذ در دیگران و ساختن شخصیت دیگران باشد یک اصل انسانی الهی و اخلاقی در عموم روابط میان انسان‌ها و مسلمین و مؤمنین است. در اخلاق و اندیشه اسلامی اکرام و احترام و صیانت از کرامت و منزلت و جایگاه انسان‌های دیگر و مسلمانان و مؤمنان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. هم در آیات قرآن کریم این اصل ریشه‌ دارد هم در روایات معتبر و متعدد ازجمله در ابوابی از احکام العشره در کتاب الحج وسائل الشیعه. اگر دوستان مراجعه بفرمایید در کتاب الحج احکام العشره داریم که ابواب متعدد و حدود 180 باب در این کتاب و در این ابواب در ارتباط اصول روابط اجتماعی مطرح است. ابواب 146 و 147 و 148 از احکام العشره وسائل الشیعه و همین‌طور ابواب متعدد در اصول کافی و سایر منابع حدیثی شیعه و همین‌طور در منابع حدیثی عامه ما اخبار و روایات فراوانی داریم که به دو اصل در روابط اجتماعی تأکید شده است:

تکریم مؤمن در روایات:

  • استحباب مؤکد و در مواردی وجوب نسبت به اینکه احترام دیگران را رعایت کن؛ در زبان و رفتار شخصیت و منزلت دیگران را صیانت کن. عبور از شخصیت دیگران نباید انجام شود. در غالب روایاتی که به اکرام و تکریم و احترام اشاره می‌کند. تا آنجایی که در باب مؤمن در روایات متعدد و بعضی معتبر دارد که حرمت مؤمن از حرمت کعبه بالاتر است. در روایتی آمده حرمت مؤمن از حرمت ملائکه بالاتر است. منزلت و شرافت و کرامت و آبرو و حیثیت یک انسان مؤمن آن‌قدر در روایات بزرگ شمرده شده است که در رتبه بلکه بالاتر از حرمت کعبه به شمار آمده و در بعضی روایات بالاتر از حرمت و جایگاه ملائکه به شمار آمده است. در روایاتی آمده است که حرمت مؤمن حق خود او به‌تنهایی نیست؛ یک حق مزدوج و دوگانه است. هم آبروی شخص و جایگاه و منزلت مسلمان و مؤمن حق ناس است و حق اوست و باید آن را صیانت کرد و در روایاتی از این هم بالاتر رفته است که حق تو نیست حق خداست. خود من نمی‌توانم اجازه دهم که آبرویم را بریزند و حرمتم را لکه‌دار کنند زیرا حرمت انسان مؤمن حرمت خداست و در جایگاهی برتر از حرمت کعبه و منزلت ملائکه معرفی شده است.
  • این اکرام و احترام و صیانت از حرمت است. در روایاتی هم نقطه مقابل آن را به‌شدت مورد نکوهش قرارداد است. آنچه در آن روایات آمده در تعابیر متعددی آمده است. در بعضی روایات آمده اضلال مؤمن حرام است. عنوان ابواب اضلال و تحقیر مؤمن و استخفاف و احتقار مؤمن با این تعابیر متعدد در وسائل الشیعه عنوان حرمت است. مرحوم حر عاملی صاحب وسائل الشیعه رضوان‌الله تعالی علیه عنوانی که به این احتقار مؤمن اضلال مؤمن استخفاف مؤمن داده است عناوینی است به شکل فحوای تحریم. این جایگاه بزرگ ناشی از آن کرامتی است که در دیگران است. سطوح این کرامت متفاوت است. یک کرامت انسانی و عامی وجود دارد که ﴿لَقَدْ كَرَّمْنا بَني‏ آدَم﴾‏ است که در قرآن آمده است. آن کرامت طبیعی و پایه و مبناست. اما آن کرامتی که به فعلیت می‌رسد کرامت اسلامی وایمانی است. هم آن سطح اول با قیود و شرایطی حقوقی را ایجاد می‌کند و هم‌سطح دوم یعنی وقتی کسانی کرامت ایمان یافتند و در زمره مسلمین و مؤمنین قرار گرفتند از جایگاهی برخوردار می‌شوند که خدشه به آن اگر بدون مجوز شرعی و خارج از غالب‌های شرعی باشد حرام است و صیانت از آن حرمت ایمانی و اسلامی در حد حرمت کعبه و ملائکه است و بالاتر اینکه خدا می‌گوید حرمت مؤمن حرمت من است. در روایاتی آمده است: «مَنْ‏ أَكْرَمَ‏ أَخَاهُ‏ الْمُسْلِمَ فَإِنَّمَا يُكْرِمُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ» [1] کسی که بزرگ بدارد برادر مسلمان خود را برای خدا، گویا خدا را بزرگ داشته است. یعنی مساوی با جلال و جبروت خدا در این روایات برشمرده است. در نقطه مقابلش دارد که «مَنْ‏ أَهَانَ‏ لِي‏ وَلِيّاً فَقَدْ بَارَزَنِي بِالْمُحَارَبَةِ» [2] اگر کسی دوستی از من را اهانت کند در جایگاه جنگ با خدا قرار گرفته است. اگر کسی به ولی خدا اهانت کند به خدا اهانت کرده و در جایگاه جنگ با خدا قرار گرفته است. این کرامتی است که خدا به خاطر نفحه الهی که در انسان دمیده است به انسان داده است و به اوج می‌رسد وقتی انسان در کسوت ایمان و اسلام و هدایت خدا قرار گیرد. حریم مؤمنان و مسلمانان و انسان‌های صالح چنین حریم بلندی است. بزرگداشت و تکریم آن به زبان و بیان و سخن و رفتار این‌قدر مهم شمرده شده است و تعرض به آن در رتبه جنگ با خدا قرار گرفته است.

 

[1] من لا يحضره الفقيه / ج‏4 / 16 / باب ذكر جمل من مناهي النبي ص ..... ص : 3

[2] الكافي (ط - الإسلامية) / ج‏1 / 144 / باب النوادر ..... ص : 143

مصداقی از تکریم مؤمن در کلام امام صادق:

این جایگاه اصل بسیار مهم اخلاقی در روابط اجتماعی است. در نقلی آمده است قصه‌ها و داستان‌های فراوانی آمده است. به گمانم روایت معتبری هم هست که می‌گوید من در محضر امام صادق در مراسم حج در جحفه بودم جمعی از خراسان از شیعیان و موالیان حضرت برای حج آمده بودند. راوی می‌گوید وقتی وارد شدم دیدم کسی از این جمع وارد جلسه شد. امام صادق فرمود کسی که ما را خفیف بشمارد از ما نیست. کسی که ما را کوچک بشمارد و تحقیر کند از ما نیست. این شخص جا خورد که ما مقام شما را والا می‌داریم و ارادتمند شما و شیعه دلداده شما هستیم. لاسمح الله هرگز ما شما را کوچک نمی‌شماریم. باز امام یک‌بار دیگر این را تکرار کردند. راوی تعجب کرد چطور امام می‌فرماید شما ما را کوچک شمردید. شما ما خاندان پیامبر را تخفیف کردید. حضرت اشاره به داستانی می‌کند. دقت کنید. امام می‌فرماید شما در جحفه بودید درجایی نشسته بودید مرکب داشتید و داشتید آماده حرکت می‌شدید فرد حاجی و مسلمانی از شما تقاضایی کرد و گفت من خسته‌ام پیرمرد بود و خسته و از شما درخواست کرد که مقداری از مصافت را با شما بیاید و بر مرکب شما سوار شود. شما می‌توانستید این پیرمرد را بر مرکب سوار کنید اما انجام ندادید این تحقیر ما خاندان پیامبر بود. این را امام صادق در این روایت می‌فرماید. پیرمردی کهن‌سال و ناتوان مورد بی‌احترامی قرار گرفت و بی‌احترامی‌اش هم این بود که می‌توانستند او را کمک کنند بر مرکب سوار کنند و این کار را نکردند. این جایگاه مسلمانان و مؤمنان است. این اصل اکرام و تکریم به‌ویژه نسبت به مسلمانان و مؤمنان در این رتبه والا قرار دارد که اگر کسی به حرمت‌شکنی آبروریزی و ذلیل کردن و تحقیر دیگران به زبان و عمل برود در حد حرام قرار می‌گیرد.

تأکید تکریم مؤمن در مواردی خاص:

 این یک اصل بسیار مهم است البته این اکرام برای مسلمین و مؤمنان است. مواردی هم قیود و شرایط دارد. در مواردی هم وقتی پای امربه‌معروف و نهی از منکر و اقدامات خاصی قرار گیرد حتماً در حدودی این اصل مهم و عام تخصیص و تقیید می‌خورد اما اصل این است. جایگاه و شرافت و کرامت دیگران باید صیانت شود. به‌خصوص اگر دیگران از ویژگی‌هایی برخوردار باشند. عالم باشند حاکم عادل باشند. راهنما باشد پدر و مادر باشد یا در مواردی نسبت به فقرا خیلی تأکید شده است. خیلی عجیب است. زیرا این طبع بشری است که طبقات فرودست را کم می‌شمارد و برای آنها خیلی ارزش قائل نیست. روایت مقابل این سنت غلط شیطانی و جاهلی به تعدد ایستاده‌اند و در نقطه مقابل می‌فرماید: «مَنْ‏ أَكْرَمَ‏ فَقِيراً مُسْلِماً لَقِيَ اللَّهَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ هُوَ عَنْهُ رَاضٍ»[1">إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ﴿3﴾ صدق الله العلی العظیم.

 

[1] وسائل الشيعة / ج‏12 / 266 / 146 - باب تحريم إهانة المؤمن و خذلانه ..... ص : 265

 

 

خطبه دوم:

اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم‌الله الرحمن الرحیم. نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نومن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور انفسنا و سیئات اعمالنا  و نصلی و نسلم علی سیدنا و نبینا ابی القاسم محمد و علی علی امیر المومنین و علی الصدیقه الطاهره فاطمه الزهرا و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنه و علی ائمه المسلمین علی ابن الحسین و محمد ابن علی و جعفر ابن محمد و موسی ابن جعفر و علی ابن موسی و محمد ابن علی و علی ابن محمد و الحسن ابن علی و الخلف القائم المنتظر. شجره النبوه و موضع الرساله و مختلف الملائکه و معدن العلم و اهل بیت الوحی. صلواتک علیهم اجمعین.

توصیه به تقوا:

اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم‌الله الرحمن الرحیم ﴿يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَديداً﴾[1]عباد الله اوصیکم و نفسی بتقوی الله.

بار دیگر همه شما و خودم را به تقوای خداوند فرامی‌خوانم. اگر در منظر اولیای الهی ماه مبارک رمضان آغاز سال معرفت و تقوا و شکوفایی روح و جان است پس ماه شعبان آخرین ماه در این سال روحانی و معنوی و آسمانی به شمار می‌آید. برادران و خواهران ما در پایان ماه مبارک شعبان قرار داریم. در آستانه ماه ضیافت الله قرارگرفته‌ایم. آرام‌آرام این غافله بشری به سمت آن مهمانی بزرگ آن باغ‌های مصفا و دلربای دعا و مناجات ماه مبارک رمضان رهسپار می‌شود. ماه مبارک رمضان با همه جلوه‌های روشن و زیبا و جذاب آن فرا خواهد رسید. اما آیا ما و شما با پرونده‌ای که داریم از آن نعم ضیافت الله بهره‌مند خواهیم شد؟ معلوم نیست. روزهای باقی‌مانده فرصت‌هایی است تا با مناجات و صلوات شعبانیه با توجهات به عالم غیب و قدس اندکی خویش را بسازیم به مسیر تقوا نزدیک‌تر شویم آماده ورود در آن دروازه بزرگ ضیافت الله و اکرام الله شویم. تقوا فلسفه و روح و جان‌مایه رمضان است. باید پله‌پله در مدارج شعبان به آن درجه بلند نائل شویم. کسب تقوا سخن فرضی و انتزاعی نیست. کسب تقوا در مغازه و خانه و کوچه و جامعه ما تجلی پیدا می‌کند. کسب تقوا این است که کوچه و شهر و خیابان‌های قم مظهر پاکی عفاف و حجاب و طهارت باشد. کسب تقوا آن است که اصناف و کسبه ما پرچم‌داران امربه‌معروف و پاکی باشند. کسب تقوا این است که ادارات ما از رشوه و از هر آلودگی پاک باشند. کسب تقوا آن است که خانه‌های ما به ذکر خدا و تربیت ایمانی روشن شود. تقوا یک امر انتزاعی دور از سبک زندگی و حقیقت حیات ما نیست. تلاش کنیم در هفته‌های باقیمانده و دهه باقی‌مانده از این ماه مقداری خود را آماده‌تر کنیم برای استقبال از ماه مبارک رمضان. خدایا ما را توفیق ورود پاک و نورانی به ماه شریف رمضان عنایت و کرامت بفرما.

مناسبت‌ها:

1. سالروز شهادت آیت‌الله شهید صدر:

سالروز شهادت آیت‌الله شهید صدر و خواهر بزرگشان را داریم. من چند جمله کوتاه در باب این شخصیت بزرگ عرض می‌کنم. همچنان تصورم این است که حوزه نجف و قم و جامعه ما شهید صدر را در جایگاه بزرگش نشناخته است. شهید صدر آن نابغه بزرگی که قبل از پنجاه‌سالگی به دست صدام و برای دفاع از امام و انقلاب اسلامی به شهادت رسید؛ اما این چهره پنجاه‌ساله رتبه مراجع بزرگ بود. مرحوم شهید صدر در مراتب علمی همه پله‌ها را درنوردیده بود. مرحوم شهید صدر در فلسفتنا و اقتصادنا در برابر امواج ماتریالیستی و لیبرالیستی و اقتصادها و فلسفه‌های غربی در جوانی تولید فکر کرد و دانشگاه‌ها و حوزه‌ها را تحت تأثیر خود قرارداد. در همه قلمروهای فقه و اصول نوآور بود اندیشه‌های ناب و نوی او در فلسفتنا اقتصادنا الاسس المنطقیه در مباحث ناب فقهی و اصولی ایشان یک گنج فاخر برای امت اسلام و حوزه‌های علمیه و همه مسلمانان است. الازهر و متفکران غیر شیعه هم از منهل علم شهید صدر بهره‌ها برده‌اند. این جایگاه رفیع را باید شناخت. اندیشه ناب شهید صدر رهگشای ابواب علمی در مراکز دینی و حوزوی ماست.

در بعد اخلاقی و معنوی شهید صدر از جلوه‌های ناب عالمان اخلاق ما بود. آخرین سخن اخلاقی ایشان را بارها من شنیده‌ام و به آن انس ورزیده‌ام. چقدر زیبا و جذاب با آن بیان شیوا و شیرین خود جمع کثیری از طلاب را به گریه وا‌می‌دارد. آن سخنان جذاب ایشان آن زندگی پاک و زاهدانه و اخلاقی ایشان واقعاً از ضرب‌المثل‌های روزگار ماست.

اما نکته آخر افزون بر علم و دانش و کتاب‌ها و شاگردان بزرگ و برجسته و آثار و مفاخر فکری و قلمی و اخلاقی ایشان روح انقلابی و شجاعت شهید صدر ضرب‌المثل عصر ماست. بارها صدام به او پیام داد. دست از انقلاب اسلامی امام و ایران بردارد. انت سید العراق همه‌چیز برای تو. مرحوم شهید صدر گفت من می‌بینم که آمال انبیا، طموحات[1] انبیا و آرزوهای تاریخ توحید به دست امام و ملت ایران و در قالب انقلاب اسلامی رقم خورده است. جانش وجودش و حیاتش را وقف اسلام و انقلاب اسلامی کرد. شهید صدر مستقیم شاگرد امام نبود. در ایران نبود. شهید صدر می‌توانست یک مرجعیت بزرگ داشته باشد اما همه این‌ها را قربانی وظیفه کرد. این الگویی است که باید به حوزه و دانشگاه و جامعه ما خط بدهد. آخرین بار پیک صدام خدمت ایشان آمد. گفت باید از ایران و انقلاب اسلامی دست‌برداری. شهید صدر گفت اگر دست برندارم چه می‌کنید؟ گفت و الا فالاعدام. اگر این نباشد تو را اعدام خواهیم کرد. آن‌کسی که آنجا بوده می‌گوید شهید صدر بلند شد عبا را روی دوش خود گرفت گفت من آماده اعدامم. آدم ساده‌ای نبود. این ارزش بلند و والای انقلاب اسلامی است. جوانان بیدار ما، محور مقاومت، ملت بزرگ ایران، رنج‌های شما روشن سختی‌ها معلوم اما عنصر انقلاب اسلامی عنصری عزیز است که آن مرجع بزرگ و نابغه عظیم‌الشأن می‌فهمید امام یعنی چه؟ انقلاب اسلامی یعنی چه؟ در سخنش فرمود در امام ذوب شویم در سخنش فرمود ملت ایران آرزوی تاریخی انبیا را محقق کردند. رحمت و رضوان الهی بر روان پاک شهید صدر و همه شهدای اسلام و عراق و محور مقاومت با تقدیم صلواتی بر محمد و آل محمد.

2. انتخابات

انتخابات همچنان حرف اول و آخر ماست. انتخابات باید از سوی نامزدها و حاضران درصحنه جدی گرفته‌شده باشد. بااحساس مسئولیت و با برنامه و نگاه‌های جدید و نو و با آن شاخص‌هایی که رهبری معظم تعیین کرده‌اند. جریان‌هایی که می‌خواهند وارد عرصه انتخابات شوند آن شاخص‌ها و مؤلفه‌ها و دارا بودن برنامه را باید جدی بگیرند. دوم اینکه مردم باید انتخاب دقیق انجام دهند. لیله القدر شما و کشور انتخابات است و باید انتخابات درست و دقیق انجام گیرد. نباید اینجا ملاحظات و هواهای نفسانی و گروهی دخالت کند. آنچه مصلحت اسلام و انقلاب و ملت است و شاخص‌های کاری تعهد و تخصص و آگاهی و شجاعت را مدنظر قرار دهیم. سوم اینکه حضور حداکثری را غفلت نکنیم. بارها گفته‌شده رهبری معظم فرمودند هر یک رأی شما منزلت ایران و اقتدار آن را بالا می‌برد. هیچ عذری موجه دوری از صحنه انتخابات نیست. و چهارم اینکه از مسئولان انتظار می‌رود در ماه‌های منتهی به انتخابات بیش از گذشته دقت کنند.

  • اینکه معیشت مردم را بیش از گذشته توجه کنند. گرانی‌ها همراه کمبود و صف واقعاً درد مضاعف است. دولت محترم دستگاه‌های مسئول در سطح کشور و استان‌ها و شهرها باید همه همتشان را به کار ببرند و وضع معیشت را تا جایی که برایشان میسر است بهبود ببخشند و برایشان قابل‌قبول نیست. سختی برای مردم زیاد است بار سنگینی روی دوش آن‌هاست. این انتظار می‌رود.
  • از سوی دیگر انتظار می‌رود آقایان مسئول این‌قدر به حواشی بی‌ربط نپردازند. یک روز آن مسئله، رفراندوم و آن چیزهایی که امروز مسئله مردم نیست. مسئله مردم این است که زندگی درستی داشته باشند. مسئله مردم این است که شما مرغ و سیب‌زمینی و تخم‌مرغ را درست به دستشان برسانید. سال تولید را مهم بشمارید. پایه‌های رشد تولید را از اول سال بریزید. این‌ها مسائل اصلی مردم‌اند. به حاشیه رفتن به مسائل بی‌ارتباط پرداختن چیزهایی که موجب تفرق می‌شود حرف‌هایی که برخلاف اندیشه رهبری است مطرح کردن این‌ها مقبول نیست. این انتظار مردم است که همه پای‌کار بیایند و ما یک انتخابات باشکوه و با نتایج بسیار خوب برای ملت بزرگمان داشته باشیم. (تکبیر)

3. برنامه 25 ساله همکاری ایران و چین

در خصوص برنامه 25 ساله همکاری ایران و چین حرفهای زیادی زده شده است. من فقط به دو سه نکته کوتاه اشاره می‌کنم:

  • یکی اینکه این خط راهنمای کلی است که کار زیادی هم روی آن شده است؛ اما وقتی به عمل بخواهد دربیاید ادامه آن توافقنامه‌هاست باید مسیر مجلس شورای اسلامی و مسیرهای قانونی را طی کند. هیچ‌کس نباید از این نگران باشد.
  • آنچه انسان را در بعضی از این حرف‌هایی که غربی‌ها و غرب‌گراها می‌زنند به تردید وا‌می‌دارد این است که این‌ها حس می‌کنند با یک تدبیر بالا جبهه تحریم در حال شکسته شدن است و باتدبیر دقیق نقشه‌های سهمگین غربی‌ها پیمان‌شکنانی که امضای خودشان را پاره کردند در حال نقش بر آب شدن است. آنها ازاینجا می‌سوزند. دردشان این است. دردشان این است که در دوره ترامپ و بعد از او آقایانی که سر کار هستند می‌خواستند ملت ایران را اسیر خود کنند ما راه‌های جدیدی پیدا کردیم. این هوش و تدبیر ماست. بله شما که دلتان با غرب است. غربی‌هایی که پیمان‌شکنید. ترسوها و غربی‌های نادان طبعاً به توافقاتی این‌چنینی می‌تازند. ملت ما مطمئن باشد این راه به‌درستی طی خواهد شد و این هیمنه یک‌جانبه آمریکا و غرب پیمان‌شکن شکسته خواهد شد و انقلاب اسلامی از همه این موانع عبور می‌کند و به اوج و قله پیروزی خواهد رسید. ان‌شاءالله. (تکبیر)

4. نصیحتی به دولت تاجیکستان

من از سه چهار نکته‌ای که در مسائل بین‌المللی می‌خواستم بگویم می‌گذرم و فقط به یک نکته بسنده می‌کنم و آن نصیحتی به دولت تاجیکستان است. دولت همسایه ماست و روابط ما هم روابط خوبی است. اما مرتب گزارش‌هایی که ازآنجا می‌رسد این است که مرتب دانشجویان و طلاب تحصیل‌کرده در ایران، قم و تهران مورد تعرض قرارداده و دستگیر کرده‌اند، زندانی کرده‌اند، شکنجه کرده‌اند. این رسم انسانی نیست. دولت تاجیکستان بداند ایران در برابر تروریست ایستاد. حاج قاسم ما تروریست را در عراق دفن کرد. درس‌خوانده‌های در ایران تحصیل‌کردگان دانشگاه‌ها و حوزه‌های ایران همه مبشران آزادی، صلح و همبستگی ملت شما هستند. این‌ها را کم نشمارید، آزار ندهید؛ بدانید ایران، ملت ایران و دانشگاه‌های ایران همراه شمایند به سود شماست با این‌ها همکاری کنید. گزارش‌هایی که می‌رسد گزارش‌های بسیار آزاردهنده‌ای است. انتظار می‌رود دستگاه دیپلماسی ما مسئله را جدی دنبال کند. دولت تاجیکستان موضوع را مهم بشمارد. بالاخره امت اسلام حساس است که فرزندان شما فرزندان اسلام تحصیل‌کردگان شما این‌طور در عذاب و ناراحتی باشند.

دعا:

نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم یا الله. اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله. خدایا باران رحمتت را بر ما بباران. خدایا همه گرفتاری‌ها و سختی‌ها را از ملت و امت ما دور بدار. اموات و درگذشتگان ما شهدای عالی‌مقام ما و امام شهدا را با اولیای خودت محشور بفرما. مریضان جانبازان مریضان موردنظر را شفا عنایت بفرما. همه بلاها را ازجمله کرونا را از ملت و امت ما دور بدار. سلام و درود ما را به محضر امام عصر سلام‌الله‌علیه ابلاغ بفرما. در فرج نورانی او تعجیل بفرما.

بسم‌الله الرحمن الرحیم قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾[2] والسلام علیکم و رحمه الله.

[1]. اشتیاقات. 

[1] سوره الأحزاب : 70

[2] سوره اخلاص